Greer Garson (1904-1996): cast.
Er zijn 28 films gevonden.

Little Women

1978 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1978. Historische film van David Lowell Rich. Met o.a. Meredith Baxter, Susan Dey, Ann Dusenberry, Eve Plumb en Dorothy McGuire.

Suikerzoete herverfilming van het klassieke boek (althans in het land van herkomst) van Louisa May Alcott dat speelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het verhaal gaat over een dominees vrouw (McGuire) die haar vier dochters grootbrengt, terwijl haar man in het leger van de Noordelijken geestelijkebijstand verricht. De film wordt verlevendigd door McGuire als Marmee en Garson als tante March (haar tv-debuut). De onbenullige tv-serie die maar kort bleef (in de V.S.), is hierop gebaseerd. Het scenario is van Suzanne Clauser.

The Happiest Millionaire

1967 | Komedie, Musical, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. Fred MacMurray, Tommy Steele, Greer Garson, Geraldine Page en Gladys Cooper.

Een Ierse immigrant vindt begin vorige eeuw in Philadelphia werk als butler bij een excentrieke miljonair thuis die alligators houdt.

The Singing Nun

1966 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1966. Biografie van Henry Koster. Met o.a. Debbie Reynolds, Ricardo Montalban, Greer Garson, Agnes Moorehead en Chad Everett.

Een mierzoet stripachtig verhaal over een Belgische non (Reynolds als zuster Anne - je hoort haar ook zingen) die haar toewijding verdeelt tussen devotie en het opnemen van platen. Ze heeft echt bestaan. De liedjes zijn van Soeur Sourire en Randy Sparks. Scenario van Sally Benson en John Furia, Jr. Camerawerk van Milton Krasner.

Sunrise at Campobello

1960 | Biografie

Verenigde Staten 1960. Biografie van Vincent J. Donehue en Vincent Donehue. Met o.a. Ralph Bellamy, Greer Garson, Hume Cronyn, Jean Hagen en Ann Shoemaker.

Een oprecht verhaal over president Franklin Delano Roosevelt, zijn politieke strijd en zijn manhaftig gevecht tegen polio. Goed geacteerd. Bellamy en Garson zí[KA1]jn gewoon het echtpaar Roosevelt.

Drama Classics: Revenge

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Lewis Allen. Met o.a. Greer Garson, Florenz Ames, Grant Richards, Olive Blakeney en Clark Gordon.

Garson arriveert in Laramie enkel om te vernemen dat de man met wie ze in het huwelijk zou treden door een revolverheld werd neergeschoten, zogezegd uit wettige zelfverdediging. Zij gelooft niet in die theorie want het slachtoffer heeft nooit een wapen gehad. Toch wordt de moordenaar, Richards, vrijgesproken. Haar wraak is simpel: ze blijft in de stad zodat de moordenaar telkens hij haar ziet aan zijn daad zal denken en inderdaad, de man wordt steeds maar zenuwachtiger. Een van de allereerste feministische westerns, want Garson zal er, samen met rechter Ames, voor zorgen dat vrouwen in de toekomst ook recht hebben om in de jury te zetelen. Het is allemaal nogal naïef maar wel leuk gemaakt. Laslo Vadnay schreef het scenario en Paul Ivano tekende voor de fotografie.

Strange Lady in Town

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Mervyn Le Roy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Dana Andrews, Cameron Mitchell, Lois Smith en Walter Hampden.

De aankleding is mooi, we zien goed werk van cameraman Harold Rosson en horen prima muziek van Dimitri Tiomkin, maar het scenario van Frank Butler zal de westernfan maar matig bevallen. Garson is een arts en in dat vak hebben vrouwen het moeilijk. Dokter Andrews helpt haar echter verder te komen in het Santa Fé van 1879. Moeilijkheden krijgt ze met broer Mitchell die oneervol uit het leger wordt ontslagen en dan een outlaw wordt. Dat de beide doktoren voor elkaar geschapen zijn, is duidelijk. Meer voor de vrouwen die van soap-operas houden dan voor de westernfan. In de rolbezetting vinden we de naam Anthony Numkena. Hij zou later als Earl Holliman bekender worden. Ook Nick Adams en Adele Jerfens spelen kleine rollen.

Her 12 Men

1954 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Greer Garson, Robert Ryan, Barry Sullivan, Richard Haydn en Barbara Lawrence.

Een sentimentele film met Garson als toegewijde juf op een jongensschool. Een niet-geslaagde poging GOODBYE, MR. CHIPS te imiteren. Scenario van William Roberts en Laura Z. Hobson. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Scandal at Scourie

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Donna Corcoran, Agnes Moorehead en Arthur Shields.

Een lauwe Garson-Pidgeon-productie, spelend in Canada, over een protestants echtpaar dat de gemeente shockeert door een katholiek kind te adopteren. Scenario van Norman Corwin, Leonard Spiegelgass en Karl Tunberg naar een verhaal van Mary McSherry. Camerawerk van Robert Planck.

Julius Caesar

1953 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1953. Historische film van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Marlon Brando, James Mason, John Gielgud, Louis Calhern en Edmond O'Brien.

Senator Brutus (Mason) sluit zich schoorvoetend aan bij collega Cassius (Gielgud), die de toegenomen macht van Caesar vreest: ze vermoorden hem. Bij de begrafenis vertelt Brutus aan het volk wat zijn redenen waren, hoezeer Caesar op het verkeerde spoor was geraakt. Daarop neemt Caesars vriend Marcus Antonius (Brando), met vlammende ogen en een donderend stemgeluid, het woord. Filmstudio MGM verplaatste het toneelstuk van Shakespeare naar grootse sets en maakte dit tot een prachtige toneelverfilming. Vijf Oscarnominaties, maar alleen die voor art direction werd binnengehaald.

The Law and the Lady

1951 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1951. Misdaad van Edwin H. Knopf. Met o.a. Greer Garson, Michael Wilding, Fernando Lamas, Marjorie Main en Hayden Rorke.

Een stijlvolle, nieuwe standaardversie van THE LAST OF MRS. CHEYNEY met Garson (in de kleren van Beaton) die samenwerkt met Wilding als handige juwelendieven van standing. Het scenario is van Leonard Spiegelgass en Karl Tunberg naar het toneelstuk van Frederick Lonsdale. Het camerawerk is van George J. Folsey.

The Miniver Story

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Henry C. Potter. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, John Hodiak, Leo Genn en Cathy O'Donnell.

Dit vervolg op MRS. MINIVER blijft beduidend onder het niveau van het origineel, hoewel Garson en Pidgeon als ouders van een herenigd gezin in het na-oorlogs Engeland voor enkele aangrijpende scènes zorgdragen.

The Miniver Story

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Cathy O'Donnell, Henry Wilcoxon, Leo Genn, Walter Pidgeon en Reginald Owen.

Dit vervolg op MRS. MINIVER blijft beduidend onder het niveau van het origineel, hoewel Garson en Pidgeon als ouders van een herenigd gezin in het na-oorlogs Engeland voor enkele aangrijpende scènes zorgdragen.

A yank at Oxford

1950 | Drama

1950. Drama van H.C. Potter.

Dit vervolg op MRS. MINIVER blijft beduidend onder het niveau van het origineel, hoewel Garson en Pidgeon als ouders van een herenigd gezin in het na-oorlogs Engeland voor enkele aangrijpende scènes zorgdragen.

That Forsyte Woman

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van Compton Bennett. Met o.a. Errol Flynn, Greer Garson, Walter Pidgeon, Robert Young en Janet Leigh.

Overdadig Victoriaans drama met prima acteurs en prachtige kostuums, waarvoor een Oscar werd uitgereikt. De levenslustige echtgenote van puissant rijke Soames Forsyte wordt uit frustratie over diens Victoriaanse terughoudendheid verliefd op een jonge architect.

Julia Misbehaves

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Peter Lawford, Elizabeth Taylor en Cesar Romero.

Een verhaal dat van de hak op de tak springt, over Garson die aan een revue verbonden is en naar haar deftige echtgenoot Pidgeon terugkeert als dochter Taylor op het punt van trouwen staat; Romero is lollig als opschepperige acrobaat. De sterren schijnen zich op hun gemak te voelen in slapsticksituaties. Scenario van William Ludwig, Arthur Wimperis, Harry Ruskin, Gina Kaus en Monckton Hoffe. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Desire Me

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Arthur Hornblow. Met o.a. Mitchum, Richard Hart, George Zucco, Morris Ankrum en Greer Garson.

Zwakke melodramatische romance met de arme Garson gekneld tussen een nieuwe liefde en de oude echtgenoot, waarvan aangenomen was dat hij dood was, maar die plotseling terugkeert en nu problemen maakt. Het bekende liedje dat door een zwak scenario niet geholpen wordt.

The Valley of Decision

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Gregory Peck, Donald Crisp, Lionel Barrymore en Preston Foster.

Pittsburgh, 1873. Mary Rafferty komt als dienstmeisje bij de familie Scott in huis, tot grote ergernis van haar vader Pat, die als mijnwerker voor de Scotts werkte en door een bedrijfsongeval in een rolstoel terecht is gekomen. Mary wint al snel het respect van de Scotts. De oudste zoon van de familie, Paul, wordt verliefd op haar.

Adventure

1945 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1945. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Greer Garson, Joan Blondell, Thomas Mitchell en Tom Tully.

Gable is terug en Garson heeft hem; beiden gaan ten onder in deze omslachtige komedie over varende vrijbuiter en volgzame bibliothecaresse. Zelfs de joviale Blondell kan film niet redden.

Mrs. Parkington

1944 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1944. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Edward Arnold, Gladys Cooper en Agnes Moorehead.

De kordate Garson heeft vergaande ambities, huwt de gefortuneerde maar huiselijk aangelegde Pidgeon en beklimt de sociale ladder. Een lange maar verzorgde smartlap. Robert Thoeren en Polly James bewerkten een roman van Louis Bromfield tot scenario. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

The Youngest Profession

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Lana Turner, Greer Garson, Walter Pidgeon, Robert Taylor en William Powell.

Weidler en Porter zijn ongeneeslijke handtekeningenjagers in een onschuldige, kleine film waarin vele MGM-sterren een gastrolletje hebben waardoor dit gevalletje flink opgeblazen wordt.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Random Harvest

1942 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1942. Romantisch drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Ronald Colman, Philip Dorn, Susan Peters en Henry Travers.

Naar een verhaal van James Hilton over een legerofficier Colman die als gevolg van WO I aan geheugenverlies lijdt, maar door de niet aflatende pogingen van een jonge revuedanseres gered wordt voor eeuwige opsluiting in een psychiatrische inrichting. Oscar-nominaties voor Colman, Leroy, Peters, en het scenario dat door George Froeschel, Claudine West, Arthur Wimperis en Hilton werd geschreven. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Mrs. Miniver

1942 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Drama van William Wyler. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Teresa Wright, Henry Travers en Dame May Whitty.

Greer Garson speelt het titelpersonage, een gewone vrouw die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog staande tracht te houden wanneer man en zoon aan het front zijn en zij een gewonde jonge Duitser in huis haalt. Sterk melodrama van Wyler werd onderscheiden met zes Oscars, oa voor Garson, Wright, regisseur Wyler en Best Picture, en gaf naar verluidt mede aanzet tot het geven van Amerikaanse steun aan de Britse bondgenoten - hoewel het geschetste beeld van het leven in Engeland beslist 'gehollywoodiseerd' is. Mrs. Miniver is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Struther (pseudoniem van Joyce Anstruther) dat in 1960 voor tv opnieuw werd verfilmd.

When Ladies Meet

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Joan Crawford, Robert Taylor, Greer Garson, Herbert Marshall en Spring Byington.

Aantrekkelijke sterren in een voortploeterende nieuwe versie van de Ann Harding/Myrna Loy-film uit 1933 naar Rachel Crothers toneelstuk. Schrijfster Crawford houdt van Marshall die met Garson is getrouwd. Taylor houdt van Crawford. Deze praatmarathon over vrouwenrechten is niet meer actueel. Taylor en Garson proberen tevergeefs leven in de film te blazen. Ook bekend als STRANGE SKIRTS.

Blossoms in the Dust

1941 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1941. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Felix Bressart, Marsha Hunt en Fay Holden.

Handig zakdoekendrama over een weeshuis in Texas dat door Garson wordt gesticht als ze haar eigen kind verliest. Stijlvol geacteerd. Scenario van Anita Loos. Camerawerk van Karl Freund en W. Howard Greene.

Pride and Prejudice

1940 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van Robert Z. Leonard. Met o.a. Greer Garson, Laurence Olivier, Mary Boland, Edna May Oliver en Edmund Gwenn.

Interessante Jane Austen-verfilming met Garson in de hoofdrol als de levendige en aantrekkelijke twintigjarige Elizabeth die haar sociaal onhandige 28-jarige huwelijkskandidaat Darcy (Olivier) aanvankelijk helemaal verkeerd inschat. Ondanks aanpassingen in toon, tijdperk en ontknoping is deze versie toch geliefd vanwege het subtiele spel en de fraaie verbeelding van de verstikkende lage landadel. Deze Pride and Prejudice kwam nog geen maand na de bevrijding uit in ­Nederland en was daarmee een welkome bron van geallieerd vermaak.

Remember?

1939 | Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1939. Romantiek van Norman Z. McLeod. Met o.a. Robert Taylor, Greer Garson, Lew Ayres, Billie Burke en Reginald Owen.

Ongeloofwaardig vertelsel van een man die de aanstaande bruid van zijn vriend het hof maakt: aardig, maar verward.

Goodbye, Mr. Chips

1939 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1939. Drama van Sam Wood. Met o.a. Robert Donat, Greer Garson, Terry Kilburn, Paul Henreid en John Mills.

Mr Chipping maakte ooit een moeizame start als docent Latijn op een jongenskostschool, maar zal lang op zijn plek blijven. De waardering voor de ouderwetse leraar wordt onder zijn leerlingen alleen maar groter. Deze gevoelige raamvertelling waarin een classicus op zijn leven terugkijkt, heeft een mooie hoofdrol van dertiger Robert Donat, te zien in alle levensfases van de ambitieuze docent. Donat kreeg er een Oscar voor, tegenspeelster Greer Garson in een bescheiden rol als zijn geliefde, werd genomineerd. Destijds een succesvol melodrama, geregisseerd door Sam Wood, die later met danseres Ginger Rogers de hit Kitty Foyle zou maken.