Gustav Diessl (1899-1948): cast.
Er zijn 28 films gevonden.

Starke Herzen

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Herbert Maisch. Met o.a. Maria Cebotari, Gustav Diessl, Albert Hörrmann, Hermann Wolder en Walter Franck.

Een operazangeres wordt door de man die haar bemint uit de handen van revolutionairen gered. Een op historische gegevens gebaseerde anti-communistisch bedoelde film, die door de nazi- censuur werd verboden, waarschijnlijk uit vrees dat hij averechts zou werken. De film werd gemaakt in 1937, maar kwam in 1952 onder de titel STARKE HERZEN IM STURM in roulatie.

Der Prozesz

1948 | Drama

Oostenrijk 1948. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Ernst Deutsch, Ewald Balser, Gustav Diessl, Maria Eis en Aglaja Schmid.

Verfilming van Von Brunngrabers roman Prozesz auf Leben und Tod over een joodse gemeenschap anno 1880 in Hongarije die beschuldigd wordt van rituele moorden. Dit goed gegeven wordt door Pabst uiterst dik aangezet, alsof de regisseur meende iets te moeten goedmaken.

Kolberg

1945 | Historische film

Duitsland 1945. Historische film van Veit Harlan. Met o.a. Heinrich George, Horst Caspar, Irene von Meyendorff, Gustav Diessl en Otto Wernicke.

Een roemruchte nazi-propagandafilm met een gigantisch budget, omdat het om een 'nationale productie' ging, over een historische Pruisische slag bij het plaatsje Kolberg. Negen miljoen mark weggegooid geld aan typische Harlan-kitsch, al hield de regisseur jaren na de oorlog nog vol dat 'Kolberg' een meesterwerk zou zijn. Scenario van Harlan en Alfred Braun. Camerawerk van Bruno Mondi.

Nora

1944 | Drama

Duitsland 1944. Drama van Harald Braun. Met o.a. Luise Ullrich, Viktor Staal, Franziska Kinz, Gustav Diessl en Ursula Herking.

Nora zet in haar na[KA3]iviteit een valse handtekening onder een schuldbekentenis, teneinde haar man te helpen. Een mooie verfilming van Ibsens toneelstuk (zie ook A DOLL'S HOUSE) met indrukwekkende rollen van Ullrich, Staal en Diessl. De film heeft, evenals de in de nazi-tijd in Duitsland gebruikte toneelversie, een happy end, een variant die van Ibsen zelf afkomstig is.

Komödianten

1941 | Historische film

Duitsland 1941. Historische film van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Käthe Dorsch, Hilde Krahl, Gustav Diessl, Henny Porten en Richard Häussler.

In 1933 emigreerde de beroemde Pabst eerst naar Frankrijk, later naar de VS. In 1939 keert hij naar Hitler-Duitsland terug om er een ideologisch uiterst verdachte 'Komödianten' te verfilmen over een 18de-eeuwse leidster van een reizend toneelgezelschap die haar groep een beter aanzien wil geven en er haar persoonlijke geluk aan opoffert.

Stern von Rio

1940 | Musical

Duitsland 1940. Musical van Karl Anton. Met o.a. La Jana, Gustav Diessl, Paul Otto, Fritz Kampers en Werner Scharf.

La Jana draagt in haar laatste rol als danseres Concha fenomenale kostuums, zoals een geheel foundation-loze netjapon. Haar dansen lijkt echter nergens op, maar het bioscooppubliek liep storm omdat zij kort voor de première onverwachts stierf.

Herz ohne Heimat

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Otto Linnekogel. Met o.a. Anneliese Uhlig, Albrecht Schoenhals, Camilla Horn, Gustav Diessl en Sabine Peters.

De jonge Verena (Uhlig) is verliefd op de lichtzinnige Alexander (Die[KL29]l). Deze houdt zich bezig met duistere zaken, ondanks de waarschuwingen van zijn half-broer Clemens (Schoenhals). Wanneer hij in grote problemen komt, verlaat hij plotseling het land in gezelschap van de grillige Dina (Horn). Verena, die een kind van hem verwacht, blijft zwaar teleurgesteld achter. Clemens bekommert zich om haar, maar zij wil niets van hem weten. Pas als Alexander na lange tijd terugkeert, keert zij hem de rug toe en gaat ze naar Clemens. Een zakdoekendrama dat niet boeit, waaraan de onbeholpen regie debet is.

Ich bin Sebastian Ott

1939 | Thriller

Duitsland 1939. Thriller van Willi Forst. Met o.a. Willi Forst, Trude Marlen, Otto Tressler, Paul Hörbiger en Gustav Diessl.

Een thriller over een kunstvervalser, geregisseerd en gespeeld door Forst in nota bene een dubbelrol. Een alleraardigste, serieuze Krimi.

Der Grüne Kaiser

1939 | Thriller

Duitsland 1939. Thriller van Paul Mundorf. Met o.a. Gustav Diessl, Carola Höhn, René Deltgen en Ellen Bang.

Een Parijse bankier is spoorloos verdwenen. De piloot die hem van Parijs naar Londen zou vliegen, wordt van moord verdacht. Niet doorlopend spannend maar Diessl en Deltgen leveren goed spel.

Kautschuk

1938 | Avonturenfilm

Duitsland 1938. Avonturenfilm van Eduard von Borsody. Met o.a. René Deltgen, Gustav Diessl, Herbert Hübner, Hans Nielsen en Vera von Langen.

Eind vorige eeuw smokkelde Deltgen terwille van het Britse imperium stekjes van de rubberboom uit Brazilië naar Engelse koloniën. Een aardige, spannende avonturenfilm, geheel in het Amazonegebied opgenomen.

Fortsetzung folgt

1938 | Thriller

Duitsland 1938. Thriller van Paul Martin. Met o.a. Viktor Staal, Gustav Diessl, Frauke Lauterbach en Oskar Sima.

De auteur van een vervolgverhaal merkt dat de door hem gefantaseerde gebeurtenissen werkelijkheid worden. Een origineel gegeven als basis voor een goed gespeelde film vol verrassende wendingen.

Das Indische Grabmal

1938 | Romantiek, Avonturenfilm

Duitsland 1938. Romantiek van Richard Eichberg. Met o.a. Fritz van Dongen, La Jana, Alexander Golling, Gustav Diessl en Kitty Jantzen.

Deel 1: DER TIGER VON ESCHNAPUR (90 min.); deel 2: DAS INDISCHE GRABMAL (95 min). Nieuwe versies van May's films uit 1921. Beide delen werden apart uitgebracht. De Maharadja van Eschnapur geeft een Europese architect opdracht een groots paleis te bouwen uit liefde voor een Indiase prinses, die echter verliefd wordt op de architect wiens graftombe het bouwwerk wordt. La Jana speelde onvergetelijk exotisch de schone Sithra, en Kitty Jantzen Irene, de verloofde van de architect.

Schatten der Vergangenheit

1936 | Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1936. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Luise Ullrich, Oskar Sima, Lucie Höflich, Gretl Berndt en Gustav Diessl.

Een ex-gevangene wordt aangezien voor haar tweelingzuster, nadat deze verdronken is, waarna de ware schuldige van de misdaad waarvoor zij gevangen zat, bekend wordt. Een uiterst interessante regie van een ingewikkeld scenario over verwisselende identiteiten met een moedige knipoog naar de toenmalige Duitse actualiteit. Regisseur Hochbaum verdient het herontdekt te worden.

Moskau-Shanghai

1936 | Avonturenfilm, Drama

Duitsland 1936. Avonturenfilm van Paul Wegener. Met o.a. Pola Negri, Wolfgang Keppler, Gustav Diessl, Rudolf Schündler en Susi Lanner.

Een aardige Pola Negri-produktie. Tijdens de Russische revolutie verliezen een ritmeester en een weduwe (Negri) elkaar uit het oog. Dertien jaar later komt zij de ritmeester weer tegen, die dan verloofd is met haar dochter die zij toen ook kwijtraakte.

Die Weisse Frau des Maharadscha

1936 | Romantiek

Oostenrijk​/​​Italië 1936. Romantiek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Hilde von Stolz, Gustav Diessl, Attila Hörbiger, Anton Pointner en Isa Miranda.

Een pianiste, die omwille van een maharadja haar collega heeft laten zitten, merkt dat de vorst in haar slechts zijn overleden vrouw bemint. Het geheel is conventioneel verfilmd met vele muzikale intermezzi die de vaart eruit halen.

Un de la Montagne

1934 | Drama, Avonturenfilm, Romantiek

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1934. Drama van Serge de Poligny en René Le Hénaff. Met o.a. Gustav Diessl, Simone Bourday, Louis Gauthier, Léon Bélières en Jean Toulout.

Om de klanten van een hotel, dat door een lawine bedreigd wordt, te redden, beklimt een berggids voor de eerste keer de oostelijke wand van de Monte-Verita. Hij slaagt in deze onderneming. Dit is het hoofdthema van deze film die de minder belangrijke conflicten goed weet te plaatsen als verzwaringspunten van het scenario en om het een theatraal tintje te geven. Ondanks de fouten, is het geheel van goede kwaliteit, vooral in de geweldige buitenscènes met mooi camarawerk van Otto Martini. Er is gelijktijdig een Duitse versie gemaakt met een andere regisseur en andere acteurs.

Die weiße Majestät

1934 | Avonturenfilm, Drama

Zwitserland​/​​Duitsland 1934. Avonturenfilm van Anton Kutter. Met o.a. Gustav Diessl, Hertha Thiele, Beni Führer, Thekla Ahrens en Max Weydner.

Jakob (Die[KL29]l) is berggids. De dorpsbewoners laten hem links liggen omdat hij een onecht kind is. Er wordt gefluisterd dat hij het testament van zijn oom verdonkeremaand heeft. Als hij dan ook nog verdacht wordt van moord en alleen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs trekt hij zich terug in een eenzame berghut. De liefde van de jonge Monika (Thiele) geeft hem weer moed. Door een gevaarlijke bergbestijging wint hij het respect van de dorpelingen. Niet alleen het spel van de beide hoofdrolspelers, maar ook de regie van scenarioschrijver Kutter maken dit een bezienswaardige film. Regisseur Serge de Poligny maakte er een franse versie van onder de titel: UN DE LA MONTAGNE.

S.O.S. Eisberg

1933 | Avonturenfilm

Duitsland 1933. Avonturenfilm van Arnold Fanck en Tay Garnett. Met o.a. Leni Riefenstahl, Ernst Udet, Sepp Rist, Gustav Diessl en Dr. Max Holzbaer.

Vier mannen gaan op zoek naar de verloren gewaande leden van een Groenland-expeditie en iedereen zit tenslotte op een op drift geraakte ijsberg, waar de een na de ander om het leven komt, behalve de nazisterren Riefenstahl en Udet natuurlijk. Het camerawerk van Hans Schneeberger and Richard Angst, dat op locatie in Zwitserland en Groenland geschoten werd is adembenemend. Regisseur Fanck werd beroemd door zijn alpinistenfilms. Garnett regisseerde de Engels gesproken versie, die 77m duurt, waarin Rod LaRocque en Gibson Gowland meespelen. Scenario van regisseur Fanck, Fritz Loewe, Ernst Sorge en Hans Hinrich. Later werden opnames uit deze film gebruikt voor MUTINY IN THE ARCTIC (1941) and THE GREAT ALASKAN MYSTERY (1944).

Das Testament des Dr. Mabuse

1933 | Horror, Thriller, Misdaad

Duitsland 1933. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Rudolf Klein-Rogge, Otto Wernicke, Oscar Beregi sr, Theodor Loos en Gustav Diessl.

De derde Mabuse-film is een maatschappij-kritisch meesterwerk. Een sprekende film over een krankzinnige despoot die door Lang nazi-propaganda in de mond werd gelegd. Bij de première werd de film verboden. Scenario van Lang en Thea von Harbou. In 2000 gerestaureerd door het Nederlands Filmmuseum in samenwerking met Kirch Media en ZDF/ARTE.

L'Atlantide

1932 | Romantiek, Fantasy

Duitsland​/​​Frankrijk 1932. Romantiek van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Brigitte Helm, Gustav Diessl, Heinz Klingenberg, Pierre Blanchar en Jean Angelo.

Een Franse luitenant ontdekt in Sahara mysterieus rijk dat geregeerd wordt door beeldschone vorstin (Helm) die knappe jongemannen tot haar minnaars maakt en daarna laat doden. Een met de held bevriende kapitein is volgend slachtoffer. Kitsch- meesterwerk wint het van talrijke latere verfilmingen door suggestieve beelden en intrigerende aanwezigheid van Helm. De fraaie decors zijn Erno Metzner. De film is naar het werk van Pierre Benoit. Pabst draaide tegelijkertijd een Duitse (DIE HERRIN VON ATLANTIS) en een Engelse versie, waarin Helm steeds de hoofdrol speelde, maar de bijrolspelers wisselden. Meteen bij de première een eclatant succes.

Die Herrin von Atlantis

1932 | Fantasy, Sciencefiction

Duitsland 1932. Fantasy van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Brigitte Helm, Gustav Diessl, Tela Tschai, Wladimir Sokoloff en Heinz Klingenberg.

Midden in de Sahara is een onderaards rijk waar de heerseres Antinea na de liefdesnacht consequent haar minnaars doodt en balsemt. Een officier die Antinea ooit had ontmoet en die nu weer op weg is naar haar, vertelt het verhaal. Een fascinerende Pabst- film naar Pierre Benoîts beroemde boek L'Atlantide, met opnamen die in de Sahara werden gedraaid. In de Franstalige versie werden Diessl en Klingenberg vervangen door Jean Angelo en Pierre Blanchard. Camerawerk van Eugen Schüfftan en Ernst Koerner.

Westfront 1918

1930 | Oorlogsfilm

Duitsland 1930. Oorlogsfilm van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Fritz Kampers, Gustav Diessl, Claus Clausen, Hans Joachim Moebius en Jackie Monnier.

Pabsts indrukwekkende anti-oorlogsgetuigenis naar het boek van Ernst Johannsen. Geproduceerd in hetzelfde jaar als ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT van Lew Milestone. Tegen de laatste film maakten nazi-bendes en de censuur grote bezwaren. Vreemd genoeg kreeg Pabsts film die pacifistischer is dan die van Milestone, minder bezwaren van de straat en de staat. Vier Duitse infanteristen in de laatste maanden van WO I, worden verzorgd door de Franse Yvette tot ze weer als kanonnenvlees de loopgraven ingestuurd worden. Scenario van Laszlo Vajda en Peter Martin Lampel.

Leutnant warst du einst bei den Husaren

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Manfred Noa. Met o.a. Mady Christians, Gustav Diessl, Georg Alexander, Max Ehrlich en Lotte Spira.

Een afgezette koningin sluit incognito vriendschap met de man die de leider blijkt te zijn van de revolutionairen die haar val hebben veroorzaakt. Een vrolijk operette-achtig verhaal met een titellied van Robert Stolz en met Mady Christians en Gustav Diessl als een uitstekend paar.

Zjivoi troep

1929 | Drama

Duitsland​/​​USSR 1929. Drama van Fjodor Ozep. Met o.a. Vsevolod Pudovkin, Maria Jacobini, Gustav Diessl, Nata Vachnadze en Vera Maretskaja.

In deze verfilming van Tolstoi's gelijknamige toneelstuk, waarin de held een zelfmoord in scène zet om aan de alom heersende huichelarij te ontkomen en als outcast een nieuw leven te kunnen beginnen. De hoofdrol van acteur-regisseur Poedovkin is een van zijn beste acteerprestaties. Ozep verliet na deze film de Sovjetunie om in Duitsland, Frankrijk en Amerika te gaan werken. Eerdere versies werden gemaakt in 1911 en 1918, latere in 1953 en 1969.

Shivoi trup

1929 | Drama, Zwijgende film

Duitsland​/​​USSR 1929. Drama van Fedor Ozep. Met o.a. Maria Jacobini, Viola Garden, Julia Serda, Nata Vatchnadshe en Gustav Diessl.

Pudovkin houdt niet meer van zijn vrouw Jacobini en zij houdt van een ander (Diessl). Scheiden mag niet van de Russisch- orthodoxe kerk en hij ziet maar [KA1]e[KA1]en uitweg: zelfmoord. Als hij zijn verdriet gaat verdrinken in een bar, ontmoet hij zigeuners, die hem op het idee brengen net te doen alsof hij zichzelf gedood heeft en daarna onder te duiken in een inrichting en voort te leven als een levend lijk. Zo gezegd, zo gedaan. Hij wordt echter ontmaskerd door een prostitu[KA1]ee, die hem herkent. Hij moet zich stellen voor de rechtbank en tijdens het proces - en plein public - schiet hij zichzelf dood. Bijzondere film uit de herfstavond van de zwijgende periode; bijzonder als coproduktie tussen kapitalistische Wit-Russen uit Berlijn en communistische roden uit de Sovjetunie. Hoofdrol Pudovkin, filmgeleerde, regisseur en acteur genoot indertijd wereldfaam. Nadat de film al heel lang in het vergeetboek was geraakt door komst van de geluids- en kleurenfilm, restaureerde de Duitse zender ZDF met de stichting Deutsche Kinemathek deze klassieker en liet de muziek van Werner Schmidt-Boelke opnieuw bewerken door Peter-Michael Hamel (die dat ook voor DAS KABINETT DES DR. CALIGARI deed) en Stefan Zorzar. Naar een toneel van Leo Tolstój door B. Gussman en Anatoli Marienhof tot scenario bewerkt. Het camerawerk was in handen van Anatoli Golovnja en Piel Putzi.

Die Weiße Hölle vom Piz Palü

1929 | Drama

Duitsland 1929. Drama van Arnold Fanck en Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Gustav Diessl, Mizzi Götzel, Otto Spring, Leni Riefenstahl en Ernst Petersen.

De jonge Dießl verloor zijn vrouw in een rotsspleet tijdens een onweder toen hij met haar en een gids de top van de berg uit de titel besteeg en sedertdien beklimt hij fanatiek allerlei hoge bergen. Tien jaar later wil het jonge echtpaar Peterson-Riefenstahl de Piz Palü in Tirol opnieuw bedwingen. Als het slecht weer wordt, zoeken zij een onderkomen in een berghut waar zij Dießl aantreffen. Ze besluiten met zijn drieën verder te gaan. Het onvermijdelijke gebeurt: tijdens een sneeuwstorm komen ze vast te zitten op een ijsplateau boven een afgrond. Piloot Udet moet hen redden met zijn vliegtuigje. Aanvankelijk uitgebracht als zwijgende film, later voorzien van geluid en muziek met sensationele bergopnamen die adembenemend gefotografeerd werden d.m.v. de vliegstunts van Udet die in het dagelijkse leven vliegenier was. Een 'must' voor liefhebbers van de bergsport; voor anderen een redelijk taai melodrama. Scenario van Fanck en Ladislaus Vajda. Fotografie van Sepp Allgeier, Richard Angst en Hans Schneeberger.

Die Büchse der Pandora

1929 | Drama

Duitsland 1929. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Louise Brooks, Fritz Kortner, Franz Lederer, Carl Goetz en Alice Roberts.

De Amerikaanse actrice Louise Brooks is onnavolgbaar als Lulu, een vrouw die alleen maar leeft voor de liefde en daardoor anderen en zichzelf totaal vernietigt. Zij eindigt op kerstavond in de armen van Jack the Ripper, die - hoewel aanvankelijk overvallen door haar absolute liefde - haar uiteindelijk vermoordt. Gebaseerd op de toneelstukken Der Erdgeist en Die Büchse der Pandora van Frank Wedekind door Ladislaus Vajda en Joseph R. Flieseler tot scenario bewerkt. Camerawerk van Günther Krampf. Enno Patalas van het filmmuseum in München restaureerde de film. In 1997 componeerde Peer Raben de muziek die door Matthias Suschke werd gearrangeerd voor het orkest. Frank Strobel dirigeerde het Ensemble Kontraste die de muziek ten gehore brengt.

Abwege

1928 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1928. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Hertha von Walther, Jack Trevor, Fritz Odemar, Nico Turoff en Ilse Bachmann.

Geweldig melodrama, waarvan men heel lang gedacht heeft dat het voor altijd verloren was gegaan. De Frans-Duitse cultuurzender ARTE liet een teruggevonden kopie door het Bundesarchiv-Filmarchiv volledig restaureren. De verwaarloosde echtgenoot van een Berlijnse advocaat troost zich eerst met een kunstenaar en stort zich daarna in het Berlijnse nachtleven, waar drugs en boksen de grote sensaties vormden tijdens de republiek van Weimar. Voor de gerestaureerde versie werd in 1999 door Elena Kats-Chernin speciale muziek gecomponeerd. Het scenario is van Adolf Lantz, Ladislaus Vajda en Helen Gosewisch. Het opmerkelijke camerawerk van Theodor Sparkuhl. Voor cinefielen een must.