Judith Anderson: cast.
Er zijn 28 films gevonden.

Hitchcock, Il Brivido del Genio

1985 | Documentaire, Biografie

Italië 1985. Documentaire van Francesco Bortolino. Met o.a. Claudio Masenza, Patricia Hitchcock, Anne Baxter, Joan Fontaine en Judith Anderson.

Deze 16 mm-documentaire over een van de grootste filmregisseurs zit zo slecht in elkaar, met weerzinwekkende reprodukties van oude filmfragmenten, dat Hitchcock door de grond zou gaan als hij daar niet reeds in lag. De driedelige voor de Italiaanse televisie gemaakte documentaire is bedoeld als ode aan de meester van de suspense, maar is een belediging voor zijn nagedachtenis en een misselijkmakende commentator als Donald Spoto, schrijver van de omstreden Hitchcock-biografie Dark Side of a Genius, maakt het nog erger. Alleen Noiret en Fontaine zorgen voor kostelijke interviews.

The Underground Man

1974 | Mysterie

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Paul Wendkos. Met o.a. Peter Graves, Jack Klugman, Judith Anderson, Celeste Holm en Jo Ann Pflug.

Hutton heeft meer belangstelling heeft voor een duister voorval in het verleden van junkie Lenz dan voor zijn vrouw Pflug. Daarop vertrekt ze met haar zoontje naar een oude vriend, priv[KA1]e-detective Graves. Maar plotseling stormt de vader binnen, grijpt het kind en verdwijnt. Ze volgen hem en komen terecht bij Huttons moeder (Holm) en haar vreemde huishoudster Anderson. Wat later wordt Hutton vermoord teruggevonden. Het spoor dat Graves volgt, leidt naar een achttien-jaar oude, onopgeloste moord. Intelligente thriller, goed gemaakt en gespeeld, met de nodige onverwachte wendingen. Een mysterieuze spanning houd je in de ban tot het einde. Bovendien is er het aangename weerzien met een groot aantal oude bekenden. Douglas Heyes bewerkte de roman van Ross McDonald. Cameraman was Earl Rath, terwijl Marvin Hamlisch de fraaie score componeerde.

Inn of the Damned

1974 | Misdaad

Australië 1974. Misdaad van Terry Bourke. Met o.a. Judith Anderson, Alex Cord, Michael Graig, Joseph Furst en Tony Bonner.

Premiejager Cord onderzoekt de verdwijningen van reizigers in een door twee gekken (Anderson en Furst) gedreven herberg. De film is aardig in zijn soort en werd onnoemelijk veel beter door het onderhoudende spel van Anderson.

The Borrowers

1973 | Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1973. Familiefilm van Walter C. Miller. Met o.a. Eddie Albert, Tammy Grimes, Judith Anderson en Dennis Larson.

Een jochie gaat in het huis van zijn tante wonen en ontdekt dat er onder de vloer een hele gemeenschap van dwergen woont. Leuke film voor jong en oud.

A Man Called Horse

1970 | Western

Verenigde Staten 1970. Western van Elliot Silverstein. Met o.a. Richard Harris, Judith Anderson, Jean Gascon, Manu Tupou en James Gammon.

De Britse aristocraat John Morgan (Harris) wordt halverwege de negentiende eeuw gevangen genomen door de Sioux-indianen. Zachtzinnig zijn ze niet, en dan wordt hij ook nog als slaaf, als 'paard', aan een van de oude vrouwen van de stam gegeven. Maar nadat Morgan de taal leert spreken wint hij het respect van de Indianen, al zal hij uiteindelijk nog een gruwelijke beproeving moeten ondergaan. Een van de eerste westerns die Indianen niet als stereotiepe bad guys portretteerde, met een uitstekende rol voor Harris. Tikje traag. Er kwamen twee, veel mindere, sequels.

Cinderfella

1960 | Komedie, Musical, Fantasy

Verenigde Staten 1960. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Jerry Lewis, Anna Maria Alberghetti, Count Basie, Henry Silva en Robert Hutton.

Fella (Lewis) woont in huis bij een vervelende familie. Zijn twee stiefbroers behandelen hem als slaaf en van zijn stiefouders krijgt hij niets dan minachting. Hij mag ook niet naar het bal ter ere van hare koninklijke hoogheid, Princess Charming (Alberghetti), maar met hulp van een goede fee (Wynn) gaat hij er toch heen, al moet hij wel voor middernacht terug zijn. Het Assepoester-thema dient alleen om komiek Lewis zijn grappen en grollen te laten vertonen. Soms lukt dat, Lewis kan heel erg grappig zijn, maar hij heeft veel leukere films gemaakt.

Cat on a Hot Tin Roof

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Jack Carson en Judith Anderson.

Newman is op zijn best in deze broeierige verfilming van het gelijknamige klassieke toneelstuk van Tennessee Williams. Rijkaard Big Daddy (Ives) heeft kanker en zijn familieleden proberen bij hem in de gunst te komen om hun deel van de erfenis veilig te stellen. Onder hen zijn getroebleerde zoon Brick (Newman), die opvallend afkerig is van zijn vrouw Maggie (Taylor), die dus maar geen kleinzoon weet te fabriceren. De toespelingen uit het toneelstuk op de homoseksualiteit van Newmans personage zijn in de film overigens min of meer verdwenen. Kreeg zes Oscarnominaties.

The Ten Commandments

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Cecil B. DeMille. Met o.a. Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson en Yvonne De Carlo.

Regisseur DeMille, liefhebber van groots opgezet spektakel, had het leven van Mozes en de tocht van het Joodse volk van Egypte naar het Beloofde Land in 1923 al eens verfilmd. Hij deed het - niet bepaald dunnetjes - nog eens over met 25 duizend figuranten, een prima sterrencast en (inmiddels enigszins gedateerde) special effects. De gespierde Heston is mooi als bescheiden maar vastberaden Mozes. De legende wil dat DeMille tijdens de opnamen een hartaanval kreeg, van zijn dokter te horen kreeg dat hij moest stoppen met werken, maar na een nacht intensief bidden weer de oude was.

Drama Classics: Family Lies

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Stevenson. Met o.a. Judith Anderson, Nancy Gates, George Macready, Donald Murphy en Ellen Corby.

Tot groot ongenoegen van de rijke, excentrieke en egoïstische mama Anderson kondigt Gates haar verloving aan met de financiëel niet erg begoede Murphy. Ze heeft er alles voor over om dit huwelijk te verhinderen, zelfs het simuleren van een beroerte. Familievriend Macready raadt de jongen aan het meisje mee te nemen en te verdwijnen. Maar dat is buiten de moeder gerekend. Ze kan de zaken zo regelen dat haar dochter ervan overtuigd is dat Murphy haar wil vermoorden. Uitstekend geacteerd melodrama waarin Anderson zich nog eens van haar duivelse kant kan tonen. Clock Dailey bewerkte het verhaal van W. Sommerset Maugham. Het fotografisch gedeelte was voor rekening van George E. Diskant.

Salome

1953 |

Verenigde Staten 1953. William Dieterle. Met o.a. Rita Hayworth, Stewart Granger, Charles Laughton, Judith Anderson en Cedric Hardwicke.

De sterren van de rolbezetting worstelen met het scenario dat zonder dat het de bedoeling was, grappig is. Het gaat over het bijbelse drama waarin de roemruchte danseres zichzelf opoffert om het leven van Johannes de Doper te sparen; tenminste, volgens deze Hollywood-versie. Het scenario is van Harry Kleiner en Jesse Lasky Jr. Het camerawerk is van Charles Lang.

The Furies

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Anthony Mann. Met o.a. Barbara Stanwyck, Walter Huston, Wendell Corey, Gilbert Roland en Judith Anderson.

Vader Huston leidt zijn ranch The Furies met sterke hand. Wanneer zijn dochter Stanwyck verklaart te willen trouwen met Corey, schiet dat in het verkeerde keelgat. Sinds Huston het land van Coreys vader kocht en diens dood veroorzaakte, zijn beide families namelijk elkaars vijanden. Al moet ze heel wat vernederingen van haar vader ondergaan, Stanwyck blijft bij haar standpunt. Een western die meer weg heeft van DUEL IN THE SUN (eveneens naar een roman van Niven Busch) dan van Manns andere westerns. Een gevecht op leven en dood in een sfeer van oplaaiende emoties. Schitterend spel van alle acteurs, met natuurlijk Stanwyck en Huston (in zijn laatste rol) voorop. Buschs roman werd bewerkt door Charles Schnee en in beeld gebracht door Victor Milner. Franz Waxman voorzag de film van muziek.

Tycoon

1947 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1947. Western van Richard Wallace. Met o.a. John Wayne, Laraine Day, Cedric Hardwicke, Judith Anderson en James Gleason.

Johnny Munroe (Wayne) is ingehuurd om een spoorlijn aan te leggen in het Andesgebergte en krijgt ruzie met zijn opdrachtgever over de te volgen route. Tot overmaat van ramp wordt Johnny verliefd op de dochter van zijn baas. John Wayne doet zijn best, maar kan dit langdradige melodrama niet redden. Dit prestigeproject van RKO werd een van hun grootste fiasco's. Borden Chase en John Twist baseerde hun scenario op een roman van C. E. Scoggins. Voor de knappe kleurenfotografie tekenden Harry J. Wild en W. Howard Green.

The Red House

1947 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1947. Thriller van Delmer Daves. Met o.a. Edward G. Robinson, Lon McCallister, Allene Roberts, Judith Anderson en Rory Calhoun.

Robinson woont op een uitgestrekte boerderij, met zijn zuster Anderson en zijn geadopteerde dochter Roberts. Ze vormen een gelukkig gezin tot een jongen, die als landarbeider is ingehuurd, besluit via het bos naar huis te gaan. Dan wordt Robinson ineens een achterdochtige man en verbiedt zowel het meisje als de jongen om nog in het bos te komen. Daar bevindt zich namelijk het huis uit de titel. Het verbergt een jarenlang door Robinson angstvallig geheim gehouden mysterie. Spannend melodrama dat zich op het randje van de spookfilm beweegt. Robinson drijft zijn personage iets te ver op, maar de andere acteurs leveren uitstekende prestaties. Calhoun is de sadistische opzichter van het bos, en London een al te gewillig meisje aan het begin van haar carrière. Daves baseerde zijn scenario op een roman van George Agnew Chamberlain. Fotografie van Bert Glennon. Rozsa had vrij spel om de geheimzinnige sfeer doeltreffend muzikaal uit te werken, omdat er veel fragmenten zonder dialoog zijn.

Pursued

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Teresa Wright, Robert Mitchum, Judith Anderson, Dean Jagger en Alan Hale.

Sombere western, vooral door het imposante camerawerk van James Wong Howe. Niven Bush schreef het deprimerende verhaal over Mitchum, die zijn lynching afwacht en dan in een terugblik zijn leven overziet. Kansen die hem ontnomen worden en zijn gevechten met zijn halfbroertje Rodney, tot hij hem doodt. Zijn pleegouders Anderson en Jagger haten hem, en Wright haat hem, maar houdt tegelijkertijd ook van hem. Boeiend drama en prima werk van Mitchum. Max Steiner zorgde voor de bijpassende muziek.

The Strange Love of Martha Ivers

1946 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1946. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Barbara Stanwyck, Kirk Douglas, Lizabeth Scott, Van Heflin en Judith Anderson.

Als kind was Stanwyck verantwoordelijk voor de dood van haar tirannieke tante. Achttien jaar later is ze gehuwd met Douglas, die getuige was van het gebeuren maar zijn mond hield. Wanneer haar jeugdvriend Heflin na lange afwezigheid terugkeert in het stadje, breekt het drama los. Douglas denkt dat Heflin hun geheim kent en wil hem uit de weg ruimen, maar bij Stanwyck bloeien de gevoelens die ze destijds voor Heflin koesterde weer op. Een knap psychologisch drama, typisch voor de tijd waarin het werd gemaakt, met een niet aanstootgevende erotische achtergrond. Uitstekend spel van de hoofdrolspelers en van Anderson als de hardvochtige tante. Robert Rossen baseerde zijn scenario op een verhaal van Jack Patrick. Achter de camera stond Victor Milne. Filmdebuut van Douglas.

The Diary of a Chambermaid

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Paulette Goddard, Burgess Meredith, Hurd Hatfield, Florence Bates en Irene Ryan.

De poging om in Hollywood een film te maken van buitenlandse allure, lukt niet. Goddard - een kamermeisje uit de vorige eeuw - is ingehuurd door Hatfields moeder.

Specter of the Rose

1946 | Thriller

Verenigde Staten 1946. Thriller van Ben Hecht. Met o.a. Judith Anderson, Michael Chekhov, Ivan Kirov, Viola Essen en Lionel Stander.

Een toneelmatige, erg ongebruikelijke Hechtfilm over de krankzinnige balletdanser Kirov, verdacht van moord, en Essen die toch van hem houdt.

Diary Of A Chambermaid

1946 |

1946. Jean Renoir. Met o.a. Hurd Hatfield, Florence Bates, Irene Ryan, Paulette Goddard en Francis Lederer.

Een toneelmatige, erg ongebruikelijke Hechtfilm over de krankzinnige balletdanser Kirov, verdacht van moord, en Essen die toch van hem houdt.

And Then There Were None

1945 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1945. Mysterie van René Clair. Met o.a. Barry Fitzgerald, Walter Huston, Louis Hayward, Roland Young en June Duprez.

Agatha Christie's verhaal 'And Then There Were None' is de basis van talloze thrillers, horrorfilms en komedies. Deze klassieke whodunit van René Clair gaf daarvoor het cinematografische startschot. In zijn chique, giftige vertelling over tien kleurrijke types die door een onbekende worden uitgenodigd in een landhuis en een voor een het loodje leggen, bewaart Clair ook wat ruimte voor ouderwetse Britse humor, met teksten als: 'Erg dom om de enige butler te vermoorden; nu weten we niet eens de marmelade te vinden.'

Laura

1944 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1944. Film noir van Otto Preminger. Met o.a. Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price en Judith Anderson.

Politieman Mark McPherson (Andrews) onderzoekt de moord op Laura Hunt (Tierney), een intelligente en mooie jonge vrouw, met meerdere aanbidders. Een van hen, gevierd columnist Waldo Lydecker (Webb), levert via de voice-over commentaar op het geheel. IJzersterke noir, geschoten in prachtig zwart-wit door Joseph LaShelle, die er een Oscar voor kreeg. Een script met briljante stukjes dialoog en een opmerkelijke plotwending. Uitstekende regie van Preminger, die de oorspronkelijke regisseur Rouben Mamoulian verving (en al het werk van zijn voorganger rücksichtslos in de prullenbak mieterde).

Edge of Darkness

1943 | Drama

Verenigde Staten 1943. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Errol Flynn, Ann Sheridan, Walter Huston, Nancy Coleman en Helmut Dantine.

Intens, meeslepend drama rond de ondergrondse beweging in Noorwegen in de tijd dat de nazi's de macht hadden in WO II. Het minutieuze camerawerk is een eerbetoon aan de uitstekende acteurs. Het scenario is van Robert Rossen naar een roman van William Woods. Het camerawerk is van Sid Hickox.

Lady Scarface

1941 | Misdaad

Verenigde Staten 1941. Misdaad van Frank Woodruff. Met o.a. Dennis O'Keefe, Judith Anderson, Frances Neal, Mildred Coles en Eric Blore.

Anderson probeert iets te maken van dit episodische verhaal over een achtervolging door de politie van een gevaarlijke met een pistool gewapende vrouw en haar bende.

Kings Row

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Sam Wood. Met o.a. Ann Sheridan, Robert Cummings, Ronald Reagan, Betty Field en Charles Coburn.

In een Amerikaanse stadje in het Midden-Westen, Kings Row, groeien vijf verschillende kinderen op. Ze wonen in fraaie victoriaanse huizen, met mooie, groene kortgemaaide gazons ervoor. De op het oog benijdenswaardige kinderen krijgen te maken met incest, sadisme, zelfmoord en moord. Gelukkig is er ook warmte, liefde en zijn er ontluikende romances, hoewel de narigheid altijd op de loer ligt. Pure soap van grote klasse, vol vaart en zeer onderhoudend; de voorloper van menig langlopende tv-serie. De effectieve muziek van Erich Wolfgang Korngold ondersteunt deze weelderige productie uitstekend. Casey Robinson bewerkte de bestseller van Henry Bellamann tot scenario. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

King's Row

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Sam Wood. Met o.a. Ronald Reagan, Robert Cummings, Ann Sheridan, Charles Coburn en Claude Rains.

In een Amerikaanse stadje in het Midden-Westen, Kings Row, groeien vijf verschillende kinderen op. Ze wonen in fraaie victoriaanse huizen, met mooie, groene kortgemaaide gazons ervoor. De op het oog benijdenswaardige kinderen krijgen te maken met incest, sadisme, zelfmoord en moord. Gelukkig is er ook warmte, liefde en zijn er ontluikende romances, hoewel de narigheid altijd op de loer ligt. Pure soap van grote klasse, vol vaart en zeer onderhoudend; de voorloper van menig langlopende tv-serie. De effectieve muziek van Erich Wolfgang Korngold ondersteunt deze weelderige productie uitstekend. Casey Robinson bewerkte de bestseller van Henry Bellamann tot scenario. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

All Through the Night

1941 | Actiefilm, Komedie, Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Actiefilm van Vincent Sherman. Met o.a. Humphrey Bogart, Conrad Veidt, Kaaren Verne, Jane Darwell en Frank McHugh.

Ook Hollywood maakte deel uit van de Amerikaanse oorlogsmachine tegen nazi-Duitsland. Veel studio's maakten films in opdracht van het Ministerie van Defensie, maar maakten ook, al dan niet om patriottische redenen, speelfilms die de strijd tegen het nazi-beest op niet mis te verstane wijze in beeld brachten. All Through the Night van Vincent Sherman is daar een mooi voorbeeld van. De film speelt in New York waar Humphrey Bogart (in hetzelfde jaar als Casablanca) de strijd aanbindt tegen een Duitse spionage-organisatie (met nb immigranten als Peter Lorre en Conrad Veidt). Let vooral op de bijziende kelner Phil Silvers. Juist ja, want All Through the Night is inderdaad een 'anti-Nazi message comedy´.

Rebecca

1940 | Thriller, Romantisch drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Laurence Olivier, Joan Fontaine, Judith Anderson, George Sanders en Nigel Bruce.

Tijdens een verblijf aan de Côte d'Azur trouwt de Britse aristocraat De Winter (Olivier) hals over kop met een jonge, verlegen vrouw (Fontaine). Maar in zijn kasteel Manderley in Cornwall lijkt het volgens de 'tweede mevrouw De Winter' (haar eigen naam wordt nooit genoemd) wel of de geest van De Winters eerste vrouw, de onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen Rebecca, nog door de gangen waart. Nog steeds fascinerende verfilming van de gelijknamige roman van Daphne du Maurier, ook dankzij de uitstekende hoofdrolspelers. Oscars voor beste film en beste camerawerk.

Forty Little Mothers

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Busby Berkeley. Met o.a. Eddie Cantor, Judith Anderson, Ralph Morgan, Rita Johnson en Bonita Granville.

Tweederangs Cantor als weerbarstige schoolmeester. Veronica Lake is een van de moeders.

Blood Money

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van Rowland Brown. Met o.a. George Bancroft, Frances Dee, Judith Anderson, Chick Chandler en Blossom Seeley.

Een levendig, maar onwaarschijnlijk verhaal over een onderwereld-advokaat, Bancroft, die verliefd wordt op Dee, waardoor hij moeilijkheden krijgt met Anderson (in een in een glamoureuze rol). Dee's slotscène is geweldig. Lucille Ball speelt een klein rolletje.