Lina Polito: cast.
Er zijn 12 films gevonden.

Scugnizzi

1989 | Drama, Muziek

Italië 1989. Drama van Nanni Loy. Met o.a. Leo Gullotta, Aldo Giuffrè, Pino Caruso, Claudia Muzil en Piero Pepe.

Originele, musical-achtige film over straatkinderen in Napels. Een acteur wordt gestrikt om een musical in te studeren in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Hij doet het alleen voor het geld, maar hij raakt gecharmeerd van de kinderen die zoveel talent hebben en zo weinig kans dat te laten zien. Ellende van het straatleven wordt handig vermengd met de voorbereidingen voor de show, en dat is de verdienste van deze film: er is een onderhoudende vorm gevonden om sociale wantoestanden te laten zien.

L' Amara scienza

1985 | Drama

Italië 1985. Drama van Nicola de Rinaldo. Met o.a. Lina Polito, Remo Girone, Massimo Abbate, Luigi Compagnone en Mario Scarpetta.

Dit is een uitstekend gespeelde Napolitaanse tragedie, die draait om het offer dat gevraagd wordt van drie broers en zussen om het huis van de familie te redden. Het huis staat in een vissersplaats aan de kust en zit vol tradities en herinneringen; het moet echter verkocht worden, tenzij de familie een groot bedrag kan opbrengen om belastingen mee te betalen. Het verhaal speelt zich op één enkele dag af, waarin ieder van de drie vernederende ervaringen van schaamte, angst en woede moeten doormaken. De film is Rinaldo's debuut en deelde de De Sica Award met een andere film.

Scusate il ritardo

1982 | Komedie

Italië 1982. Komedie van Massimo Troisi. Met o.a. Massimo Troisi, Giuliana de Sio, Lello Arena, Lina Polito en Franco Acampora.

Een Napolitaanse nietsnut leeft op kosten van zijn familie, tot hij verliefd wordt op een ge[KA3]emancipeerde jonge vrouw. Zij zal hem misschien tot het inzicht brengen dat hij meer verantwoordelijkheid en minder ego[KA3]isme ten toon moet spreiden. Deze vooral op verbale (dialect-)humor steunende film van een nieuwe komiek-regisseur is als zodanig effectief - de personages praten om de leegte op te vullen - maar zal buiten Italië niet snel aanslaan, ook omdat de vormgeving wel erg sober en statisch is. Het goede spel van de voornaamste acteurs maakt de personages - over die barrières heen - herkenbaar.

Pover'ammore

1982 | Drama

Italië 1982. Drama van Vicenzo Salviani. Met o.a. Luc Merenda, Lina Polito, Rosa Fumetto en Carmelo Zappulla.

Een Siciliaan, werkzaam in Noord-Italië, is populair onder zijn collega's en zijn vrouw houdt veel van hem. Tijdens een reisje ontmoet hij een jong meisje en hij wordt hals over kop verliefd op haar. Zijn serene leventje valt uiteen.

Salvo d'Acquisto

1976 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1976. Drama van Romolo Guerrieri. Met o.a. Massimo Ranieri, Lina Polito, Enrico Maria Salerno, Isa Danieli en Massimo Serato.

Plichtsbesef doet een jonge politieman in 1943 zich onthouden van actieve stellingname, al ligt zijn sympathie bij de linkse partizanen. Als de SS de macht in zijn stadje overneemt, explodeert een bom en worden twintig burgers gegijzeld om geëxecuteerd te worden, hoewel de explosie de fout van een Duitser was. Na vergeefse pogingen om deze waarheid aan het licht te brengen, neemt de agent de schuld op zich en wordt hij terechtgesteld. Deze goedbedoelde debuutfilm laat de verdeeldheid en politieke keuzes zien in het Italië aan het eind van de oorlog, maar valt onnodig prekerig en sentimenteel uit.

Le Deportate della sezione speziale SS

1976 | Avonturenfilm, Erotiek

Italië 1976. Avonturenfilm van Rino DiSilvestro. Met o.a. John Steiner, Lina Polito, Erna Schurer, Rick Bataglia en Stefania D'Amaro.

Povere hakenkruisporno in het voetspoor van SALON KITTY en dergelijke rommel. Zoals in het genre gebruikelijk amuseren SS-officieren zich in folterkampen met het seksueel misbruiken van de aanwezige vrouwen, een op zich al weinig verheven bezigheid die zo slordig en ongeïnteresseerd in beeld wordt gebracht dat het alleen maar verveelt. Qua mentaliteit uiteraard verwerpelijk, maar zo slecht gemaakt dat het niet eens serieuze kritiek waard is.

Tutto a posto e niente in ordine

1974 | Drama, Komedie

Italië 1974. Drama van Lina Wertmüller. Met o.a. Luigi Diberti, Lina Polito, Nino Bignamini, Sara Rapisarda en Giuliana Calandra.

Siciliaanse sub-proletariërs zijn genoodzaakt werk te zoeken in Milaan en hebben alleen hun volkse vitaliteit om zich staande te houden in de chaos van de wereldstad. Een soort 'remake' van MIM METALLURGICO, FERITO NELL'ONORE waarbij de tragikomische lotgevallen van Giannini in die film nu verspreid worden over een hele reeks personages, zodat de regisseuse zich nóg rumoeriger te buiten kan gaan aan karikaturale typeringen en bijzakelijke kluchtscènes. Af en toe is er een treffend moment in deze veel te lange film die een aanslag doet op het uithoudingsvermogen van de toeschouwer.

L' Età della pace

1974 | Drama

Italië 1974. Drama van Fabio Carpi. Met o.a. O.E. Hasse, Macha Méril, Georges Wilson, Alberto Lionello en Lina Polito.

Een 80-jarige, die in de Spaanse burgeroorlog heeft gevochten, is verbitterd over zijn leven sindsdien en teleurgesteld over de burgerlijkheid van zoon en schoondochter, die op zijn dood wachten om zijn huis volledig te kunnen betrekken. Hij isoleert zich in zijn kamer en fantaseert zich een wat jongere dubbelganger, een bevrijd natuurmens met wie hij wél kan communiceren, om in diens gezelschap definitief 'op reis' te gaan. De film is een opmerkelijke tegendraadse studie van de ouderdom als existentieel probleem; hij wordt enigszins topzwaar gemaakt door de nadrukkelijke psychologische symboliek, maar heeft schitterend weerbarstig acteren van Hasse en van Wilson als zijn superego.

El Faro da padre

1974 | Drama

Italië 1974. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Gigi Proietti, Irene Papas, Teresa Ann Savoy, Mario Scaccia en Bruno Cirino.

Op papier schitterend bourgeoismelodrama waarin een grondspeculant in een schatrijke familie wil infiltreren door de beeldschone, maar achterlijke dochter te huwen. Hij wordt echter écht verliefd op het meisje en besluit van zijn plannen af te zien. De acteurs zijn stuk voor stuk uitstekend, maar Lattuada is als regisseur te flets om de erotische spanning die onder de oppervlakte ligt naar boven te brengen. Er bestaat ook een verknipte versie van 75m, die niet te volgen is. Ook bekend als LA BAMBINA.

Le faro da padre

1973 | Komedie, Erotiek

Italië 1973. Komedie van Alberto Lattuada. Met o.a. Gigi Proietti, Irene Papas, Theresa Ann Savoy, Mario Scaccia en Lina Polito.

Een jonge zakenman moet in opdracht van een ondernemer een stuk land van een gravin zien te kopen die hem een ruil voorstelt: als hij met haar debiele dochter trouwt, krijgt hij niet alleen de concessie maar ook een bruidsschat. Het blijkt doorgestoken kaart en hij ontvoert het - seksueel wel zeer voorlijke - meisje uit wraak. In haar nabijheid wordt hij hopeloos verliefd. De film zou een verwerpelijke exploitatie (in de verpakking van een satire op het economisch opportunisme) zijn, zonder de volstrekte en onbevangen vanzelfsprekendheid van Savoy die haar erotische scènes aan ieder gangbaar waardeoordeel doet onttrekken. De gefascineerde blik die Lattuada op haar richt is allesbehalve vrij van voyeurisme en wordt gedeeld door de toeschouwer.

I Guappi

1973 | Misdaad, Historische film

Italië 1973. Misdaad van Pasquale Squitieri. Met o.a. Claudia Cardinale, Franco Nero, Fabio Testi, Raymond Pellegrin en Lina Polito.

Een jongeman uit het Napolitaans sub-proletariaat heeft zich weten op te werken tot advocaat voor de armen en komt in conflict met de Camorra, het 19e-eeuwse bandietensyndicaat dat de bevolking tegen de autoriteiten 'beschermt'. Een boeiend gespeelde historische misdaadfilm van bijna epische opzet, die in de reconstructie van de periode echter blijft steken in de schilderachtige buitenkant.

Film d'amore e anarchia

1972 |

Italië 1972. Lina Wertmüller. Met o.a. Giancarlo Giannini, Mariangela Melato, Eros Pagni, Lina Polito en Pina Ciei.

Naïeve plattelander komt in jaren dertig naar Rome om vanuit verward anarchisme Mussolini te doden. De dagen vóór de geplande aanslag duikt hij onder in bordeel waar familielid sterattractie is. Waarschijnlijk beste film van Wertmüller, omdat periode en locatie ideaal zijn voor haar rumoerige en op vulgaire schilderachtigheid gerichte stijl. Politiek en dramatisch is film even warrig als de hoofdpersoon.