Jaap van Donselaar is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Broken Circle

1998 | Drama, Experimenteel, Documentaire

Nederland 1998. Drama van Kees Hin. Met o.a. Femke Klinkenbijl, Saartje Koningsberger, Leo Hogenboom, Liesbeth Coops en Rob van de Meeberg.

In 1975 opende Wies Smals in Amsterdam de kunstgalerie De Appel, waar kunstenaars terecht konden met vernieuwend werk, waar ze elders zelden een forum voor vonden. Ze leidde de galerij samen met Josine van Droffelaar, tot ze beiden in 1983 bij een vliegtuigongeval in Zwitserland om het leven kwamen. In 1998 ontmoet kunstenares Nusch (Klinkenbijl) in Milaan toevallig Laurie Anderson, die ooit in De Appel debuteerde. Terug in Amsterdam gaat Nusch op zoek naar meer werk uit het atelier van Smals. Ze bekijkt video`s, brengt een bezoek aan de oude gebouwen van De Appel aan de Brouwersgracht en praat (fictief) met mensen die Wies goed gekend hebben. Ze zoekt niet de kunstenaars op, maar vriendinnen en minnaars van Wies. Een hulde aan de audio- visuele avant-garde-kunst uit de jaren 1970. We maken kennis met werk van Gina Pane, Vito Acconci, Christian Boltanski, Gino Dominicis en Lawrence Weiner. Marina Abromovic, Ulay, Laurie Anderson, Charlemagne Palestine en Urs Lüthi getuigen zelf over die periode. Een mengeling van fictie en realiteit die niet steeds even duidelijk is en die zich uitsluitend richt tot de ingewijden van deze kunsttak, want er wordt geen verhelderende uitleg verstrekt. Smals zelf praat regelmatig met de toeschouwer via filmopnames. K. Schippers en Hin schreven het scenario. Marc Felperlaan hanteerde de camera.

Filmlab: De tranen van Castro

1997 |

Nederland 1997. Merlijn Passier. Met o.a. Adonis Liranza Diaz, Klaas Mulder en Jaap van Donselaar.

Een gedreven communist zoekt in Cuba naar bevestiging van zijn idealen. Hij stelt alles in het werk om Fidel Castro te ontmoeten. Een belangrijk motief hierbij is zijn wens het ultieme pronkstuk te vinden waarmee hij zijn nogal bijzondere verzameling, van lichaamsvloeistoffen, kan verrijken

De tranen van Castro

1997 | Documentaire

Nederland 1997. Documentaire van Merlijn Passier. Met o.a. Klaas Mulder, Adonis Liranza Diaz en Jaap van Donselaar.

Een gedreven communist zoekt in Cuba naar bevestiging van zijn idealen. Hij stelt alles in het werk om Fidel Castro te ontmoeten. Een belangrijk motief hierbij is zijn wens het ultieme pronkstuk te vinden waarmee hij zijn nogal bijzondere verzameling, van lichaamsvloeistoffen, kan verrijken

Nos ta bai Hulanda

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Frank Zichem. Met o.a. Virginia Curlingford, Ciro Fraai, Joan Francis, Rene Bishop en Paula Petri.

Een Antilliaanse man komt met zijn gezin naar Nederland om een operatie te ondergaan. Spanningen en aanpassingsproblemen tekenen hun bestaan. Hoewel het verhaal niet bijster origineel is, zorgt het verrassend goede spel van de amateurs ervoor dat de film boeit.

Gejaagd door de Winst

1968 | Documentaire

België 1968. Documentaire van Robbe De Hert en Guido Henderickx. Met o.a. Louis Paul Boon, Jaap van Donselaar en Yvonne Petit.

Onder het motto 'Het ABC van de moderne samenleving' hamert De Hert er op speels-eigenzinnige wijze zijn boodschappen in over 1) De Bom; 2) Het Laatste Oordeel, en 3) Science Fiction. In dit laatste deel, gefilmd door Henderickx, zitten verbluffende interviews met arbeiders die bij Philips Duphar werkten, waar een chemisch ongeluk plaatsvond.

Een Vreemde vogel

1967 | Drama

Nederland 1967. Drama van Lennaert Nijgh. Met o.a. Thijs Volkers, Etha Coster, Martine Bijl, Jaap van Donselaar en Ramses Shaffy.

Volkers als het kind van NSB-ouders, die zijn draai op een middelbare school niet kan vinden. Nijgh, die toen het filmvak nog niet definitief had verruild voor dat van tekstschrijver, baseerde deze film op een echt gebeurd incident op een Haarlemse school. Volkers acteert helaas beneden de maat om de getergde hoofdfiguur goed gestalte te kunnen geven en Shaffy en Bijl doen slechts voor de franje mee. De regisseur stak er al zijn spaarcenten in, vertoonde de ruwe copy een keer op de Filmweek Arnhem en dat was dan dat. Zowel een aardig probeersel als een veelbelovend scenarioschrijver gingen hiermee voor de filmwereld verloren.