Peter Schamoni

Regisseur, Scenarist, Producer

Peter Schamoni is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 7 films gevonden.

Majestät brauchen Sonne

1999 | Documentaire, Historische film

Duitsland/Nederland 1999. Documentaire van Peter Schamoni. Met o.a. Donald Arthur, Arthur Brauss en Salome Kammer.

De Duitse keizer Wilhelm II werd in 1859 geboren en stierf in zijn verbanningsoord Doorn in Nederland in 1941. Hij was medeverantwoordelijk voor het uitbreken van WO I (1914-18), een botsing tussen Europese koninklijke despoten en de moderne tijd, waarop zij zich niet wilden aanpassen en vervolgens de wereld in brand staken. Der Kaiser (zo is hij de geschiedenis ingegaan) was een man die als aristocraat niets moest hebben van het nazi-tuig dat Nederland bezet had en hij stierf in een tweede wereldbrand die door zijn land was veroorzaakt. Hij werd in 1888 tot keizer gekroond. Hij begreep algauw wat de mogelijkheden waren van de fotografie en later de uitvinding film. Hij wilde zich altijd van zijn beste zijde tonen (hij was ijdel) en mocht alleen gefotografeerd of gefilmd worden bij de weersomstandigheden uit de titel, het z.g. Kaiserwetter, dat een gevleugeld woord is geworden. Regisseur Schamoni die zijn eigen scenario schreef, digitaliseerde oude opnames en vermengde ze, waar het relevant was met nieuwe beelden, soms om ze in te passen of om ze te vergelijken. Van de Duitse keizer, die tweehonderd dagen van het jaar onderweg was, werden tijdens het uitoefenen van zijn functie heel veel opnames gemaakt: parades, legeroefeningen, te waterlatingen van schepen, onthullingen van monumenten, offici[KA3]ele ontvangsten, maar ook van zijn priv[KA1]eleven: jacht (-en slacht)partijen, zeilwedstrijden, zeereizen naar Noorwegen en Griekenland, het eiland Corfu, waar de keizer deelnam aan archeologische opgravingen. Van WO II (1939-45) bestaat verschrikkelijk veel bewegend materiaal met adequaat geluid, maar van WO I en het tijdperk rond om deze verschrikkelijke oorlog bestaat weinig materiaal en dat maakt de film nog een stuk interessanter. Hij bevat zelfs een kleurenfilm uit 1913 die volkomen vergeten was en herontdekt werd door Schamoni. De opnames van Doorn zijn voor de Nederlandse kijers extra interessant en zij zullen het landgoed met andere ogen zien. Ook zullen zij opkijken voor uitspraken van de plaatselijke middenstand dat ze meer hebben gehad aan de keizer dan aan Nederlandse ondernemers. Met o.a. de stem van Peter Ustinov; het commentaar wordt gesproken door Mario Adorf, en Otto Sander leent zijn stem aan de Duitse keizer. Het camerawerk is van Mike Bartlett en Ernst Hirsch. De bioscoopversie is 105 miuten, maar omroep ZDF die de uitzendrechten heeft, zond de film integraal uit. Een must voor historici.

Schloss Königswald

1988 | Drama

Duitsland 1988. Drama van Peter Schamoni. Met o.a. Camilla Horn, Marianne Hoppe, Carola Höhn, Fee von Reichlin en Rose Renée Roth.

Kort voor het einde van WO II ontmoeten acht oude, adellijke dames elkaar op een kasteel in Bohemen. Wachtend op de overwinnaars brengen zij de tijd door met praten over de 'goede oude tijd'. Een deels onthullend portret over een uitstervende generatie, overtuigend en indrukwekkend gespeeld door een groep beroemde actrices van vroeger.

Caspar David Friedrich - Grenzen der Zeit

1986 | Biografie, Historische film

Duitsland 1986. Biografie van Peter Schamoni. Met o.a. Helmut Griem, Sabine Sinjen, Hans Peter Hallwachs, Walter Schmidinger en Hans Quest.

Regisseur Schamoni tracht met zijn film een portret van de romantische schilder Caspar David Friedrich te schetsen, wiens schilderijen tegenwoordig zo geliefd zijn, maar die in zijn eigen tijd afgewezen en geminacht werden. De kunstenaar zelf wordt niet getoond, maar zijn beeld ontstaat eerder uit het gedrag en de verhalen van zijn vrienden en tegenstanders na zijn dood. Deze film, met indrukwekkende natuuropnames, neemt het met de geschiedenis niet zo nauw.

Frühlingssinfonie

1983 | Muziek

Duitsland 1983. Muziek van Peter Schamoni. Met o.a. Nastassja Kinski, Herbert Grönemeyer, Anja-Christine Preussler, Edda Seipel en Rolf Hoppe.

De geschiedenis van Robert Schumann van student tot een van de belangrijkste romantische componisten en zijn liefde voor de beroemde pianiste Clara Wieck, de dochter van zijn leermeester. Menselijk en muzikaal aansprekend portret naar echte bronnen met prima vertolkingen van Kinski en Hoppe in een zeer gedetailleerde film. Scenario van Peter Schamoni en Hans A. Neunzig. Camerawerk van Gerard Vandenberg.

Potato Fritz

1976 | Komedie

Duitsland 1976. Komedie van Peter Schamoni. Met o.a. Hardy Krüger, Stephen Boyd, Diana Körner, Arthur Brauss en Rainer Basedow.

Een Amerikaanse officier wordt boer in een mislukte 'Sauerkraut-western'. Ook bekend als: ZWEI GEGEN TOD UND TEUFEL.

Deine Zärtlichkeiten

1967 | Drama

Duitsland 1967. Drama van Peter Schamoni. Met o.a. Doris Kunstmann, Ulli Lommel, Irene Söderberg, Charlotte Kerr en Heinz Meier.

Twee kinderen, broer en zus van gescheiden ouders groeien apart van elkaar op: de jongen bij zijn moeder in Baden-Baden en het meisje in Barcelona bij haar vader. Ze zien elkaar vijftien jaar lang niet en dan ontmoeten ze elkaar - bijna volwassen - voor het eerst weer in Spanje. Ze zijn elkaar zeer genegen en de jongen merkt dat hij jaloers is als zijn zuster (buiten het beeld) vrijt met een minnaar van middelbare leeftijd. Een actieloze film die probeert het taboe-thema incest te behandelen, maar daarvoor te hoog grijpt; hij staat stijf van de dialoog en mondt uit op mooie toeristische plaatjes (van Fassbinder cameraman Michael Ballhaus) van Spanje, Ibiza en Zuid-Duitsland. Tweede film van Schamoni na zijn SCHÖNHEIT FŸR FŸCHSE.

Schonzeit für Füchse

1966 | Drama

Duitsland 1966. Drama van Peter Schamoni. Met o.a. Christian Doermer, Helmut Förnbacher, Monika Peitsch, Andrea Jonasson en Willy Birgel.

Twee vrienden in Düsseldorf anno 1920 zetten zich af tegen het kleinburgerdom, maar profiteren er wel van. Een gemakkelijke, domme film. Scenario van Günter Seuren.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Peter Schamoni op televisie komt.

Reageer