Gualtiero Jacopetti

Regisseur, Scenarist, Producer, Editor

Gualtiero Jacopetti is regisseur, scenarist, producer en editor.
Er zijn 5 films gevonden.

Mondo Candido

1975 | Drama

Italië 1975. Drama van Gualtiero Jacopetti. Met o.a. Christopher Brown, Michelle Miller, Franco Sosperi en Jacques Herlin.

Het idee voor deze film, met een in aanleg sterk sociaal thema, is interessant, maar het script is bedroevend slecht en er wordt onge[KA3]inspireerd gespeeld. Ook de regie heeft het laten afweten, en sommige sc[KA2]enes zijn botweg grof, met name als ze leuk bedoeld zijn. Het verhaal gaat over Candido (Brown), die door de wereld trekt en niets dan kwaad en geweld ontmoet, maar zijn optimisme is bestand tegen alles.

Africa addio

1966 | Historische film, Documentaire

Italië 1966. Historische film van Gualtiero Jacopetti en Franco Prosperi.

Een lange, gedramatiseerde documentaire en reportage over Afrika in de periode 1960-1970, die tragische en explosieve jaren waarin bloedige onafhankelijkheidsoorlogen werden uitgevochten. Een heel werelddeel stond toen in brand door politieke twisten en stammenoorlogen. Een interessante historische studie.

Mondo cane no. 2

1963 | Documentaire

Italië 1963. Documentaire van Gualtiero Jacopetti en Franco Prosperi.

Het team dat ons de omstreden documentaire MONDO CANE schonk, vergast ons hierbij wederom op een compilatie van schokkende, bizarre gebruiken en curiosa. Dezelfde twijfelachtige mixtuur als in deel 1 krijgt hetzelfde moraliserende commentaar.

Mondo Cane

1963 | Documentaire

Italië 1963. Documentaire van Gualtero Jacopetti en Gualtiero Jacopetti.

Mondo Cane vormt de sleutel tot de verklaring van de belangstelling voor het sensationele 'waar-gebeurde', of dat nu een obscure performance-video is waarin de kunstenaar zichzelf verwondt en mismaakt, of 'hier-en-nu' televisiebeelden van rampen en oorlogen. Het leed en de bizarriteit van de ander bevestigt op een geruststellende manier onze gewoonheid en normaliteit. Niet iedereen wil daar echter op gewezen worden. De films van Gualtiero Jacopetti waren en zijn dan ook zeer controversieel. Jacopetti's benadering in deze film is encyclopedisch: hij gaf een groot aantal professionele cameramensen de opdracht om overal ter wereld wrede, vreemde en zieke situaties documentair vast te leggen op het mooiste en beste filmmateriaal dat voorhanden was. Zoveel schokkende beelden en dan zo mooi kleurig en scherp, dat had men nog nooit bij elkaar gezien. Sommige critici vonden Jacopetti een morele visionair die de huidige hondsheid van de wereld scherp en oprecht in beeld bracht. Anderen verweten hem exploitatie van de gewoonten van andere volken en culturen (wat tegenwoordig politieke incorrectheid heet, iets wat Jacopetti nu nog problematisch maakt). De Nederlandse romanschrijver en eerste directeur van de Nederlandse filmacademie Anton Koolhaas noemde Mondo Cane een 'morbide etalage', een 'geperverteerd panopticum', een 'fascistische bespotting van andere rassen' en een 'schofterige exploitatie van leed en bloed'. Oordeel zelf. Kijk naar deze gekke en wrede wereld en vorm je een mening. (GjZ)

La Donna nel mondo

1962 | Erotiek, Documentaire

Italië 1962. Erotiek van Gualtiero Jacopetti, Paolo Cavara en Franco Prosperi.

Een collectie documentair materiaal, geschoten op tal van plaatsen over de gehele wereld, met de bedoeling de w[KA2]erkelijke aard van de vrouw bloot te leggen. Bloot ziet men inderdaad genoeg, want dit is zo`n staaltje voyeuristische cinema [KA2]a la MONDE CANE (voor welke film dit materiaal ook werd opgenomen), maar in de chaos van als sensationeel bedoelde beelden komt de vrouwelijke aard (?) natuurlijk niet aan de oppervlakte. Het blad Story op celluloid; er is gruwzaam moraliserend commentaar.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Gualtiero Jacopetti op televisie komt.

Reageer