Harold Pinter: regie, cast en scenario.
Er zijn 25 films gevonden.

Sleuth

2007 | Thriller, Drama, Komedie, Mysterie

Verenigde Staten 2007. Thriller van Kenneth Branagh. Met o.a. Michael Caine en Jude Law.

Remake van de beroemde misdaadthriller uit 1972, met opnieuw Michael Caine in een van de hoofdrollen. Oude schrijver en jonge acteur, die een relatie heeft met de schrijvers vrouw, spelen kat en muis. Regie Kenneth Branagh.

Wit

2001 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2001. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Emma Thompson, Christopher Lloyd, Eileen Atkins, Audra McDonald en Jonathan M. Woodward.

Het maken van een televisiefilm schiep voor cinemagrootheid Nichols de mogelijkheid om ongestoord (zonder de druk van Hollywoodstudio's) creatief te zijn. Doorgaans zijn er niet veel mensen geïnteresseerd in een verhaal over de ontluisterende aftakeling van een stervend persoon. Wit, naar een Pulitzer Prijs-winnend toneelstuk van Margaret Edson en aangepast door regisseur Nichols en Thompson zelf, zou daar verandering in kunnen brengen. Niet dat het drama populaire knievallen doet, nee Wit is gewoon dwingend goed gemaakt. Met ongelooflijke flexibiliteit speelt Thompson de doodzieke literatuurdocent Vivian Bearing. Wij zien haar dapper chemotherapie en vernederingen doorstaan, onderwijl peinzend over de zorgsector, dichter John Donne, haar carrière en menselijkheid. Wit is pijnlijk boeiend, net als het leven en de dood.

The Tailor of Panama

2001 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Ierland 2001. Thriller van John Boorman. Met o.a. Pierce Brosnan, Geoffrey Rush, Jamie Lee Curtis, Brendan Gleeson en Catherine McCormack.

Een Britse geheim agent (Pierce Brosnan, die hiermee een aardige draai geeft aan zijn James Bond-oeuvre) wordt op een zijspoor gezet in Panama nadat hij zijn dienst in verlegenheid heeft gebracht. Deze cynische rokkenjager (zonder technische snufjes) gaat daar meteen weer aan het werk en gebruikt een kledingmaker (Geoffrey Rush) als zijn informatiebron. Maar die heeft ook een eigen agenda. Intelligente verfilming van een boek van John le Carré moet het niet hebben van actie en eindeloze achtervolgingen, wel van slimme dialogen en boeiende personages. Veteraan John Boorman draaide eerder prachtfilms als Point Blank (1967), Deliverance (1972) en Excalibur (1981).

Mansfield Park

1999 | Drama, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Patricia Rozema. Met o.a. Frances O'Connor, Jonny Lee Miller, Alessandro Nivola, Lindsay Duncan en Embeth Davidtz.

Losse bewerking van Jane Austens roman over de arme Fanny die bij haar gefortuneerde oom en tante gaat wonen. Als jongvolwassene kan ze kiezen uit drie huwelijkskandidaten. Tot teleurstelling van haar oom (gespeeld door toneelschrijver Harold Pinter), heeft Fanny een nogal sterke eigen wil - én ambities als schrijfster. De Canadese Patricia Rozema putte voor haar scenario ook uit Austens brieven en dagboeken, en creëerde zo een intelligent, scherp historisch drama met een sobere aankleding die des te meer ruimte biedt aan de uitstekende acteurs.

Mojo

1997 | Drama, Komedie, Misdaad, Muziek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Drama van Jez Butterworth. Met o.a. Ian Hart, Ewan Bremner, Aidan Gillen, Martin Gwynn Jones en Hans Matheson.

Iedere avond staat rock-'n-roller Silver Johnny voor een uitzinnige menigte tieners in Ezra's Atlantic Club. Ezra ziet in de toekomstige ster een grote bron van inkomsten en zorgt dan ook goed voor zijn jonge beschermeling. De machtige muziekindustrie doet echter verwoede pogingen om te onderhandelen over de jonge artiest, met alle gevolgen van dien

Michael Redgrave: My Father

1997 | Biografie

Verenigd Koninkrijk 1997. Biografie van Roger Michell. Met o.a. Corin Redgrave, Rachel Kempson, Vanessa Redgrave, Lynn Redgrave en Harold Pinter.

Iedere avond staat rock-'n-roller Silver Johnny voor een uitzinnige menigte tieners in Ezra's Atlantic Club. Ezra ziet in de toekomstige ster een grote bron van inkomsten en zorgt dan ook goed voor zijn jonge beschermeling. De machtige muziekindustrie doet echter verwoede pogingen om te onderhandelen over de jonge artiest, met alle gevolgen van dien

Breaking the Code

1996 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1996. Biografie van Herbert Wise. Met o.a. Derek Jacobi, Alun Armstrong, Blake Ritson, William Mannering en Prunella Scales.

Drama over Alan Turing, een geniale wiskundige die in de Tweede Wereldoorlog als code breaker voor de Britse Inlichtingendienst werkte en daarna wegens zijn openlijk beleden homoseksualiteit in de problemen raakte. Op persoonlijke voorspraak van Churchill kreeg Alan Turing alle middelen ter beschikking voor de ontwikkeling van de eerste computer die in staat was de Enigma-codes van de Duitsers te kraken. De film beslaat twee tijdsperioden: de Tweede Wereldoorlog en Engeland gedurende de jaren vijftig. In het tweede gedeelte wordt Turing voor het gerecht gesleept naar aanleiding van zijn openlijk beleden homoseksualiteit. De film eindigt op het Griekse Corfu waar Turing verliefd wordt op een jongen en zich uiteindelijk van het leven berooft.

Landscape

1995 | Komedie, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1995. Komedie van Harold Pinter. Met o.a. Ian Holm en Penelope Wilton.

Een echtpaar op leeftijd (Holm en Wilton) zit aan de ontbijttafel. Ze converseren, maar in feite houden ze beiden een monoloog, want ze luisteren al lang niet meer naar elkaar. Zij haalt herinneringen op over een romantische ontmoeting met een man op het strand. Hij heeft het over zijn heldendaden in de kroeg. Ze houden beslist van elkaar, maar er zijn heel wat afzonderlijke belevenissen in hun verleden geweest, waarover ze nooit samen hebben gesproken. Schitterend in beeld gebrachte dialogen, waarbij de twee rollen vrijwel onbeweeglijk aan tafel zitten. De actie komt van de camera, soms statisch theatraal, dan weer flitsend ritmisch. De hoofdrollen zeggen hun teksten op sublieme wijze op. Het scenario is van regisseur Pinter die zijn eigen eenakter zelf bewerkte. Het camerawerk is van John Corby. Uitsluitend voor liefhebbers van uitstekend (Brits) toneel.

The Trial

1993 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Kyle MacLachlan, Anthony Hopkins, Jason Robards, Jean Stapleton en Polly Walker.

Niet helemaal geslaagde verfilming van Kafka`s roman [KL]Der Prozess[KLE] met MacLachlan, bekend van zijn rol als FBI-agent in TWIN PEAKS van David Lynch, in de huid van Jozef K., een bankbediende die wordt gearresteerd en aangeklaagd zonder te weten wat hij misdaan heeft. Ondanks onvermoeibaar zoeken slaagt hij er niet in informatie over zijn proces of schuld te pakken te krijgen. Hij leert de onbekende rechtbank via de haar ondergeschikte vertegenwoordigers kennen en wordt steeds afhankelijker van deze onzichtbare rechtbank. Het proces maakt hem tot een paria en de verlammende invloed daarvan uit zich hoe langer hoe meer in zijn priv[KA1]e- en gevoelsleven. Ondanks een indrukwekkende rolbezetting (met Hopkins als priester en Robards als de advocaat Dr.Huld), een betrouwbaar scenario van Harold Pinter en de fraaie buitenopnamen in Praag slaagt deze gemoderniseerde filmversie, ondanks enkele erotische scènes, er bijna nooit in Orson Welles' verfilming uit 1962 te doen vergeten.

The Handmaid's Tale

1990 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1990. Sciencefiction van Volker Schlöndorff. Met o.a. Natasha Richardson, Robert Duvall, Faye Dunaway, Aidan Quinn en Elizabeth McGovern.

De setting van dit feministische toekomstverhaal doet denken aan die van de latere sciencefictionfilm Children of Men van Alfonso Cuarón: in een grauwe, totalitaire maatschappij gaat een mysterieus onvruchtbaarheidsvirus rond. De vrouwen die nog wel kinderen kunnen krijgen, worden verplicht ingezet als 'fokkers'. Schlöndorff, Duvall, Dunaway, scenarist Harold Pinter, schrijfster van de oorspronkelijke roman Margaret Atwood - het aanwezige talent schept hoge verwachtingen. De dystopie wordt ook overtuigend tot leven gewekt, maar de toon van de film blijft wat afstandelijk en hoogdravend.

The Comfort of Strangers

1990 | Drama, Erotiek, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1990. Drama van Paul Schrader. Met o.a. Christopher Walken, Rupert Everett, Natasha Richardson, Helen Mirren en Manfredi Aliquo.

Een oppervlakkig psychologisch melodrama over een ongetrouwd Engels stel (Richardson en Everett), die besloten hebben, gescheiden van elkaar te leven. Terwijl zij hun verwijdering proberen te overbruggen, komen ze in aanraking met het onverwachte in de vorm van de Italiaanse diplomatenzoon Walken, die zelf getrouwd is met de dochter van een Canadese diplomaat. Een film waarin eigenlijk niets gebeurt, behalve een hoop emotioneel gedoe. Noch de fraaie plaatjes van Venetië, noch de mooie welvingen van Richardsons naakte lichaam brengen enige beroering teweeg bij de toeschouwer. Deze ongeïnspireerde film is gebaseerd op de roman van Ian McEwan en het scenario was van niemand minder dan Harold Pinter. Het camerawerk is van Dante Spinotti.

Reunion

1989 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1989. Drama van Jerry Schatzberg. Met o.a. Jason Robards, Christian Anholt, Samuel West, Françoise Fabian en Maureen Kewin.

Benauwend, veelzeggend drama, gesitueerd in de schaduw van de holocaust. Een chagrijnige oude Robards, als Henry Strauss, brengt zijn vakantie door in Stuttgart, klaarblijkelijk met de bedoeling enkele geesten te exorceren. Via flashbacks komen wij in een tijdperk terecht van een onbevlekt Duitsland, met hoop op de toekomst en eeuwigdurende vriendschapsbanden.

Heat of the Day

1988 | Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1988. Romantiek van Christopher Morahan. Met o.a. Patricia Hodge, Michael York, Michael Gambon en Peggy Ashcroft.

Een film over een klassieke driehoeksverhouding met chantage, romantiek en spionage tegen de achtergrond van Londen tijdens WO II. Vaardig werk van Hodge als de vrouw die beklemd zit tussen defensie-ambtenaar York en afperser Gambon. Scenario van Harold Pinter naar de roman van Elisabeth Bowen. Camerawerk van Jon Woods.

Turtle Diary

1985 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van John Irvin. Met o.a. Glenda Jackson, Ben Kingsley, Harriet Walter, Michael Gambon en Rosemary Leach.

Een zalig origineel (hoewel zeer ingehouden) verhaal over twee onderdrukte mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelen - en uiteindelijk bevrijd worden - door een ongewone gedeelde belangstelling: beiden zijn bezorgd over het lot van de reuzenschildpadden in de dierentuin. Een geestig, zeer onconventioneel scenario van Harold Pinter (even in beeld als klant in een boekwinkel) naar de roman van Russell Hoban. Johnson, die Jacksons joviale buurman speelt, heeft de film geproduceerd. Het camerawerk is van Peter Hannan.

Betrayal

1982 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1982. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Jeremy Irons, Ben Kingsley, Patricia Hodges, Avril Elgar en Ray Marioni.

Gekunsteld drama over een driehoeksverhouding, geschreven door Harold Pinter. De ongewone verhaalstructuur en de sobere stijl maken het erg moeilijk een emotionele band te krijgen met de film. Uiteindelijk zit je alleen met beleefd respect te kijken naar de vlekkeloze acteursprestaties, vooral van Irons en Kingsley. Een mooi voorbeeld van hoe een al te gestudeerd scenario een film van alle leven kan beroven.

Beckett on film: Catastrophe

1982 | Korte film

1982. Korte film van David Mamet. Met o.a. John Gielgud, Rebecca Pidgeon en Harold Pinter.

Gekunsteld drama over een driehoeksverhouding, geschreven door Harold Pinter. De ongewone verhaalstructuur en de sobere stijl maken het erg moeilijk een emotionele band te krijgen met de film. Uiteindelijk zit je alleen met beleefd respect te kijken naar de vlekkeloze acteursprestaties, vooral van Irons en Kingsley. Een mooi voorbeeld van hoe een al te gestudeerd scenario een film van alle leven kan beroven.

The French Lieutenant's Woman

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Karel Reisz. Met o.a. Meryl Streep, Jeremy Irons, Hilton McRae, Emily Morgan en Charlotte Mitchell.

John Fowles' onverfilmbare gelijknamige roman werd door Harold Pinter op vindingrijke wijze bewerkt tot een scenario, waarin twee parallelle verhalen worden verteld. In het ene, spelend in het Victoriaanse Engeland van de 19e eeuw, wordt bioloog Irons verliefd op de door de maatschappij verstotene Streep; in het andere, spelend anno 1981, zijn dezelfde personages acteurs in de verfilming van dit verhaal. Sterke vertolkingen van Streep en Irons in dit boeiende contrast tussen twee tijdperken. Camerawerk van Freddie Francis.

Langrishe go down

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Annette Crosbie, Judi Dench, Jeremy Irons en Harold Pinter.

John Fowles' onverfilmbare gelijknamige roman werd door Harold Pinter op vindingrijke wijze bewerkt tot een scenario, waarin twee parallelle verhalen worden verteld. In het ene, spelend in het Victoriaanse Engeland van de 19e eeuw, wordt bioloog Irons verliefd op de door de maatschappij verstotene Streep; in het andere, spelend anno 1981, zijn dezelfde personages acteurs in de verfilming van dit verhaal. Sterke vertolkingen van Streep en Irons in dit boeiende contrast tussen twee tijdperken. Camerawerk van Freddie Francis.

The Last Tycoon

1976 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1976. Biografie van Elia Kazan. Met o.a. Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau en Jack Nicholson.

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds onafgemaakte laatste roman balanceert soms op het randje van onverschilligheid, maar de kracht van de acteurs maakt veel goed. De film profiteert van De Niro`s grootse en weinig stereotiepe rol als een arrogante en succesvolle Hollywood-producent die efficiënt zijn studio runt, eigenwijze regisseurs begeleidt en nerveuze acteurs opvangt. Tot hij een tot mislukken gedoemde liefde opvat voor een aantrekkelijk, jong meisje en zijn wereld van macht en controle ineenstort. Geïnspireerd op het leven van de legendarische producent Irving Thalberg.

Rogue Male

1976 | Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Actiefilm van Clive Donner. Met o.a. Peter O'Toole, John Standing, Alastair Sim, Cyd Hayman en Harold Pinter.

Nieuwe versie van MAN HUNT met een O'Toole als Britse aristocraat die in de jaren dertig Hitler probeert te vermoorden en vervolgens door de Gestapo opgejaagd wordt. Eersteklas BBC- produktie met scenario van Frederic Raphael.

Butley

1974 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1974. Komedie van Harold Pinter. Met o.a. Alan Bates, Jessica Tandy, Richard O'Callaghan, Susan Engel en Georgina Hale.

Bates is fantastisch in deze American Film Theatre presentatie, opnieuw in de rol, welke hij speelde op het Londense toneel in 1971, van verachtelijk onderwijzer met seksuele en andere problemen. Toneelschrijver Pinter maakte met deze extravagante komedie van Simon Gray zijn debuut als filmregisseur.

The Rise and Rise of Michael Rimmer

1970 |

Verenigd Koninkrijk 1970. Kevin Billington. Met o.a. Peter Cook, Denholm Elliott, John Cleese, Ronald Fraser en Harold Pinter.

Vele vooraanstaande Britse komieken verleenden hun medewerking aan deze film, o.a. de mensen van Monty Python, maar het lukte toch niet om een grappige film af te leveren over een publiciteitsman die via allerlei handigheidjes (en zelfs moord) minister-president wordt. Te veel van het goede en van de humor van Peter Cook moet je houden.

The Go-Between

1970 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk 1970. Romantisch drama van Joseph Losey. Met o.a. Julie Christie, Alan Bates, Margaret Leighton, Michael Redgrave en Dominic Guard.

Sommige spreekwoorden zijn in gezelschap net zo veelzijdig als een aardappelschilmesje in de keuken. Wat te denken van 'Het verleden is een vreemd land, ze doen de dingen daar anders.' Altijd en overal bruikbaar. De in Engelstalige gewesten ingeburgerde spreuk is de openingszin van L.P. Hartley's titelnovelle uit 1953. Toneelschrijver Harold Pinter bewerkte het verhaal, over de belevenissen van een arme dertienjarige jongen tijdens een zomer tussen bevriende aristocratie anno 1900. De muziek is van Michel Legrand, de componist van onder andere The Thomas Crown Affair en Yentl.

Accident

1967 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Dirk Bogarde, Stanley Baker, Jacqueline Sassard, Delphine Seyrig en Alexander Knox.

Ingewikkeld, en provocerend scenario van Harold Pinter maakt gebruik van een verhaal (over een professor uit Oxford die verliefd wordt op een studente) dat slechts als basis dient voor een onderzoek naar denken en handelen van de personages. Uitdagende film die werkt met vele niveaus; alle spelers uitstekend, inclusief York in zijn eerste grote rol.

The Pumpkin Eater

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Jack Clayton. Met o.a. Anne Bancroft, Peter Finch, James Mason, Cedric Hardwicke en Alan Webb.

Moeder van een aantal kinderen, is wederom zwanger van haar tweede man als ze ontdekt dat hij haar bedriegt.