Robert Redford (1936): regie, cast en productie.
Er zijn 60 films en 1 serie gevonden.

The Old Man and the Gun

2018 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 2018. Misdaad van David Lowery. Met o.a. Robert Redford, Danny Glover, Sissy Spacek, Casey Affleck en Tom Waits.

Met deze luchtige misdaadfilm, gebaseerd op het leven van notoire bankrover Forrest Tucker, die naar eigen zeggen uit zo’n dertig gevangenissen ontsnapte, neemt Robert Redford op 82-jarige leeftijd afscheid van het acteervak. Regisseur Lowery, met wie hij eerder de fijne Disneyfilm Pete’s Dragon maakte, grijpt elke kans aan om te verwijzen naar Redfords rijke acteergeschiedenis, wat de film een schaamteloos nostalgisch karakter geeft. De plot stelt weinig voor, maar ach, er is een mooie romance, een sfeervolle jazzsoundtrack, een smakelijke bijrol van Tom Waits. Meer is soms niet nodig.

Earth: Een onvergetelijke dag

2017 | Documentaire

Verenigde Staten 2017. Documentaire van Richard Dale, Lixin Fan en Peter Webber. Met o.a. Robert Redford en Jackie Chan.

Natuurfilm waarin bijzondere dieren op een unieke manier in beeld worden gebracht met de nieuwste camera- en filmtechnieken. Het vervolg op de BBC-documentaire Earth uit 2007. Verteller van de Nederlandse versie is Thom Hoffman, het origineel werd ingesproken door Robert Redford.

Our Souls at Night

2017 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2017. Drama van Ritesh Batra. Met o.a. Jane Fonda, Robert Redford, Judy Greer, Matthias Schoenaerts en Bruce Dern.

In 1967 speelden Robert Redford en Jane Fonda in Barefoot in the Park een jong, verliefd stel dat net begint aan het volwassen leven. Vijftig jaar later vinden ze in Our Souls at Night weer de liefde, maar dan als de bejaarde weduwe Addie en weduwnaar Louis. Addie en Louis zijn al jaren buren als zij op een dag bij hem aanklopt en rechtdoorzee vraagt of hij de nacht met haar wil doorbrengen. Een subtiele, bitterzoete film over eenzaamheid en ouderdom met een intelligent scenario, gebaseerd op de gelijknamige roman van Kent Haruf.

The Discovery

2017 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 2017. Sciencefiction van Charlie McDowell. Met o.a. Robert Redford, Rooney Mara, Jason Segel, Jesse Plemons en Riley Keough.

Een wetenschapper zet zijn onderzoek voort nadat zijn bewijs van leven na de dood een golf van zelfmoorden veroorzaakt. Ondertussen wordt zijn afkeurende zoon verliefd.

Pete's Dragon

2016 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 2016. Jeugdfilm van David Lowery. Met o.a. Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Oakes Fegley, Oona Laurence en Wes Bentley.

Sympathieke reboot met een serieuzere ondertoon dan de uit 1977 stammende gelijknamige Disney-komedie over de wees Peter en diens imaginaire drakenvriendje Elliott. De tienjarige Peter vindt na zes jaar overleven in het bos een liefhebbende familie nadat een leeftijdsgenootje hem heeft ontdekt. Heel wat lastiger verloopt de acceptatie van zijn (soms onzichtbare) aaibare drakenvriend - een vuurspuwende hond met vleugels die de groene broer van Falkor uit The Never Ending Story had kunnen zijn. Innemende familiefilm in Spielberg-stijl waarin de karakters nu eens niet ondergeschikt zijn aan de special effects, maar waarvan de logica het soms wel tegen het (melo)drama aflegt.

A Walk in the Woods

2015 | Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 2015. Avonturenfilm van Ken Kwapis. Met o.a. Robert Redford, Nick Nolte, Emma Thompson, Mary Steenburgen en Nick Offerman.

Ongetraind begint zeventigplus-reisboekenschrijver Bill Bryson (Robert Redford) aan The Appalachian Trail - een 3500 km lange, slopende voetroute door het oosten van de VS. Zijn reisgenoot is Stephen Katz (Nick Nolte met gierende stembanden), een uit het oog verloren jeugdvriend met een titanium knie. Beiden maken zich voor het een en ander uit de voeten. Jammer genoeg voltrekt deze clowneske voettocht zich zowel letterlijk als figuurlijk langs gebaande paden.

Truth

2015 | Drama

Verenigde Staten 2015. Drama van James Vanderbilt. Met o.a. Cate Blanchett, Robert Redford, Topher Grace, Dennis Quaid en Elisabeth Moss.

In 2004 wijdt het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes een aflevering aan het militaire verleden van president George W. Bush: hij zou door een voorkeursbehandeling uitzending naar Vietnam hebben weten te vermijden. Na afloop blijkt echter dat de belangrijkste bron van 60 Minutes heeft gelogen, waarna de veelvuldig bekroonde producer Mary Mapes wordt ontslagen. Deze ingetogen en gedegen reconstructie, gebaseerd op de memoires van Mapes, neemt het iets te nadrukkelijk op voor de onderzoeksjournalisten, maar Blanchett is grandioos als Mapes. Volgens 60 Minutes-presentator Dan Rather ‘de beste film over hoe televisienieuws echt gemaakt wordt’.

Captain America: The Winter Soldier

2014 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 2014. Actiefilm van Joe Russo en Anthony Russo. Met o.a. Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Samuel L. Jackson en Anthony Mackie.

De superheldenfilms van stripuitgever/filmstudio Marvel spelen zich allemaal af binnen hetzelfde universum; enige voorkennis is daarom handig, al zijn de meeste verhalen gelukkig ook voor oningewijden best te volgen. Dat geldt zeker voor deze tweede film rond Captain America - een soldaat die anno WO II door de Amerikaanse overheid van superkracht werd voorzien, vervolgens ingevroren en in het heden weer ontdooid. Een van de betere Marvel-producties, niet zozeer vanwege de spectaculaire actie, maar vooral omdat de film zich tussen de explosies door ontpopt als ouderwets spannende spionagethriller.

All Is Lost

2013 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 2013. Avonturenfilm van J.C. Chandor.

Eén acteur. Een paar regels tekst. Een boot als enig decor. Blijft dat ruim anderhalf uur boeien? Absoluut. Regisseur/scenarist J.C. Chandor debuteerde in 2011 met de enerverende praatfilm Margin Call en bewijst nu dat hij ook zonder dialogen en ensemble-cast een bloedstollende thriller kan neerzetten. Robert Redford - 75 tijdens de opnamen - levert een knappe prestatie als naamloze zeiler die in een storm terechtkomt en moet zien te overleven. All Is Lost overtuigt als avonturenfilm én als studie in minimalisme.

The Company You Keep

2012 | Thriller

Verenigde Staten 2012. Thriller van Robert Redford. Met o.a. Robert Redford, Shia LaBeouf, Anna Kendrick, Julie Christie en Susan Sarandon.

In zijn verfilming van de roman van Neil Gordon speelt Redford een voormalige activist die in de jaren zeventig een brute aanslag zou hebben gepleegd en sindsdien onder een valse naam leeft. Wanneer een ijverige journalist hem op het spoor komt, slaat hij op de vlucht. Degelijk, melancholiek, beetje schematisch drama valt vooral op door de waslijst acteervrienden die Redford optrommelde om bijrollen te vullen: onder anderen Nick Nolte, Susan Sarandon, Chris Cooper, Stanley Tucci, Richard Jenkins en Sam Elliott. Derhalve vooral een fijne acteursfilm.

The Conspirator

2010 | Drama

Verenigde Staten 2010. Drama van Robert Redford. Met o.a. James McAvoy, Robin Wright, Kevin Kline, Tom Wilkinson en Evan Rachel Wood.

Na de moord op de Amerikaanse president Abraham Lincoln wordt ook Mary Surratt, de moeder van één van de samenzweerders, aangeklaagd. Ze kan de doodstraf krijgen en krijgt de jonge jurist Frederick Aiken als pro-Deoadvocaat toegewezen. Na eerste twijfel is hij van de onschuld van de vrouw overtuigd. Hij probeert met alle middelen de dreigende executie te voorkomen.

Lions for Lambs

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van Robert Redford. Met o.a. Tom Cruise, Meryl Streep, Robert Redford, Michael Peña en Peter Berg.

Regisseur Redford vervlecht drie verhaallijnen in zijn eerste regie na zeven jaar. Een journalist krijgt een scoop van een senator over een nieuwe militaire strategie. Twee soldaten raken verdwaald in het hooggebergte van Afghanistan. En een professor haalt een gemakzuchtige student door de mangel 'want andere mensen stellen voor jouw belangen hun leven in de waagschaal'. De sterke acteurs (waaronder een uitstekende Cruise) maken vooral het politiek-filosofisch gesprek tussen docent en leerling en het kat-en-muisspel tussen journalist en senator bijzonder interessant.

An Unfinished Life

2005 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2005. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Robert Redford, Morgan Freeman, Jennifer Lopez, Becca Gardner en Camryn Manheim.

Jean (Lopez) reist samen met haar dochtertje Griff naar Wyoming, waar ze tijdelijk onderdak vraagt aan de grootvader (Redford) van het meisje. Jean probeert haar ex achter te laten, opa is nog niet over het verlies van zijn zoon - de vader van Griff - heen, en de bij hem inwonende Mitch (Freeman) raakte zwaar gewond toen hij werd aangevallen door een grizzly. Het verleden moet, kortom, worden verwerkt. Dat overbekende thema wordt in An Unfinished Life vlotjes afgehandeld. Verrassend is het niet, maar wel kabbelt het allemaal aangenaam door.

The Clearing

2004 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Thriller van Pieter Jan Brugge. Met o.a. Robert Redford, Helen Mirren, Willem Dafoe, Alessandro Nivola en Matt Craven.

Onderweg naar zijn werk wordt zakenman Wayne Hayes (Redford) gekidnapt door Arnold Mack (Dafoe), die hem vertelt dat hij vrijkomt als het losgeld betaald is. Thuis beantwoordt Waynes steeds bezorgdere echtgenote (Mirren) steeds lastiger vragen van de FBI. Regisseur Brugge, in Hollywood al succesvol als producer (The Insider, 1999), schreef mee aan het scenario en baseerde zich op een geruchtmakende Nederlandse ontvoeringszaak, maar juist de fictieve ontwikkelingen aan het thuisfront zijn het sterkst. Goed spel van Redford en Dafoe, maar vooral van Mirren.

The Last Castle

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 2001. Drama van Rod Lurie. Met o.a. Robert Redford, James Gandolfini, Mark Ruffalo, Steve Burton en Delroy Lindo.

Robert Redford speelt in The Last Castle de rijk gedecoreerde generaal Irwin die vanwege een misser op het slagveld in de streng beveiligde militaire gevangenis The Castle belandt. De gevangenis wordt met ijzeren hand geregeerd door kolonel Winter, gespeeld door James Gandolfini. Irwin is voor Winter de geboren leider die hij zou willen zijn. Om te voorkomen dat Irwin aan de haal gaat met zijn gevangenen trekt Winter de teugels ongemeen strak aan met als onbedoeld gevolg dat hij vriend en vijand tegen zich in het harnas jaagt. The Last Castle is ongecompliceerd en galoppeert met open vizier naar een voorspelbaar einde. Maar de rit is zeer onderhoudend door het gespierde werk van de beide acteerkanonnen.

Spy Game

2001 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2001. Thriller van Tony Scott. Met o.a. Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack, Stephen Dillane en Larry Bryggman.

Ooit was Nathan Muir (Redford) de mentor van Tom Bishop (Pitt) in de CIA. Muir wil net met pensioen gaan als hij hoort dat zijn protegé vast zit in een Chinese gevangenis, en daar hardhandig ondervraagd wordt. Risico van het vak, vinden Muirs bazen, bovendien mogen belangrijke onderhandelingen met Beijing niet worden verstoord. Een enerverende thriller, met stevige actiescènes, gedraaid in Scotts typerende hyperactieve stijl, met veel camerabewegingen en snelle montage. Pitt is niet slecht als spion met een geweten, maar Redford is beter als ambigue oudgediende.

The Legend of Bagger Vance

2000 | Romantisch drama, Sportfilm

Verenigde Staten 2000. Romantisch drama van Robert Redford. Met o.a. Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill en Joel Gretsch.

Acteur/regisseur Robert Redford berijdt met souplesse zijn stokpaardjes sport, film en levensbeschouwing in The Legend of Bagger Vance. Matt Damon speelt een veelbelovend golfer die getraumatiseerd terugkeert van de slagvelden van WO I en door een caddie (Will Smith) wordt aangemoedigd om zijn 'authentieke swing' te hervinden. Redford moest naar eigen zeggen als kind zijn levenswijsheid destilleren uit de moralistische verhalen van volwassenen. Nu is hij de verteller en zijn boodschap is dat je op eigen houtje je ware natuur moet ontdekken. De film is gebaseerd op het boek van Steven Pressfield die zich liet inspireren door de 'Bhagavad Gita'.

The Horse Whisperer

1998 | Romantisch drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Romantisch drama van Robert Redford. Met o.a. Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Dianne Wiest, Scarlett Johansson en Sam Neill.

Redford speelt in deze romanverfilming de 'paardenfluisteraar' Tom Booker, volgens tegenspeelster Annie (Kristin Scott Thomas) één van die zeldzame mensen die 'in de ziel van het dier kijken en de wonden die ze daar vinden verzachten'. Volgens Tom is hij domweg iemand die 'paarden helpt met mensenproblemen'. Annie heeft haar getraumatiseerde dochter + dito paard naar Montana gesleept voor een sessie. Daar ontpopt ze zich tot de labiele stedeling die als een blok valt voor de boerenwijsheid van Tom en zijn entourage van stromende bergbeekjes, hoffelijke mannen en bakkende vrouwen. Cinematograaf Robert Richardson is verantwoordelijk voor de klassiek theatrale belichting en de zeer fraaie helikopteropnames.

Slums of Beverly Hills

1998 | Komedie

Verenigde Staten 1998. Komedie van Tamara Jenkins. Met o.a. Natasha Lyonne, Alan Arkin, Marisa Tomei, Kevin Corrigan en Eli Marienthal.

Redford speelt in deze romanverfilming de 'paardenfluisteraar' Tom Booker, volgens tegenspeelster Annie (Kristin Scott Thomas) één van die zeldzame mensen die 'in de ziel van het dier kijken en de wonden die ze daar vinden verzachten'. Volgens Tom is hij domweg iemand die 'paarden helpt met mensenproblemen'. Annie heeft haar getraumatiseerde dochter + dito paard naar Montana gesleept voor een sessie. Daar ontpopt ze zich tot de labiele stedeling die als een blok valt voor de boerenwijsheid van Tom en zijn entourage van stromende bergbeekjes, hoffelijke mannen en bakkende vrouwen. Cinematograaf Robert Richardson is verantwoordelijk voor de klassiek theatrale belichting en de zeer fraaie helikopteropnames.

No Looking Back

1998 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1998. Romantiek van Edward Burns. Met o.a. Lauren Holly, Edward Burns, Jon Bon Jovi, Blythe Danner en Connie Britton.

Claudia heeft haar hele leven al in hetzelfde stadje gewoond en heeft altijd dezelfde vrienden gehad. Ze werkt als serveerster en heeft een vriendje die veel van haar houdt. Ze woont met haar moeder, haar zusje en diens baby. Maar Claudia heeft echter dromen die verder reiken dan de grenzen van het stadje. Ze is bang dat als ze aan het leventje dat ze nu heeft blijft hangen de dromen dan nooit uitkomen.

A Civil Action

1998 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1998. Drama van Steven Zaillian. Met o.a. John Travolta, Robert Duvall, William H. Macy, Tony Shalhoub en Kathleen Quinlan.

Gestroomlijnde verfilming van de non-fictie bestseller van Jonathan Harr, over een rechtszaak begin jaren tachtig rond vervuild drinkwater waaraan enkele kinderen overleden. Zaillian, scenarist van onder meer Schindler's List en Hannibal, maakt van een gecompliceerde zaak een spannend verhaal. Travolta speelt een snelle, succesvolle jurist die de beerput aan het licht brengt en daarmee zijn eigen leven een nieuwe wending geeft. Binnen de prima cast is vooral Duvall, beloond met een Oscarnominatie, geweldig. In 2006 draaide regisseur Zaillian een gelijknamige remake van All the King's Men, die massaal door de pers werd afgebrand.

Anthem

1997 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Shainee Gabel en Kristin Hahn. Met o.a. Robert Redford, Michael Stipe, Studs Terkel, Winona Laduke en George McGovern.

Gestroomlijnde verfilming van de non-fictie bestseller van Jonathan Harr, over een rechtszaak begin jaren tachtig rond vervuild drinkwater waaraan enkele kinderen overleden. Zaillian, scenarist van onder meer Schindler's List en Hannibal, maakt van een gecompliceerde zaak een spannend verhaal. Travolta speelt een snelle, succesvolle jurist die de beerput aan het licht brengt en daarmee zijn eigen leven een nieuwe wending geeft. Binnen de prima cast is vooral Duvall, beloond met een Oscarnominatie, geweldig. In 2006 draaide regisseur Zaillian een gelijknamige remake van All the King's Men, die massaal door de pers werd afgebrand.

Watch Me

1996 | Erotiek

Verenigde Staten 1996. Erotiek van Lipo Ching. Met o.a. Jennifer Burton, Robert Medford, Kehli O'Byrne, Steve Sherwin en Alex Demir.

Een fotograaf doet een bijzondere ontdekking als een nieuwe huurder zich vreemd gedraagt

Up Close & Personal

1996 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1996. Romantisch drama van Jon Avnet. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Robert Redford, Joe Mantegna, Stockard Channing en Kate Nelligan.

Bitterzoet melodrama met Pfeiffer als protegee van producent (Redford) in tv-station in Miami. De broeierige verstandhouding komt onder druk als ze haar nestor dreigt te overtreffen. Up Close & Personal is gebaseerd op het leven van nieuwsvrouw Jessica Savitch, maar hoewel Pfeiffer enigszins op haar lijkt, zijn de scriptschrijvers gaandeweg steeds meer afgeweken van het biografische pad en zich gaan richten op het fictieve romantische drama tussen de tv-persoonlijkheid en haar mentor. Ondanks het hoge kitschgehalte is de romantiek tussen de twee met een goed gevoel voor timing in beeld gebracht door Avnet (Fried Green Tomatoes) en krijgt de kijker en passant een kijkje in de oververhitte Amerikaanse tv-wereld.

Wild Bill - Hollywood Maverick

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Todd Robinson. Met o.a. Mike Connors, Clint Eastwood, James Garner, Darryl Hickman en Arthur Hiller.

Een portret van William Wellman, een erg onafhankelijke regisseur die autoriteit verafschuwde. Hij werd geboren in Brookline, Massachussets op 29 februari 1896 als William Augustus Wellman. Was als piloot tijdens WO I verbonden aan het legendarische Lafayette Escadrille. Hij werd neergeschoten en brak zijn rug op twee plaatsen. Nadien werd hij vlieginstructuur en huwde actrice Helen Chadwick. Zo kwam hij in contact met Douglas Fairbanks, die hem een rol gaf in een van zijn films. Als acteur was hij geen succes en toen hij ontdekte dat de regisseur veel meer verdiende, besloot hij regisseur te worden. Hij debuteerde in 1923 met THE MAN WHO WON. Na een reeks B-filmpjes kreeg hij de kans om, dank zij zijn ervaring, voor Paramount de big budget-film WINGS (1929) te draaien. Het succes van deze film maakte niet enkel van hem een topregisseur, maar ook van de onbekende Gary Cooper een superster. Het merendeel van zijn 76 films is al lang vergeten, maar een handvol ervan werden toch klassiekers, denken we maar aan BEAU GESTE (1939), THE OX-BOW INCIDENT (1943), BUFFALO BILL (1944), BATTLEGROUND (1949) en THE HIGH AND THE MIGHTY (1953). Na een ruzie met de producenten rond zijn film LAFAYETTE ESCADRILLE (1958), een eerbetoon aan zijn vroegere legereenheid, trok hij zich terug uit de filmwereld. Hij stierf in 1975. Een uitstekende biografie met getuigenissen van een resem acteurs en regisseurs die met hem gewerkt hebben. Robinson schreef het scenario. Alec Baldwin sprak de commentaar in. Montage is van Leslie Jones. Voor de fotografie tekenden Christian Sebaldt en Theodor Angell. Dolby Stereo THX.

The Native Americans

1994 | Documentaire, Western, Historische film

Verenigde Staten 1994. Documentaire van John Borden, Phil Lucas en George Burdeau. Met o.a. Joy Harjo, Charlotte Black Elk, Bob Haozous, George Horse Capture en Jewel James.

Sfeervolle, ambitieuze, poëtische, en vooral pakkende documentaire in drie delen. Met prachtige beelden, maar ook hartverscheurende taferelen, wordt de vijfhonderd-jarige historie van Amerika en haar oorspronkelijke bewoners gepresenteerd. Het verhaal wordt gewoon verteld, waarbij foto's en kunstwerken worden getoond. Het geheel is samengesteld aan de hand van herinneringen van stamhoofden, die op een aantal plaatsen bijeen zijn gekomen. De onderdrukking en het uitmoorden van de Indianen door Europese kolonisten en hun drang naar bezit en religieuze vrijheid heeft de oorspronkelijke bevolking van Noord Amerika hun vrijheid en leefruimte ontnomen. Deel 1 en 2 zijn geregisseerd door Borden en Lucas en beslaan de geschiedenis van de stammen in het noord-oosten, westen en zuid-westen. Hierin komt onder meer het verband tussen religie en economie aan de orde en dat tussen mythologie en spirituele tradities. Deel 3, geregisseerd door Burdeau, sluit af met een onderzoek naar het leven op de prairie voor en na de komst van het paard. Stamoudsten kijken met weemoed terug naar de tijd van hun voorvaderen, wiens leven niet werd gecompliceerd door de komst van de blanken. Het verhaal is weinig bemoedigend. Het ene na het andere Indiaanse volk wordt verpletterd door de overweldigende troepen, die alles in bezit nemen. Een Indiaan zegt dat Amerika aardig dicht bij het Paradijs was vóór de invasie van de Europeanen. Een ander zegt: 'We hebben nooit begrepen dat je de aarde in bezit kunt nemen: ze is onze moeder'. De muziek van Robbie Robertson, een Mohawk- afstammeling, is perfect zonder opdringerig te zijn. Een tragische, educatieve film.

Quiz Show

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Robert Redford. Met o.a. Rob Morrow, John Turturro, Ralph Fiennes, Paul Scofield en David Paymer.

Regisseur Redford reconstrueert een van de bizarste schandalen uit de Amerikaanse tv-geschiedenis. Een idealistische onderzoeker (Morrow) ontdekt dat quizkandidaat Charles Van Doren (Fiennes) vooraf de antwoorden krijgt van de producenten van de immens populaire Twenty-One show, omdat die niet willen dat de minder representatieve - en bovendien Joodse - kandidaat Herbie Stempel (Turturro) wint. Met de fraaie Quiz Show heeft Redford niet alleen bijtend commentaar op de televisie-industrie van toen en nu geleverd (waar maar een wet geldt: die van de kijkcijfers), maar ook op het 'onschuldige' Amerika van de jaren vijftig.

Indecent Proposal

1993 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1993. Romantisch drama van Adrian Lyne. Met o.a. Robert Redford, Demi Moore, Woody Harrelson, Oliver Platt en Seymour Cassel.

'Wat zou jij doen?' was na de release van Indecent Proposal een veel gestelde vraag. In de film staat een koppel (Moore en Harrelson) - dol op elkaar maar platzak - voor de keuze die een charmante triljonair (Redford) hen stelt: één nachtje met de vrouw en het koppel verdient een miljoen dollars, take it or leave it. Zo nieuw was de vraagstelling niet, want de film Honeymoon in Vegas behandelde een jaar eerder precies hetzelfde onderwerp. Regisseur Adrian Lyne, die met 9 1/2 Weeks en Fatal Attraction al wat seksueel geladen stof had doen opwaaien, ging er nog eens dunnetjes en zwaar manipulatief overheen.

Sneakers

1992 | Komedie, Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Komedie van Phil Alden Robinson. Met o.a. Robert Redford, Dan Aykroyd, Sidney Poitier, Ben Kingsley en River Phoenix.

Een beetje whizkid zal smalend moeten lachen om deze al bijna antieke computerhackersthriller. Ook al omdat de hackers niet meer tot de jongsten behoren. Centrale figuur is Robert Redford als de wijs geworden ex-hippie en nestor van een groepje aanvankelijk idealistische hackers. Maar let ook op de benjamin in het gezelschap - de in 1993 overleden River Phoenix - en Sidney Poitier, die vier jaar eerder zo prettig samenwerkten in Little Nikita. Lawrence Lasker (War Games) schreef samen met regisseur Robinson het scenario. James Horner - maker van heftige scores voor films als Aliens en Titanic - tekende voor de muziek.

Incident at Oglala

1992 | Documentaire, Western

Verenigde Staten 1992. Documentaire van Michael Apted. Met o.a. Trudell John, Leonard Peltier en Robert Redford.

Toen de Britse regisseur Apted THUNDERHEART draaide, maakte hij tegelijkertijd een film over de werkelijke achtergrond ervan en in het bijzonder de Lakota Indiaan Leonard Peltier, die beschuldigd van moord op twee FBI-agenten - naar alle waarschijnlijkheid ten onrechte - levenslang kreeg. Het is jammer dat de film die eigenlijk sterker is Apted's THUNDERHEART, niet overtuigender is, want hij stelt toch een hele grote dwaling van de Amerikaanse justitie aan de kaak. De commentaarstem is van Robert Redford.

A River Runs Through It

1992 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1992. Drama van Robert Redford. Met o.a. Craig Sheffer, Brad Pitt, Tom Skerritt, Brenda Blethyn en Emily Lloyd.

Halverwege jaren zeventig publiceerde gepensioneerd literatuurprofessor Norman Maclean met succes zijn memoires. Regisseur Redford verfilmde ze, met veel gevoel voor romantiek. De wat serieuze Norman (Sheffer) en zijn losbolliger broer Paul (Pitt), opgegroeid in het lege, groene Montana van begin vorige eeuw, zetten hun eerste volwassen stappen. Vliegvissen, een hobby die ze delen met hun vader (Skerritt), speelt een blijvende grote rol op de achtergrond: de kunst van het vissen staat als het ware symbool voor de kunst van het leven. De mooie plaatjes zijn van cameraman Philippe Rousselot.

The Dark Wind

1991 | Misdaad, Western, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Errol Morris. Met o.a. Fred Ward, Lou Diamond Phillips, Gary Farmer, John Karlen en Lance Baker.

Nadat Indiaanse politieman Jim Chee (Phillips) in het Hopi- reservaat in Arizona het lijk van een man gevonden heeft, waarvan de handen en voeten gevild waren, treft hij bij een watermolen een neergestort vliegtuigje aan met daarin de levenloze lichamen van een tweetal coca[KA3]ine smokkelaars. Hoewel deze gebeurtenissen in een Navajo reservaat hebben plaatsgevonden, bemoeit de FBI in de persoon van de racistische agent Johnson (Boyd) zich met het geval omdat het om drugs gaat. Smeris Chee krijgt daarop van zijn baas Lieutenant Joe Leaphorn (Ward) consignes om zich niet verder met de zaak bezig te houden. Als Gail Pauling (Loranger), de jonge, attractieve weduwe van een der criminelen op de proppen komt, is de situatie voor Phillips onweerstaanbaar. Klassiek getint verhaal - al duurt het wat lang, voordat het op gang komt - in exotische omgeving met een prima rol van Phillips en de goede ondersteuning van de bijrolspelers. Deze indrukwekkende misdaadfilm geeft tegelijkertijd inzicht in het leven, gewoontes en riten van een Indiaanse gemeenschap in hedendaags Amerika (regisseur Morris is trouwens vooral bekend als maker van documentaraires). Mooi camerawerk van Stefan Czapsky en sfeervolle muziek van Michel Colombier. Het scenario is van Eric Bergen, Neal Jimenez, Mark Horowitz naar een roman van Tony Hillerman. Robert Redford was een der uitvoerende producenten. Technicolor, Dolby, Dolby SR en Dolby Stereo/THX Digital.

Havana

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Lena Olin, Alan Arkin, Raul Julia en Tomas Milian.

Havana, 1958. Aan de vooravond van de Cubaanse revolutie wordt de Amerikaanse pokerspeler Jack Weil verliefd op de mooie Roberta. Samen met haar rijke man Arturo steunt zij heimelijk de communistische opstand. Als ze beiden gevangen genomen worden, begint Jack hen, tegen zijn principes in, te helpen.

The Milagro Beanfield War

1988 | Komedie, Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1988. Komedie van Robert Redford. Met o.a. Chick Vennera, Julie Carmen, Daniel Stern, Rubén Blades en Christopher Walken.

Robert Redford was eind jaren tachtig begaan met de strijd van regionale gemeenschappen tegen de oprukkende commercie van villawijken, winkelcentra en golfbanen. Zijn spreekbuis werd auteur John Nichols’ boek The Milagro Beanfield War, het openingsnummer van Nichols’ New Mexico-trilogie. Redford maakte er welhaast een magisch-realistische fabel van, over een bonenboer die water aftapt van rijke import en daarmee zijn dorpsgemeenschap verdeelt in voorstanders, tegenstanders en meelopers. Gefilmd op locatie in Trucas, New Mexico, een lieflijk gehucht dat naar aanleiding van de film - o ironie - werd overspoeld door rijke import.

Legal Eagles

1986 | Mysterie, Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1986. Mysterie van Ivan Reitman. Met o.a. Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy en Terence Stamp.

De succesvolle jurist Tom Logan krijgt van advocate Laura Kelly het verzoek haar te helpen bij een moeilijke zaak: Chelsea Deardon, dochter van een beroemde New Yorkse kunstschilder, die bij een huisbrand is omgekomen, wordt verdacht van poging tot diefstal van een van haar vaders schilderijen. Het juristenpaar twijfelt aan de onschuld van Chelsea, die tot overmaat van ramp ook nog eens in Logan geïnteresseerd blijkt.

Out of Africa

1985 | Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen en Malick Bowens.

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

The Natural

1984 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1984. Sportfilm van Barry Levinson. Met o.a. Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger en Wilford Brimley.

De geschiedenis van de (fictieve) honkbalkampioen Roy Hobbs (Redford): van de dood van zijn vader in 1918, toen hij veertien was, via zijn gloriejaren en het abrupte einde van zijn carrière, tot de nieuwe triomfen vijftien jaar nadien. De scriptschrijvers bewerkten de debuutroman van Bernard Malamud tot een tamelijk conventionele sportfilm maar behielden gelukkig intrigerende elementen, zoals de magische wonderknuppel van Hobbs, en de moeizame verhoudingen met een drietal vrouwen. Redford is een overtuigende hoofdrolspeler, Close is op dreef als oude vlam. Het boek was beter, maar de film kent grandioze momenten.

Ordinary People

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Redford. Met o.a. Donald Sutherland, Judd Hirsch, Timothy Hutton, M. Emmet Walsh en Elizabeth McGovern.

De Jarretts vormen een typisch Amerikaans bourgeoisgezin. Vader Sutherland verdient goed, moeder Moore is een zorgzame huisvrouw en zoon Hutton is een aantrekkelijke jongen. Maar achter deze zorgeloze façade schuilt een aangrijpend drama. Hun oudste zoon, een vrijpostige sportieveling, verongelukte tijdens het zeilen en Hutton acht zich persoonlijk verantwoordelijk voor zijn dood. Schitterend familieportret dat nergens goedkoop sentimenteel wordt. Een waar stukje `uit het leven gegrepen`. Met zijn regiedebuut schoot acteur Redford direct in de roos. Het leverde hem vier Oscars op: Beste Film, Beste Regie, Beste Bijrol (Hutton) en Beste Scenario (van Alvin Sargent, naar een roman van Judith Guest). Verzorgd camerawerk van John Bailey.

Brubaker

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Robert Redford, Yaphet Kotto, Jane Alexander, Murray Hamilton en David Keith.

Een gevangenis in het zuiden van de Verenigde Staten wordt geteisterd door corrupte bewaarders, gruwelijke vechtpartijen, slavernij en verkrachting. Behoorlijk deprimerende film met Redford als de nieuwe, idealistische directeur Henry Brubaker die orde op zaken wil stellen. Dat doet hij door zichzelf te laten arresteren om zo van binnenuit te zien waar de rotte plekken zitten. Integer, naar verluidt waar gebeurd verhaal drijft op het charisma van Redford, maar ook hij weet Brubaker niet boven het niveau van een traditioneel gevangenisdrama uit te tillen. Let op Morgan Freeman (Walter), in een van zijn eerste (kleine) filmrollen.

The Electric Horseman

1979 | Drama, Western

Verenigde Staten 1979. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine, Willie Nelson en John Saxon.

Ex-rodeokampioen Sonny Steele (Redford) heeft zich laten strikken door reclamejongens en moet elke avond in een cowboypak met lichtjes een ritje maken met een doos 'Ranch Breakfast' in zijn handen. Sonny heeft een afkeer van het werk en alleen de drank houdt hem overeind. Wanneer zijn opdrachtgever een raspaard van 12 miljoen dollar wil vergiftigen, komt hij in opstand en gaat met zijn paard naar Utah. Daar loopt hij een televisiejournaliste (Fonda) tegen het lijf die hem uiteindelijk wil helpen. Ouderwetse komedie met klassiek boeventuig en twee charmante filmsterren in de hoofdrol, die natuurlijk uiteindelijk voor elkaar vallen.

A Bridge Too Far

1977 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery en Edward Fox.

Ondanks een reusachtige sterrencast en interessant gegeven is het niet erg moeilijk om bij dit oorlogsepos in slaap te vallen: de plot is uitermate langdradig en voorspelbaar. De mislukte geallieerde invasie via de lucht van het bezette Nederland in 1944 waarbij ruim 17.000 soldaten om het leven kwamen, wordt minutieus in beeld gebracht. Deventer doet hier dienst als het Arnhem van '44. Let op de kleine rol van Peter Faber, het merkwaardige Nederlands van Laurence Olivier, en Gene Hackman in de rol van de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski, de man die pas in 2005 postuum werd gelauwerd.

All the President's Men

1976 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1976. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Robert Redford, Dustin Hoffman, Jason Robards, Jack Warden en Martin Balsam.

Enerverende verfilming van de gelijknamige bestseller van Bob Woodward en Carl Bernstein, de verslaggevers van de Washington Post die onderzoek deden naar de gebeurtenissen rondom het Watergate-gebouw. De onthullingen leidden tot het vervroegde aftreden van de toenmalige Amerikaanse president Nixon. All the President's Men is een voortreffelijke combinatie van een film over de dagelijkse gang van zaken op een krant, een detective-verhaal en een thriller. Het gouden duo Woodward-Bernstein wordt gespeeld door Redford-Hoffman. Jason Robards kreeg een Oscar voor zijn rol als hoofdredacteur van de Post. William Goldman kreeg er een voor het scenario.

Three Days of the Condor

1975 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow en John Houseman.

CIA-medewerker Joseph Turner (Redford) stuit bij toeval op een samenzwering binnen zijn eigen club. Als hem vervolgens de kogels om de oren vliegen, dwingt hij fotografe Kathy Hale (Dunaway) met een pistool om hem in haar huis te verstoppen. Terwijl hij uitzoekt wat er aan de hand is ontwikkelt zich wat moois tussen de twee. Prima actiefilm van Pollack, die verder vooral komedie en drama (Tootsie, Out of Africa) maakte. Dunaway vertelde later dat ze moeite had om angstig te kijken tijdens de scène waar Redford haar met een vuurwapen bedreigde omdat ze haar tegenspeler zo'n mooie man vond.

The Great Waldo Pepper

1975 | Komedie, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Robert Redford, Bo Svenson, Bo Brundin, Susan Sarandon en Geoffrey Lewis.

Commercieel gezien een teleurstellend product van de hand van de regisseur van BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID en THE STING. Het is een persoonlijke film over een tweetal luchtvaart-pioniers en hij tracht het midden te houden tussen slapstick en drama. Overigens op briljante wijze gefilmd door Robert Surtees. Best het bekijken waard. Scenario van William Goldman naar een verhaal van George Roy Hill.

The Great Gatsby

1974 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1974. Drama van Jack Clayton. Met o.a. Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern, Karen Black en Scott Wilson.

Redford leerde de oogverblindende Farrow kennen toen hij als arme jongeman uit de Midwest bij haar ingekwartierd werd tijdens WO I. Hij moest echter terug naar het front en Farrow beloofde op hem te wachten. Ze hield die belofte niet en ze trouwde met een rijke zakenman uit Chicago, Dern. Als Redford jaren later schatrijk geworden is met illegale drankstokerij, zoekt hij weer contact met de mooie Farrow. Derde en ongetwijfeld meest luxueuze verfilming van de romantische klassieker van F. Scott Fitzgerald. De film bezorgt de kijker door de veel te rijke productie een gevoel van leegte, wat niet het geval was met de versies van 1926 en 1949. De getalenteerde acteurs leveren prachtige spelprestaties, maar kunnen het zielloze scenario van Francis Ford Coppola niet tot leven wekken. Oscars voor de kostuums van Theoni V. Aldredge en de score van Nelson Riddle. Gefotografeerd door Douglas Slocombe.

The Way We Were

1973 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1973. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Barbra Streisand, Robert Redford, Bradford Dillman, Murray Hamilton en Viveca Lindfors.

Kroniek over de gemankeerde relatie tussen de linkse activiste Katie (Streisand) en de getalenteerde, maar niet bijster geëngageerde schrijver Hubbell (Redford) vanaf hun studietijd in de jaren dertig tot aan McCarthy’s heksenjacht in het Hollywood van de jaren vijftig en nog wat later. Vlot romantisch drama, vooral het bekijken waard vanwege de chemie tussen de sterren Redford en Streisand. De titelsong en de score van Marvin Hamlisch waren goed voor een Oscar. Scenarist Arthur Laurents baseerde het script gedeeltelijk op zijn eigen ervaringen met het House Un-American Activities Committee.

The Sting

1973 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1973. Misdaad van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning en Ray Walston.

Na het complete succes van de sterk geromantiseerde cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), kwamen regisseur George Roy Hill en hoofdrolspelers Paul Newman en Robert Redford vier jaar later opnieuw samen voor het al even succesvolle The sting, een sterk geromantiseerde misdaadkomedie. The Sting is in wezen een moderne variant op het verhaal van David en Goliath. Kleine zwendelaars (Newman en Redford) nemen het op tegen een grote schurk (Shaw). De film die destijds wegliep met zeven Oscars (op 10 nominaties), deed wonderen voor de ragtime-muziek van Scott Joplin, die voor de film bewerkt was door Marvin Hamlisch. Joplins 'The Entertainer' werd zowaar een pophit.

The Hot Rock

1972 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1972. Komedie van Peter Yates. Met o.a. Robert Redford, George Segal, Ron Leibman, Paul Sand en Zero Mostel.

Redford is net vrijgelaten uit de gevangenis en wordt benaderd door zijn zwager Segal, die weer een uitzonderlijke slag voorbereidt: de diefstal van een kostbare diamant uit het Brooklyn Museum. Twee andere specialisten worden aangetrokken: de stuntman Leibman en de explosieven-expert Sand. De vader van de laatste, de onbetrouwbare schurk Mostel, krijgt lucht van de zaak en wil ook een graantje meepikken. Een fantastische gangsterfilm vol krankzinnige humor, schitterend gespeeld door een unieke cast. Het pittige scenario vol knipoogjes werd geschreven door William Goldman, naar de roman van Donald E. Westlake. Een vermakelijke, pretentieloze misdaadfilm. Fotografie van Ed Brown en een swingende score van Quincy Jones. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als HOW TO STEAL A DIAMOND IN FOUR UNEASY LESSONS. Werd gevolgd door BANK SHOT.

The Candidate

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Michael Ritchie. Met o.a. Robert Redford, Peter Boyle, Melvyn Douglas, Don Porter en Allen Garfield.

Advocaat Bill McKay (Redford) wordt gevraagd in de politieke voetsporen van zijn vader te treden om diens oude Republikeinse vijand dwars te zitten. Samen met zijn campagneteam besluit hij om de nadruk te leggen op zijn jonge, frisse imago. Omdat hij zo bijzonder televisiegeniek is gaat het goed met de campagne, maar McKay voelt zich steeds ongelukkiger; wil hij wel in de politiek? Uitstekende rol van Redford in deze intelligente aanklacht tegen de oppervlakkigheid van de door tv gedomineerde politieke cultuur. Jeremy Larner, schrijver van het Oscarwinnende script, was in het echt speechschrijver voor presidentskandidaat Eugene McCarthy.

Jeremiah Johnson

1972 | Western, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Western van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Will Geer, Delle Bolton, Stefan Gierasch en Josh Albee.

Robert Redford is de titelheld, een 'pilgrim' eigenlijk, die het 'gewone leven' (inclusief de Mexicaans-Amerikaanse oorlog) is ontvlucht en nu doelbewust en in eenzaamheid de wereld, zijn wereld wil ontdekken. Hij probeert met z'n blote handen zalm te vangen, hij schiet herten om in leven te blijven, maar staat ook een vrouw terzijde die verdwaasd is achtergebleven na een gewelddadige confrontatie met de Indianen. 'Woman we have graves to dig,' zegt Johnson, genoeg woorden om haar bij de rauwe werkelijkheid te halen. Regisseur Pollack verlucht zijn verhaal over de strijd van mens versus natuur met fraaie ironische details.

Little Fauss and Big Halsy

1970 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Drama van Sidney J. Furie. Met o.a. Robert Redford, Michael J. Pollard, Lauren Hutton en Lucille Benson.

Een matige karakterstudie over twee motorracers, de een verlegen en onnozel (Pollard), de ander een ego[KA3]istische opschepper (Redford) die zijn mederacers bedriegt. Beery is opmerkelijk in een kostelijke rol als Pollards vader. Ook bekend als THE WINNER TAKES IT ALL.

Tell Them Willie Boy Is Here

1969 | Western, Drama

Verenigde Staten 1969. Western van Abraham Polonsky. Met o.a. Robert Redford, Katharine Ross, Robert Blake, Susan Clark en Barry Sullivan.

Een loodzware film over de jacht op een Indiaan die iemand uit zelfverdediging doodde. De pretenties worden niet waargemaakt, maar de regie is zo goed dat je het gepreek erbij vergeet. Het is Polonsky's eerste film nadat hij 21 jaar tevoren, na FORCE OF EVIL, als linkse regisseur op de zwarte lijst werd gezet. Scenario naar de roman Willie Boy, a Desert Manhunt van Harry Lawton. Camerawerk van Conrad Hall. Gefilmd in Panavision.

Downhill Racer

1969 | Drama, Biografie, Sportfilm

Verenigde Staten 1969. Drama van Michael Ritchie. Met o.a. Robert Redford, Gene Hackman, Camilla Sparv, Karl Michael Vogler en Jim McMullan.

Redford is een uitstekende skiër, maar zijn onverschillige houding zit zijn carrière in de weg. Na een ongeluk, waarbij een lid van het Amerikaanse Olympische team betrokken is, wordt hij geselecteerd, tegen de zin van trainer Hackman. Tijdens de training in de Oostenrijkse Alpen zullen ze echter naar elkaar toegroeien en de prestaties van Redford worden steeds beter. Wie van skiën houdt zal genieten van deze film en vooral van de opmerkelijk gefilmde afdaling die het hoogtepunt vormt. Als je minder geboeid bent van deze sport kun je beter naar een andere film kijken, want het scenario van James Salter, naar een roman van Oakley Hall, is oerconventioneel en bevat geen enkele verrassing. Wel adembenemende fotografie van Bryan Probyn.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 | Western, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin en Henry Jones.

Anti-western over de laatste successen uit de carrière van twee legendarische treinrovers bezorgde Redford (als the Sundance Kid) sterstatus. Het roemloze einde van het geweldloze duo wordt door regisseur Hill fotogeniek maar - volgens veel Amerikaanse critici - grof en smakeloos in beeld gebracht. Bovendien maakte Fox de kostbare Hollywoodfout om met de dood van de beide helden een vervolg onmogelijk te maken. Tien jaar later waren ze eruit: een prequel! (die overigens best aardig werd). De originele Butch Cassidy and the Sundance Kid kreeg onder andere een Oscar voor het scenario van William Goldman en voor Burt Bacharachs liedje 'Raindrops keep fallin' on my head'.

Barefoot in the Park

1967 | Komedie, Romantiek, Experimenteel

Verenigde Staten 1967. Komedie van Gene Saks. Met o.a. Robert Redford, Jane Fonda, Charles Boyer, Mildred Natwick en Herb Edelman.

Paul (Redford) en Corie (Fonda) installeren zich na een luxueuze wittebroodsweek in een armzalig appartementje in Greenwich Village. Hun buurman, gespeeld door de eeuwig charmante Boyer, wint de sympathie van Corie, wat hem dan weer de jaloezie van Paul oplevert. Plezierig scenario van Neil Simon, die zelf zijn toneelstuk voor de film bewerkte. Het is vooral het frisse, ongedwongen spel van de twee hoofdrollen dat de aandacht de hele film door vasthoudt. Redford speelde de rol al eerder op de planken van Broadway. De tv-serie met een zwarte cast, geproduceerd in 1970, werd na twaalf afleveringen stopgezet.

This Property Is Condemned

1966 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1966. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Natalie Wood, Charles Bronson, Kate Reid en Mary Badham.

Op een kwade dag, ergens tijdens de depressiejaren, komt Owen Legate (Redford) naar een dorp in Mississippi met de opdracht om de werknemers van de spoorlijn te ontslaan. Een drama, vooral omdat het merendeel van het dorp voor het spoor werkt. Maar toch valt Alva Starr (Wood), het mooiste meisje van het dorp voor Owen. Wood en Redford spelen bij vlagen de sterren van de hemel, Francis Ford Coppola schreef mee aan het script, een bewerking van een verhaal van Tennessee Williams. Maar toch werd dit geen klassieker. Het gemankeerde slot zorgde ervoor dat Williams eiste om van de titelrol geschrapt te worden.

The Chase

1966 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1966. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Angie Dickinson en Janice Rule.

Intrigerend drama over de ontsnapping van een jongen (Robert Redford) uit de gevangenis in een zeer onbeduidend stadje in Texas en de gevolgen die dat heeft voor de sheriff (Marlon Brando). De film is berucht om de conflicten die achter de coulissen uitbraken tijdens de opnamen tussen regisseur Penn, scenarioschrijfster Lillian Hellman en producent Sam Spiegel. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat het eindproduct zijn doel voorbij schiet, maar de sterrencast met o.a. Redford, Brando, Jane Fonda én nieuwkomer Robert Duvall is fantastisch.

Situation Hopeless - But Not Serious

1965 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1965. Komedie van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Alec Guinness, Anita Hoefer, Mady Rahl, Paul Dahlke en Robert Redford.

Een eigenaardige kleine komedie over de Duitse ambtenaar Guinness die twee Amerikanen (Redford en Connors) jaren na WO II nog gevangen houdt. Een interessante rol van Guinness, maar een vlakke film.

Inside Daisy Clover

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Natalie Wood, Robert Redford, Christopher Plummer, Roddy McDowall en Ruth Gordon.

Wat een bijtend verslag van Woods opkomst als Hollywood-ster van de jaren dertig had moeten worden, is mislukt. Rake situaties, maar met karikaturen in plaats van mensen. Scenario van Gavin Lambert.

War Hunt

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Denis Sanders. Met o.a. John Saxon, Robert Redford, Charles Aidman en Sydney Pollack.

Een goed geregisseerde Koreaanse oorlogsfilm over moordlustige soldaat Saxon die een weesjongetje probeert te helpen. Het filmdebuut van Redford.

The Twilight Zone

1959 | Televisieserie, Fantasy, Horror, Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1959. Televisieserie van Rod Serling. Met o.a. Rod Serling, Robert McCord, Vaughn Taylor, Jack Klugman en James Best.

Na een nucleaire catastrofe heeft boekenwurm Henri het rijk alleen op aarde. Eindelijk kan hij rustig lezen, hij heeft de hele bieb voor zichzelf! Maar dan breekt zijn bril en kan hij niet meer lezen. Het is het typisch ironische plot van een aflevering uit het eerste seizoen van The Twilight Zone, een buitengewoon succesvolle tv-serie, met losse afleveringen die thematisch uit de hoek van sf, fantasie en horror kwamen. In de vijf seizoenen waren veel later beroemde acteurs voor het eerst te zien: William Shatner, Robert Duvall, Dennis Hopper en Robert Redford. In 2013 door het Writers Guild of America uitgeroepen tot de op twee na beste serie aller tijden.