Raphaël O'Byrne

Cameraman, Editor

Raphaël O'Byrne is cameraman en editor.
Er zijn 4 films gevonden.

La Sapienza

2014 | Drama

Frankrijk/Italië 2014. Drama van Eugène Green. Met o.a. Fabrizio Rongione, Christelle Prot, Arianna Nastro en Ludovico Succio.

Alexandre (Rongione) is architect, Aliénor (Landman) psychologe. In een moeilijke fase van hun huwelijk reist het Zwitserse paar naar Italië, waar Alexandre zich verdiept in het werk van zijn historische vakgenoot Francesco Borromini. Zo ontmoeten ze de veel jongere Lavinia (Nostro) en haar broer Goffredo (Succio). Architectuur, en ook andere levensonderwerpen laten het viertal hun eigen levens herzien. Filmmaker Green houdt van een sobere visuele stijl en is vooral gefascineerd door symmetrie in dit wat gedragen, mooi geacteerde drama. Muziek van de barokke meester Claudio Monteverdi is sfeerbepalend.

Yema

2012 | Drama

Algerije/Verenigde Arabische Emiraten/Frankrijk 2012. Drama van Djamila Sahraoui.

Verder met oa Samir Yahia en Ali Zarif. Ouardia (Sahraoui) begraaft haar ene zoon, gedood door een groep gewelddadige islamisten waar haar andere zoon deel van uitmaakt. Effectief opgesloten in haar eigen huis, omgeven door een kaal, dor landschap, vindt Ouardia enige troost in de liefdevolle zorg voor haar tuin. Metaforisch drama met Griekse tragedie-trekjes over de verscheurdheid en sociale broedermoord in Algerije, wordt in verstilde beelden en met weinig dialoog verteld. Mooie hoofdrol van maakster Sahraoui (Barakat!), die met verbeten blikken de effecten van de ontwrichtende strijd verbeeldt. Met Nederlandse ondertiteling.

Le pont des Arts

2004 | Drama, Muziek

Frankrijk 2004. Drama van Eugène Green. Met o.a. Adrien Michaux, Natacha Régnier, Alexis Loret, Denis Podalydès en Olivier Gourmet.

De brug der kunsten, hier de Parijse Pont des Arts, verbindt het leven met de dood en vice versa. Ziedaar het thema van deze barok-muzikale, filosofisch-literaire mozaïekvertelling over twee weinig gelukkige koppels in de jaren zeventig. Om hen heen cirkelen markante nevenfiguren, waaronder een tiranniek-perfectionistische dirigent (Denis Podalydès) en een valse theatermaker (Olivier Gourmet). Deze talige, het intellect uitdagende en elegant gefotografeerde luchtspiegeling vol verwijzingen naar Europese kunst en cultuur herinnert soms aan de slimme toverlantaarncinema van Raoul Ruiz.

Richter, l'insoumis

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Nederland/Duitsland 1998. Documentaire van Bruno Monsaingeon.

Een uitgebreid gesprek met de in 1915 in de Oekraïne geboren componist Sviatoslav Richter, gestart twee jaar voor diens dood op 1 augustus 1997 en waaraan Monsaingeon meer dan een jaar gewerkt heeft. Richter praat over zijn leven en carrière. Uit dit gesprek komt een man naar voor met een eigenzinnig, onbuigzaam karakter, vooral wanneer het zijn kunst aangaat. Tijdens een van zijn monologen beweert hij trouwens dat hij 'het hart, de gedachten en de naakte waarheid van de componist' wil uitstralen. De documentaire is geïllustreerd met tientallen schitterende pianorecitals van Richter, tijdens dewelke hij werk uitvoert van de grootste componisten, zoals Schubert, Haydn, Chopin, e.d. Enkel hiervoor reeds - opnamen van 1950 tot eind jaren 1980 - is deze documentaire eten en drinken voor elke liefhebber van klassieke muziek. De beelden van de oude, zieke Richter die over zijn verleden praat zijn soms pijnlijk om aan te zien. Ook zijn vrouw, de zangeres Nina Dorliac, die korte tijd na hem overleed, komt overvloedig aan het woord. Voor de montage werd beroep gedaan op Sophie Vermersch en Manuel Gasquet. Fotografie is van Raphaël O'Byrne.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Raphaël O'Byrne op televisie komt.

Reageer