Serge Lalou

Producer

Serge Lalou is producer.
Er zijn 10 films gevonden.

Orpheline

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Arnaud des Pallières. Met o.a. Adèle Haenel, Adèle Exarchopoulos, Solène Rigot, Vega Cuzytek en Jalil Lespert.

Het duurt even voor je doorhebt dat Renée, Sandra, Karine en Kiki een en dezelfde zijn, maar dan in verschillende fasen van haar leven – respectievelijk als dertiger, twintiger, veertienjarige en zevenjarige. Die aanvankelijke verwarring wordt nog eens versterkt door het feit dat de vier hoofdrolspeelsters (Haenel, Exarchopoulos, Rigot en Cuzytek) totaal niet op elkaar lijken. Het is een gewaagde zet van regisseur Des Pallières, waar hij uiteindelijk mee wegkomt, omdat Orpheline (Frans voor 'wees') een intrigerend drama is geworden over identiteit, misbruik en vrouwelijkheid.

Michael Kohlhaas

2013 | Historische film

Frankrijk/Duitsland 2013. Historische film van Arnaud des Pallières. Met o.a. Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot, Bruno Ganz en Denis Lavant.

Nogal zware, en erger nog: zwaarwichtige verfilming van de beroemde novelle van Heinrich von Kleist. Over paardenhandelaar Kohlhaas die in zestiende-eeuws Frankrijk onrecht wordt aangedaan en daarop een opstand ontketent. De Deense acteur Mikkelsen heeft de juiste fysiek (groot, ruig, onverschrokken) voor Kohlhaas, en geeft de man ook een kalme waardigheid, maar slaagt er niet in het trage en veel te serieuze script leven in te blazen. Zodat de kijker het in deze film vooral moet hebben van de fraaie panoramashots van het kale landschap van de Cevennen.

Michel Petrucciani

2011 | Documentaire, Muziek

Frankrijk/Duitsland/Italië 2011. Documentaire van Michael Radford.

Documentaire van Michael Radford over de wereldberoemde, lichamelijk gehandicapte jazzpianist Pettruciani (1962-1999).

Waltz with Bashir

2008 | Animatie, Documentaire

Israël/Duitsland/Frankrijk 2008. Animatie van Ari Folman.

De regisseur hoort van een vriend dat die al jaren nachtmerries heeft over honden die hem willen verscheuren. Het zijn er 26, net zoveel als hij begin jaren tachtig in de oorlog in Libanon heeft doodgeschoten om te voorkomen dat ze de vijand zouden waarschuwen met hun geblaf. De regisseur vocht in dezelfde oorlog maar kan zich er weinig van herinneren. Hij besluit oude dienstmaten op te zoeken, om zijn geheugen op te frissen. Meesterlijke en ontroerende animatiefilm laat zien hoe mensen omgaan met trauma's en schuldgevoelens. Genomineerd voor een Oscar, Gouden Palm en Bafta. César voor beste buitenlandse film.

Avenge but one of my two eyes

2006 | Documentaire

Israël/Frankrijk 2006. Documentaire van Avi Mograbi.

Intelligente documentaire waarin de Israëlische regisseur Avi Mograbi beelden van de gevolgen van de Israëlische politiek in de bezette gebieden afwisselt met verhalen over beroemde zelfmoordenaars: de bijbelse held Simson en de joodse verzetsmensen die stierven in Massada. Werd tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam onderscheiden met de Amnesty International-DOEN Award.

Ronda Nocturna

2005 | Drama

Argentinië 2005. Drama van Edgardo Cozarinsky. Met o.a. Gonzalo Heredia, Diego Trerotola, Gregory Dayton en Mariana Anghileri.

Buenos Aires. De 'mensen van de dag' zijn naar huis, de nachtmensen nemen de straat over. Het is Allerheiligen op het zuidelijk halfrond, en Buenos Aires koelt af na een warme lentedag; de camera speurt de straten af en blijft hangen bij de negentienjarige Victor (Gonzalo Heredia). Victor is afkomstig uit de provincie en werkt als schandknaap en kleine dealer. Tijdens zijn werk zwerft hij door de stad, belandt op vreemde plekken en ontmoet oude vrienden. Langzaam beginnen er irrationele, verontrustende zaken aan de oppervlakte te komen. Victor ziet hoe een man onder een truck wordt geduwd, en wordt zelf ook slachtoffer van geweld. Wanneer hij een vergeten vriendin uit de provincie ontmoet, begint het hem langzaam te dagen.

Congo River

2005 | Documentaire

België/Frankrijk/Finland 2005. Documentaire van Thierry Michel.

Tweeluik van Thierry Michel waarin we aan de hand van de rivier de Congo een portret krijgen van Afrika, zijn economie, natuur, cultuur en geschiedenis.

Bronx-Barbès

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Éliane de Latour. Met o.a. Antony Koulehi Diate, Loss Sylla Ousseni, Edwige Dogo, Shang Lee Souleyman Kere en David Cyril Guen.

Filmmaakster De Latour kent West-Afrika op haar duimpje omdat ze er documentaires heeft gedraaid over de levensgevaarlijke getto`s van Abidjan en San Pedro, de hoofdstad van Ivoorkust. Haar eerste speelfilm gaat over zo`n getto, waar de wet van de jungle geldt. Toussaint (Diate) en Nixon (Ousseni) zijn twee jonge Afrikanen van nog geen twintig die moeten stelen om in leven te blijven, een lot wat talloze jongeren treft. Ze doden per ongeluk een peetvader en verdienen daarmee `respect` in het getto Bronx. Het is de plaats van de verschrikkelijkste taferelen: een meisje (Dogo) wordt door een bende verkracht; het gaat zelfs Toussaint te ver en hij biedt haar bescherming als haar vriend. Op een ander moment slaan Bronx-bewoners een gauwdief dood. De twee gezworen kameraden besluiten naar een ander getto, Barbes, te verkassen. Het scenario van regisseuse De Latour en Emmanuel Bourdieu bevat te weinig stof om de tweede helft van de film dramatisch boeiend te maken. De rolverdeling, die plaatselijk gerecruteerd werd, komt verrassend echt over. Alleen de laatste scènes van het einde slaan nergens op. Het camerawerk van Stéphane Fontaine is uit de hand geschoten, maar heeft zeer originele beelden opgeleverd. De dialogen zijn in het slang van Ivoorkust, dat bekend staat als Nushi. De namen van veel jongeren klinken heel internationaal: Clinton, Tyson, Capone, Chirac, Matador, Pacific, Pablo Escobar, Tarik Aziz, etc. Dat is best grappig; dit was bijvoorbeeld ook op de Nederlandse Antillen in de jaren 1960 een goed gebruik.

La chaconne d'Auschwitz

1999 | Documentaire, Oorlogsfilm

Frankrijk/Nederland 1999. Documentaire van Michel Daëron.

De Franse documentairemaker Daëron, die o.a. een film draaide over de gevolgen van de geheime Franse atoomproeven in Tahiti, heeft twaalf vrouwen geïnterviewd, die het vernietigingskamp Auschwitz als leden van een kamporkest hebben overleefd. Ze moesten uitsluitend nazi-liederen, schlagers, operetteliederen of werk van Duitse componisten spelen tijdens de meest vreemde gelegenheden, inclusief de appèls of de aankomst van de treinen, waar hun lotgenoten werden geselecteerd om vergast te worden. Bijna zestig jaar later worden ze nog steeds achtervolgd door het concentratiekampsyndroom, schuldgevoelens over collaboratie, het gebrek aan solidariteit en de survival dankzij hun talent. Een sobere film zonder journaal- of archiefopnames, foto's e.d. die de aandacht afleiden, maar gesprekken, gefilmd in Amerika, Europa en Israël. Vaardig gedaan en een schrijnend document, dat voor geïnteresseerden in het onderwerp onmisbare getuigenissen bevat.

Un monde agité

1998 | Historische film

Frankrijk 1998. Historische film van Alain Fleischer.

Fleischer, een soort Franse Robert Kramer, monteerde samen met Claudine Kaufmann een wonderlijke film over het bewogen 'leven van toen', uit achthonderd filmfragmenten die gedraaid werden tussen 1908 en 1918. Het materiaal dat op onderwerp is ingedeeld, is afkomstig uit de Cinémathèque française. Soms ziet men een bepaald personage uit een bepaald fragment van een film weer terug in een ander fragment uit een totaal andere film. De film is voorzien van een soundtrack in Dolby SR met de muziek die indertijd de zwijgende film bij de vertoning in de donkere zalen begeleidde. Voor pure cinefielen niet te versmaden. Het scenario is van Fleischer.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Serge Lalou op televisie komt.

Reageer