Elisabeth Kapnist

Regisseur

Elisabeth Kapnist is regisseur.
Er zijn 3 films gevonden.

Sigmund Freud : L'invention de la psychanalyse

1997 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1997. Documentaire van Elisabeth Kapnist. Met o.a. Elisabeth Roudinesco, Jean Clair, Peter Gay, Riccardo Steiner en Regine Locot.

Een diepgaande studie over leven en werk van Sigmund Freud (1856-1939), de vader van de psycho-analyse. De Oostenrijkse neuroloog groeide op in Wenen, maar ging in 1895 studeren in Parijs bij de bekende psycholoog Charcot. Hij observeerde hysterische en geesteszieke pati[KA3]enten en kwam zo tot een wijze van behandeling voor hysterie bij vrouwen. De theorie[KA3]en die hij publiceerde werden dikwijls op hoongelach van zijn collega`s onthaald, zeker wanneer hij over het onderbewustzijn, verdrongen trauma`s en de rol van seksualiteit in het geestelijk evenwicht schreef. Toch groeide Freud uit tot zowat de meest invloedrijke onderzoeker van de menselijke geest uit de geschiedenis. De documentaire is schitterend samengesteld, met archiefbeelden (w.o. de zeldzame filmopnames met Freud zelf), oude interviews, o.a. met Carl Gustav Jung, en gesprekken met mensen die Freuds werk bestudeerd hebben, voornamelijk dan Elisabeth Roudinesco op wiens studie [KL]Histoire de la psychanalyse[KLE] de film gebaseerd is. Zij schreef het scenario trouwens samen met regisseur Kapnist. Kapnist leest tevens de commentaar. Fragmenten uit de brieven van Freud worden gelezen door Fran[KA10]cois Mathouret, correspondentie van Ferenczi door Laszlo Liszkai en de droom van de wolfman door Louis K. Blanchot. Montage is van Jane Darraux. Bruno Delbonnel stond achter de camera. Voorgesteld in twee delen: 1.: LES COMMANCEMENTS (tot 1913) en 2. LA CONQU[KA4]ETE (vanaf 1914).

Jazz Collection: Fats Waller

1996 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1996. Documentaire van Jean-Noël Cristiani en Elisabeth Kapnist.

Thomas `Fats` Waller (1904-1943) lag aan de basis van de heropbloei van de zwarte muziek in de jaren 1920-30. Hij debuteerde in de nachtclubs van Harlem waar hij al op jonge leeftijd opgemerkt werd als een uniek jazzpianist. Uit de muziek van Fats Waller straalt de sfeer van het echte, onvervalste Harlem. In een snelle opeenvolging krijgen we het zeldzame beeldmateriaal van Wallers optredens te zien, met haast legendarische nummers als 'Ain't Misbehavin', 'Pie Pie Blackbird', Willie Smiths 'Carolina Shout', uitgevoerd samen met James P. Johnson, 'Jam Blues' met Duke Ellington, 'Yesterdays' met Art Tatum, 'Sweet And Lovely' met Bud Powell, 'Just A Gigolo' met Thelonious Monk, 'Handful of Keys' met Count Basie en 'Ain't Misbehavin'-versie met Cab Calloway. Er wordt tevens aandacht besteed aan zijn korte filmcarrière. Het schitterende archiefmateriaal werd gemonteerd door Paul Morris en Eric Perruchon. Gérald Arnaud schreef het scenario, met commentaar gesproken door Patrick Kuban. Martial Barrault en Christophe Palle filmden het nieuwe beeldmateriaal.

Jazz Collection: Count Basie

1996 | Documentaire, Muziek

Frankrijk 1996. Documentaire van Jean-Noël Cristiani en Elisabeth Kapnist.

Portret van de legendarische jazzpianist, -componist en orkestleider Count Basie, die in 1904 geboren werd als William Basie. Hij overleed in 1984. Samen met Duke Ellington behoorde hij tot de zgn. aristocraten van de jazz. Het geheel is uitstekend gedocumenteerd met soms nooit geziene filmbeelden. Hij begon als pianist in de bioscoop om daarna een veelgevraagde pianist te worden in diverse bigbands, tot hij in de jaren 1950 met een eigen band startte. We horen en zien uitvoeringen van enkele van zijn bekendste nummers, w.o. 'Fast And Happy Blues', 'Fine And Mellow', gezongen door Billie Holiday, 'One O'Clock Jump', 'I Left My Baby', gezongen door Jimmy Rushing, 'Rhytm In Harlem', 'Basie Boogie', 'Swinging The Blues', 'Goin' To Chicago', gezongen door Rushing en Joe Williams, 'Shake, Rattle & Roll', gezongen door Leon Thomas, 'Ride Red Ride', gezongen door Lucky Millinder en nog veel meer. Verder optredens van o.a. Coleman Hawkins, Gerry Mulligan, Lester Young, Ethel Waters, Frank Sinatra, Sammy Davis, Lena Horne, enz. Getuigenissen worden gebracht door Illinois Jacquet, John Hammond, Quincy Jones, Al Grey en Philippe Milanta. Scenario is van Gérald Arnaud. De commentaar wordt gesproken door Patrick Kuban, montage is van Paul Morris en Eric Perruchon en nieuw beeldmateriaal werd gefilmd door Martial Barrault en Christophe Palle.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Elisabeth Kapnist op televisie komt.

Reageer