Ahmed Malek: cast en muziek.
Er zijn 8 films gevonden.

The Swimmers

2022 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2022. Drama van Sally El Hosaini. Met o.a. Nathalie Issa, Manal Issa, Ahmed Malek, Matthias Schweighöfer en James Krishna Floyd.

De Syrische zussen en zwemtalenten Yusra en Sarah Mardini (gespeeld door de zussen Nathalie en Manal Issa) vluchten uit Damascus nadat de zoveelste raket hun woonplaats raakt. Hutjemutje met andere vluchtelingen in een rubber bootje steken ze de Mediterraanse zee over voor een beter leven én om hun olympische dromen waar te kunnen maken. The Swimmers van Sally El Hosaini (My Brother the Devil) is een aangrijpend en actueel verhaal over de vluchtelingencrisis. Een zwaar thema, maar alleen al de authentieke chemie tussen de zussen en het schitterende camerawerk maken deze waargebeurde Netflixfilm de moeite waard.

L' Homme qui regardait par les fenêtres

1982 | Drama

Algerije 1982. Drama van Merzak Allouache. Met o.a. Allel el Mouhi, Hadj Smain en Fazia Chemloul.

Het verhaal van een psychose die overgaat in paranoia en eindigt in moord. Meneer Rachid is door zijn chef verbannen naar een kleine buurtbibliotheek na 20 jaar in de Nationale Bibliotheek te hebben gewerkt. Hij voelt zich steeds meer vervolgd en natuurlijk verandert in dit geval de vervolgde in vervolger en zijn oude chef is het slachtoffer. Deze film mengt de werkelijkheid met dromen en de surrealistische beelden zijn tamelijk verontrustend. Niet alles is even geslaagd door de traagheid, zoals het spel van een man die aan het eind van zijn krachten is; niettemin het werk van een regisseur met visie.

Les aventures d'un héros

1978 | Komedie

Algerije 1978. Komedie van Merzak Allouache. Met o.a. Mustapha Djadjam, Samia Ammar, Bentchouban, Djouhar en Hadj Smain.

Door een list wordt een jonge boer de held van een stam die volgens een legende een profeet verwacht. Ten einde hem zo goed mogelijk voor te bereiden gaat hij in de leer bij een Meester die hem van de nodige culturele bagage voorziet, een mengsel van Nietzsche, audiovisuele methoden, de Arabische geneeskunde en krijgskunsten. Met deze achtergrond neemt de zogenaamde profeet wraak op de droomwereld van deze miserable gemeenschap. Met een beurs en een motorfiets gaat hij vervolgens op weg om de wereld te veroveren. Ironische titel voor een uitzonderlijk sarcastische en gedesillusioneerde fabel over revolutionaire romantiek in combinatie met een zeer merkwaardige zoektocht naar vaak occulte culturele waarden. Een aantal bijna kluchtige goede momenten tegen een achtergrond van bittere waarheid. We hadden al begrepen dat de personages marionetten in de handen van de regisseur zijn. Omdat hij te lang is, raakt het ritme van de film uit zijn evenwicht, maar de produktie is in ieder geval niet 'gewoontjes'. Prima camerawerk van Smail Lakhdar-Hamina.

Hassan Terro au maquis

1978 | Komedie

Algerije 1978. Komedie van Moussa Haddad. Met o.a. Rouiched, Boualem Ourais, Sid Ahmed Agoumi, Hassan El Hassani en Kaci Tizi.

Het zesdelige vervolg op HASSAN TERRO en HASSAN TERRO S'ENVADE, ofwel de avonturen van een legendarische held uit de Bevrijdingsoorlog. Hoe na zijn ontsnapping de bevolking van Algerije haar blijdschap uit, terwijl de parachutisten vergeefs naar hem blijven zoeken. De avondklok wordt ingesteld. Daarmee is de zaak echter nog niet afgedaan, want een bijzonder racistische commandant besluit persoonlijk achter onze held aan te gaan. Met het verstrijken der jaren heeft deze beschrijving van de kolonialen aan kracht ingeboet, en nu heeft de film meer van een mooie, goedmoedige, pretentieloze western. Gezien de lengte is dit beslist een onvolledige versie.

Autopsie d'un complot

1978 | Thriller

Algerije 1978. Thriller van Mohamed Slim Riad. Met o.a. Bernard Fresson, Jacques Spiesser, Anne Jolivet, Raymond Bussières en Annette Poivre.

Een door Fransen geleide organisatie, die via aanslagen en terroristische acties in Europa en Afrika een `destabilisatie-proces` op gang moet brengen, bereidt een soortgelijke actie voor in de hoofdstad van een Arabisch land, met medewerking van de Amerikaanse en Isra[KA3]elische geheime dienst, plus die van enkele buurlanden. Onderlinge tegenstrijdigheid en rivaliteit plus de hardnekkige nieuwsgierigheid van een journalist doen de plannen anders lopen. De op Z (van Costa-Gavras) geïnspireerde thriller wil een politieke affaire in de vorm van een spannende film voor een groot publiek duidelijk maken, maar de regisseur mist daartoe het raffinement en de bekwaamheid, hoewel het onderwerp en de acteurs de interesse vasthouden.

Barrières

1977 | Drama

Algerije 1977. Drama van Ahmed Lallem. Met o.a. Ziani, Lalaoui en Habiba.

Op ware gebeurtenissen gebaseerde Algerijnse film over de onteigening van grond, die het uiteenvallen van een feodale familie tot gevolg heeft. De patriarch sterft kort na zijn pelgrimstocht naar Mekka en heeft de zorg voor het familiebezit volgens traditioneel aan zijn oudste zoon toevertrouwd. Deze zoon luistert helaas niet naar zijn jongere broer, die als directeur van een staatsbedrijf heel wat meer van de wereld weet en hem adviseert de boel te verkopen en het geld in het buitenland vast te zetten. Koppig en blind voor de werkelijkheid knokt de erfgenaam om zijn reddeloze bezit en een achterhaalde maatschappelijke structuur te verdedigen. Helaas is deze acteur niet van het juiste kaliber of slecht geregisseerd en zit het summiere scenario vol langdradigheden en herhalingen. De onhandige montage maakt de zaak er niet beter op. Er blijven slechts een paar geslaagde scènes over, zoals die van de stervende polygame patriarch.

Omar gatlato

1976 | Drama

Algerije 1976. Drama van Merzak Allouache. Met o.a. Boualem Bennani, Farida Guenaneche, Aziz Degga, Abdelkader Chaou en Rabah Bouchtal.

Een Algerijnse kantoorbediende neemt uit liefhebberij de geluidsband van Indiase films met een cassetterecorder op. Hij wordt verliefd op de ook geregistreerde stem van een meisje, zonder haar te durven benaderen. Deze eerste Algerijnse speelfilm zonder historische of sociaal-politieke achtergronden (wat op zich óók een politieke daad is) heeft een curieuze vormgeving in de soepele stijl van het laat neo-realisme, die wordt afgewisseld met gestileerde vervreemdingseffecten. Onevenwichtig, maar interessant door het beeld van een sociaal leven waarin vrouwen afwezig zijn. Het scenario is van regisseur Allouache. Camerawerk van Smaïl Lakhadar-Hamina.

Les déracinés

1976 | Drama

Algerije 1976. Drama van Lamine Merbah. Met o.a. Hassan El Hassani, Keltoun, Sissani en Ariouet.

Vaag verhalend scenario gebaseerd op hedendaagse gebeurtenissen, namelijk de onteigening van de grond van de Algerijnse fellahs, met als onvermijdelijk gevolg de uittocht naar de steden, richting `lompenproletariaat`. Deze fictiefilm, die scherpe kritiek bevat op wetten die in de Franse tijd van kracht waren (zoals de wet-Garnier), komt amper los van het documentaire genre, wat de balans verstoort. De regisseur had zijn onderwerp iets afstandelijker en genuanceerder kunnen benaderen. Saai, ondanks de waarachtigheid van de acteurs, die loodzware teksten moeten uitspreken. Fraai camerawerk van Mahmoud Lakehal.