Mark Donskoy

Regisseur, Scenarist

Mark Donskoy is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Soeproegi Orlovy

1978 | Drama

SU 1978. Drama van Mark Donskoy. Met o.a. Nina Roeslanova, Anatoly Semjonov, Sergei Tegin, Daniil Sagal en Pjotr Merkuriev.

Deze film is gebaseerd op verhalen van Maxim Gorki en speelt zich een eeuw geleden af. De hoofdpersonen van het verhaal leiden een leven zonder hoop, een leven van ellende, onderdrukking en dronkenschap. De schoenmaker Grigori en zijn vrouw Matrjona ruzieën en slaan elkaar voortdurend. Zij is vastbesloten haar man uit de kroeg te houden. Grigori kan aardig en lief zijn en droomt, als hij nuchter is, van een beter leven. Er is een cholera-epidemie voor nodig om hen te laten inzien dat er een hogere macht is en dat hun leven kan veranderen. Ook bekend als: THE ORLOV COUPLE.

Mat

1956 | Drama

SU 1956. Drama van Mark Donskoy. Met o.a. Vera Maretskaya, Alexej Batalov en Nikifor Kolofidin.

In deze nieuwe versie van Poedovkins onovertroffen film uit 1926, naar het gelijknamige boek van Gorki, wordt het politieke bewustwordingsproces van een vrouw getoond in het revolutionaire jaar 1905. De zoon van de vrouw werd in Poedovkins versie vertolkt door Nikolai Batalov, terwijl die rol in deze film wordt gespeeld door zijn neef Alexei Batalov. De eerste versie, reeds in 1920 gemaakt door Alexander Razumni, duurde wegens gebrek aan filmmateriaal slechts 40m.

Moï Ouniversitety

1940 | Drama

SU 1940. Drama van Mark Donskoy. Met o.a. N. Valbert, S. Kayukov, N. Dorokhin, N. Plotnikov en L. Sverdlin.

Derde en laatste deel van de zogeheten Maxim Gorky-trilogie van Donskoy waarin de bekende Russische schrijver als universiteitsstudent verblijft in Kazan. Zijn beste vriend wordt opgepakt wegens revolutionaire activiteiten. Om te overleven doet Gorky allerlei klusjes en maakt kennis met de vaak mensonterende werkomstandigheden van het proletariaat. Finaal besluit Gorky zijn leven aan de studie te wijden, niet aan de universiteit, maar aan de 'universiteit van het leven'. Met zijn Gorky- trilogie werd Donskoy wereldberoemd, vooral in het circuit van de ciné-clubs, hoewel hij een van de typische vertegenwoordigers was van de stalinistische film, vaak erg academistisch en propagandistisch. In 1977 'gerestaureerd' door de Gorky Film Studio's.

Detstvo Gorkovo

1938 | Biografie, Drama

SU 1938. Biografie van Mark Donskoy. Met o.a. Alexei Lyarsky, Varvara Massalitinova, M. Troyanovsky en Daniel Sagal.

Het eerste deel van de Maxim Gorki-trilogie naar Gorki`s driedelige autobiografie (1913-1923). Het verhaal speelt zich af in Rusland aan het einde van de 19e eeuw en schildert het leven vol ontberingen waarin Gorki als kind opgroeit. Qua conceptie en regie (van kinderen) is dit het beste deel van het drieluik. Centraal in de hecht verbonden trilogie staat het bewustwordingsproces van een individu. Deze veel geprezen film behoort tot Donskoy's beste prestaties. Deel II is getiteld: V LJOEDJACH deel III: MOI UNIVERSITETI.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mark Donskoy op televisie komt.

Reageer