Jirina Bohdalová

1931 Acteur

Jirina Bohdalová (1931) is acteur.
Er zijn 11 films gevonden.

RumplCimprCampr

1997 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1997. Familiefilm van Zdenek Zelenka. Met o.a. Ivan Hora, Andrea Elsnerová, Julius Satinsk, Jirina Bohdalová en Ruzena Merunková.

Een eigentijdse bewerking van het sprookje van Repelsteeltje, die een koning helpt een geschikte bruid te vinden voor zijn zoon, die op huwbare leeftijd is aangeland. De jonge prins heeft zijn hart verpand aan een schone boerendochter. Repelsteeltje vraagt de koning om een hele bijzondere beloning. Sprookjesfilm voor jonge kijkers van degelijke makelij uit Tsjechië, waar dergelijke rolprenten in een zeker opzicht hun bakermat hebben. Wie toevallig een Duitse versie te zien krijgt zal niet merken dat de film oorspronkelijk in een andere taal was opgenomen. Zelenka houdt zijn reputatie hoog. Het scenario is van Helena Sýkorová. Het camerawerk is van Vladimir Opletal.

Ptak ohnivak

1997 | Familiefilm, Fantasy

Duitsland/Slowakije 1997. Familiefilm van Václav Vorlícek. Met o.a. Tina Ruland, Manou Lubowski, Horst Buchholz, Jirí Langmajer en Ondrej Brousek.

Traditioneel verfilmd sprookje dat bij ons bekend is als [KL]De prinses en de nachtegaal[KLE]. Koning Jorgen (Buchholz) is oud en ziek en wil voor zijn dochter Elena (Ruland), de geschikte prinsgemaal vinden, die tevens zijn opvolger kan worden. De uitvoering is betoverend mooi en het camerawerk van Rudolf Blahacek is schitterend. Vond na drie jaar toch nog een distributeur in Duitsland om in de bioscopen van dat land uit te kunnen komen, ondanks de kritiek uit geëngageerde kringen dat tegenwoordig een vader geen man meer voor zijn dochter mag uitzoeken. Het scenario is van Milos Macourek. Dolby Digital.

Nesmrtelna teta

1993 | Familiefilm, Fantasy, Komedie

Tsjechië 1993. Familiefilm van Zdenek Zelenka. Met o.a. Filip Blazek, Barbora Bobulova, Jaromír Hanzlík, Jirina Bohdalová en Libuse Safránková.

In een ver koninkrijk strijden het Geluk (Safr[KA1]ankov[KA1]a) en de Wijsheid (Cup[KA1]ak) om het hardst wie de beste van de twee is en zo komt de eenvoudige boerenzoon Matej (Blazek) in het bezit van het verstand van de koning Ctirad (Hanzl[KA1]ik) van het rijk. Het bezit ervan zal hem uiteindelijk in de armen voeren van prinses Pavlina (Bobulov[KA1]a) met wie hij nog lang en gelukkig leefde, maar voor het zo ver is, moet Matej eerst de Jaloezie (Bohdalová) overwinnen. Tsjechië geldt als een der landen, waar men bedreven is in het maken van sprookjesfilms, die zich aardig weten af te zetten tegen de alles overheersende en overdonderende producties van Walt Disney. De film was naar Europese maatstaven kostbaar; de kostuums, de decors en de settings zijn prachtig. Bohdalová springt er uit met haar rol. Het camerawerk is van Viktor Ruzicka. De film werd gemaakt met deelname van de Tsjechische tv.

Kacenka a zase ta strasidla

1992 | Familiefilm, Fantasy, Jeugdfilm

Servië en Montenegro/Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland 1992. Familiefilm van Jindrich Polák. Met o.a. Helena Vitovská, Jirina Bohdalová en Svatopluk Benes.

Het spookhuis (zie deel 1 Kacenka a strasidla) staat op een tentoonstelling in Praag en moet worden verkocht. Katja probeert dit met de hulp van haar spook-vriendin te verhinderen. Opnieuw veel trucages, heel plezierig, maar weinig achtergrond.

Kacenka a strasidla

1992 | Familiefilm, Fantasy

Servië en Montenegro/Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland 1992. Familiefilm van Jindrich Polák. Met o.a. Jirina Bohdalová, Svatopluk Benes en Helena Vitovská.

De achtjarige Katja ontmoet in het ziekenhuis van Wenen een opa, die eigenaar is van een spookhuis op de kermis. In haar fantasie komen drie koddige figuren uit het spookhuis tot leven. Ze komen haar opzoeken bij haar thuis in de omgeving van Praag. Een film met veel trucages en humor.

Útek ze seriálu

1991 |

Servië en Montenegro 1991. Hynek Bočan. Met o.a. Petr Nárožný, Karel Heřmánek, Marek Vašut, Jana Švandová en Jirina Bohdalová.

De hoofdacteur van een populaire soap-serie is het beu dat zijn werk en zijn priv[KA1]e-leven door elkaar gehaald worden. Mensen klampen hem aan op straat, beschimpen hem omdat hij zijn vrouw (in de serie) in de steek liet en wanneer zijn tv- hond sterft, is hij plotseling de eigenaar van vijftien honden. Zijn huwelijk gaat eraan kapot, maar de regisseur wil niet dat hij uit de serie stapt. Bijtend cynische kijk op het leven achter een soap. De oppervlakkigheid bij de opname, de ernst waarmee het publiek alles slikt. Een scenario van Bočan en Miroslav Skála vol schitterende, satirische dialogen en een onvergetelijk slot. Achter de camera stond Felix Černý.

Der Zauberrabe Rumburak

1984 | Familiefilm, Fantasy

Tsjechië 1984. Familiefilm van Milos Macourek en Václav Vorlícek. Met o.a. Jirina Bohdalová, Vlastimil Hasek, Jiri Labus en Eva Jenickova.

De hoofdacteur van een populaire soap-serie is het beu dat zijn werk en zijn priv[KA1]e-leven door elkaar gehaald worden. Mensen klampen hem aan op straat, beschimpen hem omdat hij zijn vrouw (in de serie) in de steek liet en wanneer zijn tv- hond sterft, is hij plotseling de eigenaar van vijftien honden. Zijn huwelijk gaat eraan kapot, maar de regisseur wil niet dat hij uit de serie stapt. Bijtend cynische kijk op het leven achter een soap. De oppervlakkigheid bij de opname, de ernst waarmee het publiek alles slikt. Een scenario van Bočan en Miroslav Skála vol schitterende, satirische dialogen en een onvergetelijk slot. Achter de camera stond Felix Černý.

Rumburak

1982 | Familiefilm, Fantasy, Komedie

Duitsland/Servië en Montenegro 1982. Familiefilm van Václav Vorlícek. Met o.a. Jiri Lábus, Vlastimil Hasek, Jirina Bohdalová, Eva Jenícková en Oldrich Kaizer.

Wegens slecht gedrag werd tovenaar Rumburak (Labus) uit Sprookjesland verbannen en moet nu in de mensenwereld leven, overdag als raaf, `s nachts als mens. De raaf heeft vriendschap gesloten met een meisje dat echter omgaat met een jongen die elke ochtend op hem schiet. Op een kwade dag wordt hij in zijn wiek geschoten en de toverraaf stort neer. Hij wordt door het jongere broertje van het meisje mee naar huis genomen, waar hij door de vader verzorgd wordt. Als de nacht nadert, mogen zijn verzorgers de gedaantewisseling niet zien. Redelijke sprookjesfilm die leuk wordt wanneer de vriend van het meisje de toverformule vindt om mensen (het schoolhoofd, een programmeur die niet van dieren houdt) te laten verdwijnen en daarmee heel wat heisa schopt. Geschikt voor de allerkleinsten, maar voor volwassenen is het scenario van regisseur Vorlíček en Milos Macourek te veel oppervlakkig en te doorzichtig. Fotografie van Emil Sirotek.

Vrazda inzenyra Certa

1970 | Komedie

Servië en Montenegro 1970. Komedie van Ester Krumbachová. Met o.a. Jirina Bohdalová, Vladimír Mensík, Ljuba Hermanová en Helena Ruziochová.

In een knus appartement krijgt Ona (Bohdalov[KA1]a), een jonge vrouw een telefoontje van ingenieur Cert (Mensík), een oude vriend en vrijgezel, die ze al heel lang uit het oog verloren had. Hij nodigt zichzelf uit voor een etentje. Na een buitennissig maal neemt hij afscheid, echter niet zonder een nieuwe 'eetafspraak' gemaakt te hebben. De bezoeken volgen elkaar op en de eetlust van Cert kent geen grenzen. Op een dag merkt Ona per toeval op dat de voeten van de veelvraat afgeknaagd zijn. Zou hij inderdaad de duivel zelf zijn? Een allegorie die uitgewerkt werd als een gewone komedie, maar waarbij men bij bepaalde scènes en replieken merkt dat onder het mom van een milde satire een zeer wreed kegelspel wordt gespeeld met als doel: de man kwetsen in al zijn glorie, pretentie en pietlutterigheid. Een feministische film, af te raden voor met zichzelf ingenomen mannen. Het scenario van Krumbachová is niettemin verschrikkelijk leuk en origineel. Het camerawerk is van Jirí Macák. Eastman color, Mono. Ook bekend als VRAZDA ING. CERTA.

Ucho

1970 | Drama

Servië en Montenegro/Tsjechië 1970. Drama van Karel Kachyna. Met o.a. Rodoslav Brzobohatý, Gustav Opočenský, Miroslav Holub, Lubor Tokos en Bořivoj Navrátil.

Low-budget film die het thema van de overheersende angst binnen een communistische maatschappij behandelt. Nadat de film achttien jaar op de plank had gelegen werd hij weer opnieuw uitgebracht en in 1990 drievoudig bekroond op het internationale filmfestival van Bratislava, waaronder de posthume scenarioprijs voor Jan Pracházka.

Medved a strasidla

1959 | Familiefilm, Fantasy

Servië en Montenegro/Tsjechië 1959. Familiefilm van Jaroslav Mach. Met o.a. Aglaia Marávková, Jaroslav Marvan, Jiří Papez, Jirina Bohdalová en Milos Nedbal.

De koning (Marvan) zoekt voor de schone prinses Blanka (Mor[KA1]avkov[KA1]a) een geschikte gemaal. Prins Hynek (Sejk) komt in aanmerking als de ideale echtgenoot, maar het lieve prinsesje houdt van de jager Ondrej (Papez). Wat nu? De jager is een verstandige vent, maar ook een listig man. Zou de koning erin trappen? Om het spannend te houden verraden we niet met wie Blanka nog lang en gelukkig leefde... Degelijke kinderfilm, geschikt voor kleine kijkers die net hebben leren lezen. De speelduur werkt in het voordeel van ongedurige en wiebelende kindertjes. Het scenario is van J.Z. Novak.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jirina Bohdalová op televisie komt.

Reageer