Heidemarie Hatheyer: cast.
Er zijn 33 films gevonden.

Martha Jellneck

1988 | Drama, Misdaad

Duitsland 1988. Drama van Kai Wessel. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Dominique Horwitz, Angelika Thomas, Ulrich Matschoss en Hayati Yesilkaya.

Martha Jellneck is een oude, zieke vrouw, die thuis door een vrijwilliger verzorgd wordt. Ze leidt een eentonig leven, tot ze toevallig een foto in handen krijgt waarop ze een vroegere SS- officier herkent, die de dood van haar stiefbroer op zijn geweten heeft. Wessels eerste film is vooral sterk als sociale studie. Hatheyer kreeg voor haar rol een bekroning (Filmband in Gold) en de film in 1989 de Bundesfilmpreis. Scenario van Beate Langmaack. Achter de camera stond Achim Poulheim.

Tatort - Mord im Grand-Hotel

1979 | Mysterie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1979. Mysterie van Georg Lhotsky. Met o.a. Fritz Eckhardt, Kurt Jaggberg, Albert Rolant, Lieselotte Plauensteiner en Walter Kohls.

Oberinspektor Marek (Eckhardt) is met een aantal collega's ingekwartierd in het Grand-Hotel bij Wenen om voor de veiligheid van een hoge buitenlandse gast te zorgen. De volgende morgen wordt naast het hotelzwembad het stoffelijk overschot van een onbekende man met een schotwond in het hoofd gevonden. Een tweede moord leidt de inspecteur en de zijnen naar een schrootplaats. De tiende zaak van Marek, gebaseerd op het door Eckhardt bedachte personage. Het scenario is van Eckhardt zoals gebruikelijk. Aflevering 105. Werktitel: GUTEN TAG, KRIMINALPOLIZEI.

Heiss weht der Wind

1964 | Western

Oostenrijk 1964. Western van Rolf Olsen. Met o.a. Thomas Fritsch, Walter Giller, Judith Dornys, Gustav Knuth en Heidemarie Hatheyer.

Zeer matige en matte Oostenrijkse western met Fritsch als de jongen die ouderloos raakt door toedoen van bandieten. Met zijn hond Shorty beleeft hij de nodige avonturen, terzijde gestaan door de zwerver Giller. Er zit geen spanning en geen emotie in, nergens komt de film tot leven. Fritsch zou er meer van hebben kunnen maken onder een betere regisseur. Verspild talent. In Duitsland werd de film op video uitgebracht met de titel MEIN FREUND SHORTY.

Ruf der Wildgänse

1961 | Drama

Oostenrijk 1961. Drama van Hans Heinrich. Met o.a. Ewald Balser, Heidemarie Hatheyer, Marisa Mell, Brigitte Horney en Gertraud Jesserer.

Een in Canada gesitueerd melodrama over een tirannieke boer, die zijn vrouw chanteert met het feit dat hij weet dat ze, jaren geleden, in de gevangenis heeft gezeten en daar een zoon heeft gebaard. Op een dag komt die zoon terug, op zoek naar zijn moeder.... Niet beter of slechter dan van dit soort verhalen kan verwacht worden, hoewel de smachtende muziek al gauw op de zenuwen gaat werken.

Blühende Träume

1959 | Drama

Duitsland 1959. Drama van Gustav Burmester. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Michael Verhoeven, Christa Bernhardt, Ilse Page en Hans Paetsch.

Een dagdromer houdt zijn gezin in de ban met zijn wilde fantasie todat vrouw en dochter het niet meer uithouden. Het scenario van Robert Bolt is gebaseerd op het toneelstuk Flowering Cherry en dit tv-spel is uitsluitend interessant om Hatheyer en de Verhoevens aan het werk te zien. Voor liefhebers van veel dialoog en weinig actie.

Solange das Herz schlägt

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Alfred Weidenmann. Met o.a. O.E. Hasse, Heidemarie Hatheyer, Hans Christian Blech, Grit Boettcher en Götz George.

Hasse is de man die te horen krijgt dat hij niet lang meer zal leven. De afloop is uiteraard bekend (hij blijft wèl leven).

...und führe uns nicht in Versuchung

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Gerhard Riedmann, Heidemarie Hatheyer en Johanna Matz.

Hasse is de man die te horen krijgt dat hij niet lang meer zal leven. De afloop is uiteraard bekend (hij blijft wèl leven).

... und führe uns nicht in Versuchung

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Johanna Matz, Heidemarie Hatheyer, Gerhard Riedmann, Rudolf Forster en Annie Rosar.

Afgeleid door de verleidelijke Anna (Matz) vergeet getrouwde stationschef Hudetz (Riedmann) op een belangrijk spoorwegknooppunt in de bergen een sein te verzetten, waardoor er een verschrikkelijk ongeluk gebeurt. Na een gerechtelijk onderzoek legt Anna een meinedige verklaring af, waardoor de schuld onmogelijk op Hudetz kan vallen. Frau Hudetz (Hatheyer) krijgt de bons en Hudetz trouwt met de mooie Anna, maar hij wordt gekweld en verteerd door wroeging. In de finale stelt hij zich. Indertijd een groot succes aan de Duitse bioscoopkassa, maar een halve eeuw later een naïef drama met sociale trekjes, waarin geen hond geloven kan. De spelprestaties zijn naar behoren en hetzelfde mag opgemerkt worden van de regie en het camerawerk van Franz Weihmayr. Het redelijk in elkaar gezette scenario van Hans Höllering is gebaseerd op het toneelstuk van Ödön von Horváth, dat getiteld is Der jüngste Tag. Hoe de mentaliteit veranderen kan.

Tierarzt Dr. Vlimmen

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Bernhard Wicki, Heidemarie Hatheyer, Wolfgang Lukschy, Ellen Schwiers en Ernst v. Klipstein.

De tweede Duitse verfilming van Roothearts streekroman over een gescheiden, jonge dierenarts, die zich waar moet maken op het platteland en moet strijden tegen vooroordeel, bakerpraat en behoudendheid. Hoewel de onderhoudende rolprent de anti-clericale teneur van het boek uit de weg gaat, zet de regisseur toch een heel geloofwaardige milieuschets neer, gesteund door een bekwame cast, w.o. Wicki als Vlimmen en Hatheyer als zijn zuster Truus. De Nederlands-Belgische versie uit 1978 is evenwel sterker.

Skandal um Dr. Vlimmen

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Bernhard Wicki, Heidemarie Hatheyer, Wolfgang Lukschy, Ellen Schwiers en Ursula Herking.

Roothaerts bestseller Doctor Vlimmen is in deze Duitse remake zodanig 'aangepast' dat hij onherkenbaar is geworden. Wat ervan overblijft is een niet onverdienstelijk allegaartje voor het grote publiek, een volks verhaaltje, zonder de antiklerikale strekking van het boek. Wicki is dokter Vlimmen en Hatheyer zijn zuster Truus. Het scenario van Konrad Beste en Dietrich Carls is dan ook vrijelijk geïnspireerd op de trilogie. Camerawerk van Albert Benitz. In 1978 door Guido Peters opnieuw gefilmd.

Glücksritter

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Paul Hubschmid, Barbara Rütting, Hans Nielsen en Eva Kotthaus.

In 1946 begint de jonge journalist Alexander Haupt met een kritisch tijdschrift. Tien jaar later is hij eigenaar van een vooraanstaande uitgeverij. Wanneer een van zijn journalisten een artikel wil brengen over een corruptieschandaal bij een aankoop van wapens voor het Duitse leger, weigert hij de publikatie ervan. Door financiële moeilijkheden is hij afhankelijk van de invloedrijke drukkerij-eigenaar met een nazi-verleden.

Die Ehe des Dr. med. Danwitz

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Marianne Koch, Karlheinz Böhm, Heidemarie Hatheyer, Maximilian Schell en Renate Mannhardt.

De jonge dr. Danwitz werkt als onbezoldigde arts in een ziekenhuis en zijn vrouw verdient de kost als mannequin. Zij raakt zwanger en wordt ontslagen. Daardoor komt de familie Danwitz in een lastig parket. Het echtpaar Hambach heeft geen problemen, want zij hebben een grote modesalon waar mevrouw Danwitz vrouw vroeger model was. Wanneer Frau Hambach eveneens zwanger wordt, raakt ze in paniek en vraagt haar dokter om de zwangerschap af te breken. Die is bevriend met Danwitz en hij wil hem in het geval betrekken. Bedompt melodrama, dat riekt naar een hopeloos verouderde moraal, die gelukkig vergeten is -oder? Scenario van Michael Mansfield. Camerawerk van Albert Benitz.

Der Meineidbauer

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Carl Wery, Heidemarie Hatheyer, Christiane Hörbiger, Attila Hörbiger en Hans von Borsody.

Boer Mathias Ferner kan het door list en bedrog voor elkaar krijgen dat de boerderij van zijn stiefbroer Jakob na diens dood in zijn handen komt. Hiermee ontzegt hij Jakob's vriendin Paula en hun kinderen de erfenis. Paula kan na een paar jaar de hand leggen op een voor Mathias belastende brief. Een typisch Duitse boeren-heimatfilm, een afgrijselijke melodramatische draak. Inmiddels toch al de derde (of vierde) verfilming. Scenario van Erna Fentsch gebaseerd op het toneelstuk van Ludwig Anzengruber. Camerawerk van Roger Hubert.

Liebe ohne Illusion

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Erich Engel. Met o.a. Sonja Ziemann, Curd Jürgens, Heidemarie Hatheyer, Ernst Schröder en Leonard Steckel.

Deze film was toen hij uitkwam, een groot kassucces. Vele decennia na dato doet het verhaal belachelijk aan: J[KA3]urgens is een voormalig gevierd toneelspeler, die in WO II zijn arm verloor en nu de `kost` verdient met het ophalen van muntstukken uit speelautomaten; zijn vrouw Hatheyer is dokter in een ziekenhuis, die zo druk en gelukkig met haar carri[KA2]ere is, dat ze niet doorheeft wat een onbenullig baantje haar man heeft en hoe hij zich vernederd voelt. Haar jongere, aantrekkelijke zuster Ziemann, die grafische vormgeving studeert, trekt bij hen in en bekommert zich meer en meer om het huishouden, inclusief de in de schaduw levende J[KA3]urgens. Er ontluikt een romance tussen die twee en Ziemann wordt zwanger. Ze willen allemaal, hoewel ieder voor zich, de verantwoording op zich nemen: scheiden en zorgen voor het kind. Eigenlijk kon zoiets in het geheel niet volgens de toen geldende moraal, dus valt Ziemann schielings van de trap en krijgt een miskraam. Hoewel het verhaal idioot is (inclusief het slappe einde), is het gespeeld volgens de normen die bij een dergelijk vet melodrama horen; bovendien was het thema - overspel en echtscheiding - voor zijn tijdvak gewaagd. Dinah Nelken, Max Colpet en Paul Helwig bewerkten met grote toewijding het toneelstuk Ärztliches Geheimnis van Ladislaus Fodor tot scenario. Georg Bruckbauer stond achter de camera.

Du darfst nicht länger schweigen

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Robert A. Stemmle. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Wilhelm Borchert, Ingrid Andrée, Werner en Hinz Paul.

De film, die een voorloper was van de sucesvolle UND EWIG SINGEN DIE WÄLDER, gaat over het leven rondom een gevaarlijk fjord, waarin de zee woest tekeer gaat; de ruige vissersman Borchert koestert de droom van de baai een veilige haven te maken. Als hij weer eens op zee is en schipbreuk lijdt, spoelt hij aan bij de verleidelijke Andrée, die tot over haar oren op hem verliefd wordt; dat veroorzaakt grote moeilijkheden met zijn beeldschone gade Hatheyer. Naar een boek van de Noorse schrijver Kristmann Gudmunssons.

Die Ratten

1955 | Drama, Misdaad

Duitsland 1955. Drama van Robert Siodmak. Met o.a. Maria Schell, Heidemarie Hatheyer, Curd Jürgens, Gustav Knuth en Ilse Steppat.

The New York Times schreef in 1911 dat het nieuwe rauw-realistische toneelstuk Die Ratten van Gerhart Hauptmann pathetisch en ouderwets was. Niettemin zag de Duitse regisseur Siodmak (The Spiral Staircase), die na zijn vlucht voor de nazi's tien jaar in de VS had gewerkt, in het boek een mogelijkheid om zijn film noir-technieken toe te passen op de actualiteit van zijn hervonden vaderland. Hij verplaatste het verhaal naar opgedeeld Berlijn, waar de wanhopige Pauline (Schell) haar baby verkoopt voor een paspoort, maar spijt krijgt. Die Ratten wordt tegenwoordig als moeilijk toegankelijk ervaren en heeft ondanks de bekroning met de Gouden Beer geen plekje in het collectieve geheugen veroverd.

Sauerbruch - Das war mein Leben

1954 | Drama, Biografie

Duitsland 1954. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Ewald Balser, Heidemarie Hatheyer, Maria Wimmer, Lina Carstens en Hilde Körber.

Balser werd bij het bioscooppubliek geweldig populair door zijn rol van chirurg Ferdinand Sauerbruch met zijn twijfels aan het bestaan, etcetera, die pas het licht ziet als een reeds opgegeven patiënte toch nog beter wordt. Wat is het medische beroep toch wondermooi... Geen film voor nuchtere kijkers. Scenario van Felix Lützkendorf. Camerawerk van Helmuth Ashley.

Pünktchen und Anton

1953 | Drama, Familiefilm

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Drama van Thomas Engel en Erich Engel. Met o.a. Paul Klinger, Hertha Feiler, Heidemarie Hatheyer, Sabine Eggerth en Peter Feldt.

De pittige negen-jarige Eggerth krijgt niet de aandacht van haar onverschillige, steenrijke ouders die ze moet hebben. Ze is bevriend met de drie jaar oudere zachtaardige, maar arme Feldt met een ziekelijke moeder, die weduwe is. Om een behandeling van Hatheyer (Feldts moeder) in een herstellingsoord te betalen is geld nodig en Eggerth trekt er stiekem op uit als het donker is om zwavelstokken te verkopen. Dat komt uit en haar ouders zijn onthutst. Naar het gelijknamige kinderboek van Erich Kästner, waarvan het thema over sociale tegenstellingen gaat. In de film komen die niet helemaal uit de verf, maar hij is evenwel nog steeds heel aandoenlijk en onderhoudend. Behoorlijk spel.

Mein Herz darfst du nicht fragen

1952 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1952. Drama van Paul Martin. Met o.a. Willy Birgel, Heidemarie Hatheyer, Maria Holst, Wolfgang Mahnke en Paul Klinger.

Een vluchtelinge ontmoet haar zoontje, van wie zij dacht dat hij was omgekomen in het oorlogsgewoel. Hij is inmiddels door een echtpaar in goede doen geadopteerd en groeit op in een kasteel. In de strijd voor haar rechten als moeder maakt zij geen enkele kans, omdat zij niet bewijzen kan dat het haar kind betreft. Tenslotte ziet zij grootmoedig, omwille van zijn welzijn, van het kind af. Een sentimentele film uit de jaren 1950-60, waarin het voor iedereen goed moet aflopen.

Dr. Holl

1951 | Drama, Komedie

Duitsland 1951. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Dieter Borsche, Maria Schell, Heidemarie Hatheyer, Carl Wery en Otto Gebühr.

Om een ongeneeslijk zieke patiënte te troosten, trouwt haar huisarts met haar. Zijn verloofde heeft er alle begrip voor, en dat blijft ze nota bene houden als de arts een serum ontwikkelt waarmee zijn vrouw toch nog in leven kan blijven. Een damesdrama volgens Duits-sentimenteel recept.

Das Letzte Rezept

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Otto Wilhelm Fischer, Heidemarie Hatheyer, Carl Wery, Harald Paulsen en René Deltgen.

Een danseresje is verslaafd aan morfine. De film biedt huichelachtige oplossingen. Overslaan, tenzij men dit soort melodrama's om te lachen vindt. Scenario van Hans-Joachim Beyer en Juliane Kay. Camerawerk van Franz Weihmayr.

Vom Teufel gejagt

1950 | Drama, Mysterie, Thriller

Duitsland 1950. Drama van Viktor Tourjansky. Met o.a. Willy Birgel, Hans Albers, Maria Holst, Lil Dagover en Otto Wernicke.

Albers als Dr. Jekyll. Een zenuwarts heeft een nieuwe shocktherapie ontwikkeld, die bij de collega's op sterke afwijzing stuit. Na een proef op zichzelf lijkt hij eerst niet veranderd, maar al gauw doen zich gruwelijke misdrijven voor... Een spannende thriller met een, voor de toenmalige begrippen op het Duitse witte doek, fantasierijke actie.

Dieser Mann gehört mir

1950 | Komedie

Duitsland 1950. Komedie van Met o.a. Winnie Markus, Heidemarie Hatheyer, Gustav Fröhlich, Wilfried Seyferth en Grtel Schörg.

Een rivaliteit tussen twee vrouwen om een man, die met alle middelen uitgevochten wordt. Ook de regisseur strijdt tot iedere prijs om de gunst van het publiek - echter tevergeefs. De komedie is helaas van het allerlaagste niveau.

Der Mann, der zweimal leben wollte

1950 | Drama

Duitsland 1950. Drama van Viktor Tourjansky. Met o.a. Rudolf Forster, Ilse Steppat, Heidemarie Hatheyer, Olga Tschechowa en Marianne Koch.

Succesvolle arts geeft alles op en doet of hij dood is, om nog eenmaal van voren af aan te kunnen beginnen. Al snel heeft hij spijt van zijn handelwijze en zou hij alles liefst weer terugdraaien. Maar het is te laat... Een ongeloofwaardig melodrama met verwarrende, moeilijk te volgen actie.

Begegnung mit Werther

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Karl Heinz Stroux. Met o.a. Horst Caspar, Heidemarie Hatheyer, Paul Klinger, Paul Dahlke en Fritz Odemar.

Na de Max Ophüls-film LE ROMAN DE WERTHER is dit een afgrijselijke verfilming van het beroemde boek Die Leiden des jungen Werther ter gelegenheid van Goethe's 200ste geboortedag. Pas in 1975 kwam Egon Günther met DIE LEIDEN DES JUNGEN WERTHER.

Man rede mir nicht von Liebe

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Erich Engel. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Mathias Wieman, Friedrich Domin en Hilde Sessak.

Een jonge schilderes raakt er na veel wederwaardigheden van overtuigd dat ze nog veel kan leren van de man die zowel haar leermeester als haar minnaar is. Vlot geregisseerd en uitstekend gespeeld door met name Hatheyer en Wieman.

Die Nacht in Venedig

1942 | Muziek

Duitsland 1942. Muziek van Met o.a. Lizzi Waldmüller, Heidemarie Hatheyer, Hans Nielsen, Harald Paulsen en Erich Ponto.

De zanger Peter Laurentz is er alles aan gelegen om zijn ex- vrouw, de operettester Vilma Berner, terug te winnen. Geen verfilming van de operette van Johan Strauß, maar een charmante geschiedenis die zich afspeelt rond een opvoering daarvan.

Der Große Schatten

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Met o.a. Heinrich George, Heidemarie Hatheyer, Will Quadflieg, Marina von Dittmar en Ernst Schröder.

Een acteur tracht tijdens een toneelvoorstelling de collega te wurgen die zijn dochter heeft verleid. Deze volledig door George beheerste film is als zodanig beslist boeiend.

Ich klage an

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Paul Hartmann, Mathias Wieman, Harald Paulsen en Charlotte Thiele.

Een arts verlost zijn vrouw, die lijdt aan multiple sclerose, uit haar lijden. Deze op zich indrukwekkende film over euthanasie krijgt een sinister karakter als men hem beschouwt tegen de achtergrond van hetgeen de nazi's in het geheim met onder andere geesteszieken deden. Daardoor valt deze film in de categorie gevaarlijke propagandafilms.

Die Geierwally

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Eduard Köck, Winnie Markus, Sepp Rist en Ludwig Auer.

Hatheyer als 'Geierwally' temt een jonge gier, wordt razend jaloers op het liefje van Bären-Joseph en verkondigt te trouwen met diegeen die haar vroegere geliefde weet te doden. Maar alle jaloezie was tevergeefs want liefje Afra was Josephs zuster.

Zwischen Strom und Steppe

1938 | Drama

Hongarije​/​​Duitsland 1938. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Heidemarie Hatheyer, Attila Hörbiger, Margit Symo, Waldemar Leitgeb en Charlotte Schellhorn.

Een meesterlijke schildering van het leven van eenvoudige herders en vissers op de Hongaarse vlakten en aan de oevers van de Thei[KL29]. Landloper Silo (H[KA3]orbiger), die verliefd is op de jonge Maria (Hatheyer), wordt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden verdacht van moord. Hij weet de werkelijke dader op te sporen, maar die slaat hem kreupel. Verbitterd neemt hij een baantje aan als veerman. Als Maria met zijn pontje overvaart, blijkt dat ze nog van hem houdt, ondanks zijn verlamde been. Ze blijft bij hem. Veel sfeer, geweldig spel en schitterende natuuropnamen. Regisseur Von Bolvary heeft hiermee een monument opgericht voor zijn vaderland, zonder zigeuner- of poesta-kitsch.

Frau Sixta

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Franziska Kinz, Ilse Werner, Gustav Fröhlich, Eduard Köck en Heidemarie Hatheyer.

Film naar de gelijknamige roman van de Zwiterse schrijver van streekromans, Ernst Zahn. De nog altijd attractieve weduwe Sixta (Kinz) woont alleen op een afgelegen boerderij. Haar leven krijgt weer perspectief als cavalerie-officier Markus (Fr[KA3]ohlich) haar pad kruist. Maar als dochter Otti (Werner) op bezoek komt, palmt ze Markus in. Mevrouw Sixta ziet van haar geliefde af ten behoeve van haar dochter. Een knappe heimatfilm in een schitterend landschap. Voor Ilse Werner was het de grote doorbraak, maar Franziska Kinz in de titelrol leverde de beste acteerprestatie.

Der Berg ruft!

1938 | Drama, Avonturenfilm

Duitsland 1938. Drama van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Herbert Dirmoser en Heidemarie Hatheyer.

Klassieke avonturenfilm over de strijd tussen de Italiaanse bergbeklimmer Jean-Antoine Carrel (Trenker) en zijn Engelse rivaal Edward Whymper (Dirmoser), die in 1865 gelijktijdig probeerden om als eerste de top van de Matterhorn te bereiken. Beiden zouden ze er uiteindelijk in slagen, alleen de één net wat eerder dan de ander. Regisseur en hoofdrolspeler Trenker, afkomstig uit Zuid-Tirol en van origine zelf een enthousiast bergbeklimmer, dramatiseert hun triomftocht lichtelijk, maar laat uiteindelijk de imponerende beelden van de Alpenreus voor zich spreken.