Marcel Cuvelier: cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Photos de famille

1990 | Thriller

Frankrijk 1990. Thriller van Juan Luis Buñuel. Met o.a. Hélène Pechayrand, Marcel Cuvelier, Victor Garrivier, Danielle Godet en Françoise Engel.

De familie Beaubourg-Benard lijkt een waardige, hechte en eerbare familie. Dit mooie plaatje spat uit elkaar als een van de leden van de familie zijn hele (aanzienlijke) fortuin bij testament vermaakt aan een onduidelijke achternicht. Vanaf dat moment komen de haatgevoelens los en is alles geoorloofd. Juan Luis Bunuel etaleert zijn talent als venijnig zedenschilder, zijn psychologische scherpzinnigheid en zijn vaardigheid om een nogal verontrustende sfeer te scheppen.

Perpète

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Pierre Decourt. Met o.a. Jacques Morel, François Cluzet, Sophie Renoir, Marcel Cuvelier en Jacques Rosney.

Het woord 'perpète' is Frans argot voor 'levenslang'. Julien Fontanes, magistrat, gespeeld door Morel, wordt namelijk op zijn kantoor in het Paleis van Justitie gegijzeld door een gevangene die tijdens het verhoor bij de rechter- commissaris is ontsnapt. Een goedkoop thema, maar Jean Cosmos slooft zich echt niet uit om fatsoenlijke scenario's te schrijven! Een banale film met een doorsneeregie van de hand de dienstdoende televisieregisseur die ambtshalve wordt aangewezen voor dergelijke series.

L'Ami d'enfance de Maigret

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Stéphane Bertin. Met o.a. Jean Richard, Jean-Pierre Darras, Jacques Dacqmine, Marcel Cuvelier en Henri Génès.

Een verfilming van de roman van Georges Simenon, die onderzoek doet naar de moord op de maîtresse van een vroegere schoolkameraad, die hij sedertdien uit het zicht is verloren. Met nog steeds Richard in de hoofdrol, die het gewicht van een regie die dicht bij de originele vertelling blijft op zijn schouders torst. Daarnaast gaat het om een voor het merendeel van de tijd hele onpersoonlijke regie.

Euroflics

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Roger Pigaut. Met o.a. Jean-Pierre Bouvier, Etienne Chicot, Didier Sandre, Patrick Raynal en Yves Beneyton.

Vier bevriende briljante zakenlieden zetten met behulp van de kas van de bank van de vader van een van hen een frauduleuze beursoperatie op touw. De zaak loopt echter uit op een drama. De Franse golden boys in deze film zijn nauwelijks sympathiek te noemen en komen psychologisch niet behoorlijk uit de verf. De film is nogal summier: er was genoeg materiaal geweest voor een heuse speelfilm. Hoewel er voldoende spanning in zit en de muziek voor de verandering van aanvaardbare kwaliteit is, zijn we van deze regisseur meer gewend.

Maigret se défend

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Georges Ferraro. Met o.a. Jean Richard, Georges Vilain en Marcel Cuvelier.

Richard heeft de rol van commissaris in meer dan tachtig films gespeeld, en dat brengt met zich mee dat het allemaal of als gesmeerd loopt, of dat hij zich als het ware wentelt in de dagelijkse sleur. Beide ditmaal, want Richard is altijd een geloofwaardige Maigret, terwijl het in dit verhaal over een onderzoek naar herhaaldelijk terugkerende juwelendiefstallen, om een vlakke regie gaat.

Stradivarius

1983 | Thriller, Biografie, Oorlogsfilm

Frankrijk 1983. Thriller van Yannick Andrei. Met o.a. Wojtek Pszoniak, Julien Guiomar, Catherine Rouvel, André Falcon en Marcel Cuvelier.

De in Warschau geboren jood Marek Goldstein, vioolbouwer van beroep, emigreert vanwege de pogroms naar Frankrijk. Dan breekt de oorlog (WO II) uit. Hij gaat bij het verzet en wordt in 1943 opgepakt door de politie van Vichy. Bestemming: Auschwitz. De nazi`s beloven hem te sparen en een behoorlijke mate van zelfstandigheid te geven als hij voor hen Stradivarius-violen namaakt die over de hele wereld voor grof geld verkocht kunnen worden. Fictie op basis van waar gebeurde feiten. Het is ook een verhaal over de vriendschap tussen een vioolbouwer en een politie-agent en de vriendschap tussen een republikeinse functionaris en zijn royalistische assistent. Stevige regie aan de hand van uitstekend scenario en prima dialogen van Jacques Kirsner. Terwijl Pszoniak zoals zo vaak uitblinkt, is Guiomar (die meestal - en ten onrechte - wordt ingezet voor grove kluchten) een aangename verrassing in een ongebruikelijke rol. Bijna zeer

Les Ambassadeurs

1975 | Drama

Tunesië​/​​Frankrijk 1975. Drama van Naceur Ktari. Met o.a. Sidi Ali Kouiret, Jacques Rispal, Marcel Cuvelier, Françoise Thuriès en Faouzi Kazri.

Een ongeschoolde Tunesische gastarbeider in Parijs krijgt in werk en huisvesting te maken met racisme. Dit wordt versterkt door het toenemende zelfbewuste optreden van Derde-Wereldlanden en door de tegenacties van Fransen die het verlies van Algerije nog niet te boven zijn. Een organisatie die daartegen strijdt vindt aansluiting in de solidariteit van de Franse arbeidersklasse. Door te simpele zwart-wit tegenstellingen en uiteindelijk optimisme wordt het aanvankelijke uitgangspunt 'elke gastarbeider is ambassadeur van eigen land en cultuur' helemaal losgelaten. Alle clichés van de propaganda-film, al is het propaganda voor een goede zaak, vinden we in deze film terug.

Stavisky

1974 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1974. Drama van Alain Resnais. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Charles Boyer, Anny Duperey, François Périer en Michael Lonsdale.

De oplichter en lieveling van de jet-set Stavisky is betrokken bij een financieel schandaal en komt ook door het toenemende antisemitisme steeds meer alleen te staan. In dezelfde periode (1933) is Lev Trotsky een banneling aan de C[KA4]ote d`Azur. Meer dan in een politieke analyse is Resnais ge[KA3]interesseerd in de uitzonderlijk elegante reconstructie van de periode en het portret van een raadselachtig mens (Belmondo in zijn enige echt goede rol in jaren). Scenario van Jorge Semprun.

La Brigade

1973 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1973. Drama van René Gilson. Met o.a. Brigitte Fossey, Edward Wojtaszek, Jean Bouise, Piotr Szymanowski en Andrzej Siedlecki.

Poolse vrijwilligers zijn na Spaanse Burgeroorlog naar Frankrijk geëmigreerd waar ze in 1943 in het Noorden een eigen verzetsgroep hebben. Bij arrestatie worden ze door Franse politie zwaarder gevonnist dan landgenoten, zodat na bevrijding slechts twee leden het hebben overleefd. Sobere reconstructie van ware gebeurtenissen en hun politieke verwikkelingen door regisseur die in neo-realistische traditie werkt en daarmee in Franse cinema uitzonderingspositie heeft.

Vipère au poing

1971 | Drama

Frankrijk 1971. Drama van Pierre Cardinal. Met o.a. Alice Sapritch, Marcel Cuvelier, Dominique De Keuchel en Germaine Delbat.

Hervé Bazin tekende eigen ervaringen op over twee broers die door hun oma worden opgevoed en dan ineens weer bij hun moeder wonen, die er een stevig regime op nahoudt. Bazins roman, genaamd 'Vipère au poing' ('Slang in de vuist'), staat op veel literatuurlijsten van Franse scholieren. De verfilming door Cardinal volgt het boek op de voet. De confrontatie tussen zoon Brasse-Bouillon (De Keuchel) en moeder Folcoche (Sapritch) staat centraal. Komieke Sapritch, die nog in Louis de Funès-films speelde, is eng goed in haar serieuze rol. De actrice die Sapritch opvolgde in de herfilming van 2004, evenaarde haar niet.

Le Grand Meaulnes

1967 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1967. Drama van Jean-Gabriel Albicocco en Jean-Gabriel Albocco. Met o.a. Jean Blaise, Brigitte Fossey, Alain Libolt, Juliette Villard en Alain Noury.

Wereldvreemde dromer leert op gefantaseerd feest jonge vrouw kennen op wie hij hopeloos verliefd raakt, zozeer dat hij in het dagelijkse leven geen aandacht heeft voor geestverwante. Vriend stelt hem dan voor aan meisje uit droom dat echt bestaat. Beroemde poëtische roman van Alain Fournier werd als film esthetisch en langademig prentenboek zonder inhoud. Jonge acteurs lijken ook op visuele gronden gekozen en alleen Fossey, Libolt en Villard slagen erin meer te zijn dan decoratieve ledenpoppen.

Les Bonnes causes

1963 | Drama, Mysterie, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Christian-Jaque. Met o.a. Marina Vlady, Pierre Brasseur, Virna Lisi, Umberto Orsini en José Luis de Vilallonga.

Een vrouw heeft haar zieke echtgenoot vermoord en heeft de verdenking geladen op diens particuliere verpleegster. De rechter van instructie (Bourvil) vermoedt de waarheid, maar moet het opnemen tegen een briljant pleiter die ook nog de minnaar van de moordenares is. Deze thriller over klassejustitie heeft een pittig en wijdlopig dialoog die alle kansen geeft aan de tegenpolen als Bourvil en Brasseur. De ironische ontknoping waarbij de misdaad toch gestraft wordt komt wel heel erg uit de lucht vallen. Het scenario is van de regisseur en Paul Andréota naar de roman van Jean Laborde.

On n'enterre pas le dimanche

1959 | Drama, Thriller

Frankrijk 1959. Drama van Michel Drach. Met o.a. Philippe Maury, Christina Bendz, Hella Pétri, Reginald Kernan en Marcel Cuvelier.

Een zwarte schrijver in Parijs en een Zweedse au-pair worden in hun isolement verliefd op elkaar. Hij bezorgt haar werk bij zijn uitgever, die hij per ongeluk doodt in een gevecht inzake zijn intrigerende echtgenote. Deze typische debuutfilm uit de nouvelle vague-periode gebruikt de misdaadplot voor fotografische stijloefeningen met sfeerondersteunende jazz- muziek. Destijds zeer modieus en overschat, nu hooguit bij vlagen nog interessant en naarmate de thriller-elementen de overhand krijgen steeds minder.