Károly Makk

Regisseur, Producer

Károly Makk is regisseur en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Kisvilma - Az utolsó napló

2000 | Drama

Hongarije/Polen/Duitsland 2000. Drama van Márta Mészáros. Met o.a. Cleo Ladanzi, Barbara Hegzi, Jan Nowicki, Kitty Kéri en Lili Monori.

De ouders van regisseuse M[KA1]esz[KA1]aros waren als zoveel linkse intellectuelen met pioniersgeest en idealisten uit Europa (en zelfs uit Amerika) aan het begin van de jaren 1930 naar de Sovjetunie ge[KA3]emigreerd om het land te helpen zich te ontwikkelen. Zo belandden de M[KA1]esz[KA1]aros bij de Centraal- Aziatische nomaden der Kirghiezen, die weinig of niets van het communisme begrepen, maar wel iets zagen in hulp die hun lot zou kunnen verbeteren. Heel veel van deze ontwikkelingshulp veranderde in regelrechte tragedies door de cynische terreur van Stalin, die als het hem uitkwam, zich ontdeed van alle intellectuelen als ze met kritische geluiden een potentieel gevaar voor zijn absolute macht zouden kunnen vormen of simpelweg een ideologisch bewijs uit het ongerijmde wilde leveren (het Marxisme heeft afgedaan: kijk maar naar het grote aantal gevangenen in de opvoedingskampen!). Zo werd de vader van Mészáros gedeporteerd naar een goelag. Aan de hand van een fictioneel, maar autobiografisch verslag laat zij ons zien welke smarten een familie uit Hongarije moest doormaken. Het scenario is van regisseuse Mészáros en Eva Pataki. Het camerawerk is van Nyika Jancsó. Interessante kost voor kijkers die iets meer willen weten van het met bloed doordrenkte geschiedenis van het communisme.

The Gambler

1997 | Biografie, Drama

Hongarije/Nederland/Verenigd Koninkrijk 1997. Biografie van Károly Makk en Karoly Makk. Met o.a. Michael Gambon, Jodhi May, Polly Walker, Dominic West en John Wood.

Als Dostojevski in 27 dagen een nieuwe roman moet inleveren, wordt Anna naar hem toegestuurd om als stenografe voor hem te werken. In de race tegen de klok dicteert Dostojevski het verhaal van The gambler en wordt hun liefde voor elkaar bezegeld

Magyar rekviem

1990 | Drama

Duitsland/Hongarije 1990. Drama van Károly Makk. Met o.a. Hans Christian Blech, Mathieu Carrière, György Cserhalmi, Károly Eperjes en Timea Rába.

Dorre film gemaakt ter gelegenheid van de 34e herdenking van de Hongaarse opstand in november 1956. De handeling vindt plaats in een overvolle gevangeniscel met een bont gezelschap, dat op de uitvoering van hun doodvonnis wacht: professor Blech, vrijheidsstrijder Cserhalmi, voormalig officier van de veiligheidsdienst Eperjes, legermajor Carrière, zigeuner van afkomst, die door de bewakers vreselijk vernederd wordt en nog een drietal randfiguren. Hun onderlinge solidairiteit, de angst die ieder van hen ondergaat en de nood, waarin zij zich bevinden, worden afgewisseld door flash-backs over hun verleden, inclusief een love-interest van Cserhalmi met een dartele guerilla. Om het saaie geheel verder nog te doorbreken, mogen we mee in de droomwereld van gevangenisdirekteur Andorai. De zwakke regie en het dito scenario van regisseur Makk zijn er de oorzaak van dat de ervaren hoofdrollen beneden hun normale peil presteren. Camerawerk van Miklós Biró. Naar het korte verhaal van Mihály Kornis.

Egymásra nézve

1981 | Drama

Hongarije 1981. Drama van Károly Makk. Met o.a. Jadwiga Jankowska-Cieslak, Gra[KA9]zyna Szapołowska, Jožef Kroner, Gábor Reviczky en Péter Andorai.

Begin jaren zestig. Een journaliste vindt werk bij een krant en wordt verliefd op een vrouwelijke (getrouwde) collega die er niet goed raad mee weet. Vervolgens raakt zij in conflict met haar hoofdredacteur vanwege een te waarheidsgetrouw artikel van haar hand. Ingredi[KA3]enten voor een sterk maar overladen drama met een tragische wending. Een controversi[KA3]ele film niet zozeer vanwege de lesbische relatie (hoewel er geen Hongaarse actrices te vinden waren voor de hoofdrollen), alswel om z'n politieke implicaties. Vandaar de tactische manoeuvre om de film in Cannes in première te laten gaan, alwaar de Poolse actrice Jankowska-Cieslak als beste bekroond werd. De film is gebaseerd op de autobiografische roman van Erzsébet Galgóczi.

Szerelem

1970 | Drama

Hongarije 1970. Drama van Károly Makk. Met o.a. Lili Darvas, Mari Tör[KA11]ocsik en Iván Darvas.

Een 'Kammerspiel', waarin een oude vrouw in een kamer worstelt met de dood, bijgestaan door haar schoondochter. De zoon/man zit in de gevangenis en op geraffineerde wijze weet de schoondochter dit verborgen te houden om de vrouw rustig aan haar einde te laten komen. Een psychologisch drama, spelend in de stalinistische jaren vijftig. Een ontroerende rol van Lili Darvas, een actrice die nog deel uitmaakte van het Max Reinhardt- gezelschap. Het scenario is van de in Nederland niet onbekende schrijver Tibor Déry.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Károly Makk op televisie komt.

Reageer