Ray Rennahan: camera.
Er zijn 16 films gevonden.

Terror in a Texas Town

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Joseph H. Lewis. Met o.a. Sterling Hayden, Sebastian Cabot, Carol Kelly, Eugene Martin en Ned Young.

Een ongebruikelijk wild-westdrama over een Scandinavische zeeman (Hayden) die bij een bezoek op zijn vaders boerderij in Texas ontdekt dat Cabot het stadje terroriseert en iedereen dwingt de oliebronnen op hun land te verkopen. Een ongelooflijk revolverduel aan het einde. Scenario van Ben L. Perry. Camerawerk van Ray Rennahan.

Texas Lady

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Tim Whelan. Met o.a. Claudette Colbert, Barry Sullivan, Gregory Walcott, James Bell en Horace McMahon.

De laatste film van Whelan (1893-1957) is een mislukking. Dat is de schuld van scenarist Horace McCoy die een matig verhaaltje op tafel legde. Colbert erft een krantenbedrijfje in het Wilde Westen, in een stadje waar een paar machtige ranchers de dienst uitmaken. De gokker Sullivan dingt naar haar hand maar is niet de enige. Praktisch geen actie; wel aardig spel, maar dat boeit niet met zo'n verhaal. Ray Rennahan deed de cameratechniek voor producent Nat Holt.

Rage at Dawn

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Tim Whelan. Met o.a. Randolph Scott, Forrest Tucker, Mala Powers, J.Carrol Naish en Edgar Buchanan.

Een geheim agent, Scott, komt in actie tegen de Reno-broers (Tucker, Naish en Healey). Hij weet hen gevangen te nemen, maar de mannen worden dan gelyncht door een menigte. Het verhaal van Frank Gruber werd door Horace McCoy bewerkt. Hij hield zich redelijk aan de historische feiten. Ray Rennahan deed het camerawerk voor producent Nat Holt.

The Denver and Rio Grande

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Byron Haskin. Met o.a. Edmond O'Brien, Sterling Hayden, Dean Jagger, Laura Elliott en Lyle Bettger.

De titel van de film is de naam van een spoorwegmaatschappij die onder leiding van O'Brien met de aanleg van een spoorweg door de Rocky Mountains bezig is. Hayden is de leider van een concurrerende maatschappij en geen middel wordt onbenut gelaten om de tegenpartij dwars te zitten. De lonen worden gestolen, er wordt sabotage gepleegd enz. De climax is de botsing van twee locomotieven. Ondanks enkele aardige momenten blijft het een middelmatige western door Frank Gruber geschreven en Nat Holt geproduceerd met Ray Rennehan als cameraman.

Hurricane Smith

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Jerry Hopper. Met o.a. Yvonne De Carlo, John Ireland, James Craig, Forrest Tucker en Richard Arlen.

Ireland (All the king's men) speelt de titelheld in deze piraat-achtige film. Met zijn maten kaapt Hurricane op een eilandje een slavenschip en vaart ermee naar Australië. Hier hoopt hij de middelen te vinden om op zoek te gaan naar een begraven schat. Een paar wetenschappers en een mooie dochter die op expeditie willen, lijken uit de hemel gevallen. Hurricane en z'n makkers schrijven zich in bij de expeditie, maar dubbelspel en oplichterij bemoeilijken een vlotte buitscore. Deze film is zeker charmant, de overduidelijke studio-opnames dragen daar zelfs aan bij, maar al die onderlinge intriges werken op de zenuwen. (IdH/VPRO Gids)

The White Tower

1950 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Ted Tetzlaff. Met o.a. Alida Valli, Glenn Ford, Claude Rains, Oskar Homolka en Cedric Hardwicke.

Een groep klimmers van verschillende nationaliteiten probeert de beruchte Zwitserse berg Weisshorn te bedwingen. Ieder heeft zo zijn of haar eigen redenen om te participeren. Allereerst is daar Carla, die wraak op de berg wil nemen omdat haar vader er overleed. Zij sleept onder meer de Amerikaanse piloot Martin mee, die een oogje op haar heeft, en de Franse auteur Paul, die een levensdoel zoekt.

Whispering Smith

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Leslie Fenton. Met o.a. Alan Ladd, Brenda Marshall, Robert Preston, Donald Crisp en William Demarest.

Een goed gespeelde western over een zachtmoedige politieman die ontdekt dat zijn vriend betrokken is bij berovingen. Het scenario is van Frank Butler en Karl Lamb. Het camerawerk is van Ray Rennahan.

The Paleface

1948 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1948. Western van Norman Z. McLeod. Met o.a. Bob Hope, Jane Russell, Robert Armstrong, Iris Adrian en Robert Watson.

Calamity Jane (Russell) gaat undercover om te proberen een bende desperado`s uit te schakelen. Om compleet onverdacht te lijken, trouwt ze met Hope, een onhandige, schuchtere tandarts. En dan beginnen de moeilijkheden pas goed. Knappe parodie op de western, waarin de clich[KA1]es als een pluspunt verwerkt werden. Russell en Hope vullen elkaar wonderlijk genoeg uitstekend aan. Frank Tashlin en Edmund Hartman zijn de auteurs van het spirituele scenario, dat prachtig in beeld gebracht werd door Ray Rennahan. De song `Buttons And Bows` kreeg niet alleen een Oscar maar werd ook een internationale hit. Hope en Russell herhaalden hun rollen in het vervolg SON OF PALEFACE (1952). Zwakjes overgedaan in 1968 als THE SHAKIEST GUN OF THE WEST.

Unconquered

1947 | Western, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1947. Western van Cecil B. DeMille en Cecil Demille. Met o.a. Gary Cooper, Paulette Goddard, Howard Da Salvia, Boris Karloff en Cecil Kellaway.

In dit imposante western-drama, dat speelt rond 1780, wordt Goddard verkocht als slavin en vanuit Engeland naar Amerika gebracht, waar ze in handen van Indianen valt. Cooper weet haar te redden, maar de handelingen volgen elkaar op. Massagevechten rond een door de Indianen aangevallen fort vormen het hoogtepunt van de film. Meer dan vijf miljoen dollar (ca vier-en-half miljoen Euro - dat was toen verschrikkelijk veel geld) heeft de film gekost, én drie-en-eenhalve maand opnamen. Meer dan dertig gewonden vielen bij de actiescènes die door Arthur Rosson werden geregisseerd. Prachtig camerawerk van Ray Rennahan. Het scenario van Charles Bennett, Frederick M. Frank en Jesse Lasky, Jr. is gebaseerd op de roman The Judas Tree van Neil H. Swanson. In kleine rollen ziet men nog: Lloyd Bridges, Jack Pennick, Iron Eyes Cody, Chief Thunder Cloud, Lex Barker, Lane Chandler, Jay Silverheels, Fred Kohler Jr en Ray Teal.

The Perils of Pauline

1947 | Biografie, Komedie, Musical, Drama

Verenigde Staten 1947. Biografie van George Marshall. Met o.a. Betty Hutton, John Lund, Billy De Wolfe, William Demarest en Constance Collier.

Pearl White (Hutton), een jonge werkneemster van een naaiatelier, wordt opgemerkt door een actrice die toevallig in de buurt is om een kostuum op te pikken. Ze introduceert Pearl in de toneelwereld en van het een komt het ander, uiteindelijk zou White door de Perils of Pauline-films een grote ster van de stomme film worden. Vrolijke, leuke, maar onbetrouwbare biopic: over het leven van de echte Pearl White is niet veel bekend, ze was een notoire jokkebrok die van alles over haar leven verzon.

California

1947 | Western, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Western van John Farrow. Met o.a. Ray Milland, Barbara Stanwyck en Barry Fitzgerald.

Het scenario van Frank Butler en Theodore Strauss is gebaseerd op een verhaal van Boris Ingster. Het resultaat is een onderhoudende western waarin Pharaoh Coffin (Coulouris) van Californië een eigen keizerrijk wil maken. Jonathan Trumbo (Milland) en de zijnen willen aansluiting bij de VS. Lily (Stanwyck) is de vrouw waar beiden verliefd op zijn, maar als Trumbo ongewapend tegenover Coffin staat weet Lily wat te doen. Victor Young zorgde voor de muziek en Ray Rennahan voor het camerawerk. Westernveteranen Francis Ford, Rex Lease en Lane Chandler spelen bijrollen.

The Three Caballeros

1944 | Animatie, Avonturenfilm, Musical, Familiefilm

Verenigde Staten 1944. Animatie van Norman Ferguson. Met o.a. Aurora Miranda, Carmen Molina en Dora Luz.

Donald Duck is jarig en krijgt een paar mooie kado's, een boek over Brazilië bijvoorbeeld, en een film over vogels in Zuid-Amerika. De presentjes vormen het begin van een reis die Donald met twee vrienden maakt. Een experiment uit de keuken van Disney om animatie en live action met elkaar te combineren: Donald heeft in Mexico vooral oog voor menselijke dames. Zo raakt hij gecharmeerd van Carmen Miranda's zus Aurora. Semi-lange film behoort niet tot het beste uit de Disney-historie, maar heeft wel een aantal maffe, bijna psychedelische animatiescènes. Met de stemmen van oa Clarence Nash (Donald Duck), Joaquin Garay (Panchito) en José Oliveira (José Carioca).

For Whom the Bell Tolls

1943 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Sam Wood. Met o.a. Gary Cooper, Ingrid Bergman, Akim Tamiroff, Arturo de Cordova en Joseph Calleia.

Verfilming van de roman van Hemingway over de Amerikaanse avonturier Robert Jordan (Cooper), die zich in de Spaanse Burgeroorlog aan republikeinse zijde schaart. Zijn opdracht is een brug op te blazen, maar voor het zover is ontmoet hij de getraumatiseerde Maria (Bergman). Er ontluikt een romance tussen die twee totdat de temperamentvolle Pilar (Paxinou) roet in het eten gooit. Actie, heldenmoed, prachtige kleuren, vertederende liefdesscènes, en geweldige muziek van Victor Young. Paxinou kreeg een Oscar voor de Beste Bijrol. Oorspronkelijk zo'n drie uur lang, en omdat dat wat veel van het goede was, later ingekort tot iets meer dan twee.

Drums Along the Mohawk

1939 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Drama, Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Claudette Colbert, Henry Fonda, John Carradine, Edna May Oliver en Eddie Collins.

In het jaar van het verpletterende Stagecoach maakte regisseur Ford nog een prachtige film. Vlak voor de Onafhankelijkheidsoorlog verhuizen Lana (Colbert) en Gilbert Martin (Fonda) naar een huisje in de Mohawk Valley. Vooral Lana moet erg wennen aan het karige, primitieve bestaan. En dan beginnen Indianen, aangevoerd door de eenogige Brit Caldwell (Carradine), hun dorpje ook nog aan te vallen en breekt ook nog de oorlog met de Britten uit. Met hulp van uitstekend spelende Colbert en Fonda schetste Ford in zijn eerste kleurenfilm een opmerkelijk realistisch beeld van een tumultueuze periode uit de Amerikaanse geschiedenis.

Becky Sharp

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Rouben Mamoulian. Met o.a. Miriam Hopkins, Frances Dee, Billie Burke, Alison Skipworth en Nigel Bruce.

Hopkins is de egocentrische jonge vrouw uit de titel die ten koste van alles en vooral anderen, inclusief haar echtgenoot de maatschappelijke ladder wil beklimmen. Ook haar eigen trots moet het veld ruimen. Een onderhoudend en geestig kostuumstuk naar Thackeray's beroemde roman Vanity Fair. Deze film is ook van historisch belang, omdat het de eerste kleurenfilm is volgens het Technicolor-procédé. Een lange tijd vertoonde men op de tv uitsluitend een ZW-versie van 67m, maar in 1985 is met de negatieven uit het archief een herstelde kleurenversie vervaardigd. Hoedt u voor een kleuren-versie die lang ervoor circuleerde en gemaakt was volgens het inferieure Cinecolor- procédé. In 1923 en 1932 al eerder verfilmd onder de titel VANITY FAIR.

Mystery of the Wax Museum

1933 | Horror

Verenigde Staten 1933. Horror van Michael Curtiz. Met o.a. Lionel Atwill, Fay Wray, Allen Vincent, Frank McHugh en Glenda Farrell.

Deze zelden vertoonde horrorfilm stelt enigszins teleur door iets te veel terugkerende komisch bedoelde tussenstukken en vergezochte plotelementen, maar is verder nog steeds boeiend. Hij gaat over een krankzinnige (Atwill) die zijn slachtoffers in wassen beelden omzet. Hij laat zijn oog vallen op de mooie Wray voor zijn volgende kunstwerk. Gefilmd in een vroeg tweekleuren Technicolor-systeem. Scenario van Don Mullaly en Carl Erikson, die het verhaal van Charles Beldes bewerkten. Camerawerk van Ray Rennahan. Opnieuw verfilmd als HOUSE OF WAX.