Sandy Dennis: cast.
Er zijn 22 films gevonden.

The Indian Runner

1991 | Western, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Western van Sean Penn. Met o.a. David Morse, Viggo Mortensen, Valeria Golino, Patricia Arquette en Charles Bronson.

Het verhaal van twee jonge Indiaanse broers: de ene gelooft als politieman in orde en gerechtigheid en zijn gezinnetje is voor hem het belangrijkst, terwijl de andere gebroken teruggekeerd is uit Vietnam wat hem opstandig heeft gemaakt. Een knappe debuutfilm van acteur Penn die echter over teveel sloten tegelijk wil springen met een sfeervolle roadfilm, een Indiaanse legende, bloedverwantschap, verantwoordelijkheidsgevoel. Welluidende soundtrack met de betere songs uit de jaren 1960-70. Eileen Ryan in de rol van Mrs. Baker is in werkelijkheid de moeder van Penn.

Parents

1989 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1989. Horror van Bob Balaban. Met o.a. Randy Quaid, Mary Beth Hurt, Sandy Dennis, Bryan Madorsky en Juno Mills-Cockell.

Inktzwarte humor vermengt zich met horror in de jaren 1950- 60, wanneer een jongen zich bezorgd afvraagt waar zijn uiterst conformistische ouders al dat vlees vandaan halen dat ze steeds eten... en wat er in de kelder aan de hand is. Goed geacteerd maar een dun verhaaltje; de goede visuele stijl en de vermakelijke vormgeving kunnen het geheel niet drijvende houden. Regiedebuut van acteur Balaban. Scenario van Christopher Hawthorne.

Another Woman

1988 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1988. Drama van Woody Allen. Met o.a. Gena Rowlands, Mia Farrow, Ian Holm, Blythe Danner en Gene Hackman.

De vijftig-jarige schrijfster Rowlands is een vrouw die niets aan het toeval overlaat. Ze is koud, methodisch, georganiseerd en heeft elk ogenblik van haar leven onder controle. Tot ze op een dag ongewild hoort wat een jonge, zwangere vrouw, Farrow, aan haar psychiater vertelt. Dit verandert haar kijk op het leven grondig. Magistraal psychologisch drama, dat bewijst dat iedereen, hoe vastomlijnd hij ook denkt te leven, een zekere zwakheid heeft. Zoals in al zijn drama's slaagt Allen, die ook het scenario schreef, erin een haarscherpe analyse te maken van zijn hoofdpersonages, en omdat hij graag met vrouwen werkt voelt hij zich hier duidelijk in zijn sas. Hij heeft zich weer omringd met een hele reeks topacteurs, die hij tot sublieme creaties aanzet, met een onvergetelijke Rowlands aan kop. Voor de score selecteerde hij muziek van o.a. Bach, Satie, Kurt Weill, Mahler, Cole Porter en Jerome Kern. Meesterlijke fotografie van Sven Nykvist.

976-Evil

1988 | Horror

Verenigde Staten 1988. Horror van Robert Englund. Met o.a. Stephen Geoffreys, Patrick O'Bryan, Sandy Dennis, Jim Metzler en Maria Rubell.

De jonge wees Geoffreys, laatstejaars student, zit onder het juk van zijn excentrieke tante Dennis, die doorlopend godsdienstige tv-uitzendingen bekijkt. Andere huisgenoten zijn een tiental katten en O'Bryan, haar introverte zoon. Tijdens een pokerspel met enkele vrienden verliest Geoffreys een grote som geld, en hij vreest dat dit hem zijn brommer zal kosten. Dan stuit hij bij toeval op het telefoonnummer 976-Evil, dat hem rechtstreeks met de hel verbindt. Regiedebuut van Englund, de Freddie Kruger uit de NIGHTMARE ON ELM STREET-reeks, is een geslaagde mengeling van camp-horror en zwarte komedie. De film zit vol knipoogjes, waardoor het minder sterke scenario van Rhet Topham en Brian Helgeland verteerbaar wordt. Onheilspellende fotografie van Paul Eliot.

The Execution

1985 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1985. Avonturenfilm van Paul Wendkos. Met o.a. Loretta Swit, Rip Torn, Jessica Walter, Barbara Barrie en Sandy Dennis.

Vijf vrouwen, overlevenden van de Duitse kampen, uit de voorsteden van L.A. beramen een moord op een voormalige nazi-arts die nu de welvarende eigenaar van een restaurant is. Exploitatie-film, weinig geloofwaardig, helemaal afgezwakt door de hoofdrolspeelsters als voormalige concentratiekamp-gevangenen met dikke Duitse accenten.

Come Back to the Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean

1982 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1982. Drama van Robert Altman. Met o.a. Sandy Dennis, Cher, Karen Black, Sudie Bond en Marta Heflin.

Twintig jaar na het dodelijke auto-ongluk van hun idool, houdt het fanclubje 'The disciples of James Dean' een reünie in het in het Texaanse provinciegat McCarthy, waar toentertijd de filmopnamen van GIANT plaatsvonden. Hun samenkomen ontaardt in het oprakelen van oude herinneringen en het onthullen van enkele dramatische geheimen. Een inventieve verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Ed Graczyk met fantastische rollen.

The Four Seasons

1981 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1981. Komedie van Alan Alda. Met o.a. Alan Alda, Carol Burnett, Len Cariou, Sandy Dennis en Rita Moreno.

Vier stadia van vriendschap tussen drie echtparen van middelbare leeftijd die samen met vakantie gaan. Geslaagd als komedie; met elan spelende, innemende rolbezetting, maar evenals zijn hoofdpersoon pretendeert de film serieuze zaken te bespreken, die echter wegebben na slechts de oppervlakte beroerd te hebben. Geschreven door Alda, die hiermee tevens zijn eerste speelfilm regisseerde.

Perfect Gentlemen

1978 | Misdaad

Verenigde Staten 1978. Misdaad van Jackie Cooper. Met o.a. Lauren Bacall, Ruth Gordon, Sandy Dennis, Lisa Pelikan en Robert Alda.

Boeiend bankroofverhaal over drie vrouwen wier mannen in de gevangenis zitten en een brandkast-krakende oude dame. Scenario van Nora Ephron. TV debuut van Bacall.

Nasty Habits

1977 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1977. Komedie van Michael Lindsay-Hogg. Met o.a. Glenda Jackson, Melina Mercouri, Geraldine Page, Sandy Dennis en Anne Jackson.

Een Nixon/Watergate-allegorie in een gekunstelde komedie over een moeder overste die een oogje toeknijpt in een klooster te Philadelphia. De film steunt op één enkele grap. Overwegend in Engeland opgenomen.

Demon

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van Larry Cohen. Met o.a. Tony Lo Bianco, Sandy Dennis, Sylvia Sidney, Deborah Raffin en Sam Levene.

De politie van New York staat voor een raadsel. Verschillende, doodgewone mensen sloegen eensklaps op hol, begonnen te doden en als enig verweer verklaren ze: God heeft het mij bevolen. Inspecteur Lo Bianco leidt het onderzoek en komt inderdaad op het spoor van een jongeman die beweert de plaatsvervanger van God op aarde te zijn. Maar dan krijgt Lo Bianco de schok van zijn leven. Een eigenaardige horror-thriller die in elk opzicht origineel is. Bloedig en angstwekkend, temeer omdat het gebeuren zich op elk ogenblik in onze dagelijkse realiteit kan voordoen. Het verwarde, maar hallucinante scenario van Cohen zelf verbaast en shockeert, maar blijft tot het laatste beeld boeiend. Sfeervol camerawerk van Paul Glickman. Bekroond met de speciale prijs van de jury te Avoriaz. Opgedragen aan Bernard Herrmann. Ook bekend als GOD TOLD ME TO.

Mr. Sycamore

1974 |

Verenigde Staten 1974. Pancho Kohner. Met o.a. Jason Robards, Sandy Dennis, Jean Simmons, Robert Easton en Mark Miller.

Een ietwat stoffige postbode met een vittende echtgenote (en een oogje op de plaatselijke bibliothecaresse) besluit de tredmolen van alledag te ontvluchten door de gedaante van een boom aan te nemen! Een curieus geval, helaas ondermijnd door de grove behandeling van de stof.

The Out of Towners

1970 | Komedie

Verenigde Staten 1970. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Jack Lemmon, Sandy Dennis, Sandy Baron, Anne Meara en Phil Bruns.

Een folterend scenario van Neil Simon over de stompzinnig koppige George Kellerman (Lemmon) en echtgenote Gwen (Dennis), bij wie al het denkbare misgaat tijdens een reisje naar New York. Meer kwellend dan leuk, met merkwaardig onsympathieke hoofdpersonen. Het camerawerk is van Andrew Laszlo.

The Man Who Wanted to Live Forever

1970 | Thriller, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1970. Thriller van John Trent. Met o.a. Stuart Whitman, Sandy Dennis en Burl Ives.

De nieuwe directeur van een hartkliniek in moeilijk toegankelijk Canadees gebied wordt zich langzaam bewust van het duivelse doel van een project (zie de titel), waaraan men bezig is. De climax is ontgoochelend, het scenario van Henry Denker is pover en de dialogen zijn banaal. Toen film opnieuw werd gemonteerd voor de export, werd hij er niet beter door, eerder verwarrend. Het camerawerk is van Marc Champion. Mono.

Something Evil

1970 | Horror, Western

Verenigde Staten 1970. Horror van Steven Spielberg. Met o.a. Sandy Dennis, Darren McGavin, Ralph Bellamy, Jeff Corey en Johnnie Whitaker.

Een gezin koopt een oud huis in Pennsylvania, onbewust van het op de loer liggende gevaar. Het horror-element werd routineus geregisseerd, wat goed past bij de ongebruikelijke bravoure die de film zo'n losse-polstoets geeft. Prima vertolkingen.

That Cold Day in the Park

1969 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1969. Drama van Robert Altman. Met o.a. Sandy Dennis, Michael Burns, Susanne Benton, John Garfield Jr. en Luana Anders.

Een vreemde, voortmodderende film over een gefrustreerde oude vrijster die een jongeman in huis neemt na een ontmoeting in het park. Wat erop volgt is bizar en ongebruikelijk; niet vergelijkbaar met Altmans latere films. Gefilmd in Canada. De tv- versie duurt maar 92m.

A Touch of Love

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Sandy Dennis, Ian McKellen, Eleanor Bron en John Standing.

Een erg onderhoudende film over een ongehuwde moeder die haar baby wil houden. Realistisch en ontroerend. USA titel: THANK YOU ALL VERY MUCH.

Sweet November

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Robert Ellis Miller. Met o.a. Sandy Dennis, Anthony Newley, Theodore Bikel, Burr DeBenning en Sandy Baron.

Getikte Dennis neemt elke maand een nieuwe minnaar en helpt onzekere mannen hun zelfvertrouwen hervinden om ze vervolgens weer weg te sturen. Alles loopt spaak als [KA1]e[KA1]en van hen (Newley) erop staat met haar te trouwen. Ontroerende ogenblikken in dit aardige (hoewel onwaarschijnlijke) verhaal.

Up the Down Staircase

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Sandy Dennis, Patrick Bedford, Eileen Heckart, Ruth White en Jean Stapleton.

De filmversie van Bel Kaufmans bestseller over een Newyorkse school is te glad geregisseerd om serieus genomen te kunnen worden, maar zij is wel onderhoudend. Er wordt goed geacteerd, vooral door O'Mara als pathetische student.

The Fox

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Mark Rydell. Met o.a. Sandy Dennis, Keir Dullea, Anne Heywood en Glyn Morris.

Mooi in elkaar gezette film - naar een verhaal van D.H. Lawrence - over twee vrouwen die een intieme relatie opbouwen. Deze wordt verscheurd door een indringer, die zich met beiden gaat bemoeien. In Canada gemaakt.

Who's Afraid of Virginia Woolf?

1966 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1966. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal en Sandy Dennis.

Twee echtparen brengen een avondje bij elkaar door met snijdende gesprekken. Burton en Taylor - toentertijd ook een echtpaar - spelen samen het hart uit het lijf in een treffend toneelstuk van Edward Albee. Taylor en Dennis kregen Oscars, zowel als Haskell Wexler voor zijn aanstekelijke zwart-wit fotografie, Richard Sylbert voor de vormgeving en Irene Sharaff voor de kostuums. Deze film doorbrak indertijd het Hollywood- taboe wat volwassen onderwerpen betreft. Ook al zou hij vandaag niet meer zo hard overkomen, toch is het mogelijk, dat er voor de tv nog wel wat ferme taal uitgesneden wordt. Het scenario is van Ernest Lehman. Nichols' eerste film als regisseur.

The Three Sisters

1966 | Drama

Verenigde Staten 1966. Drama van Paul Bogart. Met o.a. Kim Stanley, Geraldine Page, Shelley Winters, Kevin McCarthy en Sandy Dennis.

Een verfilmde weergave van de Actors Studio-opvoering van Tsjechovs toneelstuk over Rusland in de 19e eeuw en de betrekkingen in een hoogst ongelukkige familie.

Splendor in the Grass

1961 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1961. Romantisch drama van Elia Kazan. Met o.a. Natalie Wood, Warren Beatty, Pat Hingle, Audrey Christie en Barbara Loden.

Nogal zwaar op de hand, dit portret van een verliefd stel in een Texaans stadje aan de vooravond van de Grote Depressie. Maar mét een vrolijke noot, want naar verluidt is Splendor in the Grass ook de eerste film waarin geliefden elkaar een heuse tongzoen geven. Eenvoudige middenstandsdochter (Wood) en rijke, maar gekwelde jongeling (Beatty) zijn smoorverliefd en doen toch braaf hun uiterste best maagdelijk te blijven tot ze getrouwd zijn. Probleem is dat ze van hun botte, ongeïnteresseerde ouders geen toestemming krijgen om in het huwelijk te treden. Frustrerend! Oscarnominatie voor Wood, Oscar voor scenarioschrijver William Inge.