James Borthwick

Acteur

James Borthwick is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Une saison au paradis

1996 | Documentaire, Biografie

Zwitserland/Frankrijk 1996. Documentaire van Richard Dindo. Met o.a. Breyten Breytenbach, Yvonne Breytenbach, Cloete Breytenbach, Jan Breytenbach en Rachel Breytenbach.

In onvervalste road-movie stijl volgt regisseur/scenarist Dindo de schrijver Breyten Breitenbach en diens Vi[KA3]etnamese vrouw Yvonne op hun reis door Zuid-Afrika. Wegens zijn verzet tegen de Apartheidspolitiek werd Breyten destijds gearresteerd en veroordeeld tot zeven jaar gevangenis. Na een jarenlange ballingschap kan hij nu eindelijk zijn geboorteland weer betreden. Samen bezoeken ze de buurt waar Breyten opgroeide, de kamer waar hij door de politie ondervraagd werd, het tribunaal in Pretoria waar hij werd veroordeeld en de gevangenis aan de Kaap waar hij werd opgesloten. Een indrukwekkend document over een man die terugkeerde naar zijn wortels om er te sterven. Hij was een symbool voor iedereen die de Zuid-Afrikaanse politiek van destijds veroordeelde en Dindo geeft een vertederend beeld van deze unieke schrijver. Zijn scenario valt echter wat lang uit om tot het einde te blijven boeien. In de Franse versie wordt de commentaar gesproken door Pierre Arditi en in de Duitse (AUGENBLICKE IM PARADIES) spreekt Klaus Knuth. De montage werd gesuperviseerd door Georg Janett. Beeldmateriaal is van Pio Corradi en Jürg Hassler.

Le crime de Monsieur Stil

1995 | Drama, Thriller

Zuid-Afrika/Frankrijk 1995. Drama van Claire Devers. Met o.a. Bernard Verley, Jeanne Balibar, Jean-Michel Martial, Michael Richard en Peter Se Puma.

In Kongo eind jaren 1950 is de oudere Monsieur Stil (Verley) van plan naar Frankrijk te gaan om een vrouw die in Lotharingen op hem wacht, te trouwen. Het loopt echter anders dan gepland. Onderweg ontmoet hij de beeldschone en jongere Charlotte (Balibar) die wel oor heeft naar zijn enigszins merkwaardige voorstel: materi[KA3]ele zekerheid in ruil voor het ophouden van de schijn van een goed huwelijk. De cynische en vastberaden Charlotte gaat erop in, past zich snel aan het leven in de tropen en begint heel geleidelijk de baas te spelen over de oude Stil. Bevrediging in de liefde zoekt ze bij Dialo (Martial), een Afrikaan. Waarop Charlotte niet gerekend heeft, is dat Stil jaloers wordt. Gebaseerd op de in 1944 verschenen korte verhaal Un crime au Gabon van Georges Simenon. De cineaste Devers zette dit om in een bescheiden politiek pamflet door het verhaal rond 1960 te situeren op het moment van de dekolonisatie met een blanke koloniaal die de zwarten nog steeds uitbuit, terwijl zijn 'echtgenote' een zwarte minnaar heeft. In het oorsponkelijke verhaal krijgt de jonge vrouw de liefde van een blanke arts, in deze tv-film is hij een geciviliseerde, enigszins ontwortelde zwarte. Gelukkig is de sfeer van Simenon gebleven met de favoriete anti-helden van deze misdaadauteur. Het boek werd geadapteerd werd door regisseuse Devers, Alain Adijes en Jean- Louis Benoit. Het camerawerk is van Buster Reynolds. 16:9.

Sweet 'n Short

1991 | Komedie

Zuid-Afrika/Verenigde Staten 1991. Komedie van Gray Hofmeyr. Met o.a. Leon Schuster, Casper De Vries, Joanna Weinberg, Alfred Ntombela en Ivan D. Lucas.

Ster-sportverslaggever Schuster wordt aan de dijk gezet ten voordele van klier De Vries, omdat hij zich nooit aan de regels houdt. Om zijn vernedering van zich af te zetten, zoekt hij ontspanning in een casino. Op het ogenblik dat hij de jackpot wint, valt een kruimeldief op zijn hoofd. Hierdoor raakt hij in coma. Na twee jaar ontwaakt hij uit zijn coma, dankzij de kleine Ntombela. HIj ontwaakt in een nieuw Zuid-Afrika waar apartheid verleden tijd is. Samen met de jongen wreekt hij zich op zijn rivaal. Debiele komedie die te dom is om tijd aan te verspillen. Het onsamenhangende scenario van Schuster en Hofmeyr eindigt in zowat de meest onzinnige climax uit de filmgeschiedenis. Drukdoenerij die nergens op slaat en die verschrikkelijk ontsierd wordt door schmiere van de hoofdrollen. Achter de camera stond James Robb. Enkel te zien met je verstand op nul.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer James Borthwick op televisie komt.

Reageer