Holger Löwenadler (1904-1977): cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Paradistorg

1977 | Drama, Komedie

Zweden 1977. Drama van Gunnel Lindblom. Met o.a. Birgitta Valberg, Sif Ruud, Margaretha Byström, Agneta Ekmanner en Per Myrberg.

Een uitgebreide familie brengt de jaarlijkse vakantie door in een idyllisch zomerhuis. Het middenklasse-comfort wordt enigermate verstoord door huwelijks- en andere problemen en het kritisch optreden van buitenstaanders, maar een rustig jongetje naar wie niemand hoefde om te kijken pleegt aan het eind van het verblijf zelfmoord. Vooral qua spelregie een opmerkelijk debuut van actrice Lindblom dat qua inhoud nooit onnodig zwaarwichtig wordt. Een reeks treffende vrouwenportretten van vier generaties.

Monismanien 1995

1975 | Sciencefiction

Zweden 1975. Sciencefiction van Kenne Fant. Met o.a. Erland Josephson, Harriet Andersson, Ingrid Thulin, Gösta Cederlund en Holger Löwenadler.

Tien jaar na WO III wordt in een totalitair regime een leraar die zelfstandig en kritisch denken onderwijst als vijand van de ideologie in staat van beschuldiging gesteld en veroordeeld. Zijn leerlingen komen in stil verzet. De film veroorzaakte controverses in Zweden omdat Fant misbruik had gemaakt van zijn positie als hoofd van de Zweedse filmindustrie om zichzelf een filmopdracht te geven. Zijn scenario is inderdaad clichématig en zijn regie een dorre registratie, maar de voortreffelijke acteurs spelen boven die beperkingen uit.

Maîtresse

1975 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1975. Drama van Barbet Schroeder. Met o.a. Bulle Ogier, Gérard Depardieu, Holger Löwenadler, André Rouyer en Tony Taffin.

Een berooide provinciaal verkoopt huis aan huis kunstboeken en verkent daarbij ook de mogelijkheden tot inbraak. Zo wordt hij geconfronteerd met het dubbelleven van een aantrekkelijke flatbewoonster die een etage lager meesteres is van masochistische client[KA2]ele. Nieuwsgierigheid en een zekere fascinatie doen hem aan haar `mises-en-sc[KA2]ene` deelnemen en hij leert de strikte scheiding van beide levens accepteren van de vrouw van wie hij gaat houden, maar ze blijkt n[KA2]og een (geheim) leven te hebben. Schroeder meende dat dat weinig bekende aspect van de erotiek voldoende interessante filmstof was en vergat daardoor zijn scenario dat geen moment boeit of overtuigt. De klinische, onsensationele presentatie van sadistische praktijken geeft een zekere fascinatie, maar draagt niets bij tot de dramatiek. De broze, meisjesachtige Ogier is een verrassende, maar weinig overtuigende keus voor de rol van meesteres.

Lacombe Lucien

1974 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1974. Oorlogsfilm van Louis Malle. Met o.a. Pierre Blaise, Aurore Clément, Holger Löwenadler, Therese Giehse en Stéphane Bouy.

Een stadje in de zuid-westelijke Lot, zomer 1944. Lucien is te jong en onberekenbaar voor de maquis (Résistance). Door een samenloop van omstandigheden belandt hij via Franse collaborateurs bij de Gestapo. Droog schetst Malle de snelle opkomst en nog snellere neergang van een oliedomme, brute opportunist overvallen door de gebeurtenissen. Meedogenloos is het tijdsbeeld van een gespleten natie vol landverraders, dieven en antisemieten. Co-scenarist is romancier Patrick Modiano, maar het harde naturalisme van Lacombe Lucien heeft niets gemeen met de stille melancholie van zijn literatuur.

Mannen frȧn andra sidan

1971 | Avonturenfilm, Historische film

Zweden​/​​USSR 1971. Avonturenfilm van Joeri Jegorov. Met o.a. Slava Tichonov, Bibi Andersson, Patrick Wymark, Valentin Gaft en Gunnel Broström.

Een Russische spoorwegingenieur wordt in 1920 door de revolutionaire regering naar Stockholm gestuurd met een bestelling voor locomotieven. Wit-Russische spionnen proberen eerst het contract en vervolgens de locomotieven zelf te saboteren, terwijl de held verliefd wordt op een Zweedse dame. Een historische transactie is de aanleiding voor deze onderhoudende, maar nergens opmerkelijke avonturenfilm. In de Engels gesproken exportversie is negen minuten politieke propaganda achterwege gelaten.

Här har du ditt liv

1966 | Drama

Zweden 1966. Drama van Jan Troell. Met o.a. Eddie Axberg, Gudrun Brost, Ulla Akselson, Holger Löwenadler en Allan Edwall.

Tiener Olav hopt in Noord-Zweden van baan naar baan: hij verdient zijn geld onder meer als houthakker en metselaar. Langzaam maar zeker groeit zijn klassenbewustzijn, vooral als operateur bij een rondreizend filmgezelschap, waarna hij zich aansluit bij de opkomende arbeidersbeweging. Na een mislukte spoorwegstaking vertrekt hij naar het zuiden in de hoop op verwezenlijking van het ideaal. Dit opmerkelijk speelfilmdebuut uit 1966, gebaseerd op de autobiografische boeken van Nobelprijswinnaar Eyvind Johnson, kiest de vorm van een roadmovie – zowel door de regio als door de jaren heen – om het ontwikkelingsproces van de jonge held zichtbaar te maken in afwisselingen van seizoenen en tragikomische ontmoetingen in lyrisch bevlogen vormgeving. Meermaals bekroond en de start van een glorieuze carrière voor regisseur Jan Troell, die zou uitgroeien tot een van de grootheden van de Zweedse cinema.

Paw

1962 | Familiefilm, Drama

Denemarken 1962. Familiefilm van Astrid Henning-Jensen en Bjarne Henning-Jensen. Met o.a. Jimmy Sterman, Edvin Adolphson en Holger Löwenadler.

Een Westindisch weeskind wordt naar familie in Denemarken gestuurd, waar hij om zijn huidskleur wordt gediscrimineerd en aanpassingsproblemen heeft. Hij vindt troost in de natuur en in de vriendschap met een stroper. Deze gevoelige, maar niet sentimentele, jeugdfilm laat de problematiek en de personages wat al te vaak los voor stukken natuurdocumentaire, die door de schrille kleuren een prentenboekkarakter krijgen. De jeugdige hoofdrolspeler is een Nederlander.

Giftas

1957 | Drama

Zweden 1957. Drama van Anders Henrikson. Met o.a. Mai Zetterling, George Fant, Gunnel Broström, Hjördis Pettersson en Anita Björk.

Tweeluik naar verhalen van August Strindberg. Zeeman merkt dat zijn echtgenote tijdens zijn afwezigheid onder invloed van religieuze blauwkous is gekomen, maar prikkelt haar jaloezie door met die vriendin te gaan flirten. Moederloos meisje heeft een mannelijke opvoeding gekregen en afkeer van seks. Ze trouwt om zijn geld met een intellectueel die ze door erotische chantage weet te domineren in uitzichtloos huwelijk. Na lichte ironie van de eerste episode heeft deel 2 van de auteur de bekende zwartgalligheid waarin Björk de beroemde rol van FRÖKEN JULIE evenaart.

A Ship Bound for India

1947 | Drama, Experimenteel

Zweden 1947. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Birger Malmsten, Holger Löwenadler, Gertrud Fridh, Anna Lindahl en Lasse Krantz.

De gebochelde zoon van een scheepskapitein wordt door de vader van zijn geliefde geminacht en na rivaliteit om de liefde van het meisje zelfs naar het leven gestaan. Na een zelfmoordpoging wordt hij bevrijd van zijn minderwaardigheidscomplex en vindt hereniging plaats met het meisje. Een melodramatische Bergman-film die boeit door de tekening van het claustrofobische bestaan aan boord enerzijds en die van het provinciaal revuetheater (waar het meisje vandaan komt) anderzijds. Een groteske rol van Löwenadler als de vader die opschept over zijn avonturen en verre reizen en door toenemende blindheid wegvlucht in fantasievaarten.

Iris och löjtnantshjärtna

1946 | Drama, Romantiek

Zweden 1946. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Mai Zetterling, Alf Kjellin, Holger Löwenadler, Margaretha Fahlén en Ȧke Claesson.

Een legerofficier is door zijn familie voorbestemd tot een rijk huwelijk, maar wordt verliefd op een dienstmeisje. Als hij verongelukt, blijkt ze zwanger en de familie probeert haar zg. liefdadig af te kopen, maar ze verkiest voor zichzelf en haar kind te blijven zorgen. Dit traditioneel drama van standsverschil kreeg - als vaker in Sjöbergs films - nu een verrassende, pre-feministische benadering die de jonge Zetterling geleidelijk aan naar een onafhankelijk zelfbewustzijn laat toegroeien.

Ordet

1943 | Drama

Zweden 1943. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Victor Sjöström, Holger Löwenadler, Rune Lindström, Stig Ohlin en Wanda Rothgardt.

In 1925 heeft een diepgelovige boer op het platteland van Denemarken drie zoons. De jongste is verliefd op de dochter van een conservatieve Lutheraanse sekteleider, maar mag niet met haar trouwen, tenzij vader en zoon zich aansluiten bij de sekte. En de middelste denkt dat hij Jezus is. Zeer Scandinavisch drama in zwart-wit met een prima hoofdrol voor Victor Sjöström als de boer. Gebaseerd op een toneelstuk van schrijver-dominee Kaj Munk. In 1955 won Carl Theodor Dreyer in Venetië een Gouden Leeuw met een gelijk­namige, nog iets betere versie van het stuk.

Himlaspelet

1942 | Drama, Mysterie

Zweden 1942. Drama van Alf Sjöberg. Met o.a. Rune Lindström, Eivor Landström, Gudrun Brost, Anders Henrikson en Arnold Sjöstrand.

Door de jaloezie van dorpelingen wordt een zuiver boerenmeisje van hekserij beschuldigd en sterft. Haar verloofde wendt zich vergeefs tot God om gerechtigheid en wordt uit verbittering een machtig en rijk man die zijn ziel verloren heeft, maar hij krijgt tenslotte genade en wordt met de verloren geliefde herenigd. Dit religieus mysteriespel - naar een toneelstuk van de hoofdrolspeler Lindström - heeft inmiddels veel van zijn oorspronkelijke werking verloren, maar blijft interessant, al was het alleen maar om duidelijk te maken dat Ingmar Bergman deel uitmaakt van een lange Zweedse culturele traditie.

Branningar (Ocean Breakers)

1935 | Drama

Zweden 1935. Drama van Ivar Johansson. Met o.a. Tore Svennberg, Sten Lindgren, Carl Strom, Ingrid Bergman en Bror Ohlsson.

Een dominee, die tegen zijn zin het ambt uitoefent, heeft zijn oog laten vallen op een dochter (Ingrid) van een visser. De dochter raakt in verwachting en de dominee, die in gewetenswroeging de stormachtige nacht is ingerend, weet zich niets meer te herinneren. Eerste hoofdrol van Bergman (in haar tweede film) toont een actrice, die met kop en schouders boven de ervaren collega's uitsteekt in dit melodrama.