Vittorio Storaro: cast en camera.
Er zijn 31 films gevonden.

Coup de chance

2023 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2023. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Lou de Laâge, Niels Schneider, Anna Laik, Melvil Poupaud en Yannick Choirat.

Wanneer Fanny op een dag haar oude jeugdliefde Alain tegen het lijf loopt, besluit ze – tegen beter weten in – haar luxe leventje met de schimmige rijkaard Jean op losse schroeven te zetten. Maar zo makkelijk is Jean niet te bedriegen. Zoveelste grimkomische zedenschets van Woody Allen is alweer zijn vijftigste film, en gezien Allens hoge leeftijd (hij is geboren in 1935) ook mogelijk zijn laatste. Waarmee Coup de chance een waardig slotakkoord van een zonder meer indrukwekkend oeuvre zou worden.

Rifkin's Festival

2020 | Komedie

Spanje​/​​Verenigde Staten​/​​Italië 2020. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Wallace Shawn, Gina Gershon, Louis Garrel, Elena Anaya en Sergi López.

Soepele zedenschets van tachtigplusser Allen, over de oudere filmprofessor Mort Rifkin, die samen met zijn jongere vrouw Sue naar het filmfestival van San Sebastian gaat. Sue doet daar de PR voor de jonge Franse regisseur Philippe, en Mort vreest – niet ten onrechte – dat het niet alleen bij PR blijft. Het romantische gefladder van de hoofdpersonages (ook Mort wordt verliefd) is amusant, maar het best in de film zijn de verschillende persiflages op Europese meesterwerken uit de cinema. Let bijvoorbeeld op Christoph Waltz als schakende Dood in Allens versie van Bergmans Het zevende zegel.

A Rainy Day In New York

2019 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2019. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Timothée Chalamet, Elle Fanning, Jude Law, Selena Gomez en Diego Luna.

Sinds oude beschuldigingen werden opgerakeld door #MeToo is niet alleen Allens naam in de VS besmet, maar ook zijn werk. Zozeer, dat hoofdrolspeler Chalamet zijn gage aan goede doelen doneerde. Dat neemt niet weg dat dit een bijzonder sterke en vermakelijke Allen-romcom is, die zich zelfs als ironisch commentaar op de hele #MeToo-beweging laat bekijken. Over een studentenpaartje dat een romantisch weekend in New York in het water ziet vallen. Met alter ego’s van Allen die allemaal om dat ene mooie onbedorven jonge blondje heen draaien.

Wonder Wheel

2017 | Drama

Verenigde Staten 2017. Drama van Woody Allen. Met o.a. Kate Winslet, James Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake en Max Casella.

Woody Allens 48ste film, die zich afspeelt op Coney Island in de jaren vijftig, begint met een knipoog naar de kijker. 'Dit wordt een melodramatisch verhaal met nogal groteske personages,' waarschuwt Mickey (Timberlake), strandwacht en aspirant schrijver, die een verhouding begint met Ginny (Winslet), de uitgebluste vrouw van carrouseloperateur Humpty (Belushi). En inderdaad: Wonder Wheel is zelfs voor Allens doen erg kluchtig - best vermakelijk en passend theatraal in beeld gebracht, maar ook oppervlakkig en vol bekende stokpaardjes. Jammer van het acteertalent, vooral Winslet is op dreef.

Café Society

2016 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2016. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Corey Stoll, Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Jeannie Berlin en Steve Carell.

Melancholiek drama van de oude meester over alter ego Bobby (Eisenberg op z’n nerveust en onhandigst), die in de jaren dertig van New York naar Los Angeles gaat. Op zoek naar geluk. Dat lijkt de jongeman ook te vinden, bij de mooie Vonnie (Stewart). Allen zegt wijze dingen over roem en ambitie, zet het leven in New York fraai af tegen dat in Los Angeles, maar uiteindelijk gaat ook deze film – net als al zijn andere films – over de liefde. En de onmogelijkheid daarvan. Want in een Woody Allen-film leeft niemand lang en gelukkig.

Il conformista

1970 | Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1970. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda, Gastone Moschin en Enzo Tarascio.

In het Italië van de jaren dertig neigt Marcello Clerici (een uitstekende Trintignant) naar conventie en conformisme, ook wanneer hij in naam van Mussolini's fascistische regime tijdens zijn huwelijksreis een moord moet plegen. Een van de sterkste films in het oeuvre van de Italiaanse meester Bertolucci (Novecento, Last Tango in Paris) is een intellectuele thriller vol verwijzingen naar de door hem bewonderde Jean-Luc Godard. Het fraaie, duister gestemde camerawerk is van Vittorio Storaro, die vervolgens ondermeer Apocalypse Now zou schieten. Krachtig drama werd gebaseerd op de roman van Alberto Moravia.

Flamenco, Flamenco

2010 | Muziek, Documentaire

Spanje 2010. Muziek van Carlos Saura.

Doucmentaire van Carlos Saura waarin de geschiedenis en tradities van de dans- en muziekvorm flamenco in kaart worden gebracht.

Io, Don Giovanni

2009 | Drama, Muziek

Italië​/​​Spanje 2009. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Lorenzo Balducci, Lino Guanciale, Tobias Moretti en Elena Cucci.

Kostuumdrama over de totstandkoming van Mozarts opera Don Giovanni, niet primair vanuit het gezichtspunt van de componist. Hoofdpersoon is Lorenzo da Ponte (Balducci), de schrijver van het libretto, die volgens de film rijkelijk uit zijn eigen ervaringen putte bij deze klus. Regisseur Saura (Carmen, Cría cuervos) schetst een kleurrijk beeld van achttiende-eeuws Wenen, waar ook de oude Casanova (Moretti) rondwandelt. Dat het scenario historisch niet helemaal correct is, wordt ruimschoots gecompenseerd door fraai production design (dat genomineerd werd voor een European Film Award), mooie fotografie en prima spel.

Dominion: Prequel to the Exorcist

2005 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2005. Horror van Paul Schrader. Met o.a. Stellan Skarsgård, Gabriel Mann, Clara Bellar en Antonie Kamerling.

Deze Prequel kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De veteraan John Frankenheimer zou de film regisseren, maar vlak voor de opnamen werd hij ziek, en niet veel later overleed hij. In aller haast werd Paul Schrader ingehuurd. Toen de film geschoten was - naar verluidt was er al ruim dertig miljoen dollar gespendeerd - was de producer zo ontevreden dat hij Schrader bedankte voor zijn diensten en Renny Harlin inhuurde. Met een budget van ruim 50 miljoen dollar schoot Harlin 90 procent van de film opnieuw. Het resultaat werd een flop, waarna Schrader zijn versie alsnog mocht afmaken en op dvd uitbrengen.

Exorcist: The Beginning

2004 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2004. Horror van Renny Harlin. Met o.a. Stellan Skarsgård, Izabella Scorupco, James D'Arcy, Ralph Brown en Antonie Kamerling.

Exorcist: The Beginning werd in eerste instantie gemaakt door Paul Schrader. Die wilde er een serieus drama van maken over de geloofscrisis van priester Merrin (Skarsgård), de man die het exorcisme in de oorspronkelijke horror-klassieker uitvoerde. Maar zijn versie werd door de financiers afgekeurd, en actieregisseur Renny Harlin deed de opnames grotendeels over. Die voegde bloeddorstige hyena's en duivelse insecten, sadistische SS'ers, duistere Afrikaanse rituelen en katholieke geestuitdrijvingen toe. Veel beter werd de film er niet van. In 2005 bracht Schrader zijn versie alsnog uit. Die was beter, maar haalde het niveau van deel een ook niet.

Goya

1999 | Biografie, Historische film

Italië​/​​Spanje 1999. Biografie van Carlos Saura. Met o.a. Francisco Rabal, Jose Coronado, Dafne Fernández, Eulalia Ramón en Joaquin Climent.

Exorcist: The Beginning werd in eerste instantie gemaakt door Paul Schrader. Die wilde er een serieus drama van maken over de geloofscrisis van priester Merrin (Skarsgård), de man die het exorcisme in de oorspronkelijke horror-klassieker uitvoerde. Maar zijn versie werd door de financiers afgekeurd, en actieregisseur Renny Harlin deed de opnames grotendeels over. Die voegde bloeddorstige hyena's en duivelse insecten, sadistische SS'ers, duistere Afrikaanse rituelen en katholieke geestuitdrijvingen toe. Veel beter werd de film er niet van. In 2005 bracht Schrader zijn versie alsnog uit. Die was beter, maar haalde het niveau van deel een ook niet.

Tango

1998 | Romantiek, Musical, Drama, Experimenteel

Argentinië​/​​Spanje 1998. Romantiek van Carlos Saura. Met o.a. Miguel Ángel Solá, Cecilia Narova, Mía Maestro, Juan Carlos Copes en Carlos Rivarola.

Nadat zijn vrouw hem verlaten heeft werpt Mario Suarez, voormalig tango-danser, zich op het maken van een film over deze dans.

Bulworth

1998 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Halle Berry, Don Cheadle, Oliver Platt en Paul Sorvino.

In het jaar van Lewinsky-gate waren er maar liefst drie politieke satires in de bioscopen te zien: Wag the Dog, Primary Colors en Bulworth. Deze vierde film van Beatty als regisseur was niet de meest succesvolle, maar misschien wel de slimste, meest bijtende van de drie. Beatty speelt de uitgebluste senator Jay Bulworth die zo moe is van zijn eigen holle speeches, dat hij besluit nog voor zijn snel naderende dood de waarheid te zeggen. Over de geldzucht van politici, de corruptie van media en de verstrengeling van Hollywood en het bedrijfsleven met de politiek. Na een metamorfose tot rapper gaat hij al rijmend de boer op met zijn boodschap: 'One man, one vote, now is that really real? / The name of our game is let's make a deal.' Toegegeven, de 61-jarige Beatty in hiphop outfit oogt maf, maar de humor van de geëngageerde filmmaker, die zelf overwoog zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen 2000, is overrompelend.

Little Buddha

1993 | Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Liechtenstein 1993. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Keanu Reeves, Bridget Fonda, Chris Isaak, Alex Wiesendanger en Ruocheng Ying.

Nadat een belangrijke boeddhistische Lama is gestorven gaan Bhutaanse monniken op zoek naar zijn opvolger. Ze komen uit bij een jongetje in Seattle en vragen de ouders of ze hem mee mogen nemen om hem te testen. Om de ouders wat achtergrondinformatie te geven vertellen de monniken het verhaal over hoe prins Siddharta verlichting vond en zocht en uiteindelijk Boeddha werd. Vooral dat verhaal, waarbij Siddharta gespeeld wordt door Reeves, is aardig als een cursus boeddhisme voor beginners, maar Bertolucci heeft veel betere films gemaakt.

Visions of Light: The Art of Cinematography

1992 | Documentaire

Japan​/​​Verenigde Staten 1992. Documentaire van Todd MacCarthy, Arnold Glassman en Stuart Samuels. Met o.a. Vittorio Storaro, Gordon Willis, Ernest R. Dickerson, Liza Rinsler en Néstor Almendros.

Dit overzicht bevat de keuze van de drie makers van deze rolprent uit het werk van 26 gerenommeerde filmers, onder wie Vilmos Zsigmond, Vittorio Storaro, Liza Rinsler, Gordon Willis en vele anderen. Veel archiefmateriaal uit de begintijd van de cinema tot aan de beginjaren 1990, gekozen uit 125 films. Deze compilatie is 'gefundenes fressen' voor aanstaande filmmakers en verplichte kost voor filmstudenten.

The Sheltering Sky

1990 | Drama, Avonturenfilm, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1990. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Campbell Scott, John Malkovich, Debra Winger, Jill Bennett en Timothy Spall.

De schrijver van The Sheltering Sky, Paul Bowles, zei ooit het volgende over zijn boek: 'De plaats van handeling is altijd belangrijker dan de karakters. Het is de achtergrond die de personen suggereert; de plek bepaalt wat er vervolgens met hen gaat gebeuren.' Een open uitnodiging voor meesterverbeelder Bertolucci om het onverfilmbare boek van beelden te voorzien met Malkovich, Winger en Scott als de naar zingeving zoekende westerlingen in de zinderende leegte van de Sahara. Een visueel overdonderende maar tevens moeizame film die doet verlangen naar de veel duidelijkere zingeving van het boek.

Dick Tracy

1990 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Al Pacino, Madonna, Dustin Hoffman en Charlie Korsmo.

In een Amerikaanse stad, halverwege de jaren 30 is maffiabaas Big Boy Caprice (Pacino) hardhandig onderweg de capo di tutti capi te worden. Gelukkig probeert de dappere rechercheur Dick Tracy (Beatty) daar een stokje voor te steken. Interessante stripverfilming waarin vooral de bijzondere vormgeving opvalt. De kleuren zijn rechtstreeks overgenomen uit de comics van Chester Gould die vanaf de jaren 30 razend populair waren in de VS. Ook de personages van de gangsters lijken zo van de pagina's van de pulpstrips gestapt, mede dankzij de Oscarwinnende make-up.

New York Stories

1989 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Drama van Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Woody Allen. Met o.a. Nick Nolte, Rosanna Arquette, Heather McComb, Giancarlo Giannini en Woody Allen.

Drieluik met drie films van drie regisseurs die zich afspelen in New York.
1. Life Lessons. Van Martin Scorsese. Over oudere macho-kunstenaar (Nolte) en zijn assistente/minnares (Arquette) die er tussenuit wil knijpen. Camerawerk van Néstor Almendros.
2. Life without Zoe. Van Francis Ford Coppola. Variatie op het oude kinderboek 'Eloise' over een klein, rijk meisje dat in een hotel in New York woont, terwijl haar ouders de wereld rondreizen. Camerawerk van Vittorio Storaro.
3. Oedipus Wrecks. Van Woody Allen. Komedie, waarin een man letterlijk wordt achtervolgd door zijn zeurende moeder; Woody is in topvorm als het ongelukkige slachtoffer Sheldon Millstein, en Questel is om te gillen in de rol van zijn moeder Sadie Millstein. Het camerawerk is van Sven Nykvist.

Tucker: The Man and His Dream

1988 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1988. Biografie van Francis Ford Coppola. Met o.a. Jeff Bridges, Joan Allen, Martin Landau, Dean Stockwell en Frederic Forrest.

Het ware verhaal van Tucker, de briljante auto-ontwerper , die een 'te goede' auto ontwerpt en daarom openlijk gehaat wordt door zijn concurrenten, de Grote Drie van Detroit. Toch is het - mede dankzij de bemoeienis van producent George Lucas - geen zwartgallige film geworden. Schitterend verfilmd en prachtig gespeeld door met name Landau als Tuckers financieel adviseur en Stockwell als Howard Hughes. Maar ook de vele prachtige (oude) auto's zullen het hart van de liefhebber sneller doen kloppen. Een van Tucker's auto's bevindt zich in de collectie van regisseur Coppola.

The Last Emperor

1987 | Biografie, Historische film, Drama

China​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië 1987. Biografie van Bernardo Bertolucci. Met o.a. John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole, Ryuichi Sakamoto en Ying Ruocheng.

Winnaar van negen Oscars en daarmee een van de best bekroonde films aller tijden, maar daarom nog geen meesterwerk. De adembenemende plaatjes van Vittorio Storaro vervelen nooit, maar de film is verder nogal langdradig en af en toe zelfs slaapverwekkend. Het is het verhaal van de laatste Chinese keizer Pu Yi, die al op driejarige leeftijd de troon besteeg. Pu Yi's leven in de Verboden Stad, de collaboratie met de Japanners, de Russische gevangenschap en de uitlevering aan communistisch China komen allemaal aan bod, maar het personage zelf komt niet echt tot leven.

Ishtar

1987 | Komedie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1987. Komedie van Elaine May. Met o.a. Warren Beatty, Dustin Hoffman, Isabelle Adjani, Charles Grodin en Jack Weston.

Deze HEAVEN`S GATE van de komische film haalde de voorpagina`s vanwege de gigantisch uit de hand gelopen kosten. Leuk is anders. Lyle Rogers (Beatty) en Chuck Clarke (Hoffman), als ongetalenteerde zangers en liedjesschrijvers, willen optreden in Noord-Afrika, waar ze worden betrokken in een internationaal komplot (doet denken aan ROAD TO MOROCCO met Crosby en Hope). Een blinde kameel en een stelletje aasgieren stelen de show. Ook de opzettelijk afschuwelijke liedjes van Paul Williams zijn aardig, maar niet aardig genoeg om het script van regisseuse May te redden.

Peter the Great

1986 | Biografie, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1986. Biografie van Marvin J. Chomsky en Lawrence Schiller. Met o.a. Maximilian Schell, Vanessa Redgrave, Omar Shariff, Trevor Howard en Laurence Olivier.

Deze serie is het indrukwekkende epos rond het leven van Tsaar Peter de Grote die rond 1700 over Rusland regeerde. Indrukwekkend wat de sterbezetting aangaat en indrukwekkend omdat Chomsky (de man van miniseries als HOLOCAUST) het voor elkaar kreeg in Rusland zelf te mogen filmen waardoor je het gevoel hebt inderdaad in de pracht en de glorie van het oude Russische rijk terug te keren. Schitterend gedaan. Edward Anhalt schreef het scenario naar het boek van Robert K. Massie, dat een Pulitzer Prize heeft gewonnen. Schell en Niklas spelen de tsaar resp. op oudere en jongere leeftijd. Voor Lilli Palmer was het haar laatste rol voor haar dood in 1986. De mini- serie wordt vertoond in vier delen. Camerawerk van Vittorio Storaro.

Ladyhawke

1985 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Fantasy van Richard Donner. Met o.a. Matthew Broderick, Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Leo McKern en John Wood.

Spanje tijdens de duistere Middeleeuwen. Een jonge dief (Broderick) raakt verzeild in het gezelschap van de mooie jonge Isabeau d'Anjou (Pfeiffer) en de koene ridder Etienne Navarre (Hauer). Het vreemde is dat zij zich alleen 's nachts vertoont en hij alleen overdag. Ze blijken het slachtoffer van de slechte bisschop van Aquila, die een oogje heeft op D'Anjou, en daarom een vloek uitsprak waardoor Navarre 's nachts verandert in een wolf en D'Anjou overdag in een valk. Aardige fantasy uit het begin van Hauers Amerikaanse carrière, opgenomen in de authentiek 12de-eeuws ogende Dolomieten.

Reds

1981 | Historische film, Drama, Biografie, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Historische film van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Diane Keaton, Maureen Stapleton, Edward Herrmann en Jerzy Kosinski.

Warren Beatty is regisseur, co-scenarist, hoofdrolspeler en producent van dit geruchtmakende portret van de Amerikaanse journalist John Reed, die naam maakte met zijn verslaggeving over de Russische Oktoberrevolutie. Nogal link om in het Amerika van Reagan een (dure) film uit te brengen over een rooie rakker annex revolutionaire coryfee. Beatty kon er niet mee zitten, gebiologeerd als hij was door zijn hoofdpersoon. In Reds draait het vooral om de love story tussen Reed en de vrijgevochten activiste Louise Bryant (Keaton) waarbij de politieke geschiedenis dienst doet als fraai doortekend decor. Oscar voor beste regie, beste fotografie en beste vrouwelijke bijrol (Stapleton).

La Luna

1979 | Drama, Muziek, Experimenteel

Italië​/​​Verenigde Staten 1979. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Jill Clayburgh, Matthew Barry, Tomas Milian, Fred Gwynne en Peter Eyre.

Een operazangeres, nog maar kort weduwe, neemt haar puberzoon mee tijdens een tournee door Italië, waar ze zijn heroïneverslaving ontdekt en beseft hoezeer ze van hem vervreemd is. Haar pogingen om weer contact met hem te krijgen doen incestueus aan. De jongen vlucht en vindt tenslotte zijn echte vader. De van Bertolucci onverwachte en daarom voor velen teleurstellende film combineert Freudiaanse psychoanalyse met barokke opera-dramatiek en losse satirische elementen. Elke afzonderlijke scène heeft meer overtuigingskracht dan het geheel. Scenario van Giuseppe Bertolucci, Clare Peploe en Bernardo Bertolucci. Camerawerk van Vittorio Storaro.

Apocalypse Now

1979 | Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Oorlogsfilm van Francis Ford Coppola. Met o.a. Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper en Frederic Forrest.

Sheen zat tijdens de opnames diep in de drugs, hij kreeg een hartaanval, de tropische set van Apocalypse Now werd verwoest door een orkaan, het budget liep afschuwelijk uit de klauwen zodat Coppola uit eigen zak bij moest leggen; 'This isn't a film about Vietnam, this film is Vietnam,' liet Coppola weten. Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now - over kapitein Willard (Sheen) die opdracht krijgt om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Brando) te vinden - een ongekend krachtige (anti)oorlogfilm geworden over onmacht, waanzin en wanhoop. Super.

Apocalypse Now Redux (2001)
Coppola maakte van het ruwe materiaal van zijn Apocalypse Now (200 uur) een nieuwe film. Althans naar eigen zeggen. Slechts een paar scènes springen eruit als nieuw. De basis blijft dat kapitein Willard (Sheen) in Vietnam een geheime opdracht krijgt om de geniale doch losgeslagen kolonel Kurtz (Brando) te liquideren. De zwakte van het origineel, een haperend tempo, wordt vooral verergerd door een nieuwe, te lange sequentie met Franse kolonisten. De kracht - bizarre gebeurtenissen in overweldigende beelden - is toegenomen door enkele maffe sequenties en het opkrikken van de kleuren. Het laatste oordeel: hoe meer Apocalypse Now (en later), hoe beter.

Apocalypse Now Final Cut (2019)
Coppola kon het toch niet laten en dus sleutelde hij nog één keer aan zijn magnus opus. Deze 'final cut' is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix en is twintig minuten korter dan Redux.

Novecento

1976 | Drama, Historische film

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1976. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Burt Lancaster en Sterling Hayden.

Op een landgoed in Noord-Italië worden in 1900 op dezelfde dag de zoon van een hereboer en de zoon van een landarbeider geboren. De film volgt hen, en hun families, gedurende tachtig jaar in vriendschap en verwijdering, met de nadruk op het fascisme: de bourgeois collaboreert passief, de arbeider wordt partizaan. Dit uitzonderlijk ambitieuze epos mist tegen het eind overtuigingskracht door een al te naïef geloof in het revolutionair elan van de landarbeiders, maar levert daarvóór de ene briljante scène na de andere.

Last Tango in Paris

1972 | Drama, Erotiek, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1972. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Marlon Brando, Maria Schneider, Jean-Pierre Léaud, Massimo Girotti en Catherine Allégret.

Een Amerikaan van middelbare leeftijd (Brando) uit, na de zelfmoord van zijn vrouw, in Parijs zijn frustraties en woede in liefdeloze seks met Jeanne (Schneider). De film werd een filmhuishit, maar is ook een ijkpunt geworden voor serieuze films met expliciete seks erin. Oscarnominaties voor Brando en Bertolucci, het camerawerk van Vittorio Stararo (Apocalypse Now) is inventief en mooi, maar de film is inmiddels zeer controversieel, vanwege een seksscène - die niet in het script stond, maar werd bedacht door Brando en Bertolucci - waaraan de destijds negentienjarige Schneider trauma’s overhield.

Addio fratello crudele

1971 | Drama

Italië 1971. Drama van Giuseppe Patroni Griffi. Met o.a. Charlotte Rampling, Oliver Tobias, Fabio Testi, Antonio Falsi en Rik Battaglia.

Een aristocratische broer en zus die elkaar in jaren niet hebben gezien worden verliefd op elkaar en zweren een pact van trouw. Onder dwang van hun vader trouwt Arabella met een jonge edelman hoewel ze zwanger is van haar broer. Doordat ze haar echtgenoot uit haar bed weert, komt de waarheid onvermijdelijk aan het licht. Deze tragedie van John Ford kreeg door de decors en de fotografie een zeer gestileerde vormgeving, die bij andere onderwerpen pretentieuze kitsch geweest zou zijn, maar hier plaatst het extreme emoties in een afstand scheppend kader. De acteurs lijken wel vooral op decoratieve gronden gekozen, hoewel Rampling met haar dramatische intensiteit door het geposeer heenbreekt. Het scenario is van Alfio Valdarnini en Carlo Carnunchio naar het toneelstuk van John Ford. Het camerawerk is van Vittorio Storaro. Ook bekend als PECCATO CHE SIA UNA PUTTANA.

L'uccello dalle piume di cristallo

1970 | Thriller, Mysterie

Italië 1970. Thriller van Dario Argento. Met o.a. Tony Musante, Suzy Kendall, Enrico Maria Salerno, Eva Renzi en Mario Adorf.

Een blinde man die van puzzelen houdt, vangt toevallig een raadselachtig gesprek op over een moord en roept de hulp in van een Amerikaanse journalist. De journalist is getuige van een moordpoging in een galerie. De moord wordt gemaskeerd door vier volgende moorden. Dit speelfilmdebuut van Dario Argento, die eerder filmcriticus en scenarioschrijver voor Sergio Leone was, was een groot publiek succes. Argento werkte de archetypen van de Italiaanse horror van Riccardo Freda en Mario Bava verder uit, maar voegde er ook van alles aan toe: een uitzinnig plot, een keiharde slotscène en diverse desoriënterende technieken die de kijker een nachtmerrie binnenvoeren die even lang duurt als de film. Vele imitators volgden, maar Argento blijft de beste. Enkele scènes werden geïnspireerd door Fritz Lang, andere door Alfred Hitchcock. Een dokter uit Turijn die dezelfde naam had als een personage in de film, stond erop dat deze gewijzigd werd.

La strategia del ragno

1969 | Drama, Experimenteel

Italië 1969. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Giulio Brogi, Alida Valli, Pippo Campanini, Franco Giovannelli en Tino Scotti.

De zoon van een lokale verzetsheld ontdekt bij de onthulling van een monument het geheim rond de dood van zijn vader, die in 1936 door de fascisten werd doodgeschoten, en in werkelijkheid een lafaard was. Hij had uit angst zijn kameraden verraden, nadat ze een aanslag gepland hadden op Il Duce. Vervolgens vroeg hij de overgeblevenen hem neer te schieten en de fascisten er de schuld van te geven, zodat hij een martelaar zou worden. Deze intrigerende film naar een verhaal van Borgès heeft een labyrintachtige structuur waarbij heden en verleden vloeiend in elkaar overlopen. De opmerkelijke kleurenfotografie en spelprestaties - vooral van Valli - maken zo mogelijk meer indruk dan het onderwerp in de eerste 'rijpe' film van Bertolucci. Scenario van de regisseur, Edoardo de Gregorio en Marilu Borolini.