Oliver Wallace: muziek.
Er zijn 13 films gevonden.

Peter Pan & Wendy

2023 | Actie, Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm, Fantasy, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 2023. Actie van David Lowery. Met o.a. Alexander Molony, Ever Anderson, Joshua Pickering, Jude Law en Jim Gaffigan.

Met Pete’s Dragon (2016) bewees David Lowery, maker van grimmige arthouse-sprookjes als A Ghost Story en The Green Knight, al dat hij prima in staat is om een vrolijke Disneyfilm te regisseren. Ook deze live-action-versie van de tekenfilmklassieker uit 1953 biedt heel degelijk familievermaak. Lowery geeft het verhaal van de vliegende jongen die niet wil opgroeien een mooi weemoedig randje, en hanteert een prachtige visuele stijl. Wel botst zijn poëtische blik soms met het sentiment en de slapstick die nu eenmaal bij zo’n productie horen. Maar ach, een Disneyfilm die geregeld doet denken aan het werk van Terrence Malick, dat is toch vrij uniek.

The Incredible Journey

1963 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Canada 1963. Familiefilm van Fletcher Markle. Met o.a. Emile Genest, John Drainie, Tommy Tweed, Sandra Scott en Marion Finlayson.

Professor Drainie moet in Engeland gastcolleges geven en laat zijn drie huisdieren, een jonge Labrador (Luath), een oude Bull Terrier (Bodger) en een siamese kat (Tao) bij vrijgezel-vriend Genest logeren, die in een eenzaam huis woont in een bos meer dan vierhonderd kilometer verderop. De drie dieren ondernemen een avontuurlijke tocht naar huis. Een plezierig, goed gemaakt Disneyverhaal naar het gelijknamige boek van Sheila Burnford, dat in ons taalgebied is verschenen als De ongelooflijke reis en door James Algar tot scenario werd bewerkt.

Savage Sam

1963 | Familiefilm, Western

Verenigde Staten 1963. Familiefilm van Norman Tokar. Met o.a. Brian Keith, Tommy Kirk, Kevin Corcoran, Dewey Martin en Jeff York.

Vervolg op Disney's OLD YELLER waarin Keith en zijn plattelandsburen kinderen die ontvoerd werden door indianen proberen te redden. Kleurig, maar onevenwichtig.

The Legend of Lobo

1962 | Documentaire

Verenigde Staten 1962. Documentaire van James Algar. Met o.a. Rex Allen en Sons of the Pioneers.

Aan het einde van de vorige eeuw leefde in het zuidwesten van Amerika een wolf die zoveel strijdlust aan de dag legde dat hij een legende werd. De bevolking noemde hem 'El Feroz', de vurige. Op een dag wordt deze de vader van een puppy, Lobo, die zijn vader in moed en vurigheid later zal overtreffen. Dat zal gebeuren wanneer de bevolking de oorlog verklaart aan de wolven en hen wil uitmoorden. Een boeiend en aangrijpend dierenportret, dat erin slaagt een niet bepaald geliefd dierenras toch sympathiek voor te stellen. De wolven zijn de enige acteurs in de film. Commentaar wordt gesproken door Rex Allen en Sons of the Pioneers zorgen voor de gezongen illustraties. Het scenario van Algar en Dwight Hauser is gebaseerd op de roman Lobo, The King Of The Currampaw van Ernest Thompson-Seton. Het formidabele camerawerk was in handen van Jack Couffer en Lloyd Beebe.

Darby O'Gill and the Little People

1959 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1959. Familiefilm van Robert Stevenson. Met o.a. Albert Sharpe, Sean Connery, Janet Munro, Walter Fitzgerald en Jimmy O'Dea.

De ouder wordende huisbewaarder Darby O'Gill (Sharpe) kan het werk niet meer aan. Als hij wordt vervangen door de jonge Michael McBride (Connery), die ook nog eens achter zijn fraaie dochter Katie (Munro) aanzit, krijgt hij gelukkig hulp van de, zoals bekend in Ierland overvloedig aanwezige, kabouters. Hij mag van hun koning drie wensen doen. Charmant, ouderwets Disney-sprookje schetst een idyllisch beeld van Ierland. Het nepaccent van de Schotse Connery doet Ieren de rillingen over het lijf lopen, maar hij maakt veel goed met zijn zangkunst.

White Wilderness

1958 | Documentaire

Verenigde Staten 1958. Documentaire van James Algar en James Alga.

Aan deze imposante documentaire over de natuur in het Noorden van Canada, waar het klimaat ijselijk koud is en de streek onherbergzaam, werd drie jaar gewerkt en liefst negen cameralieden 'maakten' de film, waaronder James R. Simon, Hugh A. Wilmar, Llyod Beebe en Lois Crisler. Een flora en fauna, die je niet voor mogelijk zou houden passeren de revue alsmede de verdere dierenwereld; de lemmingen die na een lange trek zichzelf vernietigen, maken een diepe indruk op de kijker. De film kreeg een Oscar voor Beste Documentaire en voor de Beste Muziek. Onderdeel van de reeks 'True Life' van Walt Disney.

Tonka

1958 | Western, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1958. Western van Lewis R. Foster. Met o.a. Sal Mineo, Philip Carey, Jerome Courtland, Rafael Campos en H.M. Wynant.

Mineo schittert in deze bescheiden Disney-film als de Indiaanse krijger en diens liefde voor een wild paard dat hij (natuurlijk zelf) gevangen en afgericht heeft. Een zwak einde en een snel gemonteerde versie van Custers laatste slag leiden de aandacht van het veelbelovende verhaal af. Lewis R. Foster en Lillie Hayward bewerkten een roman van David Appel tot scenario. Camerawerk can Loyal Griggs. Wordt soms op tv vertoond als COMANCHE. Hertiteld A HORSE NAMED COMANCHE.

Old Yeller

1957 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama, Western

Verenigde Staten 1957. Familiefilm van Robert Stevenson. Met o.a. Dorothy McGuire, Fess Parker, Tommy Kirk, Kevin Corcoran en Jeff York.

Als vader Parker voor enkele tijd moet afreizen van de verafgelegen boerderij in Texas moet zijn vijftien-jarige zoon Kirk waken over have en goed. Bij het hoeden van de kudde vee valt een zwerfhond hem lastig, maar als die zich later bij de boerderij ophoudt, wordt Kirk vertederd door het dier en sluit een hechte vriendschap met hem. De hond mag blijven bij vaders terugkeer, en dat is maar goed ook, want hij redt de gehele familie voor een ramp. Dit was de eerste familiefilm van Disney met een dier in de hoofdrol die voor de bioscoop werd gemaakt en er volgden nog meer. Naar het populaire boek van Fred Gipson, die ook aan het scenario van William Tunberg meewerkte. Achter de camera stond Charles P. Boyle. Gesitueerd rond 1859. Werd vervolgd door SAVAGE SAM.

Lady and the Tramp

1955 | Animatie, Familiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Animatie van Clyde Geronimi, Hamilton Luske en Wilfred Jackson.

Een keurige cocker spaniel, Lady, loopt van huis weg en ontmoet een vuilnisbakkie, Tramp genaamd. Ondanks hun klasseverschil beleven ze vrolijke avonturen die leiden naar een allesbetekenende spaghettimaaltijd. Disney's vijftiende lange animatiefilm, vijftig jaar na dato prachtig gerestaureerd, is een levendige hondenromance met fraaie animaties, maar bovenal erg leuke muziek. Zangeres Peggy Lee schreef samen met Sonny Burke jazzy liedjes die nog lekker lang in je hoofd blijven hangen. Wat te denken van 'La La Lu', 'He's a Tramp' en het onvergetelijke 'Bella Notte'.
Met de stemmen van Barbara Luddy (Lady) en Larry Roberts (Tramp).

Peter Pan

1953 | Animatie, Fantasy, Jeugdfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1953. Animatie van Hamilton Luske, Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Jack Kinney. Met o.a. Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont en Hans Conried.

Klassieker van producent Walt Disney over het mythische jongetje dat nooit opgroeit. Oftewel, Peters avonturen met een stel Engelse kinderen in fantasieland Neverland. Disney had de film bijna klaar in 1941, net op het moment dat het Amerikaanse leger de filmstudio's confisqueerde voor propagandafilms. Disney stapte subiet over en maakte de ondergewaardeerde instructiefilm Four Methods of Flush Riveting (hoe je een vliegtuig mooi glad in elkaar kunt popnagelen). Maar na twaalf magere (na)oorlogse jaren was het dan zover: Peter Pan in de bioscoop, en meteen de best bezochte film van het jaar.

Alice in Wonderland

1951 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1951. Animatie van Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Hamilton Luske.

Men is het erover eens dat Walt Disney met Alice in Wonderland weer een klassieker op animatiegebied de wereld in bracht. Het hele droomverhaal ziet er schitterend uit: Alice, het Witte Konijn, de filosofische kat en het potje croquet met Hartenkoningin. Over de inhoud lopen de meningen echter sterk uiteen. De een ziet dat Disney opnieuw een klassiek boek (van Lewis Carroll) verprutste, de ander meent dat de animatiefilm een op zichzelf staand juweel is. Alice in Wonderland heeft niet de warmte van Bambi of Sneeuwwitje, maar deze film heeft dat niet nodig.
In de Nederlands gesproken versie met de stemmen van oa Ides Meire, Charlotte De Ruytter en Peter Gorissen.
In de originele, Engels gesproken versie met de stemmen van oa Kathryn Beaumont (Alice), Verna Felton (Queen of Hearts) en Bill Thompson (White Rabbit).

Cinderella

1950 | Animatie, Familiefilm, Musical

Verenigde Staten 1950. Animatie van Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Hamilton Luske.

De formule die Walt Disney in 1937 inzette met Sneeuwwitje werd doorgezet met Assepoester: het klassieke sprookje - toch een vrij dun verhaal - werd opgerekt met allerlei zijverhaaltjes, liedjes en snoezige diertjes zodat er een avondvullende tekenfilm van kon worden gemaakt. Van de magie die het resultaat destijds bij het beoogde publiek moet hebben opgeroepen is zeker nog iets voelbaar, al valt achteraf te beoordelen dat Disney wel eens scherper uit de hoek is gekomen. Boeiender dan de nogal kleurloze hoofdpersonen zijn de dromerige sprookjesdecors waar ze doorheen lopen.

Dumbo

1941 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1941. Animatie van Ben Sharpsteen, Norman Ferguson en Samuel Armstrong. Met o.a. Candy Candido, Edward Brophy, Billy Bletcher, Herman Bing en James Baskett.

'Straight from heaven up above, here is a baby for you to love', spreekt de ooievaar als hij babyolifantje Dumbo aflevert bij circusolifant Mrs. Jumbo. Profetische woorden, want het - spoiler alert! - vliegende olifantje werd al snel Amerika’s meest geliefde Disneyknuffel. Immers, niets is meer opbeurend dan een dreumes met een afwijking (enorme oren) die dezelfde afwijking als zijn grootste kracht aanboort. Daarnaast spreekt Dumbo geen enkel woord, waardoor de kijker vrijuit kan projecteren. Hoogtepunt is de beroemde ‘roze olifanten-hallucinatie’, een smetje is de nogal racistische portrettering van de – overigens zeer sympathieke - kraaien.