Ivan Kral is acteur en componist.
Er zijn 4 films gevonden.

Pelíšky

1999 | Drama

Tsjechië 1999. Drama van Jan Hrebejk. Met o.a. Miroslav Donutil, Jirí Kodet, Simona Stasová, Emília Vásáryová en Bolek Polívka.

Als de film begint, is het kerstmis 1967. We zien wat er gebeurde in de Praagse Lente, die leidde tot de invasie van de Warschaupactlanden in augustus 1968 in Tsjecho-Slowakije. Twee gezinnen, de familie Sebek en de familie Kraus, reageren ieder heel verschillend op deze historische gebeurtenissen. De hoop op de socialistische heilstaat dreigt in rook op te gaan, terwijl anderen menen dat de vrijheid, waarvan ze altijd droomden, eindelijk begonnen is. Hun kinderen die volwassen worden, vinden dat hun ouders niets van het nieuwe tijdperk begrijpen. Met humor verteld en opgedragen aan degenen die in de strijd vielen, of erna verkommerden in gevangenissen toen de communisten met de hulp van de Russen aan de macht bleven. Een bitterzoete film met mooie spelprestaties; viel in eigen land uiteraard in de prijzen. Het scenario is van Petr Jarchovský naar de roman van Petr Sabach. Het camerawerk is van Jan Malír.

Patti Smith: L'océan des possibles

1997 | Documentaire, Biografie, Muziek

Frankrijk 1997. Documentaire van Anaïs Prosaïc. Met o.a. Patti Smith, Lenny Kaye, Tom Verlaine, Ivan Kral en Jay Dee Daugherty.

Portret van de zangeres die vrouwen in de rock een stem gaf. Patti Smith werd geboren in New Jersey en als kind wou ze ofwel missionaris worden of schrijfster. Ze koos voor dit laatste en publiceerde eind jaren 1960 haar eerste poëziebundel. Dit leidde tot haar opname in de popgroep MC5 in 1972. Op korte tijd was ze een sensatie op de muziekmarkt, maar in 1979 trok ze zich terug. Dit stilzwijgen duurde tot 1996, na de dood van haar man, toen ze de solo CD Gone Again uitbracht en onmiddellijk weer haar plaats aan de top veroverde. Deze documentaire bestaat uit een lang interview met Patti Smith, afgewisseld met beelden van haar optreden in de Parijse Olympia, waar ze haar grootste successen ten gehore brengt, en getuigenissen van enkele mensen, zoals Lenny Kaye en Tom Verlaine, die al tijdens haar vorige carriëre met haar werkten. Het is Patti's bedoeling om van rock een kunstvorm te maken zonder dat deze aan ruwheid moet inboeten. Prosaïc schreef zelf het scenario en voor de fotografie werd beroep gedaan op Patrick De Geetere, Jean-Robert Potage, Arnaud Lebel, Elisabeth Garbare en Stéphane Gillot. Uitsluitend voor rockliefhebbers. Stereo.

Modré z neba

1997 | Komedie, Drama

Slowakije/Tsjechië 1997. Komedie van Eva Borušovičová. Met o.a. Slavka Halcakova, Zita Kabatova, Emilia Vasaryova, Milan Mikulcik en János Bán.

Geslaagde debuutfilm van jonge studente Slowaakse Film School, Boru[KA5]sovi[KA5]cov[KA1]a, naar scenario van andere studente van die school, Jana Sko[KA5]repov[KA1]a, over drie vrouwen van drie verschillende generaties en twee nationaliteiten: een moeder, een dochter en een grootmoeder, die gedeeltelijk Tsjechisch en gedeeltelijk Slowaaks zijn. Marta (Vasaryova), gescheiden vrouw van middelbare leeftijd, leeft van pottenbakken maar grootste deel van haar tijd wordt in beslag genomen door opvoeding van haar tienerdochter Alica (Halcakova) en de zorg van haar oude moeder Eliska (Kabatova). Marta maakt zware crisis door en wordt daar alleminst in geholpen door Alicia`s grillen, noch door haar moeders onverbeterlijke ijver om zich theatraal op te kleden in decennia oude gewaden en rond te sukkelen op levensgevaarlijke hoge hakken. De hele `vrouwenfilm` lang staan deze drie vrouwen tegenover elkaar, nu eens elkaar liefhebbend en steunend, dan weer elkaar op de proef stellend met hun wisseleende gemoedsstemmingen of onorthodoks gedrag. Als een familietragedie zich in hun huis aandient beginnen de vrouwen te begrijpen dat zij finaal in hetzelfde schuitje zitten. Mooie beelden, geschoten door Dodo Simoncic, van kleurrijk Slowaaks landschap met zijn wisselende seizoenen. Te lang en scenario is zwak, met te veel nadruk op niets ter zake doende details. Ook bekend onder Engelstalige titel(s) BLUE HEAVEN en/of THE MOON YOU CRY FOR.

Diner

1982 | Familiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Familiefilm van Barry Levinson. Met o.a. Steve Guttenberg, Daniel Stern, Mickey Rourke, Kevin Bacon en Tim Daly.

In de kerstweek van 1959, plannen vijf studievrienden hun sprong naar de volwassenheid vanuit hun vaste stek, het fast-food restaurant `Diner`. De een is niet in staat zijn huwelijkse plichten na te komen, een ander probeert los te komen van zijn katholieke opvoeding, nummer drie loopt een blauwtje, en dan is er nog iemand die van zijn imago als versierder wil afkomen. De laatste onderwerpt zijn vriendin aan een test, waarin ze duizend sportvragen moet beantwoorden. Schitterende debuutfilm van Levinson, die het scenario baseerde op zijn eigen jeugdervaringen in Baltimore (die nog verder uitgediept worden in AVALON en TIN MAN). Sterk in sfeeropbouw en fraaie dialogen. De film was een springplank voor heel wat latere topacteurs. Prachtige fotografie van Peter Sova. Een typische sleeper, vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.