Agnieszka Glinska (1968): cast en montage.
Er zijn 8 films gevonden.

The Silent Twins

2022 | Drama, Biografie

Polen​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2022. Drama van Agnieszka Smoczynska. Met o.a. Letitia Wright, Jodhi May, Michael Smiley, Nadine Marshall en Treva Etienne.

Tweelingzussen June en Jennifer zijn duidelijk anders. Ze willen met niemand praten, ook niet met hun ouders, alleen maar met elkaar. Op het schoolplein lopen ze synchroon met elkaar en in hun kamertje leven ze in hun eigen wonderlijke wereld. En dan zijn ze ook nog zwart, in Wales, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De Poolse regisseur Agnieszka Smoczynska had over deze waargebeurde geschiedenis een heel enge en creepy film kunnen maken, maar leerde June en Jennifer ook kennen als gevoelige, creatieve en fantasierijke meiden, en legde daar in de fraaie biopic The Silent Twins de nadruk op. Met in de hoofdrollen Letitia Wright (Shuri in Black Panther) en Tamara Lawrance (Boxing Day).

Lamb

2021 | Drama, Fantasy, Horror

IJsland​/​​Polen​/​​Zweden 2021. Drama van Valdimar Jóhannsson. Met o.a. Noomi Rapace, Hilmir Snaer Gudnason, Björn Hlynur Haraldsson, Ingvar Sigurdsson en Ester Bibi.

Sprookjesachtig, bovennatuurlijk volksverhaal over María (Rapace) and Ingvar (Guðnason), een getrouwd stel met een kinderwens. Ze wonen op een afgelegen schapenboerderij in een IJslandse bergstreek. Op een dag krijgen ze een bijzonder kindje in de schoot geworpen. Debuterend regisseur Jóhannsson, leerling van de vermaarde Hongaarse regisseur Béla Tarr, laat vanaf het eerste shot met kleine, sferische dissonanten merken dat er iets niet pluis is in dit ogenschijnlijke paradijs. Onderkoelde, onvoorspelbare psychologische thriller met geheel eigen, ijzingwekkende toon, over de verhouding tussen mens en natuur. Winnaar originaliteitsprijs in Cannes.

Operation Hyacinth

2021 | Misdaad, Thriller, Drama

Polen 2021. Misdaad van Piotr Domalewski. Met o.a. Tomasz Zietek, Hubert Milkowski, Marek Kalita, Adrianna Chlebicka en Tomasz Schuchardt.

Tussen 1985 en 1987 werd in Polen ‘Operatie Hyacint’ uitgevoerd. Doel ervan was om zo veel mogelijk homoseksuelen op te sporen en te registreren in zogenaamde ‘roze dossiers’, die de politie als intimidatiemiddel gebruikte tegen de homogemeenschap. In deze Poolse Netflixfilm volgen we agent Robert (Zietek), die een reeks moorden op homomannen onderzoekt in het Warschau van de jaren 80. In zijn zoektocht komt zijn eigen seksuele geaardheid op losse schroeven te staan, waardoor Operation Hyacinth naast spannende politiethriller en belangrijke geschiedenis, ook een verhaal wordt over liefde en identiteit. Tikje langdradig en conventioneel verteld, maar overtuigend vormgegeven in jarentachtigdecor met indrukwekkende cinematografie van Piotr Sobocinski Jr. (Corpus Christi)

Sweat

2020 | Drama

Polen​/​​Zweden 2020. Drama van Magnus von Horn. Met o.a. Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski en Tomasz Orpinski.

Intrigerend portret van de 30-jarige influencer en fitnessgoeroe Sylwia (Koleśnik), die met haar tomeloze inzet en energie haar volgers tot grote hoogten weet op te zwepen. Sylwia staat altijd aan en blijft altijd lachen, want dat is wat haar volgers van haar verwachten. Maar in dit intelligente en verrassend aangrijpende drama verandert haar eeuwige glimlach langzaam maar zeker in een pijnlijke grimas, wanneer Sylwia beseft dat ze ondanks haar honderdduizenden volgers niet één echte vriend heeft.

I Never Cry

2020 | Drama

Polen​/​​Ierland 2020. Drama van Piotr Domalewski. Met o.a. Zofia Stafiej, Kinga Preis, Arkadiusz Jakubik, Dawid Tulej en Tomasz Zietek.

De zeventienjarige Poolse Olka is een auto beloofd wanneer ze haar rijbewijs haalt. Maar wanneer haar al zeven jaar in Ierland werkende vader plotseling overlijdt en Olka zijn lichaam moet ophalen, vervliegt de hoop daarop al snel. Voor drama is niettemin geen tijd in deze vlotte, in grijsblauwe tinten en zwarte humor gedrenkte no-nonsense roadmovie, die ons door een mistroostige, absurd-bureaucratische wereld voert. De opgekropte woede en verbetenheid druipen van het gezicht van actrice Zofia Stafiej, die geweldig is als de niet voor een gat te vangen Olka.

The Here After

2015 | Drama

Zweden​/​​Polen​/​​Frankrijk 2015. Drama van Magnus von Horn. Met o.a. Ulrik Munther, Sven Ahlström, Mats Blomgren, Wieslaw Komasa en Loa Ek.

De zeventienjarige John komt thuis uit een gesloten inrichting. Meer vertellen doet af aan de nauwkeurig gedoseerde spanningsboog van dit geserreerde drama dat beetje bij beetje onthult wie John is, waarom hij opgesloten zat, maar bovenal: hoe zijn Zweedse plattelandsomgeving op zijn terugkeer reageert. Debuut van de in Warschau wonende Zweedse scenarist/regisseur Magnus von Horn, die de fraaie koud blauw/groene beelden liet schieten door de Oscar-genomineerde cameraman Lucasz Zal (Ida). Dat de kilte je naar de keel grijpt is te danken aan de onverzettelijkheid van John, gespeeld door Zweeds popidool Ulrik Munther.

Difret

2014 | Drama

Ethiopië​/​​Verenigde Staten 2014. Drama van Zeresenay Mehari. Met o.a. Tizita Hagere, Meron Getnet en Haregewine Assefa.

Hirut is een veertienjarig meisje dat enkele uren buiten Addis Ababa in Ethiopië woont. Op een dag wordt ze ontvoerd en verkracht en als ze probeert te ontsnappen doodt ze uit zelfverdediging een belager. De rechtszaak die volgt is gebaseerd op een historische zaak die diende als basis voor het verbod op ontvoeringen van kindbruiden in Ethiopië. Zeresenay Mehari geeft zijn regiedebuut grof vorm, met houterige dialogen en een scenario dat uit de bocht schiet, maar soms is het verhaal vertellen belangrijker dan de vorm waarin dat gebeurt.

Katyn

2007 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Polen 2007. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Zmijewski, Danuta Stenka en Jan Englert.

Vijftig jaar passeerden eer Moskou verantwoordelijkheid nam voor de massaexecuties op naar schatting 15.000 Poolse legerofficieren nabij Katyn in Rusland. Sovjetpropaganda had decennialang de schuld op de nazi's geschoven. Wajda, die als jongetje zijn vader verloor en er later achter kwam dat deze in 1940 in de bossen bij Katyn was vermoord, verfilmde de tragedie. Uitgaand van Andrzej Mularczyks boek Post mortem. In Katyn vertelt hij, in wat voelt als zijn persoonlijke vaarwel aan de doden, via het lot van enkele personages het onvoorstelbare. Zeven Poolse-filmprijzen, Oscar-nominatie.