Philippe Lemaire: cast.
Er zijn 56 films gevonden.

Belle époque

1995 | Drama

Frankrijk​/​​Hongarije​/​​Spanje​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​België​/​​Canada 1995. Drama van Gavin Millar. Met o.a. André Dussollier, Kristin Scott Thomas, Benno Fürmann, Isabelle Carré en Yves Jacques.

Parijs rond 1900. Uitvinder/zakenman Dussollier redt, op de trein, Scott-Thomas die door haar geesteszieke man met de dood bedreigd wordt. Hij wordt op haar verliefd maar zij weigert haar zieke man te verlaten. Fürmann, een anarchist, krijgt de opdracht Dussollier te vermoorden. Zijn aanslag mislukt echter en Dussollier vraagt de jongeman voor hem te werken. Enkele maanden later stelt Dussollier zijn nieuwe uitvinding voor: een roltrap, ontworpen door Fürmann, naar een idee van hemzelf. Deze laatste ontmoet Carré, het nichtje van een kunsthandelaar. Nadat hij haar zijn liefde bekend heeft verdwijnt het meisje. De echtgenoot van Scott-Thomas sterft in het hospitaal in een brand die hijzelf veroorzaakt heeft. De weduwe wil echter niet onmiddellijk een nieuwe relatie beginnen. Fürmann verneemt dat de aandeelhouders Dussollier uit de zaak willen zetten en hij raadt hem aan naar Oostende te gaan voor een conferentie. Hier ontmoet hij Carré en vraagt haar ten huwelijk. Ze accepteert. Hiermee drijft hij een wig tussen zichzelf en zowel Scott-Thomas als Fürmann. Romantische avonturen in de hogere klasse begin twintigste eeuw. De tijdssfeer werd uitstekend gerecreëerd en de overvloedige cast werd met zorg geselecteerd. Een 'Euro-pudding' van grote klasse gemaakt naar een nooit verwezenlijkt scenario dat François Truffaut begin jaren 1980, kort voor zijn dood, schreef samen met Jean Gruault. De verbindende teksten worden gesproken door Jeanne Moreau. Prachtige fotografie van William Lubtchansky. Uitgezonden in drie delen. Formaat 16/9. Stereo.

Picture Perfect

1991 | Thriller

Canada​/​​Frankrijk 1991. Thriller van Jean-Claude Missiaen. Met o.a. Catherine Wilkening, Mark Hamill, Jean-Pierre Malo, Michael Goldman en Jesse Joe Walsh.

Fotograaf Hamill legt in Parijs een schietpartij op de gevoelige plaat vast en raakt met mannequin Wilkening verwikkeld in een spionage-affaire. Onderhoudende, maar behoorlijke voorspelbare achtervolgings-suspense. Gary Freedman en David Preston penden het scenario in elkaar, terwijl Jean-Claude Vicquery de plaatjes schoot.

Les Hordes: La guerre des gueux

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Jean-Claude Messiaen. Met o.a. François Dunoyer, Corinne Touzet, Souad Amidou, Simon Eine en Jean-Pierre Kalfon.

Eerste episode uit de vierdelige serie [KL]Les Hordes[KLE]. In onze nabije toekomst en in een van onze Megapolissen schept het heersende systeem steeds meer onrechtvaardigheid en ongelijkheid: de kloof tussen de rijken en de verschoppelingen wordt constant groter. Hierdoor heerst er voortdurend een atmosfeer van wanorde, explosieve toestanden, moorden, afpersing, overvallen en vult u zelf maar aan. Geconfronteerd met een besluitloze regering, zijn het `Les Hordes` die de operaties leiden. Vanaf dat moment vormt zich een super-politiemacht die over de modernste technieken beschikt (wat ook niet erg geruststellend is). Genoeg om menig tv-kijker te laten huiveren. Het feit dat het juist om een te nabije toekomst gaat, ontneemt alle geloofwaardigheid aan dit geestelijk zwakzinnige produkt dat tevergeefs probeert om de techniek van de B-series uit Hollywood naar Frankrijk over te brengen (te vergeefs). De film heeft slechts een verdienste: hij levert hevige kritiek op het neoliberalisme dat aangehangen wordt door verschillende Amerikaanse economen en door verscheidene liberale partijen in de Westerse landen.

Les Hordes noires

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Jean-Claude Messiaen. Met o.a. François Dunoyer, Corinne Touzet, Souad Amidou, Simon Eine en Jean-Pierre Kalfon.

Tweede episode uit de vierdelige tv-serie [KL]Les Hordes[KLE] met twee verschillende acteurs. Deze film verhaalt over hoe priv[KA1]e-legers een imperium van drugs en prostitutie doen afbrokelen. Morgane (Touzet) die dit imperium leidt, was zo slim om zich te verzekeren van hooggeplaatste contacten bij de autoriteiten waarvan men de traditionele corruptie kent. De beoordeling van het eerste deel LES HORDES: LA GUERRE DES GEUX, geldt ook voor deze film. Schadelijk uit maatschappelijk oogpunt.

Les Hordes d'acier

1991 | Sciencefiction

Frankrijk 1991. Sciencefiction van Jean-Claude Messiaen. Met o.a. François Dunoyer, Corinne Touzet, Souad Amidou, Simon Eine en Jean-Pierre Kalfon.

Vierde (en laatste) deel van de serie Les Hordes. Ze hebben de macht veroverd en geleidelijk aan koerst het land aan op een economisch bankroet, terwijl het totalitarisme met alle bijbehorende excessen er neerstrijkt, tot aan de moordaanslag op een lid van het driemanschap toe. Niet geheel bevredigend. Zo is er geen ontknoping, en verder kenmerkt deze politiek getinte fictieve imitatie van het nazisme zich door een bedroevende aanpak als het gaat om de motieven van de personages. Ook komt het allemaal erg bekend voor, en dat geldt niet alleen voor de fictie. Even pretentieus als oppervlakkig.

Les Hordes blanches

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Jean-Claude Messiaen. Met o.a. François Dunoyer, Corinne Touzet, Souad Amidou, Simon Eine en Jean-Pierre Kalfon.

Derde deel van de serie [KL]Les Hordes[KLE], dat wil zeggen een ratjetoe van uiterst ingewikkelde en verwarde avonturen, waarin vooral het thema van het geheime genootschap en de beschrijving van de schandelijke politieke zeden terugkomen. Een mengeling van FANTOMAS en DIE TAUSEND AUGEN DES DR. MABUSE is zodoende het resultaat. Maar er is wel een verschil, want Franju en Lang waren geniaal, terwijl deze tv-regisseur zelfs geen enkele aanleg heeft. Een vertolking die varieert van nietszeggend tot potsierlijk (Kalfon).

Euroflics : Ligne d'enfer

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Gérard Gozlan. Met o.a. Bertrand Lacy, Patrick Raynal en Philippe Lemaire.

De zogenaamde Zorro`s voeren een onderzoek uit in het kraakmilieu op zoek naar randverschijnselen als criminaliteit, drugs, etc ... Conventioneel scenario. Vooral interessant door de realistische, zo niet veristische en naturalistische schildering van de zogenaamde `vierde wereld` (alsof die niet altijd bestaan heeft!!). Een serie van zeer gespierde on-psychologische 'thrillers'. Het geweld ontbreekt ook deze keer niet, hetgeen een uur van vertraagde beelden verklaart. Niet voor gevoelige zielen.

Un bambino in fuga

1990 | Misdaad, Drama

Italië 1990. Misdaad van Mario Caiano. Met o.a. Marco Vivio, Anne Canovas, Christiane Jean, Maria Fiore en Philippe Lemaire.

Verhaal over een jongen die opgroeit in het door de mafia geregeerde Calabrië, in een sfeer van haat, angst en zwijgplicht. Zijn vader wordt gedood en het kind lijkt voorbestemd zijn van wraakgedachten vervulde oudere broer te volgen. Maar de liefde van zijn moeder en tante en de moed van een jonge lerares zetten hem op een ander spoor. Er is nog hoop voor hem. De film laat de afschuwelijke realiteit zien waar mensen in Italië mee moeten leven. Goed gemaakt. Scenario van Sylvana Buzzo.

Oppressions

1989 | Sciencefiction

Frankrijk 1989. Sciencefiction van Jean Cauchy. Met o.a. Philippe Lemaire, Louise Bertaux, Didier Cauchy en Hugues Proffy.

Constance wordt door haar vader houdt vastgehouden in zijn kasteel. Zij slaagt erin zich los te maken van zijn bezitterige hartstocht en keert terug naar haar twee jeugdliefdes, Hughes en Didier, die allebei naar haar op zoek waren. Zij moet echter kiezen tussen de twee. Bedenk hierbij dat alles zich afspeelt in een Frankrijk, dat na een natuurramp alleen nog uit een reeks eilanden bestaat (!). Deze ambitieuze debuutfilm is ongelooflijk ongeloofwaardige. Het camerawerk van Flore Thulliez vormen nog het beste onderdeel van deze - soms interessante - mislukking.

L'année des méduses

1984 | Drama, Thriller, Romantiek

Frankrijk 1984. Drama van Christopher Frank. Met o.a. Bernard Giraudeau, Valérie Kaprisky, Caroline Cellier, Jacques Perrin en Pierre Vaneck.

Christopher Frank maakte deze film naar zijn gelijknamige roman en het gaat over burgerlijke wereldje van Saint Tropez, dat bezaaid is stereotypes en zeer irritante lieden.

L' Art d'aimer

1983 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1983. Komedie van Walerian Borowczyk. Met o.a. Michele Placido, Marina Pierro, Massimo Girotti, Laura Betti en Philippe Lemaire.

De Romeinse tribuun Macarius brengt zijn jonge vrouw bij zijn moeder onder als hij oorlog moet gaan voeren, maar ze krijgt wel toestemming om de lessen van de dichter Ovidius, die de libertijnse liefde predikt, te volgen. Ze brengt, evenals haar schoonmoeder, zijn lessen in praktijk met een medecursist. Ondanks de klassieke inspiratie en de Italiaanse top-acteurs een verdere afgang van Borowczyk, die niet verder komt dan een banale en niet eens amusante seks-klucht die voor de bedoelde humor afhangt van een spionerende papegaai in de slaapkamer van de heldin. De vroegere esthetiek is vervangen door een slordige verkleed- en uitkleedpartij.

Elle voulait faire du cinéma

1982 | Biografie, Historische film

Frankrijk 1982. Biografie van Caroline Huppert. Met o.a. Christine Pascal, André Dussollier, Rosy Varte, Roland Blanche en Philippe Lemaire.

Nauwgezette biografie van Alice Guy (1873-1968), de eerste vrouwelijke regisseur ter wereld. Tegelijk wordt in deze film in grote lijnen iets over de beginperiode van de Franse cinema verteld. Gaumont, Feuillade, Lumière, Zecca, Georges Demeny en zelfs Gustave Eiffel trekken dan ook in sneltempo voorbij. Aardig en geraffineerd, met leuke plaatjes van Alain Levent. Het geheel blijft het echter aan de oppervlakte en doet enigszins modieus aan.

L' Ange gardien

1978 | Komedie

Canada​/​​Frankrijk 1978. Komedie van Jacques Fournier. Met o.a. Margaret Trudeau, Francis Lemaire, André Falcon, Marco Perrin en Marthe Villalonga.

Langdradige, vervelende komedie over een rijke industrieel die zijn vrouw alleen met vakantie laat gaan, maar haar wél laat schaduwen door een lijfwacht. Die lijfwacht is uiteraard een onhandige, domme slungel en zorgt aldus voor de vrolijke noot. Oorspronkelijk geschreven voor Anny Duperey en Aldo Maccione die echter op het laatste moment bedankten voor de eer. Niet onverstandig, zo blijkt.

Le Diable au coeur

1976 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1976. Drama van Bernard Queysanne. Met o.a. Jane Birkin, Jacques Spiesser, Emmanuelle Riva en Philippe Lemaire.

Door vader vernederde, in zichzelf gekeerde student bemint in stilte Engels au pair-meisje, totdat hij haar bij zijn vader in bed aantreft. Hij doodt de vader en gijzelt het meisje in een een buitenhuis, waar ze zich eerst door seksueel overwicht op hem, probeert te redden, maar geleidelijk aan zelf ook opgaat in provocerende spelletjes voor de buitenwereld. Toonwisseling van burgelijk melodrama naar satirische slotscènes doet de film in verschillende delen uiteenvallen, waarvan een lang middendeel met psychologisch-erotisch duel in isolement tussen Birkin en Spiesser veruit het boeiendst is. Uitstekend acteren en werkzaam contrast tussen beiden, tillen scènes uit boven gangbare softporno.

Le Miroir obscène

1975 | Drama, Horror, Mysterie

Spanje​/​​Frankrijk 1975. Drama van Jesús Franco. Met o.a. Emma Cohen, Alice Arno, Howard Vernon, Philippe Lemaire en Françoise Brion.

Een griezelig verhaal over een jonge vrouw die zonder het te beseffen verschillende personen afmaakt in opdracht van haar overleden zuster. Deze is jaloers op haar verhoudingen (de twee zusters hadden een liefdesrelatie). Een spiegel fungeert als bemiddelaar. Zij sterft precies op het moment dat haar tante de spiegel breekt. Dit alles is zowel geschikt om door te gaan voor de ergste pornografie als voor een goede bewerking van DRACULA. De Spaanse regisseur Jesus Franco is een produktief man met een oeuvre van wisselende kwaliteit. Deze film vol verschrikkingen, waaraan een sadistisch tintje niet ontbreekt, heeft hij ingenieus in elkaar gezet. Ook bekend als OUTRE-TOMBE.

Al otro lado des espejo

1973 | Horror, Mysterie, Erotiek

Frankrijk​/​​Spanje 1973. Horror van Jesús Franco. Met o.a. Emma Cohen, Alice Arno, Robert Woods, Françoise Brion en Philippe Lemaire.

Zusters hebben een incestueuze lesbische verhouding tot één van hen zich verlooft en de ander zelfmoord pleegt. Het meisje verbreekt de verloving en gaat in een nachtclub werken, maar zodra ze zich tot een man aangetrokken voelt, krijgt ze geheimzinnige voorspellende beelden via een spiegel door, terwijl de stem van haar zuster zich ook laat horen. Nadat de dood van diverse mannen eerst door de spiegel is voorspeld, worden ze later door de heldin echt vermoord. Begonnen als een horrorthriller werd de film halverwege voorzien van porno- inlassingen en was kennelijk nòg te kort, zodat eindeloze en middelmatige muzikale nummers werden toegevoegd. Een ratjetoe zonder samenhang, dat alleen verbazing wekt door de medewerking van enige kwaliteitsacteurs, die voor een ander soort film waren gecontracteerd, hoewel de daarvan resterende scènes alsnog beneden alle peil zijn.

La Rose ecorchée

1969 | Drama, Horror

Frankrijk 1969. Drama van Claude Mulot. Met o.a. Philippe Lemaire, Anny Duperey, Howard Vernon, Elisabeth Teissier en Olivia Robin.

Een vermaarde kunstschilder ontfermt zich over een vrouw met een ernstig geschonden gelaat en hij lokt mooie vrouwen naar zijn landhuis om hen van hun gelaatshuid te beroven voor transplantatie. De tweedeling van fel realisme en etherische dromerigheid levert een merkwaardige griezel-romance op.

Blood Rose

1969 |

1969. Claude Mulot. Met o.a. Anny Duperey, Philippe Lemaire, Howard Vernon en Elisabeth Tessier.

Een vermaarde kunstschilder ontfermt zich over een vrouw met een ernstig geschonden gelaat en hij lokt mooie vrouwen naar zijn landhuis om hen van hun gelaatshuid te beroven voor transplantatie. De tweedeling van fel realisme en etherische dromerigheid levert een merkwaardige griezel-romance op.

Sept gars et une garce

1966 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk​/​​Roemenië​/​​Italië 1966. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Jean Marais, Marilù Tolo, Sydney Chaplin, Guy Bedos en Philippe Lemaire.

De dochter van een Italiaanse graaf weigert bij de inval van Napoleons leger te vluchten: ze wil zich liever met de soldaten amuseren. Haar avonturen met een zevental verlopen niet zonder conflicten en listen, maar uiteindelijk weet ze hen toch van de Oostenrijkers te redden. Deze libertijnse avonturenkomedie heeft een weinig ideale rolbezetting - de acteurs zijn nogal overjarig, Tolo mist temperament en de regie had ook dynamischer en fantasierijker gekund.

Brigade anti-gangs

1966 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1966. Misdaad van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Raymond Pellegrin, Pierre Clémenti, Gabriele Tinti en Amidou.

Een commissaris verdenkt een inbreker van een kraak, maar hij heeft geen bewijzen en kan hem alleen op andere gronden arresteren. Diens dochter hoort bij de jeugdbende die haar vader uit de cel weet te bevrijden. Een voorspelbaar misdaadverhaal met naast de bekende veteranen een groep jonge acteurs die enige verrassing en frisheid in het geheel brengen.

La Dame de pique

1965 | Drama, Mysterie

Frankrijk 1965. Drama van Léonard Keigel. Met o.a. Dita Parlo, Michel Subor, Simone Bach, Philippe Lemaire en Jean Négroni.

Haar manie voor het kaartspel heeft een Russische gravin diep in de schulden gebracht. Door een geheimzinnige onbekende wordt haar een geheim toevertrouwd waardoor ze altijd kan winnen. Daaraan blijkt echter een vloek verbonden, die zowel haar echtgenoot als vervolgens haar jonge minnaar noodlottig zal zijn. Een pretentieuze en levenloze verfilming van Poesjkins beroemde verhaal dat tot scenario bewerkt werd door Julien Green. Dat het hier om een low-budget-produktie gaat komt tot uiting in de armzalige decors die het luxe-milieu waarin het verhaal zich afspeelt logenstraffen. De acteurs zijn tegenover de regie machteloos, ook Parlo - de heldin uit LA GRANDE ILLUSION - in een come-backrol.

Angélique et le Roi

1965 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1965. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Sami Frey, Jean Rochefort, Jacques Toja en Fred Williams.

Voor de tweede maal weduwe geworden wordt Angélique door de koning naar de Perzische ambassadeur gezonden en zij kwetst diens ijdelheid zo dat hij haar gevangen zet. Ze wordt de inzet voor een verbond tussen Frankrijk en Perzië en geraakt in steeds meer moeilijkheden, als ze gered wordt door haar doodgewaande eerste man die onmiddellijk weer verdwijnt. In deel drie uit de succesreeks is Merciers expressieloosheid in alle omstandigheden overgeslagen op tegenspelers Frey en Williams die ook alleen decoratief blijven wat hun veronderstelde passies nogal komisch maakt. Alain Decaux, Bernard Borderie en Francis Cosne bewerkten de roman van Anne en Serge Golon tot scenario.

Weiße Fracht für Hongkong

1964 | Avonturenfilm, Misdaad

Duitsland 1964. Avonturenfilm van Helmuth Ashley. Met o.a. Horst Frank, Maria Perschy, Dietmar Schönherr, Brad Harris en Dorothee Parker.

Avontuurlijke krimi, destijds in Ultrascope in beeld gebracht, over het dubbelleven van een zakenman, die zwarte handel drijft met drugs en een grote slag beraamd. Een warrig verhaal wordt met veel lawaai en geweld uitgesmeerd maar met weinig zin voor vertelkunst. Scenario van Werner P. Zibaso. Camerawerk van Klaus von Rautenfeld.

Die Goldsucher von Arkansas

1964 | Western

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1964. Western van Paul Martin. Met o.a. Brad Harris, Mario Adorf, Dieter Borsche, Marianne Hoppe en Thomas Alder.

Voornamelijk een Duitse productie naar de roman Die Regulatoren von Arkansas van Friedrich Gerstäcker over de vondst van goud op Indiaans grondgebied. Gevolg: duizenden trekken het gebied binnen met een zwerm bandieten in hun kielzog. Met behulp van de Indianen weten de goede blanken de rust weer te herstellen. Het enige goede aan deze western is het camerawerk van Jan Stallich. Schlagercomponist Heinz Gietz zorgde voor de muzikale achtergrond.

Angélique, marquise des Anges

1964 | Avonturenfilm

Italië​/​​Duitsland​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Michèle Mercier, Robert Hossein, Jean Rochefort, Claude Giraud en Giuliano Gemma.

Angélique wordt uitgehuwelijkt aan een mismaakte markies die gespecialiseerd is in natuurwetenschappen. Ze gaat ondanks zijn uiterlijk van hem houden tot hij wegens ketterij en zwarte kunst door Koning Lodewijk XIV ter dood wordt veroordeeld. Ze sluit zich aan bij de Parijse onderwereld om hem te wreken. Het eerste deel van een reeks films naar de romans van het echtpaar Anne en Serge Golon is de beste, dankzij de rol van Hossein als de gekwetste en idealistische markies. Het scenario werd geschreven door Claude Brule, Francis Cosne en regisseur Borderie.

Le vice et la vertu

1963 | Drama, Erotiek, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Italië 1963. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Annie Girardot, Catherine Deneuve, Robert Hossein, O.E. Hasse en Philippe Lemaire.

Résistance-strijdster Justine (Deneuve) roept haar collaborerende zus Juliette (Girardot) te hulp wanneer Justines aanstaande in het nazi-cachot belandt. Een reddingsplan loopt echter faliekant mis en daarop zitten de zussen Deugd en Ondeugd stevig in de penarie. Vadim verlegde Justine (1787) van De Sade naar WO II-gedeeld Frankrijk en distilleert er een fraai ogend, sappig melodrama met erotische ondertonen uit. Hossein speelt met overgave de fielterige SS-officier Schörndorf. Uit dezelfde thematische potpourri knutselden de Italianen in de jaren zeventig het beruchte subgenre van de nazi-(soft)porno.

Hardi Pardaillan!

1963 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Gérard Barray, Valérie Lagrange, Christiane Minazzoli, Isa Miranda en Philippe Lemaire.

Chevalier de Pardaillan weet een reeks complotten en aanslagen tegen koning Henri III te verijdelen, maar maakt zichzelf daarmee vele vijanden. Vlotte schermavonturen en decoratieve dames waarbij het verhaal nauwelijks telt.

Germinal

1963 | Drama, Historische film

Hongarije​/​​Frankrijk 1963. Drama van Yves Allégret. Met o.a. Jean Sorel, Berthe Granval, Bernard Blier, Claude Brasseur en Lea Padovani.

Spoorwegarbeider is wegens socialistische overtuiging ontslagen en vindt nieuw werk in mijnen van Noord-Frankrijk. Slechte werkomstandigheden daar doen hem stakingsactie ontketenen die bloedig onderdrukt wordt. Meer zorgvuldig gereconstrueerd dan echt meeslepend sociaal pamflet naar roman van Zola. Opnamen in Hongarije geven overtuigend en indringend beeld van mijnen in vorige eeuw. Tragisch verlopende driehoeksverhouding - in boek zeer aannemelijk - werkt hier onnodig sentimenteel.

A toi de faire, mignonne

1963 | Actiefilm, Komedie

Frankrijk 1963. Actiefilm van Bernard Borderie. Met o.a. Eddie Constantine, Elga Andersen, Christiane Minazolli, Gaia Germani en Philippe Lemaire.

Lemmy Caution komt de FBI te hulp bij het opsporen van een ontvoerde geleerde. Deze met méér vaart en parodistische humor dan gewoonlijk gemaakte Eddie-film biedt aanstekelijk plezier voor velen.

Le masque de fer

1962 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1962. Avonturenfilm van Henri Decoin. Met o.a. Jean Marais, Sylva Koscina, Jean-François Poron, Enrico Maria Salerno en Giselle Pascal.

Musketier Charles d'Artagnan moet de Man in het IJzeren Masker, alias de tweelingbroer van Louis XIV, naar Parijs loodsen. De staatsgevangene blijkt echter ontsnapt en een complot om de koning te onttronen in volle gang. Werk aan de maillotwinkel voor de met charme en kwinkslagen gewapende Marais, die zich met een vette knipoog door het jongensboek duelleert. Het scenario is een potpourri van succesnummers en Decoin was wel eens geïnspireerder, maar vooral dankzij Marais is dit passabel cape-en-degenvermaak uit de gloriedagen van de buurtbioscoop. Sfeerrijke zwart-witfotografie van Pierre Petit.

Le Chevalier de Pardaillan

1962 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1962. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Gérard Barray, Gianna Maria Canale, Michèle Grellier, Philippe Lemaire en Jean Topart.

In een verdeeld Frankrijk aan het einde van de 16de eeuw komt de Gasconse ridder De Pardaillan in actie om de dochter van de vermoorde Hugenoten te redden uit de macht van een corrupte troonkandidaat Duc de Guise. De spectaculaire en ironisch aangezette schermavonturen moesten Barray als rivaal van Jean Marais in dit genre lanceren. Het succes duurde niet lang, maar was aanvankelijk groot genoeg om te resulteren in een vervolgfilm HARDI PARDAILLAN.

Cartouche

1962 | Avonturenfilm, Romantiek, Komedie, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1962. Avonturenfilm van Philippe de Broca. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Jess Hahn, Odile Versois en Philippe Lemaire.

In de achttiende eeuw verlaat bandiet Louis uit onvrede de roversbende van Malichot. Het wordt hem niet in dank afgenomen. Hij zet door en wordt na verloop van tijd de nieuwe leider van de Parijse bende, en weet zelfs de sympathie van het volk voor zich te winnen. Maar de politie én zijn oude baas zijn naar hem op zoek. Belmondo is bijzonder leuk om naar te kijken in zijn rol van schelm, en Cardinale is op haar schattigst als zigeunerin Vénus in deze aardige avonturenfilm.

Dans l'eau qui fait des bulles

1960 | Komedie, Drama

Frankrijk 1960. Komedie van Maurice Delbez. Met o.a. Pierre Dudan, Maria Riquelme, Marthe Mercadier, Philippe Lemaire en Jacques Castelot.

Het lijk van een vermoorde industrieel wordt in een Zwitsers meer gevonden en steeds weer verstopt door een reeks van mensen die allemaal een reden hebben om van de moord verdacht te worden: een fabrikant die bij hem zwaar in de schuld staat, zijn vrouw die hem met zijn partner bedriegt, enzovoort. Van alle komedies rond een telkens weer opduikend lijk is dit niet de meest geslaagde of fantasierijkste. Veel boulevardkluchtverwikkeling en navenant acteren, met een vroege hoofdrol van De Funès als de schuldenaar.

Quai du Pont du Jour

1959 | Drama, Komedie

Frankrijk 1959. Drama van Jean Faurez. Met o.a. Raymond Bussières, Dany Carrel, Philippe Lemaire, Paul Frankeur en Yves Massard.

Een simpele, oude vrijgezel ontfermt zich over een jonge prostituée en haar kind, dat ontvoerd wordt door de bende van haar vroegere souteneur. Samen met zijn vrienden weet de man de onverlaten af te straffen, waarna hij met zijn beschermelinge kan trouwen. Deze populistische tragikomedie heeft een ontwapenende naïviteit - in een door Bussières geschreven scenario. Er wordt op de juiste toon geacteerd, maar de filmvorm is uitermate vlak en sloom.

Cita Imposible

1958 | Misdaad

Spanje 1958. Misdaad van Antonio Santillán. Met o.a. Arturo Fernández, Philippe Lemaire, Luz Márquez en Josefina Güell.

Een onterecht veroordeelde vrouw probeert haar onschuld te bewijzen zodra ze haar straf heeft uitgezeten. Een lofwaardige thriller waarvan het scenario door de toekomstige regisseur José Antonio de la Loma geschreven werd.

Le Désir mène les hommes

1957 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1957. Misdaad van Mick Roussel. Met o.a. Magali Noël, Philippe Lemaire, Christian Marquand, Gérard Blain en Noël Rocquevert.

Een verleidelijke vrouw heeft verscheidene minnaars, maar kiest voor een verwende erfgenaam die zijn onderneming slecht beheert en de schuld daarvan afschuift op zijn voorman. Deze raakt tijdelijk op het slechte pad, maar rehabiliteert zich en wint de heldin. De matig geregisseerde film met een zwak scenario kreeg beter spel dan hij verdient, vooral in de kleurrijke bijrollen.

L'étrange Monsieur Steve

1957 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1957. Misdaad van Raymond Bailly. Met o.a. Philippe Lemaire, Armand Mestral, Jeanne Moreau, Lino Ventura en Anouk Ferjac.

Georges Villard (Lemaire), verpieterend in zijn bankklerkenbaantje en dromend van het luxeleven, raakt in de ban van meneer Steve (Mestral). Arglistig palmt deze de jongeman in, totdat het ogenblik komt dat Georges zijn schuld moet inlossen: assisteren bij de overval op het bankfiliaal waar hij werkt. Sfeervol misdaaddrama naar Marcel-Georges Prêtres La revanche des médiocres (1956) speelt traag-effectief zijn psychologische spanning uit. Bijrollen van Jeanne Moreau en Lino Ventura. Productief genrefilmacteur Lemaire sprong in 2004, daags na zijn 77ste verjaardag, in Parijs voor de metro.

M'sieur la Caille

1955 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1955. Drama van André Pergament. Met o.a. Jeanne Moreau, Philippe Lemaire, Marthe Mercadier, Roger Pierre en Robert Dalban.

Tijdens de gevangenschap van haar minnaar troost een prostituée zich met een lichtzinnige misdadiger die haar weer snel in de steek laat. De jaloezie van de inmiddels vrijgekomen minnaar leidt tot een moordtragedie, die bij de vrouw haar geweten doet spreken. Een trottoir-melodrama in de Franse traditie van de jaren '50 met de al bijna even gebruikelijke hoerenrol van Moreau, vóór de nouvelle-vague haar dankbaarder kansen zou geven.

Les Mauvaises rencontres

1955 | Drama

Frankrijk 1955. Drama van Alexandre Astruc. Met o.a. Anouk Aimée, Jean-Claude Pascal, Claude Dauphin, Philippe Lemaire en Gaby Sylvia.

Een jonge vrouw wordt op het politiebureau verhoord om een bewijs tegen een van abortus verdachte arts te krijgen. Ze vertelt haar tragische leven en desillusies met mannen sinds haar komst naar Parijs, maar als ze de abortus bekent blijkt de arts net gestorven. De gedateerde en overdadige triestheid van het verhaal kreeg een literaire scenariostructuur en een opmerkelijke fotografie waarmee Astruc de voorloper van de nouvelle vague zou blijken. Het historisch belang maakt de film nu nog maar betrekkelijk interessant, maar Aimée tilt hem boven de inhoud uit.

Frou-Frou

1955 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1955. Komedie van Augusto Genina. Met o.a. Dany Robin, Gino Cervi, Philippe Lemaire en Louis de Funès.

Tijdens de belle époque beklimt bloemenverkoopster Antoinette Dubois, dankzij bemiddelde heren van zekere leeftijd, de Parijse beau monde-ladder en wordt als Frou-Frou een musichall-vedette. Na een Russisch avontuur met een prins keert ze berooid terug en verliest haar hart aan een suïcidale kunstschilder. Hoofdzakelijk in flashback verteld melodrama naar Cécil Saint-Laurent is niets anders dan een door Henri Alekan fraai in CinemaScope en Technicolor gefotografeerd Bouquetreeksje.

Marchandes d'illusions

1954 | Drama

Frankrijk 1954. Drama van Raoul André. Met o.a. Nicole Courcel, Raymond Pellégrin, Giselle Pascal, Philippe Lemaire en Louise Carletti.

Parijse prostituées hebben twee jongemannen ontmoet die niets van hun beroep weten, tot een moordzaak dat bekend maakt. De zorg van een lekezuster van de reclassering brengt voor een van beiden een verzoening met haar vriend tot stand en weet de ander tot een nieuw leven te brengen. De fletse relatie van het traktaat-achtig drama steunt op een overdadige en nietszeggende dialoog en geeft geen van de personages enige authenticiteit.

Les Clandestines

1954 | Drama

Frankrijk 1954. Drama van Raoul André. Met o.a. Nicole Courcel, Philippe Lemaire, Maria Mauban, Dominique Willms en Michèle Philippe.

Een uit de gevangenis ontslagen man onderzoekt de redenen voor de zelfmoord van zijn grootvader en ontdekt een call-girl-centrale waar ook de vrouw van een vriend en zijn eigen vriendin - bijna - bij horen. Deze zogenaamde waarschuwende zelfkantfilm in de traditie van de jaren vijftig is redelijk sfeervol gemaakt, ondanks de zwaar aangedikte dramatiek.

Le Feu dans la peau

1954 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1954. Drama van Marcel Blistène. Met o.a. Giselle Pascal, Raymond Pellégrin, Philippe Lemaire, Nadine Basille en Suzy Prim.

De weduwe van een alcoholistische boer weerstaat de avances van haar zwager en vertrekt met een vriend van haar man die echter gearresteerd wordt. Noodgedwongen keert ze terug naar de boerderij, waar de zwager en zijn geliefde haar zo terroriseren dat ze zelfmoord pleegt. Sfeervol canerawerk in een broeierig melodrama, dat in de overdaad van ellende nergens aannemelijk wordt en tegen het einde nogal ontspoort.

Quand tu liras cette lettre

1953 | Drama

Frankrijk 1953. Drama van Jean-Pierre Melville. Met o.a. Philippe Lemaire, Irène Galter, Yvonne Samson, Daniel Cauchy en Jacques Deval.

Een jonge non (Gr[KA1]eco) treedt uit de orde der Karmelieten na de dood van haar ouders om voor haar jongere zusje (Galter) te zorgen. Zusje Galter knoopt een relatie aan met een dubieuze gigolo-automonteur, die haar aanvankelijk verkrachtte. Als hij op de vlucht is na de diefstal van al hun spaargeld, raakt hij onder de wielen van een aanstormende trein, en is er geen gevaar meer voor het zusje zodat Gréco terug kan naar het klooster. Een zeper met een onwaarschijnlijk scenario, waarin talent verspild is. Melville onwaardig.

Minuit, quai de Bercy

1953 | Drama, Thriller

Frankrijk 1953. Drama van Christian Stengel. Met o.a. Madeleine Robinson, Erich von Stroheim, Philippe Lemaire, Louis Seigner en Jean-Jacques Delbo.

De lichtzinnige conciërge van een appartementengebouw wordt vermoord, waarna alle huurders onder verdenking staan. De politie-inspecteur kent een van de bewoonsters en vraagt haar hem te assisteren bij zijn onderzoek, tot hij ontdekt dat zij de dader is. Een onderhoudende politiefilm die de flatbewoners met het nodige cynisme portretteert. Verder weinig opmerkelijk, behalve in het spel van de hoofdrollen.

La Rage au corps

1953 | Drama

Frankrijk 1953. Drama van Ralph Habib. Met o.a. Françoise Arnoul, Raymond Pellegrin, Jean-Claude Pascal, Philippe Lemaire en Antoine Balpêtré.

Een nymfomane vrouw kan ondanks oprechte pogingen tot beheersing het lonken niet laten, ook niet na haar huwelijk met een degelijke wegenbouwer. Ze volgt hem naar een nieuw karwei, waar ze de enige vrouw is te midden van vele mannen die graag misbruik van de situatie maken. De broeierige, sfeervol gemaakte film overtuigt nauwelijks als analyse van een ziekte-geval, maar Arnoul is mooi en fascinerend. Dat alle sympathie naar haar uitgaat komt ook omdat de Franse jeune premiers van de jaren '50 naar huidige maatstaven allemaal zulke louche engerds lijken.

Nous irons à Monte Carlo

1952 | Muziek, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1952. Muziek van Jean Boyer. Met o.a. Audrey Hepburn, Philippe Lemaire, Jules Munshin, Cara Williams en Marcel Dalio.

Deze simpele musical over internationale liefdesperikelen aan de Rivi[KA2]era geeft de curieuze rolbezetting weinig kansen, omdat alle aandacht moest uitgaan naar het optreden van (producent) Ray Ventura en zijn orkest. Tussen de opnamen van deze film door werd Audrey door schrijfster Colette ontdekt als de ideale hoofdrolspeelster voor de Broadway-opvoering van haar Gigi met als resultaat een doorbraak naar Hollywood en wereldroem.

Taxi di notte

1950 | Komedie, Muziek

Italië​/​​Frankrijk 1950. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Benjamino Gigli, Danielle Godet, Philippe Lemaire, Virginia Belmont en William Tubbs.

Vrienden van een Romeinse taxi-chauffeur met een fraaie tenor hebben voor hem auditie bij een Amerikaanse impresario geregeld. De avond van de afspraak vindt hij een baby in zijn auto en gaat met twee verliefde passagiers op zoek naar de ouders. Een simpele en sentimentele komedie rond bel canto-idool Gigli die overigens weinig aannemelijk is als ook in jaren nog jong talent.

Nous irons à Paris

1950 | Komedie, Musical

Frankrijk 1950. Komedie van Jean Boyer. Met o.a. Françoise Arnoul, Philippe Lemaire, Christian Duvaleix, Max Elloy en Ray Ventura.

Drie werknemers van een radiostation zijn ontslagen en beginnen een piratenzender waarvoor ze de medewerking van Ray Ventura et ses Collégiens krijgen. Hun clandestiene uitzendingen zijn zo succesvol dat ze na mislukte pogingen om er een eind aan te maken weer bij de omroep worden binnengehaald. Na jaren opnieuw een actueel onderwerp in dit middelmatige komedietje dat nogal wat sterren van weleer laat zien en horen.

Maria Chapdelaine

1950 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1950. Drama van Marc Allégret. Met o.a. Michèle Morgan, Kieron Moore, Philippe Lemaire, Jack Watling en Nancy Price.

Een nieuwe verfilming van Louis H[KA1]emons roman over een Canadees plattelandsmeisje, voor wie het behoud van de boerderij van haar ouders bepalend is in haar keus tussen drie aanbidders. Een vlakke scenariobewerking (onder andere door Roger Vadim) en een weinig ideale rolbezetting, resulteren in een matig onderhoudend prentenboek vol fraaie landschappen.

Il Cristo proibito

1950 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1950. Drama van Curzio Malaparte. Met o.a. Raf Vallone, Elena Varzi, Gino Cervi, Alain Cuny en Anna-Maria Ferrero.

Krijgsgevangene komt na de oorlog terug in geboortedorp om zijn aan de Duitsers verraden broer te wreken. Mysticus met crimineel verleden noemt zich schuldig en laat zich doden. Als held daarna identiteit van de ware dader ontdekt, kan hij hem vergeven. Enige en curieuze film van schrijver Malaparte heeft opmerkelijke fotografie, sterke spelprestaties en bijna dichterlijke spankracht, maar bevlogen en literaire dialogen zijn onnodig pretentieus en bovendien weinig waarschijnlijk uit mond van deze personages.

Bonheur en location

1949 | Komedie

Frankrijk 1949. Komedie van Jean Wall. Met o.a. Denise Grey, Micheline Boudet, Nelly Wick, Palmyre Levasseur en André Luguet.

Om een grote zaak binnen te halen moet een geruïneerde graaf een eensgezinde familie rond zich verenigen. Hij veracht echter de familiebanden en maakt dus een fictieve en wonderlijke familie waarvan een paar leden uiteindelijk zijn echte familie blijken te zijn. Het gegeven is origineel en de film wordt soms amusant maar hij zou leuker geweest zijn met een minder vlakke regie: je denkt dat je in het theater bent. De echte 'maker' is de scenarioschrijver Jacques Companeez. Ook bekend als L'ESPRIT DE FAMILLE.

Scandale

1948 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1948. Komedie van René Le Hénaff. Met o.a. Odette Joyeux, Jacqueline Pierreux, Renée Thorel, Charlotte Ecard en Gilberte Géniat.

C[KA1]ecilia erft een nachtclub. Zelf is zij niet uit deze `kringen` afkomstig e htgenoot heeft die Steve Richardson heet, een gerespecteerd oplichter van grote klasse. Welnu, ziedaar wie er op een goede (?) avond komt aanzetten... Zonder meer in de eerste plaats een boulevardfilm maar goed opgenomen en gemonteerd (René Le Hénaff deed aanvankelijk montagewerk en had op dat gebied een goede naam). Gloedvolle dialogen van Henri Jeanson, terwijl Paul Meurisse hoogst vermakelijk is in de rol van de gangster.

Les Amants de Vérone

1948 | Drama

Frankrijk 1948. Drama van André Cayatte. Met o.a. Anouk Aimée, Serge Reggiani, Pierre Brasseur, Louis Salou en Martine Carol.

Figuranten die tijdens verfilming van ROMEO AND JULIET als stand-in voor de hoofdrollen werken worden verliefd op elkaar en beleven buiten camerabereik hun eigen tragisch verlopende liefde. Scenario van Jacques Prévert bezorgde regisseur Cayatte zijn eerste succes en maakte jonge Aimée en Reggiani beroemd. Satirische kijk op filmopnamen.

Eternel conflit

1947 | Drama

Frankrijk 1947. Drama van Georges Lampin. Met o.a. Annabella, Fernand Ledoux, Michel Auclair, Louis Salou en Line Noro.

Een geleerde van middelbare leeftijd geeft zijn kleurloos sleurbestaan op voor een circusacrobate, die wordt onderhouden door een financier en uitgebuit door een jonge dompteur. De professor probeert haar leven in banen te leiden en de rijke minnaar tot een huwelijksaanzoek te brengen, met tragische gevolgen. Dit zwaar aangezette drama was de Franse come-back van Annabella na haar Amerikaanse film- en theaterjaren, maar ze heeft noch het temperament noch de juiste leeftijd voor haar rol. Goed spel van Ledoux als een Franse 'Professor Unrath'

Le Capitain

1945 | Romantiek, Historische film

Frankrijk 1945. Romantiek van Robert Vernay. Met o.a. Claude Génia, Aimé Clariond, Lise Delamare, Sophie Desmarets en Danièle Delorme.

Op weg naar Parijs bevrijdt een jonge cadet een jonge aristocrate van haar geheimzinnige ontvoerders. Zo raakt hij betrokken in de strijd tegen een komplot van Florentijnse hovelingen tegen koning Lodewijk XIII. Deze romantische avonturenfilm naar de roman van Michel Zevaco geeft een goed gedocumenteerd beeld van de politieke intriges in het begin van de 17e eeuw. Er wordt met flair, en soms met ironie, geacteerd en de vormgeving is tamelijk spectaculair, hoewel soms wat langdradig. Het verhaal is opnieuw gefilmd in 1960.