Roeland Kerbosch: regie, scenario en productie.
Er zijn 12 films gevonden.

Affair Play

1995 | Thriller, Romantiek, Drama

Nederland 1995. Thriller van Roeland Kerbosch. Met o.a. Derek de Lint, Lysette Anthony, Bill Sage, Boudewijn de Groot en Ann Hasekamp.

Alex (De Lint) is een zeer gefortuneerd diamanthandelaar en een bezeten verzamelaar van erotische kunst. Hij is pas getrouwd met Lisa (Anthony) een mooie, jonge Amerikaanse. Hun relatie wordt algauw verkild door de ongegronde, blinde jaloezie van Alex. Hij vraagt een profgolfer om Lisa tegen betaling te verleiden. Een tegenvaller.

Voor een verloren soldaat

1992 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland 1992. Drama van Roeland Kerbosch. Met o.a. Maarten Smit, Jeroen Krabbé, Andrew Kelley, Freark Smink en Elsje de Wijn.

De twaalfjarige Jeroen (Smit) wordt tijdens de hongerwinter van 1944-45 in Friesland ondergebracht en beleeft daar na de bevrijding zijn eerste seksuele ervaringen met Canadese soldaat Kelley. Het zal zijn leven tekenen. Dertig jaar later komt Jeroen (nu gespeeld door Krabbé) er als choreograaf terug, waar hij het zich allemaal herinnert. Gebaseerd op autobiografische roman van Rudi van Dantzig, die boeiender is dan deze wat kabbelende film, alledaags en simplistisch alsof hij ook dertig jaar eerder werd gemaakt. Kerbosch kreeg er wel een prijs voor op het International Gay & Lesbian Film Festival van Turijn.

De IJssalon

1985 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1985. Oorlogsfilm van Dimitri Frenkel Frank. Met o.a. Gerard Thoolen, Bruno Ganz, Renée Soutendijk, Carol van Herwijnen en Kees Hulst.

Een verzetsdrama met Thoolen als de joodse eigenaar van een ijssalon. Soutendijk is zijn vriendin die hem lafheid verwijt, en uiteindelijk met 'sympathieke' nazi Ganz de koffer induikt. De drie hoofdrolspelers zijn stuk voor stuk schitterend en zorgen voor een behoorlijk aantal aangrijpende, soms verrassend geestige scènes. Helaas vallen een paar bijrollen serieus uit de toon en zijn de massascènes genant stuntelig. Toch verdient de film veel meer krediet dan hem bij zijn - schandelijk korte - bioscooprelease is gegeven.

De Dream

1985 | Drama, Historische film

Nederland 1985. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Peter Tuinman, Joke Tjalsma, Huub Stapel, Freack Smink en Adrian Brine.

Een op historische feiten gebaseerd Fries drama van de regisseur van het onvolprezen TEKEN VAN HET BEEST. Tuinman is een militante socialist, die ten onrechte wordt veroordeeld voor een brutale roofoverval. Eén en ander ruikt overduidelijk naar politieke manipulatie, en de dorpsonderwijzer raakt geïntrigeerd door de zaak. Hij botst bij zijn onderzoek echter op heel wat gesloten deuren... Hoewel technisch puntgaaf en sterk vertolkt mist de film een duidelijke invalshoek en blijft het gegeven teveel 'faits divers' om het geheel dramatisch te ondersteunen. Originele versie in het Fries en in het Nederlands ondertiteld.

Ademloos

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Mady Saks. Met o.a. Monique van de Ven, Linda van Dyck, Theu Boermans, Pieter Groenier en Olga Zuiderhoek.

Een jonge vrouw raakt in een depressie als ze, na een ongelukkig verlopen bevalling, terechtkomt in een onpersoonlijk nieuwbouwwoninkje in Almere. Haar kleine tragedie wordt raak en doeltreffend in scène gezet. Monique van de Ven en Linda van Dyck zetten met prijzenswaardige inzet en naturalisme rollen neer die niet licht te onderschatten zijn.

The Holy Family

1981 | Documentaire

Nederland 1981. Documentaire van Roeland Kerbosch.

Kerbosch portretteert zijn grootvader, die tussen 1911 en 1938 op Java directeur was van een kina-plantage. De cineast legt verband tussen zijn eigen interesses en die van zijn opa. Beiden voelden zich betrokken bij derde-wereld-problemen en beiden hielden van film. Een belangwekkend relaas met smakelijk commentaar tussen tederheid en ironie in.

Vandaag of Morgen

1976 | Sciencefiction, Drama

Nederland 1976. Sciencefiction van Roeland Kerbosch. Met o.a. Ton van Duinhoven, Ansje van Brandenberg, Gees Linnebank, Wim de Haas en Piet Hendriks.

Een boeiende dramatisering van het probleem rijke tegen arme landen met een steeds actueler wordende probleemstelling. Een soort internationaal volkscongres moet beslissen of Nederland 1 miljoen werkelozen gaat leveren aan Derde-Wereldlanden in ruil voor graan na een ramp in de Rijnmond, waardoor een hongersnood is ontstaan. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking subsidieerde deze ongebruikelijke bioscoopfilm in SF-vorm.

De Antikrist

1973 |

Nederland 1973. Roelof Kerbosch en Roeland Kerbosch. Met o.a. Elsa Leoni, Lou Landré, Frans Vorstman, Wim van der Grijn en Elsje de Wijn.

Na IBIZA, ZON EN ZONDE en RONDOM HET OUDE KERKSPLEIN nu de verfilming van Heere Heeresma`s boek [KL]Hip, hip, hip voor de Antikrist[KLE]. Wat (kennelijk voor christenen) schokkend moet zijn, blijft flauw en onbenullig. Een in het water gevallen satire.

Revolutie in Afrika

1972 | Documentaire

Nederland 1972. Documentaire van Roeland Kerbosch.

Een driedelige documentaire over revolutionaire toestanden in Afrika: 'Angola met eigen ogen', 'Libië in de roes van de revolutie' en 'Congo-Brazzaville', opgenomen op 16 mm en vanaf 1968 apart voor tv uitgezonden; nu achter elkaar geplakt en in Amsterdam als bioscoopfilm uitgebracht.

Ibiza, Zon en Zonde

1969 | Avonturenfilm

Nederland 1969. Avonturenfilm van Roeland Kerbosch en Jan Quackenbush. Met o.a. Aart Staartjes, Leonie de Roos, Lémin Engel, Bud Melton en Leonie Polak.

Had er nog maar wat actie in gezeten en desnoods wat seks, dan was het wat beter te verdragen geweest. Nu bezorgt alleen al de titel een filmliefhebber het schaamrood op de kaken. Kerbosch voerde helaas zelf de camera. Alleen voor wie Aart Staartjes nog eens in bed aan 't werk wil zien.

Rondom het Oudekerksplein

1968 | Documentaire, Drama

Nederland 1968. Documentaire van Roeland Kerbosch. Met o.a. Parijse Leen, Haagse Gerrie, Mien en Haring Arie.

Een reeks interviews met figuren uit het Amsterdamse stadsdeel dat 'De Walletjes' heet. 'Haring Arie' neemt een belangrijke plaats in. Het geheel is te folkloristisch en onevenwichtig om te blijven boeien.

Gedurfd Amsterdam

1968 |

Nederland 1968. Roeland Kerbosch.

Een reeks interviews met figuren uit het Amsterdamse stadsdeel dat 'De Walletjes' heet. 'Haring Arie' neemt een belangrijke plaats in. Het geheel is te folkloristisch en onevenwichtig om te blijven boeien.