John Qualen: cast.
Er zijn 47 films gevonden.

Frasier, the Sensuous Lion

1973 | Fantasy, Erotiek

Verenigde Staten 1973. Fantasy van Pat Shields. Met o.a. Michael Callan, Katherine Justice, Marc Lawrence, Malachi Throne en Peter Lorre Jr..

Een verlegen zo[KA3]oloog ondekt dat hij door middel van telepathie kan communiceren met een potente oude leeuw (met de stem van Victory Jory), die hem o.a. leert hoe hij bij de dames in de smaak moet vallen. De film kent een aantal aardige situaties door de combinatie van een wat zonderling fantasy- verhaal en een hele milde seks-komedie, maar het geheel maakt een onevenwichtige indruk. Ook bekend als FRASIER, THE LOVABLE LION.

Hail, Hero!

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van David Miller. Met o.a. Michael Douglas, Arthur Kennedy, Teresa Wright, John Larch en Charles Drake.

Debuutfilm van Michael Douglas waarin de novice zich ontpopt van bevlogen demonstrant tegen de oorlog in Vietnam tot bevlogen demonstrant in de oorlog in Vietnam. Onze held meent namelijk dat hij de Vietcong kan bekeren met Liefde in plaats van met Kogels. Een nobel streven dat met wortel en tak lijkt te worden uitgeroeid door de schrale realiteit. Maar onze langharige held moet en zal zegevieren. Een betere wereld is mooi meegenomen maar waar het natuurlijk om draait is goedkeuring van de vader. Hopeloos gedateerd en tegelijkertijd eeuwig actueel.

A Big Hand for the Little Lady

1966 | Western, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1966. Western van Fielder Cook. Met o.a. Joanne Woodward, Henry Fonda, Jason Robards, Charles Bickford en Burgess Meredith.

Een uitstekende komedie rond een spel poker in het Oude Westen. Bovendien een prachtige rolverdeling. Er is een aardige verrassing aan het eind.

A Patch of Blue

1965 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1965. Drama van Guy Green. Met o.a. Sidney Poitier, Elizabeth Hartman, Shelley Winters, Wallace Ford en Ivan Dixon.

De jonge, blanke Hartman is door een ongeluk blind geworden. Haar moeder (Winters) beschouwt haar als een lastpost. De enige bij wie ze een beetje liefde vindt, is haar grootvader (Ford) die meer dronken dan nuchter is. Hij neemt haar geregeld mee naar het park, waar ze in de buitenlucht goedkope halskettingen maakt. Op een dag leert ze er Poitier kennen, die haar wereld doet opbloeien en haar ervan overtuigt dat ze tot veel meer in staat is. Ze wordt verliefd op hem, zonder iets te weten van zijn huidskleur. Brave, sentimentele film, die pleit voor rassenintegratie, op een stroperige manier die het destijds goed deed, maar nu niet erg geloofwaardig meer is. De acteurs zijn echter grandioos, en vanwege hun spelprestaties is het de moeite waard om te gaan kijken. Winters kreeg een Oscar voor haar spel. Green baseerde het scenario op de roman Be Ready With Bells And Drums van Elizabeth Kata. Robert Burks tekende voor de fotografie. Gedraaid in Panavision.

The Seven Faces of Dr. Lao

1964 |

Verenigde Staten 1964. George Pal. Met o.a. Tony Randall, Barbara Eden, Arthur O'Connell, John Ericson en Argentina Brunetti.

Dr. Lao (Randall) baart overal heel wat opzien met zijn circus. Ook in het provinciestadje Abalone is hij een sensatie. In de vrije uren voor zijn show, onderzoekt hij wat er reilt en zeilt in het stadje. Het publiek wacht het vreemdste schouwspel dat ze ooit hebben gezien. Een meesterlijke allegorie op de hypocrisie van mensen onderling. Legende en mythologie zijn de voedingsbodem van dit sprookje voor volwassenen, door Pal grandioos in beeld gebracht. Alle eer komt daarbij toe aan Randall, die in zes verschillende rollen is te zien. Het scenario van Charles Beaumont is gebaseerd op The Circus Of Dr. Lao van Charles G. Finney. William Tuttle ontving een verdiende Oscar voor de make-upeffecten. Prachtige fotografie van Robert Bronner.

The Man Who Shot Liberty Valance

1962 | Western

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Vera Miles, Lee Marvin en Edmond O'Brien.

Als de idealistische Ransom Stoddard (Stewart) aankomt in het plaatsje Shinbone maakt hij hardhandig kennis met de wildheid van het westen. Bandiet Liberty Valance (Marvin) onderstreept met zijn vuisten dat ze in die contreien maling hebben aan wetten en regels. Maar Stoddard neemt de handschoen op en zweert een einde te maken aan de wetteloosheid. Omdat hij met een pistool nog geen olifant op drie meter kan raken neemt ouwe rot Tom Doniphon (Wayne) hem onder zijn hoede. Wayne, Stewart en Marvin spelen uitstekend. Een van de beste westerns in Fords toch al zo imposante oeuvre.

Elmer Gantry

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Simmons, Dean Jagger, Arthur Kennedy en Shirley Jones.

Charlatan Lancaster voegt zich bij de evangeliste Simmons om mee te profiteren van haar rondtrekkende show. Reporter Kennedy probeert hun hypocrisie aan de kaak te stellen. Lancaster won met zijn titelrol een Oscar, evenals Jones met haar rol van een in de steek gelaten meisje dat prostituée is geworden. Brooks kreeg een Oscar voor het scenario. Een energieke bewerking van de roman van Sinclair Lewis over het middenwesten van de jaren 1920- 1930, een film die je beslist moet zien. Camerawerk van John Alton.

Revolt in the Big House

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van R.G. Springsteen. Met o.a. Gene Evans, Robert Blake, Timothy Carey en John Qualen.

Een strakke, typische genre-film over het leven van een gevangene.

The Big Land

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, Virginia Mayo, Edmond O'Brien, Anthony Caruso en Julie Bishop.

Ladd brengt ranchers en farmers samen voor de aanleg van een spoorlijn waarvan iedereen profiteert. Caruso speelt de rol van de slechterik. Het scenario van deze routinewestern is van David Dortort, de schepper van BONANZA.

The Searchers

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond en Natalie Wood.

Terug uit de Amerikaanse Burgeroorlog gaat Ethan Edwards (Wayne) op bezoek bij de ranch van zijn broer en diens ­gezin. Daar zijn de Comanches op oorlogspad. Wanneer de ranch wordt overvallen en zijn nichtjes worden gekidnapt gaat hij met een paar man naar hen op zoek. Gaandeweg wordt duidelijk dat hij volledig verteerd wordt door zijn haat tegen oorspronkelijke Amerikanen. Gedurfde western van Ford en Wayne, waarin de bloederige geschiedenis en het racisme in de VS aan de kaak worden gesteld. Prachtig geschoten: David Lean keek bij de film af hoe hij het landschap in Lawrence of Arabia in beeld wilde brengen.

At Gunpoint

1955 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1955. Western van Alfred L. Werker. Met o.a. Fred MacMurray, Dorothy Malone, Walter Brennan, Tommy Rettig en Skip Homeier.

Een van de antwoorden op HIGH NOON - een western waaraan velen zich hebben geërgerd. MacMurray schiet de leider van een bende bankrovers neer en wordt dan door de stad toegejuicht. Wanneer de bende de stad binnentrekt keert de hele stad om en staat als een man achter hem. Goed gemaakte western. HIGH NOON was weliswaar succesvol, maar werd vanwege het lage tempo en de afwezigheid van grote actiescènes niet door iedereen als een echte western beschouwd. Gefilmd in CinemaScope.

The Other Woman

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Hugo Haas. Met o.a. Hugo Haas, Cleo Moore, Lance Fuller, Lucille Barkley en Jack Macy.

Nonsens over een wraakplan van een meisje jegens haar vroegere baas.

Passion

1954 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Western van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Cornel Wilde, Yvonne De Carlo, Raymond Burr, Lon Chaney jr en John Qualen.

Tijdens de pioniersdagen in Californi[KA3]e wil de jonge cowboy Wilde zich wreken op de bandieten die zijn familie hebben uitgeroeid en hun land hebben gestolen. Hij doodt de mannen van Hale een voor een, terwijl hij zelf wordt achtervolgd door de politie. Hulp krijgt hij van de zus van zijn vermoorde vrouw (beide rollen vertolkt door DeCarlo). Traditionele wraak-western, die echter met veel bravoure werd gedraaid in overgebleven decors van big-budget-films. Knap spel ook in diverse bijrollen (zelfs Stuart Whitman komt even langs als cowboy). Scenario van Joseph Leytes, Beatrice A. Dresher en Howard Eastabrook. Mooi in beeld gebracht door John Alton.

I, the Jury

1953 | Misdaad

Verenigde Staten 1953. Misdaad van Harry Essex. Met o.a. Biff Elliot, Preston Foster, Peggie Castle, Elisha Cook jr en John Qualen.

Een weinig opvallende Mickey Spillane-misdaadfilm, met Mike Hammer die de moordenaar van zijn vriend zoekt. Oorspronkelijk gefilmd in 3D. Opnieuw gemaakt in 1982 met Armand Assante in hoofdrol, nu in 2D.

Hans Christian Andersen

1952 | Musical, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1952. Musical van Charles Vidor. Met o.a. Danny Kaye, Farley Granger, Zizi Jeanmaire, Roland Petit en John Qualen.

Dit is niet zozeer een biopic over Hans Christian Andersen, als wel een sprookje over 's wereld bekendste sprookjesverteller, zo vermeldt de film aan het begin. Broadway-ster Danny Kaye, door producent Samuel Goldwyn naar Hollywood gehaald, schittert in deze kleurrijk vormgegeven musical als de Deense geboren chroniqeur die jonge luisteraars amuseert én de stuipen op het lijf jaagt. De verbaal rappe Kaye zingt fraaie liedjes, waaronder Frank Loessers voor een Oscar genomineerde song 'Thumbelina'. De andere vier nominaties gingen naar onder meer kostuumontwerp en het camerawerk van Harry Stradling sr.

Belle Le Grand

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Vera Ralston, John Carroll, William Ching, Hope Emerson en Stephen Chase.

Weer eens een grote western van Republic, dat wil zeggen dat Herbert Yates persoonlijk de produktie deed, dat er veel geld tegenaan werd gesmeten en dat Daniel Beauchamp het scenario schreef. Maar zelfs hij heeft van het verhaal van Peter Kyne niet veel kunnen maken. Ralston is als gokster nauwelijks opwindend te noemen en Carroll heeft nog nimmer een westernfan enthousiast kunnen maken. Onder aan de lijst van acteurs vinden we de naam van James Arness, de latere Matt Dillon uit de tv- serie GUNSMOKE.

The Big Steal

1949 | Avonturenfilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1949. Avonturenfilm van Don Siegel. Met o.a. Robert Mitchum, Jane Greer, William Bendix, Ramon Novarro en Don Alvarado.

Met het gaspedaal consequent ingedrukt en een kofferbaklading hardgekookte dialogen spurt deze RKO-film noir langs diverse verhaalhaarspeldbochten richting Mexico. Een dankbaar deel van de jalapeño-teksten is voor Mitchum en Greer, eerder noir-droompaar in Jacques Tourneurs duistere Out of the Past. Robert is de US Army-luitenant annex koerier die ervan wordt beschuldigd handlanger te zijn van de gangsters die 300.000 salarisdollars hebben geroofd. Jane is het ex-snoesje van de hoofddader, die haar nog wat pesos schuldig is. Siegel op z'n geïnspireerd-effectieve low budget-best, Mitchum met legendarische swagger.

Hollow Triumph

1948 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1948. Misdaad van Steve Sekely. Met o.a. Paul Henreid, Joan Bennett, Eduard Franz, Leslie Brooks en John Qualen.

Henreid overvalt met zijn trawanten het casino van een beruchte gangsterbaas, die achter hem aankomt. Hij ziet zich gedwongen steeds verder te vluchten, tot hij een arts ziet die sprekend op hem lijkt. Het enige verschil is een litteken op het gezicht, maar daar is wel iets op te vinden. Sterke film noir vol onverwachte wendingen, met een obligate maar compleet overbodige love-story. Goed scenario van Daniel Fuchs, naar een roman van Murray Forbes. Verrassende ontknoping. Henreid produceerde. Camera werd gehanteerd door John Alton. Sol Kaplan componeerde een swingende jazz-score. Uitstekende ontspanning zonder pretenties. Ook bekend als THE SCAR.

16 Fathoms Deep

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Irving Allen. Met o.a. Lon Chaney jr, Lloyd Bridges, Arthur Lake, Eric Feldary en Tanis Chandler.

Onschuldig verhaal over sponsenduiken in Florida, waarin Bridges het keurig doet als duiker.

Song of Scheherazade

1947 | Muziek

Verenigde Staten 1947. Muziek van Walter Reisch. Met o.a. Yvonne De Carlo, Brian Donlevy, Jean-Pierre Aumont, Eve Arden en Philip Reed.

Kleurijke kitsch over Rimsky-Korsakows ware inspiratie: een danseres (De Carlo). Scenario van de regisseur.

River Gang

1945 | Misdaad

Verenigde Staten 1945. Misdaad van Charles David. Met o.a. Gloria Jean, Keefe Braselle en John Qualen.

Een meisje dat aan de waterkant leeft is vol fantasieën en raakt bij moord en een misdaadsyndicaat betrokken. De film stijgt boven het B-niveau uit.

Adventure

1945 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1945. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Greer Garson, Joan Blondell, Thomas Mitchell en Tom Tully.

Gable is terug en Garson heeft hem; beiden gaan ten onder in deze omslachtige komedie over varende vrijbuiter en volgzame bibliothecaresse. Zelfs de joviale Blondell kan film niet redden.

Dark Waters

1944 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1944. Drama van André De Toth. Met o.a. Merle Oberon, Franchot Tone, Thomas Mitchell, Fay Bainter en Rex Ingram.

Waarschijnlijk was lichtgewichtregisseur De Toth de enige zwakke schakel in deze spannende film die gebaseerd is op een verhaal van Frank en Marian Cockrell. Met haar thriller-ervaring maakte Joan Harrison (Rebecca) een goed script dat prima paste bij de mysterieuze diva Oberon (Wuthering Heights) en alles werd sfeervol verfilmd door John Mescall (The bride of Frankenstein). Maar de Hitchcock-achtige verwikkelingen rond de getraumatiseerde, watervrezende Leslie (Oberon) en de boef (Mitchell, van Stagecoach) die misbruik wil maken van Leslie's zwakke punten, werden door het publiek niet heel erg gewaardeerd. Opnieuw moeten we vaststellen dat Hitchcock uniek was. (IdH/VPRO Gids)

An American Romance

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van King Vidor. Met o.a. Brian Donlevy, Ann Richards, Walter Abel, John Qualen en Stephen McNally.

Lang en smakelijk verhaal over hoe een geïmmigreerd metaalbewerker geld en macht verwerft. Was misschien beter geweest wanneer een ander met meer aantrekkingskracht dan Donlevy de hoofdrol had gespeeld.

Swing Shift Maisie

1943 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1943. Romantiek van Norman Z. McLeod. Met o.a. Ann Sothern, James Craig, Jean Rogers, Connie Gilchrist en John Qualen.

Wanneer ze weer eens zonder werk zit krijgt actrice/danseres Maisie (Sothern) een baan aangeboden in een vliegtuigfabriek, waar ze zich al vlug opwerkt tot de mascotte van de werkplaats. Trouwhartig als altijd stelt ze nieuwelinge Rogers voor aan haar vriend, de piloot Craig. Rogers beloont haar niet alleen door haar vriend af te pakken, maar gaat bovendien rondbazuinen dat Maisie de fabriek saboteert. Vreselijk achterhaalde story, die kenmerkend is voor de oorlogsjaren. De Maisie-serie werkt volledig op formule en biedt weinig aantrekkelijks meer. Mary C. McCall Jr. en Robert Halff schreven het scenario, dat werd verfilmd door Harry Stradling. Gevolgd door MAISIE GOES TO RENO. Zie ook: 'Maisie'-serie.

Tortilla Flat

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Hedy Lamarr, John Garfield, Frank Morgan en Akim Tamiroff.

Steinbecks hartige roman over de Californische vissersgemeenschap met levendige rollen van de drie topsterren; hondenvriend Morgan steelt de show.

Jungle Book

1942 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1942. Avonturenfilm van Zoltan Korda. Met o.a. Sabu, Patricia O'Rourke, Joseph Calleia, John Qualen en Rosemary DeCamp.

Oogstrelende adaptatie in Technicolor van Rudyard Kiplings drie Mowgli-verhalen uit zijn bundel The Jungle Book (1894). Gouden greep is Sabu (achternaam Dagastir) als de door wolven grootgebrachte Indiase jungleknaap: de interactie tussen de voormalige staljongen van een Maharadja en de dierencast oogt volkomen natuurlijk. Curieus genoeg bleef dit fraaie exotische avontuur, dat met de latere vrolijke Disney-animatieversie weinig gemeen heeft, Oscarloos. Hongaarse broers Alexander, Zoltan en Vincent Korda waren verantwoordelijk voor respectievelijk productie, regie en productieontwerp. Dramatische score van Miklós Rósza.

Arabian Nights

1942 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Avonturenfilm van John Rawlins. Met o.a. John Hall, Maria Montez, Sabu, Leif Erickson en Turhan Bey.

Kleurrijk amusement, prachtig gefilmd in 'Technicolor', over een flitsende held, een tot slavernij gebrachte Scheherazade en een schurkachtige kalief. De eerste film waarin Montez, Hall en Sabu samenwerkten. Scenario van Micheal Hogan naar een vertelling uit Verhalen voor 1001 nachten. Camerawerk van Milton Karsner.

Shepherd of the Hills

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Betty Field, Harry Carey, Beulah Bondi en Janes Barton.

Een onevenwichtige filmversie van het verhaal van Harold Bell Wright over een geladen schermutseling tussen bewoners van de Ozark en buitenstaanders die land willen kopen. Wayne speelt een uitstekende rol en is omgeven door goede vertolkers; prachtig in kleur gefilmd door Charles Lang Jr. en W. Howard Greene.

Out of the Fog

1941 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1941. Misdaad van Anatole Litvak. Met o.a. Ida Lupino, John Garfield, Thomas Mitchell, Eddie Albert en George Tobias.

Een goede verfilming van Irwin Shaws The Gentle People, over een gangster die een onschuldige familie in Brooklyn terroriseert.

Million Dollar Baby

1941 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Komedie van Curtis Bernhardt. Met o.a. Priscilla Lane, Ronald Reagan, Jeffrey Lynn, May Robson en Lee Patrick.

Een afgezaagd Warner Bros. product rond de ergerlijk naïeve Pamela McAllister (Lane), die een fortuin erft en daarmee hopen kopzorg.

All That Money Can Buy

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van William Dieterle. Met o.a. Edward Arnold, Walter Huston, James Craig, Anne Shirley en Jane Darwell.

Eenvoudige landbouwer Craig verkoopt zijn ziel en zaligheid aan duivel Huston in ruil voor rijkdom. Met de hulp van beroemde advocaat Arnold krijgt hij tenslotte zijn zaligheid terug. Het Faust-thema werd gesitueerd in het 19e eeuwse New Hampshire, waardoor er goed gebruik gemaakt is van sympathiek Amerikaans erfgoed. Dit alles werd gecombineerd met de komische afwijkingen van de historische figuren, vervreemdende effecten van beelden en een algehele cinematografische trucendoos, waardoor er een bijzonder resultaat is ontstaan. Gebaseerd op de Amerikaanse korte vertelling (en alternatieve filmtitel) THE DEVIL AND DANIEL WEBSTER van Stephen Vincent Benet. Schitterende vertolkingen van Huston (als duivel) en Arnold en Simon als onaardse verleidster. Scenario van Benet en Dan Totheroh. Bernard Herrmann kreeg een Academy Award voor Beste Muziek. Er bestaan versies van 85m tot 112m. Camerawerk van Joseph August. Ook bekend als HERE IS A MAN.

The Long Voyage Home

1940 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1940. Oorlogsfilm van John Ford. Met o.a. John Wayne, Thomas Mitchell, Ian Hunter, Barry Fitzgerald en Wilfrid Lawson.

Een mooie Fordfilm naar de korte toneelstukken van Eugene O'Neill over zeevarende vrienden die dezelfde ideeën en ambities hebben. Een van die prima rollen van Wayne.

The Grapes of Wrath

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin en Dorris Bowden.

Het verhaal van de arme boerenfamilie Joad, die naar Californië emigreert omdat de nieuwe grondeigenaren overschakelen op oogst- en landbouwmachines. Een meesterlijke, niet te evenaren film.

Knute Rockne - All American

1940 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1940. Drama van Lloyd Bacon. Met o.a. Pat O'Brien, Gale Page, Donald Crisp, Ronald Reagan en Albert Bassermann.

Veel bekende rugbyscènes, maar O'Brien als beroemde coach van het Notre Dame-team en Reagan als sterspeler George Gipp maken deze film indrukwekkend. Maar het is mogelijk, dat verscheidene scènes, inclusief de beroemde 'win it for the Gipper' weggeknipt zijn uit een tv-versie in verband met de rechten. Reagans favoriete film.

His Girl Friday

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Rosalind Russell, Ralph Bellamy, Gene Lockhart en Helen Mack.

Verslaggeefster (Russell) stormt op een dag de redactiezaal binnen om haar ex-hoofdredacteur - tevens ex-man - te vertellen dat ze de brui geeft aan haar journalistenbestaan en gaat trouwen met een brave verzekeringsagent. De hoofdredacteur (Grant) wil zijn beste kracht en zijn vrouw behouden en haalt haar over om voor de krant nog een laatste verhaal te maken. Howard Hawks maakte van deze herverfilming van The Front Page (1931) een sprankelend feest. De rappe, uiterst geestige dialogen zijn soms bijna niet te volgen omdat Hawks zijn personages tegelijk laat praten. Meerdere malen zien, dus.

Blondie on a Budget

1940 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van Frank Strayer. Met o.a. Penny Singleton, Arthur Lake, Rita Hayworth, Larry Simms en Danny Mummert.

Columbia's ster Hayworth in de rol van naïef meisje komt langs als Dagwood's ex-liefje en dit maakt Blondie's jaloers, hetgeen niet zo verwonderlijk is. De lieftallige Rita helpt om deze aflevering op te fleuren.

Angels Over Broadway

1940 | Misdaad

Verenigde Staten 1940. Misdaad van Ben Hecht en Lee Garmes. Met o.a. Rita Hayworth, Thomas Mitchell, John Qualen, George Watts en Douglas Fairbanks jr.

Vreemd Hechtscenario over spitse Fairbanks die Hayworth, met altijd pech, rekruteert voor een oplichterszaak; mooi bijgestaan door Mitchell en Qualen, maar de film haalt het net niet.

Thunder Afloat

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van George B. Seitz en George Seitz. Met o.a. Wallace Beery, Chester Morris, Virginia Grey, Clem Bevans en John Qualen.

Een meer dan middelmatige Beery-produktie over een ervaren zeebonk die concurrentie krijgt van Morris als hij dienst neemt bij de marine.

Seventh Heaven

1937 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van Henry King. Met o.a. Simone Simon, James Stewart, Jean Hersholt, Gregory Ratoff en Gale Sondergaard.

De klassieke zwijgende film over een ontroerende Franse liefdesgeschiedenis werd opnieuw gefilmd, ditmaal niet zo goed, met Stewart als Fransman en met een kliederig scenario.

Fifty Roads to Town

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Norman Taurog. Met o.a. Don Ameche, Ann Sothern, Slim Summerville, Jane Darwell en John Qualen.

Uitstekende komedie met Ameche en Sothern, die er beiden tussen uitgepiept zijn, ieder om zijn eigen reden, en samen ingesneeuwd raken in een kleine herberg.

Reunion

1936 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1936. Drama van Norman Taurog. Met o.a. Jean Hersholt, Rochelle Hudson, John Qualen, Slim Summerville en Sara Haden.

De tweede en laatste film rond de 5 babies Dionne (de eerste was THE COUNTRY DOCTOR). Er wordt een reünie georganiseerd voor dokter Jean Hersholt, waarbij alle kinderen en volwassenen die hij ter wereld heeft helpen brengen aanwezig zijn. Wat stijf, maar met goede karakterspelers uit de Fox-stal.

Doubting Thomas

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van David Butler. Met o.a. Will Rogers, Billie Burke, Alison Skipworth, Sterling Holloway en Andrew Tombes.

Rogers is op zijn best als man uit de provincie, die als zijn toneelminnende vrouw bij een toneelgezelschap gaat, met de meest excentrieke en pompeuze figuren te maken krijgt. Vaak geestige bewerking van het toneelstuk THE TORCH BEARERS van George Kelly. Alison Skipworth blinkt uit als regisseur van het stuk.

Charlie Chan in Paris

1935 | Mysterie

Verenigde Staten 1935. Mysterie van Lewis Seiler. Met o.a. Warner Oland, Mary Brian, Thomas Beck, Erik Rhodes en John Miljan.

Bondige film uit het begin van de reeks. Chan houdt valsmunters aan met behulp van Zoon Nummer Een, Luke, die voor het eerst de rol van Lee speelt.

Black Fury

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Paul Muni, Karen Morley, William Gargan, Barton MacLane en Mae Marsh.

Hard sociaal drama over mijnwerkers die belaagd worden door onveilige arbeidsomstandigheden, stakingen en corruptie. Muni, in de hoofdrol, is zoals gewoonlijk gedenkwaardig. Scenario van Abem Finkel en Carl Erickson. Camerawerk van Byron Haskin.

Our Daily Bread

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van King Vidor. Met o.a. Karen Morley, Tom Keene, John Qualen, Barbara Pepper en Addison Richards.

Dit depressiedrama, geroemd als een klassieker, is intrigerend wat betreft zijn boodschap van met-zijn-allen-de-handen-uit-de-mouwen-steken, maar gaat de mist in door een afgrijselijke vertolking van hoofdrolspeler Keene. De 'Irrigatiescène' aan het eind is niettemin gedenkwaardig.

Counsellor-at-Law

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van William Wyler. Met o.a. John Barrymore, Bebe Daniels, Doris Kenyon, Onslow Stevens en Isabel Jewell.

Levendige bewerking van stuk van Elmer Rice over een meedogenloze advocaat die uit het niets omhoog is geklommen, maar die zijn afkomst niet kan verloochenen en aan zijn succes begint te twijfelen als hij te horen krijgt dat zijn vrouw hem ontrouw is geweest. Barrymore in een van zijn grootste vertolkingen in deze pittige, kleurrijke rol; Wyler houdt er een angstaanjagend tempo in.