Tonino Cervi: regie, scenario en productie.
Er zijn 15 films gevonden.

Looking for Madame Butterfly

1995 | Drama, Thriller

Italië 1995. Drama van Tonino Cervi. Met o.a. Jennifer Nitsch, Jean Sorel, Pino Colizzi en Daniela Poggi.

In internationaal aandoende Italiaanse tv-thriller over knappe jonge vrouw Paola die in Rio de Janeiro een dubbel leven leidt: overdag eigenaresse van antiekzaak, 's nachts prostituee. Onverwacht krijgt Paola haar zus, de actrice Francesca, op bezoek, die zij al achttien jaar niet meer heeft gezien. Francesca was acht toen zij er met haar moeder vandoor ging terwijl Paola bij haar vader bleef. Deze laatste had een liaison met een zekere Greta Stanford, bijgenaamd Butterfly. De vader van de twee zussen pleegde zelfmoord. Paola wordt vermoord en Francesca gaat op zoek naar Butterfly, die volgens Paola verantwoordelijk was voor de dood van hun vader. Vooraleer Butterfly een en ander kan verduidelijken wordt ook zij vermoord. Voor Francesca ziet het er beroerd uit want zij wordt ervan verdacht de moorden te hebben gepleegd. Ook voor de kijker is deze tweedelige ramp een in alle opzichten beroerde ervaring met eindeloos gewauwel, nauwelijks suspense en een verhaal met gaten waartegen geen emmentalerkaas opkan.

Looking for Madam Butterfly

1994 |

Italië 1994. Tonino Cervi. Met o.a. Beto Simas, Pino Colizzi, Jean Sorel, Daniela Poggi en Jennifer Nitsch.

Voor de Italiaanse filmster Francesca wordt het allemaal een beetje te veel. Haar vader pleegt zelfmoord en kort daarna blijkt hij ook nog een Japanse minnares te hebben gehad. Francesca besluit haar zuster Paola in Brazilië te bezoeken en raakt daar verliefd op Massismo; de vriend van haar zus. De twee zussen kunnen hun meningsverschillen niet bijleggen en uiteindelijk komt het tot een ruzie op een feestje. Wanneer Paola de dag daarna dood wordt aangetroffen; is Francesca al snel de hoofdverdachte. Ze doet; naast het politie-onderzoek; haar eigen speurwerk en ontdekt langzaam maar zeker het mysterie rond haar zus en haar vader. Francesca slaat op de vlucht wanneer blijkt dat ook Paola's vriend geen schone handen heeft

Gino Cervi : un attore

1991 | Biografie, Documentaire

Italië 1991. Biografie van Tonino Cervi en Sergio d'Ottavi. Met o.a. Gino Cervi, Sergio Tofano, Evi Maltagliati, Michele Placido en Luciano Pavarotti.

Een interessante documentaire, in vijf delen van een uur, over het leven van Gino Cervi (1901-1974), een van de beste Italiaanse acteurs van de 20e eeuw. Cervi, zoon van een toneelcriticus, stond vanaf 1924 op de planken. Hij was te zien in films, waaronder een aantal onvergetelijke klassiekers, voor de tv speelde hij o.a. commissaris Maigret, en op het toneel schitterde hij als Cyrano en Falstaff. Zijn persoonlijkheid, zijn carrière en zijn bijdragen aan de wereld van het amusement worden uit de doeken gedaan in interviews met acteurs, regisseurs en zelfs politici. Met scènes uit oude ZW-films.

L'Avaro

1990 |

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië 1990. Tonino Cervi. Met o.a. Alberto Sordi, Laura Antonelli, Marie Laforêt, Valerie Allain en Lucia Bosé.

Gebaseerd op het klassieke 17e eeuwse toneelstuk van Molière met een goede internationale rolbezetting en een goede produktie-kwaliteit over de verachtelijke vrek van Arpagone die de fout maakte een kardinaal geld te lenen. Met veel humor en goed spel.

El avaro

1989 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1989. Komedie van Tonino Cervi. Met o.a. Christopher Lee, Alberto Sordi, Laura Antonelli en Mattia Sbragia.

Gebaseerd op het klassieke 17e eeuwse toneelstuk van Molière met een goede internationale rolbezetting en een goede produktie-kwaliteit over de verachtelijke vrek van Arpagone die de fout maakte een kardinaal geld te lenen. Met veel humor en goed spel.

Sole nudo

1984 |

Italië 1984. Tonino Cervi. Met o.a. David Brandon, Tania Alves en Paolo Bonacelli.

Luca (Brandon) komt zwaar in de problemen, als zijn bedrijf failliet gaat. Hij vliegt naar een vriend in Brazilië om hulp te vragen, maar hij krijgt nul op het rekest. In zijn wanhoop besluit Luca zelfmoord te plegen. Door een onverwachte ontmoeting met een sensuele danseres vergeet hij dat voornemen. Ze hebben een hartstochtelijke affaire en hij leeft als in extase. De seksscènes zijn zeer heet, maar het spel is slecht en het tempo en het filmverhaal slaapverwekkend.

Il Turno

1981 | Komedie, Erotiek

Italië 1981. Komedie van Tonino Cervi. Met o.a. Vittorio Gassman, Laura Antonelli, Bernard Blier, Turi Ferro en Paolo Villaggio.

Een Siciliaanse baron van middelbare leeftijd is stapelverliefd - maar van afstand - op een verleidelijke vrouw. Maar ze trouwt uiteindelijk met een rijke, invloedrijke man in de hoop dat ze gauw weduwe wordt. Een beminnelijke advocaat heeft ook een oogje op haar en haar rijkdom. De weelderige Antonelli is zoals gewoonlijk heel sexy en Gassman is een geweldige acteur. Cervi had beter gekund, het script ook.

Il Malato immaginario

1979 | Komedie, Historische film

Italië 1979. Komedie van Tonino Cervi. Met o.a. Alberto Sordi, Laura Antonelli, Marina Vlady, Bernard Blier en Stefano Satta Flores.

Rondom het ziekbed van een rijke zwartkijker spelen intriges en persoonsverwarringen waar een kordate huishoudster helderheid in brengt zodat haar baas voorlopig ook van zijn denkbeeldige kwaaltjes afkomt. De klassieke komedie van Molière werd naar het 17de-eeuws Rome verplaatst. De banale kluchteffecten doen aan de humor meer af dan toe, maar uitbundig acteren compenseert de stijlloze regie.

Ritratto di borghesia in nero

1978 | Drama

Italië 1978. Drama van Tonino Cervi. Met o.a. Senta Berger, Ornella Muti, < Capucine, Christian Borromeo en Stefano Patrizi.

Een jonge pianist wordt minnaar van een getrouwde vrouw in Venetië, maar wordt dan verliefd op meisje van zijn leeftijd, terwijl zijn oude minnares hem tot elke prijs voor zichzelf wil behouden. De nogal verlekkerd uitgemeten decadentie krijgt een alibi omdat het zich tijdens het opkomend fascisme afspeelt, maar de wezenloosheid van de jonge held maakt de begeertes waarvan hij het onderwerp is weinig aannemelijk. De bestudeerd esthetische vormgeving krijgt een impuls door de cynische ontknoping als het prille meisje nòg doortrapter blijkt dan wie ook in de film.

Chi dice donne, dice donna

1975 | Komedie, Erotiek

Italië 1975. Komedie van Tonino Cervi. Met o.a. Janet Agren, Adriana Asti, Stéphane Audran, Françoise Fabian en Lea Massari.

Een vijfluik. 1. Enkele zich in het huwelijk vervelende vrouwen openen een bordeel met zichzelf als sterattracties. 2. Een oplichter probeert misbruik te maken van het geheugenverlies bij een jonge vrouw, maar brengt haar identiteitsbesef terug. 3. De lezing van een erotisch instructieboek heeft voor een arbeidster een averechts resultaat. 4. Een mannelijke en een vrouwelijke travestiet trouwen met elkaar en krijgen een kind. 5. Een Zweedse vrouwelijke dominee helpt een gastarbeider van zijn remmingen af. De aantrekkelijke en begaafde actrices geven de episodes méér geest en smaak dan de scenario's en de regie verdienen.

Il Delitto del diavolo

1971 | Horror, Thriller

Italië 1971. Horror van Tonino Cervi. Met o.a. Ray Lovelock, Haydée Politoff, Silvia Monti, Evelyn Stewart en Gianni Santuccio.

Jonge motorrijder heeft een auto-ongeval van oude reactionair veroorzaakt en wordt door een jong meisje meegenomen naar het kasteel, waar ze met haar twee zusters woont. Ze verleiden hem, maar hij wordt verliefd op de jongste. Als hij zich daarover uitspreekt, wordt hij door het drietal gedood en ritueel begraven. Het zijn heksen die zich met de reactionaire automobilist uit het begin hebben geassocieerd om jonge opposanten uit te roeien. Fraai gefotografeerde horrorfilm heeft suggestieve momenten en bizarre sfeer, maar de politieke uitleg aan het slot is een ridicuul alibi voor een logische verklaring.

Oggi a me... domani a te!

1968 | Western

Italië 1968. Western van Tonino Cervi. Met o.a. Brett Halsey, Bud Spencer, Tatsuya Nakadai, William Berger en Wayde Preston.

Na zijn onschuldig verblijf in de gevangenis wil een cowboy wraak nemen op de verrader die ook zijn vrouw vermoordde en hij neemt een viertal scherpschutters in dienst. Zijn opponent die aan het hoofd staat van een vooral uit Indianen bestaande bende, beraamt een nieuwe roof, waarvan hij de schuld weer op de held wil afschuiven. Deze spaghetti-western wijkt van de formule af door een letterlijk flitsende rol van Kurosawa-acteur Nakadai als tegenstander en door fraaie landschapsopnamen die - juist omdat ze zo weinig overeenstemmen met het Amerikaanse westen - een verrassend effect hebben. Het scenario is van regisseur Cervi en cultfilmer Dario Argento.

La commare secca

1962 | Drama, Mysterie, Experimenteel

Italië 1962. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Francesco Ruiu, Marisa Solinas, Allen Midgette, Giancarlo De Rosa en Vincenzo Ciccora.

Er is een prostituée in een park vermoord. Er worden getuigen verhoord en ze hebben bijna allemaal iets te verbergen. Het onderzoek is de draad tussen de verschillende episodes en portretten waarvan een het sterkste is over de soldaat-met-verlof die zich alleen maar verveelt. Het regiedebuut van de 21-jarige Bertolucci met een scenario van Pasolini zit tussen de invloed van de laatste en het begin van zijn eigen stijl in.

Boccaccio '70

1962 | Komedie, Erotiek, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1962. Komedie van Federico Fellini, Luchino Visconti, Mario Monicelli en Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Anita Ekberg, Romy Schneider, Peppino De Filippo en Silvio Bagolini.

Film met drie episoden.1. LE TENTAZIONI DEL DOTTOR ANTONIO. Een moraalprediker wordt verontwaardigd over een pikant reclamebord met de tien keer levensgrote Ekberg die in zijn overspannen dromen tot leven komt. Deze eerste film in kleur voor Fellini kondigt in klein bestek de gestileerde fantasie en verbeeldingen van later werk aan. Deze episode duurt 53m. 2. IL LAVORO. De echtgenote van een Romeinse aristocraat die door een callgirl-schandaal in opspraak komt, geeft een impuls aan het huwelijk door zich voortaan ook voor gunsten te laten betalen. De Visconti-sketch is een bitter meesterwerkje en de openbaring van Schneider als volwassen actrice. 3. LA RIFFA. De eigenares van een kermisschiettent wordt door haar broer hoofdprijs van een competitie gemaakt, maar de winnaar is niet degene op wie ze een oogje heeft. Rumoerige volksklucht met temperamentvolle Loren was destijds verrassend, maar werd door haar en De Sica sindsdien te vaak herhaald. De film was oorspronkelijk een vierluik, maar de niet onaardige sketch RENZO E LUCIA van Mario Monicelli over een pasgetrouwde arbeider in Turijn - zonder beroemde ster - werd geknipt. Die wordt soms meevertoond op tv. De oorspronkelijke versie was 190m; de in ons land uitgebrachte film: 165m (de drieluik!), maar de censuur in Duitsland bijvoorbeeld sneed daar nog eens 9m af, zodat de Duitse drieluik slechts 156m is. De producenten voegden het getal 70 aan de titel toe, omdat ze dachten dat de film niet vóór 1970 door de Italiaanse censuur zou komen. Scenario's van Giovanni Arpino, Italo Calvino, Tullio Pinelli, Enzo Flaiano, Suso Cecchi d'Amico en Cesare Zavattini. Camerawerk van Giuseppe Rotunno, Otello Martinelli en A. Nannuzzi.

La notte brava

1959 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1959. Drama van Mauro Bolognini. Met o.a. Jean-Claude Brialy, Laurent Terzieff, Elsa Martinelli, Mylène Demongeot en Antonella Lualdi.

Twee ontspoorde jongeren willen in de omgeving van Rome gestolen waar verhandelen en nemen prostitu[KA1]ees mee. Een reeks van ontmoetingen en avonturen maakt het een veelbewogen nacht met een kater in de ochtend. Deze episodische film over de bandeloze jeugd onderscheidt zich in het genre door een duidelijke situering in het (sub-)proletariaat, dankzij het scenario van Pier-Paolo Pasolini en Laurence Bost, waaraan regisseur Bolognini meeschreef. Het oorspronkelijk effect wordt inmiddels tenietgedaan door de vergelijking met Pasolini's latere films, waarbij vooral de overigens goed acterende rolbezetting te glad en te conventioneel filmster-mooi is om in de rollen echt te overtuigen. Camerawerk van Armando Nannuzzi.