Alexandra Strauss

Editor

Alexandra Strauss is editor.
Er zijn 5 films gevonden.

I Am Not Your Negro

2016 | Documentaire

Verenigde Staten/Frankrijk 2016. Documentaire van Raoul Peck.

'Het verhaal van de neger is het verhaal van Amerika. Het is geen fraai verhaal.' Was getekend: schrijver James Baldwin. Hoewel Baldwin al in 1987 overleed, blijken zijn scherpe, confronterende, en ontluisterende inzichten nog steeds bijzonder actueel. Zoals de in Haïti geboren filmmaker Raoul Peck laat zien in de indrukwekkende en voor een Oscar genomineerde documentaire I Am Not Your Negro. Peck koos ervoor alleen Baldwin aan het woord te laten. We zien hem in tv-optredens en horen hem in zijn brieven en in fragmenten uit zijn werk (voorgelezen door Samuel L. Jackson). Onvergelijkbaar en onvergetelijk.

Wolf and Sheep

2016 | Drama

Denemarken/Frankrijk/Zweden/Afghanistan 2016. Drama van Shahrbanoo Sadat. Met o.a. Qorban Ali, Sediqa en Patricia Alexandra Aparicio Dias.

Overdag trekken de kinderen van een Afghaans bergdorp met hun schapen- en geitenkuddes de bergen in. 's Nachts waart er de Kashmir Wolf rond, een mythisch wezen dat mensen verleidt en verslindt. Als een antropologische, observerende documentaire gefilmde speelfilm waarin wolven en schapen het leven in en rondom het bergdorp beheersen. Thema's als vriendschap en een prille liefde staan centraal, maar ook minder idyllische zaken als roddel, diefstal, een liefdeloze moeder en kinderen die slaag krijgen als ze de kudde uit het oog zijn verloren.

Celui qu'on attendait

2016 | Komedie, Drama

Frankrijk/Armenië 2016. Komedie van Serge Avedikian. Met o.a. Patrick Chesnais en Arsinée Khanjian.

Na optredens in Azerbeidzjan staat professioneel grappenmaker Jean-Paul Bolzec, op weg naar het vliegveld, door een deserterende taxichauffeur plotseling moederziel alleen langs de weg. Op zoek naar een lift belandt hij in een dorp waar iedereen hem raar aankijkt: hij blijkt zich te bevinden in buurland Armenië, dat in oorlog is met de Azerbeidzjanen. Even originele als innemende komedie geeft Chesnais ruim baan om op zijn typisch onderkoelde manier te schitteren. Regisseur Avedikian liet tijdens de opnamen de taalbarrière intact en gaf slechts minimale uitleg, waardoor de vervreemding des te tastbaarder is.

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

2014 | Komedie, Drama

Zweden/Duitsland/Noorwegen/Frankrijk 2014. Komedie van Roy Andersson. Met o.a. Holger Andersson, Nils Westblom en Viktor Gyllenberg.

Slotdeel - na Songs from the Second Floor (2000) en You the Living (2007) - van wat de regisseur zelf 'a trilogy about being a human being' noemt. A Pigeon bevat 37 korte vignetten, want Andersson, die voor de trilogie jarenlang commercials maakte, zoomt graag in op geïsoleerde momenten. Het grotere geheel zal de kijker er zelf bij moeten verzinnen. Hoewel de vignetten schokken en prikkelen, is Anderssons wapen niet boosheid of verontwaardiging, maar humor. Ieder vignet is even droogkomisch als absurdistisch. Andersson lacht om de mens. Niet uit hatelijkheid, maar uit mededogen.

Meurtre à Pacot

2014 | Drama

Haïti/Frankrijk/Noorwegen 2014. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Thibault Vinçon, Alex Descas en Lovely Kermonde Fifi.

In Pacot, bevoorrechte buurt van Port-au-Prince, wordt een familie geconfronteerd met een soort naschok van de aardbeving van 2010: als ze hun wrakkige monumentale villa niet herbouwen volgt sloop. Ter renovatiefinanciering verhuren ze ruimte aan iemand van een internationale hulporganisatie. Deze Alex brengt de zeventienjarige Andrémise alias Jennifer mee, kruidje-roer-me-niet uit de onderklasse, en gaandeweg loopt de boel uit het roer. Peck, Haïtiaans documaker en ex-minister van Cultuur, verpakt observaties over klassenkloof en overlevingsmechanismen in ongewoon familiedrama, thematisch vrij naar Pasolini's Teorema. Gefinancierd middels Europese filmfondsen als ontwikkelingshulp.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Alexandra Strauss op televisie komt.

Reageer