Hugo Butler

Scenarist

Hugo Butler is scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Sodom and Gomorrah

1962 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten/Italië/Frankrijk 1962. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Stewart Granger, Pier Angeli, Stanley Baker, Rossana Podestà en Anouk Aimée.

Het koninkrijk Sodom wordt bedreigd door de barbaarse Elamieten, aangevoerd door de afgunstige broer van de vorstin. De Hebreeër Lot weet met een list de aanval te keren, maar belandt om zijn toorn over alle losbandigheid die hij ziet, desondanks in de kerkers. God laat de zondige stad ten onder gaan, waarbij alleen Lot en zijn dochters overleven. Deze spectaculaire film heeft een zwak scenario, dat de legendarische zonden alleen op slinkse wijze suggereert, hoewel Aimée als lesbische vorstin en Baker als de jaloerse en incestueuze broer met dubbelzinnige ironie acteren. Veel scènes worden verknoeid door het houtenklazerige spel van de overige rollen, zodat alleen de geslaagde speciale effecten en massa-taferelen overblijven

Eva

1962 | Drama

Italië/Frankrijk 1962. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Jeanne Moreau, Stanley Baker, Virna Lisi, Giorgio Albertazzi en James Villiers.

Een mijnwerker uit Wales heeft onder zijn eigen naam een roman van zijn overleden broer gepubliceerd die een bestseller blijkt te zijn, en verfilmd zal worden. Als de gefêteerde gast op het festival van Venetië, ontmoet hij een Franse call-girl op wie hij hopeloos verliefd wordt en die zijn onzekerheid en slecht geweten geraffineerd weet te bespelen. Losey's barokke vormgeving en gemaniëreerde spelregie geven het romangegeven van Hadley Chase meer diepte dan in zijn veel latere, meer pretentieuze films qua inhoud het geval bleek. Moreau heeft haar femme fatale-agressiviteit, intelligentie en relativerende humor mee. Naast de songs van Billie Holiday, is er de opmerkelijke muziek van Legrand. Scenario van Hugo Butler en Evan Jones. Camerawerk van Gianni di Venanzo.

The Prowler

1951 | Thriller

Verenigde Staten 1951. Thriller van Joseph Losey. Met o.a. Van Heflin, Evelyn Keyes, John Maxwell, Katharine Warren en Emerson Treacy.

Politieman Heflin wordt verliefd op Keyes nadat hij een onderzoek voor haar moest instellen naar een voyeur. Zij is getrouwd met een radio-omroeper, dus hij weet steeds wanneer ze alleen is. Zijn liefde voor haar wordt een obsessie. Uiteindelijk doodt hij haar man en laat iedereen geloven dat dit een ongeluk was. Tenslotte trouwen ze. Maar dan wacht hen nog een verrassing. Schitterende film noir die baadt in een sfeer van corruptie en verderf. Hetzelfde thema van manipulatie zou Losey later gebruiken in zijn meesterwerk THE SERVANT. Ook nu is het hoofdpersonage, vertolkt door Helfin, allesbehalve sympathiek. Het scenario werd geschreven door Hugo Butler en Dalton Trumbo en is gebaseerd op een verhaal van Robert Thoeren en Hans Wilhelm. Regie-assistent was Robert Aldrich. Camerawerk van Arthur Miller.

Huckleberry Finn

1939 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1939. Familiefilm van Richard Thorpe. Met o.a. Mickey Rooney, Walter Connolly, William Frawley, Rex Ingram en Lynne Carver.

De ingetogen Rooney is goed als Huck, Ingram doet het uitstekend als Jim in een klassiek verhaal van Mark Twain dat gesitueerd is in het vroege negentiende-eeuwse Amerika; Connolly en Frawley zijn amusant als oplichters op een radarboot. Scenario van Hugo Butler. Camerawerk van John Seitz.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Hugo Butler op televisie komt.

Reageer