Ernst Günther: cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Den vita lejoninnan

1996 | Thriller

Zweden​/​​Noorwegen​/​​Denemarken 1996. Thriller van Per Berglund. Met o.a. Rolf Lassgȧrd, Charlotte Sieling, Cecilia Zwick-Nash, Jesper Christensen en Tshamano Sebe.

Commissaris Kurt Wallander (Lassgȧrd) komt op het spoor van een samenzwering, waarbij het de bedoeling is om de president van Zuid-Afrika Nelson Mandela dood te schieten bij uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede. Realistisch gemaakt tv-voer. Lars Björkman schreef het scenario naar het korte verhaal 'The White Lioness' van Henning Mankell. Camerawerk van Tony Forsberg.

Hundarna i Riga

1995 | Misdaad

Denemarken​/​​Zweden 1995. Misdaad van Per Berglund. Met o.a. Rolf Lassgȧrd, Björn Kjellman, Benny Poulsen, Charlotte Sieling en Pauls Butkevics.

Twee smokkelaars vinden op de Oostzee een reddingssloep met de lijken van twee jongemannen. Om niet ontdekt te worden slepen ze het bootje naar de wateren rondom de havenstad Ystad in Zuid- Zweden, waar Kurt Wallander (Lassg[KA9]ard) hoofd van de afdeling moordzaken is. Wallander is er snel achter dat het om twee mannen uit Letland gaat. Majoor Karlis Liepa (Poulsen) komt uit Riga aangereisd. Het valt Wallander op dat zijn collega weinig mededeelzaam is en angstvallig zijn aktentas bij zich houdt. Een indiscrete blik leert hem dat er zich een rood gekleurd dossier in bevindt; waarschijnlijk Liepa`s `levensverzekering`, want binnen de Letlandse politie wemelt het nog van ex-informanten van de Russische geheime politie en corrupte smerissen, die met de maffia samenwerken. Helaas ziet Wallander het alleen maar van de buitenkant. Korte tijd later hoort Wallander dat Liepa na zijn terugkomst in Letland is vermoord. Omdat het geval nog niet is afgesloten, begeeft Wallander zich naar Riga, maar de politie is weinig behulpzaam. Via een ondergrondse organisatie komt Wallander in contact met de weduwe (Sieling) en krijgt hij te horen dat de bewijzen zich in de archieven van de politie bevinden. Toegang via een huzarenstukje levert niets op. Het rode dossier van Liepa moet nu dringend opgespoord worden om de zaak te klaren. Het scenario van Lars Björkman naar de gelijknamige roman van Henning Mankell is spannend en stelt Wallander-fans beslist niet teleur. Het camerawerk is van Tony Forsberg. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Mördare utan ansikte

1994 | Misdaad, Thriller

Zweden 1994. Misdaad van Per Berglund. Met o.a. Rolf Lassgȧrd, Sven Wollter, Ȧke Jörnfalk, Rolf Lydahl en Anders Weick.

In Lenarp, een dorpje in Zuid-Zweden, wordt een bejaard boerenechtpaar op beestachtige wijze afgeslacht. De man is overleden, maar de vrouw geeft nog enige tekenen van leven. Voordat zij in het ziekenhuis wordt afgeleverd, bezwijkt zij aan haar verwondingen. Bij het uitblazen van haar laatste adem reutelt ze: `buitenlanders, buitenlanders`. Commissaris Kurt Wallander (Lassg[KA9]ard) is met zijn team uit Ystadt belast met het onderzoek. De pers bericht onvriendelijk over buitenlanders, waardoor er een gevoel van xenofobie ontstaat onder de bevolking. Wallander staat voor een moeilijke zaak, want behalve de laatste cryptische kreunen van het slachtoffer, heeft hij geen aanknopingspunten. Hij is bovendien net gescheiden van Mona (Walton) en lijdt verschrikkelijk onder deze toestand. De vrouwelijke officier van justitie Anette Brolin (Gunke) is een aardige verschijning met wie Wallander wel wil samenwerken. In het nabij gelegen Kristiansand is een opvangcentrum voor asielzoekers, waar een brandaanslag wordt gepleegd. Kort erop wordt er een Somali[KA3]er vermoord. Een tweede zaak, die misschien verband houdt met de eerste? Ondertussen vertelt de broer van het slachtoffer, dat deze een buitenechtelijke zoon heeft als gevolg van een relatie met een vrouw in Kristiansand. Als Wallander de directrice van het opvangcentrum Eva Strandberg (Lidbom) hoort, vertelt zij hem dat ze een Citro[KA3]en DS heeft horen wegrijden. Aangezien de auto nogal zeldzaam is (het laatste model dateert uit 1967) is de eigenaar snel achterhaald. Het is Rune Bergman (Ericson), een gepensioneerde smeris. Wallander besluit hem in de gaten te houden en betrapt hem op een wapentransactie. Het blijkt dat Bergman en zijn klant verantwoordelijk zijn voor de moord op de Somali[KA3]er. Bergman verdwijnt achter slot en grendel en de zaak lijkt opgelost totdat er een paar maanden later in Lund een moordaanslag gepleegd wordt op een bejaard echtpaar. Door opmerkzaamheid van de politie kon erger vermeden worden en Wallander ontdekt dat de zaak veel overeenkomsten vertoont met het geval in Lenarp. Nu is het een kwestie van tijd om de puzzel op te lossen. Ondertussen merkt Wallander dat Eva hem zeer genegen is en zijn dochter Landa (Zwick-Nash) komt met een Kenyaanse vriend aanzeilen. Het conventionele scenario van Lars Björkman naar de roman van Henning Mankell had een stuk vlotter mogen zijn en deze mini minstens een kwartier korter. De liefhebbers van het genre zullen het er over eens zijn dat de spelprestaties goed zijn, dat Zweden er mooi uitziet, maar de thema's van wraak en vreemdelingenhaat zijn nauwelijks origineel. Idem voor de soms modieuze subplots. Talloze Duitse krimi's gingen Henning Mankell voor. Het camerawerk is van Tony Forsberg. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Goda människor

1990 | Drama, Familiefilm

Zweden 1990. Drama van Stefan Jarl. Met o.a. Ernst Günther, Viggo Lundberg, Peter Hesse-Overgaard, Axel Danielsson en Karin Nordström.

Realistische, tedere en leuke debuutspeelfilm van Zweedse documentaire-filmer Jarl over jongetje dat eigenzinnig eigen weg gaat. Met zijn oudere vader (G[KA3]unther) verhuist zevenjarige, introverte Viggo (Lundberg) van de stad naar het platteland, meer bepaald naar Sk[KA9]ane, zuidelijkste provincie van Zweden. Hij bouwt boomhut waar hij gekwetste valk en ander prullaria verzorgt en verzamelt. Enkel een dorpseenzaat, `de Deen` (Hesse-Overgaard) wordt Viggo's vertrouweling. Meer plot bevat door Jarl geschreven film niet om emotionele, sociale en psychologische aspecten van dorpsleven te tonen via schitterende fotografie van Per Källberg in kleur en zwart-wit.

I lagens namn

1986 | Misdaad, Thriller

Zweden 1986. Misdaad van Kjell Sundvall. Met o.a. Sven Wollter, Pia Green, Marvin Yxner, Sven Holm en Ernst Günther.

Een politie-officier tracht in een door dronkaards en verslaafden bevolkt Stockholm een viertal overijverige agenten in te tomen en hoewel zij door manipulaties in de gevangenis belanden, is het niet erg duidelijk of hun chef voortaan met een gerust geweten verder kan. Een politiethriller in Raymond Chandler-stijl, die wat opwinding, suspense en geloofwaardige personages betreft niet hoeft onder te doen voor gelijksoortige Hollywoodprodukties.

The Man from Majorca

1983 | Thriller

Zweden 1983. Thriller van Bo Widerberg. Met o.a. Hakan Serner, Tomas von Brömssen, Sven Wollter, Hakon Serner en Ernst Günther.

In Stockholm wordt op klaarlichte dag een druk postkantoor overvallen. Binnen een mum van tijd zijn twee van de getuigen dood. De politiemannen die het eerst op de plaats van misdaad aanwezig waren volgen alle sporen en ontdekken een duister complot rondom een geheim politiekorps. IJzersterke politiethriller met een heerlijk tempo, losjes gebaseerd op het schandaal dat ook aan de basis stond van Call Girl (2012). Regisseur Bo Wilderberg (The Man on the Roof) liet zich overduidelijk inspireren door William Friedkins klassieker The French Connection (1971).

Linus

1979 | Drama, Erotiek

Zweden 1979. Drama van Vilgot Sjöman. Met o.a. Harald Hamrell, Viveca Lindfors, Sven Wollter, Harriet Andersson en Christina Schollin.

Een puber is in de jaren twintig toevallig getuige van een moord op de binnenplaats van het huis waarin zijn zijn vader zich bevindt. Om vader van verdenking te vrijwaren gaat hij zelf in het gebouw op onderzoek uit. Het onderzoek is alleen aanleiding voor de tekening van de symbolische microkosmos in de verschillende woonlagen. Aangedikte excessen en corruptie alom overtuigen niet (zeker niet van de oprechtheid van de filmmaker). Het zwake spel van de jonge, onwaarschijnlijk naïeve hoofdrol wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door indringende bijrollen, vooral van de actrices.

Gȧ pȧ vattnet om du kan

1979 | Drama

Zweden 1979. Drama van Stig Bjorkman. Met o.a. Lena Nyman, Thomas Pontén, Claire Wikholm, Norman Briski en Ernst Günther.

Een verpleegster volgt haar minnaar in diens diplomatieke dienst naar een Latijnsamerikaans land en ervaart twee vormen van oppressie - sociale in de dictatuur waar ze terechtkomt [KA1]en als vrouw in haar relatie met de onverwacht conservatieve en fallocratische man. Het semi-autobiografisch scenario van feministe Sun Axelsson en de inspraak van de actrices resulteerden in een door een man geregisseerde `vrouwenfilm`, die treffende observaties combineert met loodzware symboliek en droomsc[KA2]enes, waarin Christus model staat voor de Falende Man. (ABBA's Annifrid speelt Maria Magdalena). Resultaat is een onevenwichtige en soms overmatig nadrukkelijke, maar goed geacteerde film.

Chez nous

1979 | Drama, Thriller

Zweden 1979. Drama van Jan Halldorff. Met o.a. Ewa Fröling, Ernst Günther, Sven Lindberg, Ingvar Kjellson en Lis Nilheim.

Een prostituée ontdekt achter een porno- en drugscircuit bureaucratische vertakkingen en komt bij een intimidatiepoging per ongeluk om het leven. Een journaliste van een verondersteld eerlijke en progressieve krant gaat de moord onderzoeken, maar wordt monddood gemaakt als ze de waarheid wil publiceren. De onderwerpen 'georganiseerde misdaad' en '20 miljoen kronen zwart geld' leverden de stof voor een documentair toneelstuk dat door Haldorff is verfilmd met méér dan de vereiste interesse voor spanning en sensatie. De afkomst van de planken valt nauwelijks nog te herkennen. Ewa Fröling speelt de journaliste - haar eerste filmhoofdrol - erg goed.

Den Allvarsamma leken

1977 | Drama, Historische film

Zweden​/​​Noorwegen 1977. Drama van Anja Breien. Met o.a. Lil Terselius, Stefan Ekman, Hans Alfredson, Torgny Anderberg en Birgitta Andersson.

Een in 1897 begonnen jeugdliefde tussen een journalist en een kunstenaarsdochter krijgt na tien jaar een vervolg, als beiden met een ander getrouwd zijn en zich maatschappelijk hebben opgewerkt. De inmiddels ge[KA3]emancipeerde vrouw wil een vrije relatie; de verburgerlijkte minnaar wil hier niet aan, met tragische gevolgen en ten slotte een breuk. De Noorse regisseuse van HUSTRUER heeft zich vertild aan deze verfilming van Hjalmar S[KA3]oderbergs roman, die wel een zorgvuldige tijdsreconstructie krijgt (hoewel topzwaar door de verwerking van historische gebeurtenissen) maar de emoties en de psychologie van de hoofdrollen papieren bedenksels laat, zonder de spontaniteit van haar vorige film.

Rötmȧnad

1970 | Erotiek

Zweden 1970. Erotiek van Jan Halldoff. Met o.a. Carl-Gustaf Lindstedt, Ulla Sjöblom, Christina Lindberg, Ernst Günther en Ulf Palme.

Een door zijn vrouw verlaten plattelandskapper leeft vredig met zijn fraai gevormde tienerdochter, als zijn echtgenote na jaren terugkeert en de kapsalon in een bordeel transformeert. Hij probeert haar te vermoorden, maar de dochter is hem voor en neemt de leiding over. Deze zwarte komedie is met durf geregisseerd en met komische schlemieligheid geacteerd door Lindstedt, maar zijn voornaamste bestaansreden ligt in de opmerkelijke anatomie van Lindberg, die méér aandacht krijgt dan alle intriges.