Sabiha Sumar

1961 Regisseur, Scenarist, Auteur

Sabiha Sumar (1961) is regisseur, scenarist en auteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Good Morning Karachi

2013 | Drama

Pakistan 2013. Drama van Sabiha Sumar. Met o.a. Amna Ilyas, Beo Raana Zafar en Yasir Aqueel.

De knappe Rafina (Ilyas) woont met haar moeder en kleine broertje in Karachi. Ze is voorbestemd om te trouwen, kinderen te krijgen en haar leven in dienst van haar gezin te stellen. Haar verloofde wil leven volgens traditionele, islamitische waarden. Maar Rafina wil eigenlijk fotomodel worden en leven volgens westerse normen. Dan wordt haar verloofde gearresteerd. Interessant, genuanceerd drama over een maatschappij op het grensvlak van traditie en moderniteit. Regisseur Sumar maakte eerder het veelgeprezen Silent Waters (2003).

Khamosh Pani: Silent Waters

2003 | Drama

Pakistan/Duitsland/Frankrijk 2003. Drama van Sabiha Sumar. Met o.a. Kirron Kher, Aamir Malik, Arshad Mahmud, Salman Shahid en Shilpa Shukla.

Festivalfavoriet Silent Waters opent knus met familietafereeltjes in een kleurrijk Pakistaans stadje. Maar het is 1979 en de lange arm van generaal Zia ul-Haq krijgt langzaam greep op de gemeenschap. Het pijnlijke verleden van arme weduwe Ayesha (Kiron Kher) speelt op als haar zoon Saleem (Aamir Ali Malik) samen met de (mannelijke) jeugd warmloopt voor de jihad. Eerste speelfilm van de Pakistaanse Sabiha Sumar (1961) die eerder documentaires maakte over beknotte Pakistaanse vrouwen in 1979 (Who Will Cast the First Stone) en in 1999 (Don't Ask Why). Sumar studeerde politicologie, internationale betrekkingen en filmwetenschappen in de Verenigde Staten.

Don't Ask Why

1999 | Documentaire

Pakistan/Duitsland 1999. Documentaire van Sabiha Sumar.

Anousheh, een meisje van zeventien uit Karachi, is volgens haar moeder op de huwbare leeftijd, maar zij denkt niet aan trouwen. Ze wil studeren en debatteert met haar vader over de uitleg van de koran, waarin volgens haar staat dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen. Ze wil daarom lid worden van de religieus-politieke partij Jamaat-i-Islami die gelijke rechten voor vrouwen in het partijprogramma heeft staan. Anousheh ontdekt echter dat ook die partij door mannen wordt gedomineerd... Het interessante scenario van de 37-jarige regisseuse Sumar van deze in cinema vérité stijl gedraaide film legt de vinger op een zere plek: vrouwenrechten in een islamitisch land. De strijd zal lang en taai zijn, maar die gelijkheid komt er op den duur. De film is door zijn lengte van minder dan een uur heel geschikt om in discussiegroepen vertoond te worden. Een belangwekkend maatschappelijk portret dat zijn steentje bijdraagt en achteraf een historisch tijdsbeeld zal laten zien. Aan de negatieve zijde staat dat Sumar een jonge vrouw uit de betere middenklasse met kansen laat zien. Anderzijds is het waar dat juist die klasse een voortrekkersfunctie heeft om de grote minderbedeelde of totaal onbedeelde meerderheid te verheffen uit kommervolle middeleeuwse omstandigheden. Het camerawerk is van M. Claire Pijman. Voor het eerst vertoond op een festival in New Delhi, omdat de maakster om heel begrijpelijke redenen het risico niet heeft durven nemen deze vorm van maatschappijkritiek in eigen land te lanceren. Uitgezonden o.a. in de reeks van Das kleine Fernsehspiel in het kader van de serie Menschen im Islam van de Duitse omroep ZDF en diens satellietzender 3Sat, die participeerden in de productiekosten en coproducent waren. DigiBeta.

Von Müttern, Mäusen und Heiligen

1994 | Documentaire

Pakistan/Duitsland 1994. Documentaire van Sabiha Sumar. Met o.a. Samiya K. Mumtaz, Hafeeza en Mohammad Feroze.

In een voor de toerist ontoegankelijk gebied van Pakistan, Gujrat, gelooft men dat, als er een mongooltje (Mäus) geboren wordt, men dit moet achterlaten in de schrijn van de tempel van Shah Daula in Punjab. Deze kinderen groeien op tussen soortgenoten en leven van bedelarij. Regisseur Sumar, de enige onafhankelijke cineaste van Pakistan, volgt een moeder die op zoek gaat naar het kind dat ze jaren geleden in de tempel aan zijn lot overliet. Waarschijnlijk is een deel van de film geacteerd, want niet alles wat op het scherm komt kan toeval zijn. Toch werd het een pakkend portret van een ons onbekende beschaving. Sumar schreef het scenario en achter de camera stond Marie-Claire Pyman.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sabiha Sumar op televisie komt.

Reageer