Juliette Welfling: montage.
Er zijn 24 films gevonden.

Mothers' Instinct

2024 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2024. Thriller van Benôit Delhomme. Met o.a. Anne Hathaway, Jessica Chastain, Anders Danielsen Lie, Caroline Lagerfelt en Josh Charles.

Het is begin jaren zestig, en beste vriendinnen en buren Alice (Jessica Chastain) en Celine (Anne Hathaway) leven een idyllische levensstijl met verzorgde gazons, succesvolle echtgenoten en zoontjes van dezelfde leeftijd. Na een tragisch ongeluk wordt hun perfecte leven abrupt verstoord en laat hun moederinstinct zich van haar meest duistere kant laat zien.

Les Olympiades

2021 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk 2021. Komedie van Jacques Audiard. Met o.a. Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant, Jehnny Beth en Camille Léon-Fucien.

Meestal werkt de Franse regisseur Jacques Audiard (Un prophète, De rouille et d’os) met scenarioschrijver Thomas Bidegain, maar deze keer riep hij de hulp in van collega-regisseurs Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu) en Léa Mysius (Ava). Zodat Les Olympiades geen stoere foute-mannenfilm geworden is, maar een inclusief relatiedrama vol liefde en lust. Een soepel verteld verhaal over aantrekken en afstoten, vol nieuwe gezichten, en met – zeker voor Audiard – opvallend veel seksscènes. Nogal onverwacht allemaal, maar wel fraai en met veel vaart geschoten (in zwart-wit).

Ocean's 8

2018 | Actiefilm, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2018. Actiefilm van Gary Ross. Met o.a. Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling en Sarah Paulson.

Charmante boef Danny Ocean, gespeeld door George Clooney in de misdaadkomedies Ocean’s Eleven, Twelve en Thirteen, blijkt een zusje te hebben. Deze Debbie (Bullock) is al even cool, kien en crimineel aangelegd. Met zeven handlangers – allemaal dames – beraamt ze een juwelenroof tijdens het beroemde Met Gala in New York. Mooi dat Hollywood zich heeft voorgenomen meer blockbusters rond vrouwen te maken, maar wel armoedig dat daarvoor dit soort oude formules worden afgestoft (zie ook de remake van Ghostbusters uit 2016). Ocean’s Eight amuseert dankzij de sterrencast, maar voelt wel erg routineus aan.

Free State of Jones

2016 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 2016. Drama van Gary Ross. Met o.a. Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell, Mahershala Ali en Christopher Berry.

‘Er is altijd op een andere plaats of in een andere tijd wel iemand andermans n***r,’ is de centrale oneliner van dit sociaal onrecht-drama over Newt Knight (McConaughey), een deserteur uit de zuidelijke staat Mississippi die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vanuit het moeras een eigen legertje opbouwt van weggelopen slaven, deserteurs en kaalgeplukte arme boeren en een eigen vrijstaat uitroept. Een intrigerend, waargebeurd verhaal, gedragen door aanstekelijke militante vrijdenkerij van de scenarist/regisseur van The Hunger Games. Maar wel erg plomp uitgewerkt met lompe oorlogsgruwelbeelden en oppervlakkige bijfiguren, waardoor het nogal zwaar aangezette spel van McConaughey te weinig weerwerk krijgt.

Dheepan

2015 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2015. Misdaad van Jacques Audiard. Met o.a. Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan en Claudine Vinasithamby.

Dheepan is niet zijn echte naam, maar die van een overleden landgenoot wiens paspoort hij in handen krijgt. Met een willekeurige vrouw en een weesmeisje vormt de ex-Tamilstrijder een nepgezin om makkelijker asiel te kunnen aanvragen in Europa. Eenmaal aangekomen in Parijs wordt het drietal in een criminele achterbuurt geplaatst, waar Dheepan aan de slag kan als conciërge. Jacques Audiard (Un prophète, De rouille et d'os) maakte met Dheepan een spannend, humaan, meeslepend vluchtelingendrama, dat in Cannes werd bekroond met de Gouden Palm. Helaas boet de film in het explosieve slot wel flink in aan subtiliteit.

Loin des hommes

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van David Oelhoffen. Met o.a. Viggo Mortensen, Reda Kateb, Ángela Molina en Djemel Barek.

Algerije, 1954. Terwijl de spanningen tussen de Fransen en Algerijnen steeds hoger oplopen, wordt een teruggetrokken leraar (Mortensen, die hier Frans en Arabisch spreekt) gedwongen een plaatselijke crimineel door een ruig berggebied naar een rechtbank te escorteren. Het uitgangspunt, naar een kort verhaal van Albert Camus, zou afkomstig kunnen zijn uit een klassieke western, en regisseur Oelhoffen knipoogt dan ook uitbundig naar dat genre. Maar vertelt uiteindelijk vooral een warmbloedig verhaal over verbroedering. Sfeervolle muziek van Nick Cave en Warren Ellis.

Le passé

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Iran 2013. Drama van Asghar Farhadi. Met o.a. Bérénice Béjo, Tahar Rahim en Ali Mosaffa.

Geconcentreerd portret van een gecompliceerde driehoeksverhouding tussen de Franse Marie, haar Iraanse ex-man Ahmad en nieuwe geliefde Samir. Waarom hun kinderen zo boos zijn wordt langzaam maar zeker duidelijk. Iraanse regisseur Farhadi, die met zijn vorige film A Separation de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, goot de indringende familiegeschiedenis in de vorm van een detective: met dien verstande dat de kijker zelf moet uitvogelen hoe alles in elkaar steekt. Op het festival van Cannes bekroond met de prijs voor de beste actrice (Bejo) en de prijs van de oecumenische jury.

De rouille et d'os

2012 | Drama

Frankrijk​/​​België 2012. Drama van Jacques Audiard. Met o.a. Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Bouli Lanners en Armand Verdure.

Magnifiek melodrama over een arme krachtpatser (Matthias 'Rundskop' Schoenaerts), die een ongewone relatie begint met een orkatrainster die tijdens een wildwatershow beide benen verloor (Cotillard). In handen van een mindere regisseur zou dat tenenkrommende sentimentaliteit opleveren, maar Audiard is een meester in het combineren van de harde werkelijkheid met poëtische beelden. Waarmee De rouille et d'os niet alleen een feest voor het hart, maar ook voor het oog is geworden. Zeer losjes gebaseerd op de gelijknamige verhalenbundel van de Canadese auteur Craig Davidson.

The Hunger Games

2012 | Fantasy, Actiefilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 2012. Fantasy van Gary Ross. Met o.a. Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks en Woody Harrelson.

In een dystopische toekomst organiseert de overheid zogenaamde Hunger Games, live op tv uitgezonden gladiatorengevechten op leven en dood tussen door het lot gekozen tieners. De zestienjarige Katniss Everdeen (Lawrence) vervangt haar zusje als een van de strijders. Niet al te bloederige verfilming van Suzanne Collins' populaire boek voor jongvolwassenen is, vooral voor de doelgroep, de moeite waard. Lawrence is een flukse heldin en de boodschap, over de ranzigheid van reality-tv en mediageweld, spreekt aan. Vervolgfilms verschenen in 2013, 2014 en 2015.

Love and Bruises

2011 | Drama

China​/​​Frankrijk 2011. Drama van Lou Ye. Met o.a. Corinne Yam, Tahar Rahim en Jalil Lespert.

De Chinese studente Hua, net gedumpt door haar Franse vriend, dwaalt verloren door de Parijse straten als ze Mathieu ontmoet, een jonge arbeider die haar na een etentje verkracht. Het is het begin van een gewelddadige affaire waaraan de naar liefde en geborgenheid snakkende Hua zich maar niet kan onttrekken. Een intrigerend maar uiteindelijk zouteloos drama van de in eigen land zeer controversiële auteur Lou (Suzhou River). De talloze sekscènes dienen voor intimiteit te zorgen, maar irriteren en vervelen vooral.

Miral

2010 | Drama

Frankrijk​/​​Israël​/​​Italië​/​​India 2010. Drama van Julian Schnabel. Met o.a. Freida Pinto, Hiam Abbass, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe en Makram Khoury.

Uiterst rommelig portret van de Palestijnse Miral, een zeventienjarig meisje dat opgroeit in een kindertehuis in Jerusalem. Als ze wordt aangewezen om les te geven in een vluchtelingenkamp opent ze voor het eerst haar ogen voor het lot van haar landgenoten en raakt ze gevangen tussen haar liefde voor een militante PLO-leider en haar vredelievende opvoeding. De Indiase Pinto is volledig miscast als het titelpersonage. Naar de gelijknamige roman van Rula Jebreal, de toenmalige vriendin van regisseur Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly).

L'homme qui voulait vivre sa vie

2010 | Drama

Frankrijk 2010. Drama van Eric Lartigau. Met o.a. Romain Duris, Marina Foïs, Niels Arestrup, Branka Katic en Catherine Deneuve.

Paul Exben (een fantastische Duris) leidt als succesvol advocaat in Parijs een voor de buitenwereld zeer prettig leven. Maar zoals elke film over de Franse bourgeoisie ons leert: het is slechts schone schijn. Een fatale aanvaring met de minnaar van zijn vrouw doet hem naar Montenegro vluchten, waar hij eindelijk ontdekt wat hij al die jaren heeft gemist. Aanvankelijk een warrig en langdradig psychologisch drama, met een overbodig rolletje voor Catherine Deneuve, maar zodra het woestere Balkan-landschap opdoemt komen zowel de film als Paul prachtig tot leven.

Un prophète

2009 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 2009. Drama van Jacques Audiard. Met o.a. Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi en Gilles Cohen.

De negentienjarige Malik moet voor een niet nader genoemd vergrijp voor zes jaar de gevangenis in. Hij moet nog veel leren. Les een is overleven. Hij moet een medegevangene vermoorden, anders wordt hij zelf te grazen genomen. Regisseur Audiard kreeg het idee voor zijn sublieme film toen hij op bezoek was in een gevangenis, waar hij vrijwel alleen Arabieren en Afrikanen zag. Maar hij wilde geen boodschapperige film maken: 'Mijn film laat zien dat het systeem niet werkt, dat mensen van relatieve onschuld veranderen in doorgewinterde gangsters. Maar dat is geen mening. Dat is een feit.'

Un coeur simple

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Marion Laine. Met o.a. Sandrine Bonnaire, Marina Foïs, Pascal Elbé en Patrick Pineau.

Degelijke adaptatie van Gustave Flauberts gelijknamige vertelling, verschenen in Trois contes in 1877. Het is het triestige relaas van het dienstertje met de op zijn zachtst gezegd ironische naam Félicité (Bonnaire), eenvoudig van geest en open van hart. Haar voortdurende hunkering naar genegenheid laat haar steeds teleurgesteld en alleen achter, maar ze klampt zich simpelweg aan iedere strohalm vast. In de eerste bioscoopfilm van actrice Laine ligt het accent logischerwijs op acteursregie. Sterke cast, met Bonnaire op haar introverte best. Bijrol van Noémi Lvovski, inmiddels zelf met enkele fijnzinnige zedenkomedies een interessant filmmaakster.

The Diving Bell and the Butterfly

2007 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2007. Biografie van Julian Schnabel. Met o.a. Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny en Patrick Chesnais.

Nadat Jean-Dominique Bauby, hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle, eind 1995 is getroffen door een beroerte, kan hij alleen zijn linkerooglid nog bewegen. Een bevallige therapeute met engelengeduld ontwikkelt een methode om te communiceren. Zij dicteert een speciaal alfabet dat begint met de letters die het meest voorkomen in het Frans. Als ze de letter opleest die Bauby bedoelt, knippert hij met zijn oog. Zo schrijft Bauby, letter voor letter, een boek. The Diving Bell and the Butterfly is een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie; ontroerend maar niet sentimenteel, wrang maar niet wreed.

The Science of Sleep

2006 | Drama, Fantasy, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 2006. Drama van Michel Gondry. Met o.a. Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg, Miou-Miou, Alain Chabat en Pierre Vaneck.

Grafisch vormgever/uitvinder Stéphane (Bernal) leidt overdag een saai bestaan, maar ’s nachts, in zijn dromen, is hij de welbespraakte presentator van zijn eigen show. Hij is verkikkerd op zijn ook al zo creatieve buurvrouw Stéphanie (Gainsbourg). Nadat hij haar een machine geeft waarmee ze één seconde terug in de tijd kan reizen krijgen ze een relatie, al heeft ook Stéphanie soms wat moeite met Stéphanes merkwaardige manier van doen. Regisseur Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), als geen ander in staat om fantasieën tot leven te wekken, maakte een even rare als schattige film, vol flauwe grapjes en mooie vondsten.

De battre mon coeur s'est arrêté

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Jacques Audiard. Met o.a. Romain Duris, Niels Arestrup, Aure Atika, Jonathan Zaccaï en Linh Dan Pham.

Investeerder Tom (Duris, intens) poogt verwoed om aan zijn onfrisse makelaarspraktijken, ethiekloze zakenpartners en agressie-impulsen te ontsnappen. De aspirant-concertpianist wil in zijn moeders voetsporen treden en studeert bij een veeleisende Vietnamese lerares. Gepeperde remake van James Tobacks Fingers (1978; met Harvey Keitel) stelt de deterministische hamvraag 'Kan een mens veranderen?' en biedt en passant een onthutsend kijkje in de wereld van het Parijse onroerend goed. Wanneer Arestrup verschijnt als Toms verrotte pa, verdiepen zich zowel psychologie als acteursregie. Prijzenoogst: acht Césars plus een BAFTA. Titel is ontleend aan chanson 'La fille du Père Noël' van Jacques Dutronc.

Aram

2002 | Thriller, Actiefilm, Drama

Frankrijk​/​​Armenië 2002. Thriller van Robert Kechichian. Met o.a. Simon Abkarian, Mathieu Demy, Serge Avedikian en Lubna Azabal.

De thematiek van deze thriller - terrorisme, wraak, het Turks-Armeense conflict - doet een zware politieke lading vermoeden, maar Aram heeft meer gemeen met James Bond en Jason Bourne dan pak 'm beet Paradise Now. Het titelpersonage is een Armeen die in Parijs woont en met zijn broer Lévon een aanslag beraamt op een Turkse generaal. Het gaat mis: Lévon raakt verlamd en Aram vlucht het land uit. Zeven jaar later keert hij terug om zijn broer te wreken en vrede te sluiten met zijn vader. Aram heeft de duistere sfeer en ambigue moraal van een thriller uit de jaren zeventig.

Sur mes lèvres

2001 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 2001. Thriller van Jacques Audiard. Met o.a. Emmanuelle Devos, Vincent Cassel, Olivier Gourmet, Olivier Perrier en Olivia Bonamy.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Une affaire de goût

2000 | Thriller, Drama

Frankrijk 2000. Thriller van Bernard Rapp. Met o.a. Bernard Giraudeau, Jean-Pierre Lorit, Florence Thomassin, Charles Berling en Artus de Penguern.

De gastronomische thriller is een smaakvol idee. Stijlvol dineren met elegante manieren en exquise voedsel terwijl er onderhuids iets onbeschaafds broeit en in de keuken iets aanbrandt. Regisseur Rapp dekt met deze elementen de tafel en laat de kijker proeven. Nicolas (Lorit) is een arme ober die door de excentrieke rijke zakenman Delamont (Giraudeau) gevraagd wordt om als zijn persoonlijke voorproever te werken. Er ontstaat een merkwaardige, afhankelijke relatie tussen beide mannen, die steeds onaangenamer wordt. De film kreeg vijf César-nominaties en was een filmhuiskraker in veel landen, ook in Nederland.

Civilisées

1999 | Oorlogsfilm, Drama

Libanon​/​​Frankrijk 1999. Oorlogsfilm van Randa Chahal Sabag en Randa Chahal Sabbag. Met o.a. Jalila Baccar, Tamim Chahal, Myrna Maakaron, Carmen Lebbos en Sotigui Kouyaté.

De gastronomische thriller is een smaakvol idee. Stijlvol dineren met elegante manieren en exquise voedsel terwijl er onderhuids iets onbeschaafds broeit en in de keuken iets aanbrandt. Regisseur Rapp dekt met deze elementen de tafel en laat de kijker proeven. Nicolas (Lorit) is een arme ober die door de excentrieke rijke zakenman Delamont (Giraudeau) gevraagd wordt om als zijn persoonlijke voorproever te werken. Er ontstaat een merkwaardige, afhankelijke relatie tussen beide mannen, die steeds onaangenamer wordt. De film kreeg vijf César-nominaties en was een filmhuiskraker in veel landen, ook in Nederland.

Un héros très discret

1996 | Komedie

Frankrijk 1996. Komedie van Jacques Audiard. Met o.a. Mathieu Kassovitz, Anouk Grinberg, David Fernandes, Sandrine Kiberlain en Jean-Louis Trintignant.

Tragikomische 'biografie' van een charmante charlatan. Schuchtere Albert komt erachter dat z'n hooggeëerde vader geen oorlogsheld was maar een dronkelap (de man stapt even uit z'n martiale schilderij om dat persoonlijk te demonstreren). Eenmaal volwassen blijkt Albert zelf ook geen held want als mama's hoofd wordt kaalgeschoren wegens collaboratie, durft hij niet in te grijpen (dat wordt voor hem gedaan). Nadat hij heeft vastgesteld dat 'de beste levens worden uitgevonden' geeft hij zich uit als verzetsman. Fraaie tragikomedie wordt doorsneden met bedrieglijk echte documentaire-scènes. 'Verteller' Jean-Louis Trintignant speelt de oude Albert.

Bernie

1996 | Komedie, Drama

Frankrijk 1996. Komedie van Albert Dupontel. Met o.a. Albert Dupontel, Claude Perron, Roland Blanche, Hélène Vincent en Catherine Samie.

Als Bernie (Dupontel) op dertigjarige leeftijd uit het kindertehuis komt wil hij maar een ding: zijn ouders vinden. Medewerking van de autoriteiten krijgt hij niet. Gelukkig krijgt hij hulp van een aan heroïne verslaafde jongedame, die met haar zuipende vader samenwoont. Erg subtiel is deze komedie niet, maar sommige scènes zijn hilarisch. De snoeiharde grappen van Dupontel, in Frankrijk behalve gewaardeerd acteur ook een populaire komiek, zullen zeker niet door iedereen gewaardeerd worden. Collega-regisseur Terry Gilliam verklaarde bijvoorbeeld bepaalde scènes ondanks het extreme geweld toch grappig te vinden, en vond dat 'very disturbing'. Wees gewaarschuwd.

Regarde les hommes tomber

1994 | Misdaad, Drama, Film noir

Frankrijk 1994. Misdaad van Jacques Audiard. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Jean Yanne, Mathieu Kassovitz, Bulle Ogier en Christine Pascal.

Psychologische thriller met aanstormend talent Mathieu Kassovitz, nestor Jean-Louis Trintignant en eminence de l'humour Jean Yanne. Samen bevolken ze een spitsvondig gelaagd verhaal rond grijze vertegenwoordiger Simon (Yanne) die een comateuze vriend wil wreken, humeurige sjacheraar Marx (Trintignant) en Marx' schoothondje Johnny (Kassovitz). Op de achtergrond speelt de whodunnit, maar de kracht van Audiards met een César bekroonde speelfilmdebuut ligt in de ontwikkeling van de personages. Die kunnen ieder met hun persoonlijke bravoure dito mislukkingen moeilijk rijmen met hun ideaalbeeld van een echte man. Acteergeweld van het allerhoogste niveau.