István Kardos

1942 -2002 Scenarist, Producer

István Kardos (1942-2002) is scenarist en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

Csajok

1995 | Drama

Duitsland/Hongarije 1995. Drama van Ildikó Szabó. Met o.a. Dorottya Udvaros, Mariann Szalay, Laslo Galffi, György Cserhalmi en Zsolt Laszlo.

Eniko (Eszenyi) heeft een hardhandige echtgenoot; Dorka (Udvaros) is verliefd op een jongen, waarvan ze de moeder zou kunnen zijn (tot groot ongenoegen van haar man) en Barbara (Szalay) heeft gewoon zat van haar artistieke vent. Het drietal treft elkaar en besluit mannen af te zweren en zich (in een zwembad) te bezatten, al gaat Eniko toch op zoek naar een minnaar (die ze vindt: een folk-singer, die een fantasy-vrouw aanbidt, die als twee druppels water op haar lijkt). Het probleem met Szabo`s anti-establishment annex meidenfilm is, dat er geen omlijnd scenario (van regisseuse Szabo) is en de kijker over de personages au fond niks te weten komt. Wie deze film over zich heen laat spoelen als een golf, komt van een koude douche thuis. Jammer. Het camerawerk van Peter Jankura en Tamas Sas is heel behoorlijk. Bekroond (Eszenyi en Cserna als Bela) met een prijs op het Hongaarse filmfestival, maar dat zegt niet veel, want dat was een thuiswedstrijd.

Visszaszamlalas

1986 | Drama

Hongarije 1986. Drama van Pál Erdöss. Met o.a. Károly Eperjes, Erika Ozsda, Dénes Ujlaky, Zoltán Bezerédi en Jenö Dekleva.

Een arbeider uit een co[KA3]operatie maakt zich zelfstandig als vrachtwagenchauffeur, maar hij beult zich zodanig af dat hij er onderdoor gaat. Zijn vrouw moet de onderneming verder drijven om niet om te komen van de honger. Verstikkende, qua thema achterhaalde film, die wilde aantonen dat het kapitalisme maar niks is. De geschiedenis heeft deze veelbelovende regisseur (gelauwerd in 1983 met de prijs der kritiek in Cannes voor zijn debuutfilm) ongelijk gegeven. Niet onkundig gemaakt. Het scenario is van István Kardos. De camera werd bemand door Ferenc Papp en Gábor Szabó.

Kopaszkutya

1981 | Drama, Muziek

Hongarije 1981. Drama van Gyorgy Szomjas. Met o.a. Lorant Schuster, Laszlo Földes, Egon Poka, Jozsef Korös en Gyula Deak Bill.

Heavy bluesrockcoverband Colorado kijkt, na het zoveelste buurthuisoptreden voor anderhalve man en een paardenkop, in de avondmiezer naar de lekke band van het wrakkige toerbusje. Manager annex podiumnar Béla beslist: onder de naam Kopaszkutya ('Kale Hond') wordt overgeschakeld op eigen composities en teksten. Ultra-authentiek, gortdroogkomisch, subliem gefotografeerd rockfilmjuweel komt inclusief plotselinge zwart-wit-overgangen en citatenstrooisel van Sinatra tot Zappa. In de openingsscène present: beat poet Allen Ginsberg. Kopaszkutya zelf bestaat uit leden van de legendarische groepen Hobo Blues Band en P. Mobil.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer István Kardos op televisie komt.

Reageer