Strother Martin: cast.
Er zijn 46 films gevonden.

Tejna Nikole Tesle

1980 | Historische film

Joegoslavië 1980. Historische film van Krsto Papi[KA1]c. Met o.a. Petar Bo[KA3]zovi[KA1]c, Orson Welles, Strother Martin, Dennis Patrick en Ojar Kodar.

Nadat de hoofdpersoon, de uitvinder Tesla, door iedereen, inclusief Edison, is uitgelachen, dringt het uiteindelijk tot hem door dat wisselstroom echt bestaat. Het effect van de miskenning is een trotse houding, en de waardering komt zoals zo vaak, te laat. De thematiek komt redelijk tot haar recht.

The Villain

1979 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1979. Western van Hal Needham. Met o.a. Kirk Douglas, Ann-Margret, Arnold Schwarzenegger, Paul Lynde en Foster Brooks.

Douglas speelt de onhandigste bandiet aller tijden. Na een mislukte bankoverval krijgt hij de opdracht Ann-Margret van haar geld te ontdoen. Het is een combinatie van een wildwestpersiflage en een Road Runner-tekenfilm, die echter in het geheel niet grappig is. Alleen om Kirk's paard Whiskey kan af en toe gelachen worden. Scenario van Robert G. Kane. Camerawerk van Bobby Byrne. Ook bekend als CACTUS JACK.

The Champ

1979 | Drama, Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Jon Voight, Faye Dunaway, Jack Warden, Arthur Hill en Strother Martin.

Voight is een ex-wereldkampioen boksen. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Dunaway en komt aan de kost als paardenverzorger en adviseur bij het paardenrennen. Hij gokt en is alcoholist. Toch wordt hij vereerd door zijn zoontje Schroder die niets liever zou willen dan dat zijn vader weer in de ring zou stappen. Sentimenteel melodrama dat het luxueuze wereldje van de moeder die mode-ontwerpster is, confronteert met het ongenadige boksmilieu. Onnodige remake van de veel sterkere film van King Vidor uit 1939, met acteurs die zich niet op hun gemak zijn in hun rol. Walter Newman moderniseerde het verhaal van Frances Marion, maar gooide ook alle charme overboord. Schroder is hartveroverend als de jongen. Fred J. Koenekamp stond in voor de fotografie.

Nightwing

1979 | Horror

Verenigde Staten​/​​Nederland 1979. Horror van Arthur Hiller. Met o.a. Nick Mancuso, David Warner, Kathryn Harrold, Stephen Macht en Strother Martin.

Warner beeldt een excentrieke figuur uit die in Arizona bloedzuigende vleermuizen in hun spelonken vernietigt. Goed, het gaat om een betrekking, doch het ware te wensen dat filmmakers die ons dit voorschotelen, zich eens beter van hun taak zouden kwijten. Naar een roman van Martin Cruz Smith.

Better Late Than Never

1979 | Komedie

Verenigde Staten 1979. Komedie van Richard Crenna. Met o.a. Harold Gould, Tyne Daly, Strother Martin, Harry Morgan en Victor Buono.

Dit verhaal over de opstand van een groep bejaarden in een rusthuis tegen de huisregels is niet zo grappig als het had kunnen zijn. En ja, degene die de titelsong zingt maar niet wordt vermeld, is precies degene die je denkt.

Up in Smoke

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van Lou Adler. Met o.a. Cheech Marin, Tommy Chong, Stacy Keach, Tom Skerritt en Edie Adams.

De eerste film van het komische duo Cheech & Chong geldt, ondanks of eerder dankzij het gebrek aan plot en coherent verhaal, meteen als een van hun beste. Pedro De Pacas (Cheech Marin) en Man Stoner (Tommy Chong) zijn continu op zoek naar 'good grass' waar je onderweg - naar Tijuana, Mexico in dit geval - van die 'big joints' van kan draaien. Motto: 'Let's get down to some serious snorking.' De bijrollen zijn goed bezet met Stacy Keach als anti-drugs-agent, Zane Buzby als speed-freak en Tom Skerritt als Pedro's Vietnam-maat Strawberry.

The End

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van Burt Reynolds. Met o.a. Burt Reynolds, Sally Field, Dom DeLuise, Joanne Woodward en Kristy McNichol.

Nadat hij van zijn dokter heeft gehoord dat hij ongeneeslijk ziek is, probeert zakenman Reynolds op waardige wijze afscheid te nemen van vrienden en familieleden. Na een overdosis slaappillen komt hij terecht in een psychiatrische inrichting, waar hij mede- patiënt DeLuise leert kennen, die bereid is hem te helpen bij zijn zelfmoordplannen. Niet erg subtiele komedie, die van de problemen rond leven en dood één grote gag wil maken. Na een redelijk goed begin, waarin acteur/regisseur Reynolds de draak steekt met zijn eigen macho-personage, ontwikkelt de film zich tot een boertige klucht, die door scenarioschrijver Jerry Belson waarschijnlijk was bedoeld als een zwarte komedie. Een paar leuke cameo-optredens van beroemde vedettes vrolijken de boel nog iets op. Camerawerk van Bobby Byrne. Ook bekend als NOBODY IS PERFECT.

Stubby Pringle's Christmas

1978 | Komedie

Verenigde Staten 1978. Komedie van Burt Brinckerhoff. Met o.a. Beau Bridges, Julie Harris, Edward Binns, Kim Hunter en Strother Martin.

Bridges speelt de titelrol: hij is een eenzame cowboy in het Montana van 1910. Hij zou een vreemde Kerstmis beleven: hij ontmoet Harris, die in de problemen zit met haar zieke man en haar jonge kinderen. Samen beleven ze een paar zeer bijzondere dagen. Het scenario is van James Lee Barrett, een schrijver die sentiment op niveau weet te brengen. Gebaseerd op het verhaal van Jack Schaefer. Met een bijzonder sterke rolbezetting.

Love and Bullets

1978 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Actiefilm van Stuart Rosenberg. Met o.a. Charles Bronson, Rod Steiger, Jill Ireland, Strother Martin en Bradford Dillman.

Inspecteur Bronson moet Ireland zien op te sporen, die door haar gangster-geliefde Steiger naar Zwitserland is gestuurd. Hij wordt verliefd op haar, maar kan niet verhinderen dat ze door een bendelid wordt neergeschoten. Dan grijpt Bronson naar de harde middelen. Alledaagse actiefilm vol gewelddadige scènes, op het lijf gesneden van Bronson. Dankzij Steiger gaat de film niet helemaal de mist in. Het nogal stupide scenario van Wendell Mayes en John Melson is gebaseerd op een roman van de eerste. Meer aandacht werd besteed aan de fotografie, die uiterst verzorgd overkomt en waarvoor twee ploegen verantwoordelijk waren. Fred Koenekamp en zijn Amerikaanse ploeg kozen voor scherpe kleuren, terwijl de Zwitserse opnamen van Anthony Richmond gekenmerkt worden door fijn geschakeerde tinten. Gedraaid in Panavision.

Slap Shot

1977 | Sportfilm

Verenigde Staten 1977. Sportfilm van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Jennifer Warren, Michael Ontkean, Strother Martin en Lindsay Crouse.

Newman speelt de coach van een ijshockeyteam vol losers en lomperiken, dat nog één kans heeft op succes. Een standaard sportfilmgegeven, ware het niet dat Slap Shot nu eens geen inspirerend familiedrama is, maar een rauw, politiek incorrect en bij vlagen hilarisch portret van een van de bruutste professionele sporten. De getoonde uitspattingen schijnen niet eens ver van de werkelijkheid te liggen: scenarist Nancy Dowd liet zich nauwkeurig voorlichten door haar broer Ned, een ijshockeyster. Newman en regisseur Hill maakten samen klassiekers als Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting - Slap Shot is van een andere orde, maar eveneens erg genietbaar.

The Great Scout & Cathouse Thursday

1976 | Komedie, Misdaad, Western

Verenigde Staten 1976. Komedie van Don Taylor. Met o.a. Lee Marvin, Oliver Reed, Robert Culp, Elizabeth Ashley en Kay Lenz.

Mislukte komedie over een oudere cowboy, Marvin, die zich wil wreken op zijn vroegere partner. Samen met een jong hoertje, Lenz, kiest hij het pad van de misdaad in de nadagen van het wilde Westen (1908). De humor in dit scenario van Richard Shapiro ligt vaak onder de gordel en lijkt uitsluitend bedoeld om gemakkelijke lachsalvo's los te krijgen. Subtiliteit is ver te zoeken. Het beste moment is dat met Reed als een nogal onwaarschijnlijke Indiaan. Alex Phillips Jr. stond in voor de fotografie en John Cameron componeerde de muziek. Ook bekend als WILDCAT.

Rooster Cogburn

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Stuart Millar en Stuart Miller. Met o.a. John Wayne, Katharine Hepburn, Anthony Zerbe, Richard Jordan en John McIntire.

In 1970 won John Wayne - zijn enige - Oscar voor zijn rol in de western True Grit (1969). Zes jaar later maakte hij deze sequel. Nadat haar vader door bandieten is vermoord schiet Rooster Cogburn de pinnige Eula Goodnight (Hepburn) al mopperend te hulp. En Goodnight moppert bekwaam terug. Jammer genoeg haalde de latere film niet het niveau van de voorganger en lukt het Hepburn niet haar vergelijkbare rol in The African Queen (1951) ook maar te benaderen. Toch een mooie samenwerking tussen deze twee iconen.

One of Our Own

1975 |

Verenigde Staten 1975. Richard C. Sarafian. Met o.a. George Peppard, William Daniels, Louise Sorel, Strother Martin en Oskar Homolka.

Hoofd-neurochirurg Peppard staat als ziekenhuis- administrateur voor een voor de hand liggende reeks crises en lost alle gevallen van onbetaalde schulden voorspelbaar op. Later dook hij als dit personage op in de korte serie DOCTOR'S HOSPITAL.

Hard Times

1975 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Drama van Walter Hill. Met o.a. Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland, Strother Martin en Maggie Blye.

Bronson komt tijdens de crisisjaren rond 1935 naar New Orleans op zoek naar werk. Om den brode neemt hij deel aan illegale bokswedstrijden. Beroepsgokker Coburn merkt hem op en contracteert hem voor een aantal gevechten, maar zodra hij merkt dat Bronson ermee wil kappen, wil hij zijn 'beschermengel' tot de strijd dwingen. Alleen voor liefhebbers van tot moes geslagen gezichten en bloedende lichamen. Het magere scenario van dit regiedebuut van Hill schreef hijzelf in samenwerking met Bryan Gindorff en Bruce Henstell. Veel actie en gratuit geweld, geen motivatie.

Sssssss

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Bernard L. Kowalski. Met o.a. Strother Martin, Dirk Benedict, Heather Menzies, Richard B. Shull en Tim O'Connor.

Goed geregisseerd, weliswaar wat dom horrorverhaal over een idiote gifkundige die met behulp van zijn dochter een assistent injecteert met een serum waardoor deze geleidelijk aan in een koningscobra verandert. Uitzonderlijk vakwerk van de meestergrimeur John Chambers. Ook bekend als SSSNAKE, SSSNAKE COBRA en SSSSSSS.

Sssnake

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van Bernhard L. Kowlaski. Met o.a. Heather Menzies, Dirk Benedict en Strother Martin.

Goed geregisseerd, weliswaar wat dom horrorverhaal over een idiote gifkundige die met behulp van zijn dochter een assistent injecteert met een serum waardoor deze geleidelijk aan in een koningscobra verandert. Uitzonderlijk vakwerk van de meestergrimeur John Chambers. Ook bekend als SSSNAKE, SSSNAKE COBRA en SSSSSSS.

Hawkins: Murder on the Thirteenth Floor

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Teresa Wright, Jeff Corey en Albert Paulsen.

Jenny Burke (Wright), de eigenaresse van het Newyorkse hotel met dezelfde naam, was ooit bijna getrouwd met B.J. (Stewart). Nu wordt haar zoon beschuldigd van moord op een jonge vrouw. Jenny vraagt B.J. de zaak op zich te nemen. Zoals gebruikelijk zijn de kansen voor de beklaagde minimaal, maar R.J. (Martin), die meegaat naar The Big Apple, ontdekt het een en ander waardoor de zaak in een ander daglicht komt te staan. En dat biedt dan weer perspectieven voor B.J. en zijn jonge cliënt. Verschrikkelijk veel van hetzelfde en voorspelbaar van het begin tot het einde.

Hawkins: Murder in Movieland

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Sheree North, Cameron Mitchell en William Smithers.

Billy Jim (Stewart) gaat met R.J. (Martin) van het provinciale West-Virginia naar Tinseltown om Jake Parkins (Mitchell) te verdedigen wegens moord. Jake is getrouwd met Debbie (North), een verblekende ster aan het firmament van Hollywood. B.J. en R.J verbazen zich over de pracht en praal van de filmwereld en de kijker verbaast zich waarom zo'n plattelandsadvocaat uit het Oosten zover moet reizen om een zaak te doen. De afloop is voorspelbaar en Stewart eveneens.

Hawkins: Candidate for Murder

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Robert Scheerer. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Paul Burke, John Ericson en Mark Gordon.

Herb Talley, een tv-journalist uit de Amerikaanse regeringshoofdstad, die bekend staat om zijn `onthullende` reportages, waarin zijn slachtoffers op een genadeloze manier een kopje kleiner gemaakt worden, is vermoord. Iedereen slaakt een zucht van verlichting en denkt `opgeruimd staat netjes`, maar de ongelukkige Fred Wyatt (Burke) wordt beschuldigd van de moord. Hawkins (Stewart) komt naar Washington om Fred, die campagne- manager van de herverkiezing van senator Griffith (Roberts) is, te verdedigen. Hoewel hij hem op borgtocht vrij krijgt, ziet het er naar uit dat Hawkins een taaie kluif krijgt in de rechtszaal, omdat er nogal wat indirecte bewijzen tegen Fred op tafel liggen. R.J. Hawkins (Martin) doet het nodige speurwerk, want er waren genoeg mensen, die net zoveel motieven hadden als Fred. Tijdens de pleidooien ontmaskert Hawkins de ware moordenaar, want hij had onmiddellijk door dat iemand de zaak manipuleerde en aanwijzingen fabriceerde. Na Mr. Deeds gaat Stewart opnieuw naar Washington om te pleiten, maar de impact is een stuk geringer.

Hawkins: Blood Feud

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Mayf Nutter, Lew Ayres en Richard Kelton.

Tijdens een historische ceremonie, waarbij patriottische sc[KA2]ene`s uit de onafhankelijkheidsoorlog worden nagespeeld met luid tromgeroffel, valt een schot, en een ver familielid van B.J. (Stewart) dat deelnam aan de feestelijkheden, valt dodelijk getroffen neer. De kruitdamp is nog maar nauwelijks opgetrokken of iedereen weet het: de al tweehonderd jaar oude vete tussen de Morrison-clan en de Hawkins is heropend. De bloedwraak wordt luidkeels opge[KA3]eist. B.J. besluit in al zijn wijsheid om de van moord beschuldigde Don Morrison (Kelton) te verdedigen. Het lijkt gekkenwerk voor zowel de advocaat als de beklaagde, maar het is toch zo gek nog niet. Een aardig uitgangspunt voor de verder bekende kost.

Hawkins: A Life for A Life

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Strother Martin, Tyne Daly, James Hampton en John Ventantonio.

De verdrietige Joseph Hamilton, de vader van de labiele Eric, beschuldigt in het openbaar de psychologen Tony Farley en Jeff Compton (Ventantonio) verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn zoon. Korte tijd later wordt Joseph Hamilton gearresteerd wegens doodslag, omdat hij tijdens een wilde achtervolging van de auto van Compton en Farley een ongeluk veroorzaakt zou hebben dat Farley het leven kostte. B.J. Hawkins (Stewart) neemt de verdediging van Hamilton op zich. Compton zou hem gezien hebben. De beschuldiging berust slechts op de getuigenis van één man, Een kijkje in de praktijken van beide wetenschappers levert veel stof op voor een adequate verdediging. Veel van hetzelfde en niet echt opwindend of spannend; de afloop staat van tevoren vast.

Hawkins on Murder

1973 | Misdaad

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Jud Taylor. Met o.a. James Stewart, Bonnie Bedelia, Margaret Markov, Strother Martin en Kate Reid.

[KL]Pilot[KLE] voor de tv-serie van Stewart, waarbij de aardige ster omgeven is door goede acteurs in een prima mysterie en rechtszaakdrama (de vergelijking met ANATOMY OF A MURDER is op zijn plaats) over een erfgename die van een drievoudige moord wordt beschuldigd. Sommige scènes werden opgenomen in het weelderige huis van Harold Lloyd. Hertiteld: DEATH AND THE MAIDEN.

Pocket Money

1972 | Western, Drama

Verenigde Staten 1972. Western van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Lee Marvin, Strother Martin, Christine Belford en Kelly Jean Peters.

Een door schulden geplaagde cowboy en zijn geschifte vriend raken betrokken bij oneerlijke veehandelaren in het moderne western. Vreemde, lauwe klucht met goed camerawerk van Lazlo Kovacs en een aardige rol van Peters. Marvins auto is wellicht de gekste die u ooit zult zien.

Hannie Caulder

1971 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1971. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Christopher Lee, Raquel Welch, Robert Culp, Strother Martin en Ernest Borgnine.

Na de moord op haar vader en de verkrachting door een drietal schurken doolt Welch vol wraakgevoelens rond. Ze ontmoet premiejager Culp, die haar leert schieten en Lee is de sympathieke wapensmid, die haar aan een dodelijk schietijzer helpt. Een brave film, met Welch om naar te kijken die in de finale de bruten ombrengt. Gedraaid in Panavision.

Fool's Parade

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Andrew V. McLaglen. Met o.a. James Stewart, George Kennedy, Anne Baxter, Strother Martin en Kurt Russell.

Alweer een uitstekende vertolking van Stewart, maar dat kan deze melodramatische verfilming van de roman van Davis Grubb niet redden. Het relaas van drie vroegere bajesklanten die nu worden belaagd door hun toenmalige cipier is té vaak onbedoeld leuk om serieus te worden genomen.

Brotherhood of Satan

1971 | Horror

Verenigde Staten 1971. Horror van Bernard McEveety. Met o.a. Strother Martin, L.Q. Jones, Charles Bateman, Ahna Capri en Charles Robinson.

In dit kleine griezelverhaal wordt een stadje overgenomen door heksen en hun sabbat. Scenario van William Welch. Gedraaid in Techniscope.

The Ballad of Cable Hogue

1970 | Komedie, Western

Verenigde Staten 1970. Komedie van Sam Peckinpah. Met o.a. Jason Robards, Stella Stevens, David Warner, Strother Martin en Slim Pickens.

Een lyrisch en bijzonder aangenaam sprookje van Peckinpah over een eenzame figuur die een leven voor zichzelf opbouwt op een afgelegen plek in het Wilde Westen. Stevens in één van haar beste rollen als het hoertje dat Cable Hogue volgt op zoek naar het prettige leven. Te lang.

Red Sky at Morning

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van James Goldstone. Met o.a. Richard Thomas, Catherine Burns, Desi Arnaz Jr, Richard Crenna en Claire Bloom.

Weinig spectaculaire maar plezierige bewerking van Richard Bradfords roman over adolescentie tijdens WO II. Vergelijkbaar met SUMMER OF '42 maar in sommige opzichten beter. Thomas is uitmuntend.

True Grit

1969 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1969. Western van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Glen Campbell, Kim Darby, Jeremy Slate en Robert Duvall.

Marguerite Roberts schreef de film naar het boek van Charles Portis. Wayne, als Rooster Cogburn de marshal, kreeg zijn eerste en enige Oscar, ongetwijfeld omdat men het de hoogste tijd vond deze filmgigant eindelijk zo`n ding te geven; niet omdat deze film zo geweldig was. Het is een trage western zonder veel actie en pas tegen het einde komt er een beetje vaart in. Wayne helpt Darby, het jonge meisje dat achter de moordenaars van haar vader aan zit. De plaatjes van Lucien Ballard zijn mooi, Campbell is een vrij kleurloze tegenspeler en de westernfan komt niet aan zijn trekken. Vervolg: ROOSTER COGBURN. Later een tv-film (1978).

The Wild Bunch

1969 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van Sam Peckinpah. Met o.a. William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O'Brien en Warren Oates.

De Laatste Grote Western. Peckinpahs befaamde 'bloedballetten' in slow motion werden alom bejubeld, maar ook in de 'kleinere' amorele scènes toonde Bloody Sam zich een meester. Bijvoorbeeld bij de confrontatie tussen de 'wild bunch' en corrupte militairen. Als een van de bendeleden erachter komt dat zijn geliefde Teresa haar 'geluk' heeft gevonden in de armen van een smerige Mexicaanse generaal, schiet hij haar een kogel door het hart. De generaal begint na wat uitleg te schateren, en de bunch buldert schaapachtig mee. Het overvloedige expliciete geweld was volgens de filmmaker zijn expressie van het streven naar een betere wereld.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 | Western, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin en Henry Jones.

Anti-western over de laatste successen uit de carrière van twee legendarische treinrovers bezorgde Redford (als the Sundance Kid) sterstatus. Het roemloze einde van het geweldloze duo wordt door regisseur Hill fotogeniek maar - volgens veel Amerikaanse critici - grof en smakeloos in beeld gebracht. Bovendien maakte Fox de kostbare Hollywoodfout om met de dood van de beide helden een vervolg onmogelijk te maken. Tien jaar later waren ze eruit: een prequel! (die overigens best aardig werd). De originele Butch Cassidy and the Sundance Kid kreeg onder andere een Oscar voor het scenario van William Goldman en voor Burt Bacharachs liedje 'Raindrops keep fallin' on my head'.

The Flim Flam Man

1967 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Irvin Kershner. Met o.a. George C. Scott, Sue Lyon, Michael Sarrazin, Harry Morgan en Jack Albertson.

Sarrazin is uit het leger gedrost en de MP zit hem op zijn hielen. In het Zuiden van de V.S. leert hij Scott kennen, een handige oude oplichter, die hem de kneepjes van het vak leert en al spoedig verdient Sarrazin voor hun beiden de kost. Al rondtrekkend ontmoet Sarrazin een leuke vrouw, hij wordt verliefd en komt tot inkeer over zijn dubieuze bestaan. Dan wil hij een eerlijke man van Scott maken, maar een oude boom kun je niet meer verplanten. Een onderhoudende komedie. Scenario van William Rose naar een verhaal van Guy Owens. Camerawerk van Charles Lang Jr. Ook bekend als ONE BORN EVERY MINUTE.

Cool Hand Luke

1967 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Lou Antonio en Robert Drivas.

Stervehikel voor Newman speelt zich af in een wrede gevangenis waar Luke voor een klein vergrijp terecht komt en pas na de nodige confrontaties met medegevangene Dragline (de met een Oscar bekroonde Kennedy) en talloze vernederingen uit weet te ontsnappen. Newman, genomineerd voor een Oscar, is geweldig als de eenling die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Memorabel is een wedstrijd hardgekookte eieren eten die Luke wint (hij verorbert er maar liefst 50). In bijrollen duiken vele bekende gezichten op, onder wie Jo Van Fleet (als Luke's zieke moeder), Harry Dean Stanton en Dennis Hopper. (RdL/VPRO Gids)

Harper

1966 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Mysterie van Jack Smight. Met o.a. Paul Newman, Lauren Bacall, Julie Harris, Robert Wagner en Arthur Hill.

Gewezen rechercheur Archer uit Ross Macdonalds misdaadroman 'The Moving Target' (1949) werd voor de filmadaptatie Harper. Terwijl het huwelijk van de met ethiek behepte privédetective op scheiding staat, vraagt de welgestelde Elaine Sampson (Bacall) hem om haar verdwenen wederhelft op te sporen. Aldus werkt Harper, hardgekookte private eye in de traditie van Hammetts Sam Spade en Chandlers Philip Marlowe, zich volgens het noir-boekje fiks in de Californische nesten. Minus: Harpers echtelijke trubbels zijn een nodeloos verzinsel van scenarist William Goldman. Bonus: kien gekaderde 'Scope-fotografie van Conrad L. Hall (1926-2003). Newmans tweede, kwalitatief inferieure Harper-avontuur The Drowning Pool (1975) flopte.

An Eye for an Eye

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Michael D. Moore. Met o.a. Robert Lansing, Patrick Wayne, Slim Pickens, Gloria Talbot en Paul Fix.

Omdat premiejager Lansing zijn broer heeft doodgeschoten besluit bandiet Pickens Lansings vrouw en kind te vermoorden. Lansing gaat dus daarna op pad om Pickens te doden. Onderweg voegt Wayne zich bij hem, eveneens premiejager die achter Pickens aan zit. Ze vinden hem: Pickens' twee companen vinden de dood, maar Lansing kan zijn revolverhand niet meer gebruiken, en Wayne is blind geworden. Dan bedenken ze een techniek om elkaar aan te vullen. Pickens en zijn nieuwe compaan Martin naderen. Zal het systeem werken? Er zit spanning in deze vreemde western die door Bing Russell en Sumner Williams werd geschreven. Goed camerawerk van Lucien Ballard. Raoul Kraushaar zorgde voor de muziek. De Howards zijn resp. de vader en de jongere broer van Ron. Ook bekend als TALION.

Showdown

1963 | Western

Verenigde Staten 1963. Western van R.G. Springsteen. Met o.a. Audie Murphy, Kathleen Crowley, Charles Drake, Harold J. Stone en Skip Homeier.

Twee vrienden, Murphy en Drake, worden ten onrechte gearresteerd en belanden bij een bende gevangenen. Deze weet uit de gevangenis te ontsnappen en de helden worden als gevangenen door de bende meegevoerd. Een routineuze western met redelijk veel actie zonder dat het echt boeiend wordt. Een van de minder geslaagde Murphy-films.

The Man Who Shot Liberty Valance

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Vera Miles, Lee Marvin en Edmond O'Brien.

Als de idealistische Ransom Stoddard (Stewart) aankomt in het plaatsje Shinbone maakt hij hardhandig kennis met de wildheid van het westen. Bandiet Liberty Valance (Marvin) onderstreept met zijn vuisten dat ze in die contreien maling hebben aan wetten en regels. Maar Stoddard neemt de handschoen op en zweert een einde te maken aan de wetteloosheid. Omdat hij met een pistool nog geen olifant op drie meter kan raken neemt ouwe rot Tom Doniphon (Wayne) hem onder zijn hoede. Wayne, Stewart en Marvin spelen uitstekend. Een van de beste westerns in Fords toch al zo imposante oeuvre.

The Deadly Companions

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Sam Peckinpah. Met o.a. Maureen O'Hara, Brian Keith, Steve Cochran, Chill Wills en Strother Martin.

Oud-sergeant Yellowleg besluit samen met een vriend een bank te beroven, maar daar aangekomen ontmoeten ze een stel bandieten met hetzelfde plan. Er ontstaat een vuurgevecht en Yellowleg doodt hierbij per ongeluk de zoon van een saloondanseres. Hij reist met haar mee om de jongen te begraven.

The Wild and the Innocent

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Jack Sher. Met o.a. Audie Murphy, Joanne Dru, Gilbert Roland, Sandra Dee en Jim Backus.

Een amusante, sympathieke western met Murphy als de onschuldige jongen die voor het eerst een stad bezoekt en onderweg een groezelig uitziend meisje, Dee, oppikt. In de stad wordt hij al spoedig door Breck en de zijnen in de maling genomen, maar in een vuistgevecht toont hij dat er niet met hem te spotten valt. De confrontatie vindt plaats als hij met Dee weer wil vertrekken, en die door sheriff Roland in diens bordeel is opgenomen. Sy Gomberg en Jack Sher schreven de film, Harold Lipstein nam hem op. Het is de enige maal in zijn carrière geweest dat Murphy in een film een liedje zong. Het is 'A Touch of Pink'.

The Horse Soldiers

1959 | Western, Historische film

Verenigde Staten 1959. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, William Holden, Constance Towers, Althea Gibson en Hoot Gibson.

Ford is 65 jaar wanneer hij The Horse Soldiers maakt, en in de nadagen van zijn imposante carrière (125 films), van vooral westerns als Stagecoach, Drums Along the Mohawk, Wagonmaster en Rio Grande. The Horse Soldiers, een door kenners als een wat mindere Ford beschouwde film handelt over een werkelijke - doch tamelijk obscure - gebeurtenis uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Een groep ruiters onder leiding van kolonel Wayne begeeft zich diep in vijandelijk (Zuidelijk) gebied om daar een spoorlijn op te blazen. Holden is een pacifistische dokter die tegenwicht biedt aan het macho-personage van Wayne. De groots opgezette actiescènes zijn schitterend in beeld gebracht.

Copper Sky

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Charles Marquis Warren. Met o.a. Jeff Morrow, Coleen Gray, Paul Brinigar, William R. Hamel en Jack M. Lomas.

Het scenario van Eric Norden is niet oninteressant, maar Warren weet de mogelijkheden niet echt goed te benutten. Indianen overvallen een westernstad en moorden zo ongeveer de hele stad uit. Morrow zit in de gevangenis en overleeft de moordpartij en Gray is onderwijzeres die eveneens het bloedbad weet te ontkomen. De film concentreert zich daarbij op de aanvankelijke onmin tussen beiden die uiteindelijk in een liefdesrelatie resulteert.

Black Patch

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Allen H. Miner en Allen Miner. Met o.a. George Montgomery, Diane Brewster, Tom Pittman, House Peter Jr. en Lynn Cartwright.

Na de Burgeroorlog keert Montgomery terug uit gevangenkamp Andersonville en wordt sheriff. Hij wordt ten onrechte beschuldigd van een bankoverval. Een redelijke western, gemaakt door Montgomery's eigen produktiemaatschappij, naar een scenario van acteur Gordon die ook het verhaal schreef voor DECISION AT SUNDOWN.

The Black Whip

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Charles Marquis Warren. Met o.a. Hugh Marlowe, Coleen Gray, Richard Gilden, Angie Dickinson en Strother Martin.

Marlowe is de held van deze routine-western. Hij verdedigt vier vrouwen van wie de koets is overvallen door outlaw Richards. Dickinson in een van haar eerste rollen.

Drum Beat

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Delmer Daves. Met o.a. Alan Ladd, Audrey Dalton, Marisa Pavan, Robert Keith en Rudolfo Acosta.

Dit is de eerste film, waarin Bronson deze achternaam gebruikte, inplaats van Buchinsky. Hij speelt een rebellerende indianenleider, Captain Jack, een uitstekende rol. Zijn tegenstander is Ladd, die opdracht heeft om vrede te sluiten met de indianen, maar daarbij door Bronson wordt gedwarsboomd. In een laatste confrontatie volgt dan het grote gevecht met alle wapens tussen Ladd en Bronson. De laatste moet het onderspit delven en zo krijgt Ladd de kans vrede te stichten. Het was de eerste film die ook door Ladd werd geproduceerd voor zijn eigen maatschappij Jaguar. Daves schreef ook het scenario van de film. Het enige nadeel is, dat er soms erg veel gepraat wordt, waardoor de actie stil ligt.

Drama Classics: The Witness

1953 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1953. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Dick Powell, Charles Bronson, James Millican, Marion Carr en Strother Martin.

Powell is een gladde advocaat die zich niet vlug gewonnen geeft. Al enkele dagen houdt hij het gerecht op met het opsporen van een getuige die zijn cliënt, Bronson, kan vrijpleiten. Hij begint er aan te twijfelen of deze getuige wel bestaat. Volgens Bronson heeft deze vrouw het geld dat bij hem gevonden werd in bewaring gegeven. Hij wist ook niet dat het een deel van de buit was van een bankroof waarbij een dode viel. Indien de vrouw niet gevonden wordt zal Bronson voor alles alleen opdraaien. Een van de eerste films van Aldrich is een geslaagde gerechtsfilm die de kijker geboeid houdt tot het onverwachte einde. Bronson, die toen eigenlijk nog Charles Buchinski heette, stond eveneens nog aan het begin van zijn loopbaan. Powell, die de film produceerde, bewees zijn neus voor talent toen hij hen hun eerste kans gaf. Seeleg Lester en Merwin Gerard schreven het scenario, dat door George E. Diskant omgezet werd in beelden.

Storm over Tibet

1952 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Andrew Marton. Met o.a. Rex Reason, Diana Douglas, Myron Healey, Robert Karnes en Strother Martin.

Reason speelt een voormalige WO II piloot die naar Tibet reist en zich de nodige ellende op de hals haalt wanneer hij een heilig masker uit een tempel ontvreemdt. In deze Ivan Tors- produktie is uitgebreid gebruik gemaakt van opnamen voor een Duitse documentaire over de Himalaya.