Michael Ballhaus (1935): cast en camera.
Er zijn 53 films gevonden.

Despair

1978 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1978. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Dirk Bogarde, Andréa Ferréol, Klaus Löwitsch, Volker Spengler en Bernhard Wicki.

Een chocoladefabrikant (Bogarde in een enerverende rol) heeft problemen, zowel in zijn bedrijf als met zijn vrouw (Ferréol) en hoopt dit op te lossen met een als zelfmoord georganiseerde moord op een dubbelganger, maar wordt tenslotte als krankzinnige gearresteerd. Fassbinders eerste internationale Engelstalige productie (2,5 miljoen mark) naar het boek van Vladimir Nabokov is bedoeld als commentaar op de jaren 1930-1940 en ziet er beeldschoon uit mede dankzij cameraman Michael Ballhaus.

The Departed

2006 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Hongkong SAR van China 2006. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg en Martin Sheen.

Met The Departed keerde Martin Scorsese terug naar zijn beste, grimmige films uit de jaren zeventig, zoals Mean Streets en Taxi Driver. In het hedendaagse Boston infiltreert agent Billy Costigan (DiCaprio) in het criminele Iers-Amerikaanse milieu. Maffiabaas Frank Costello (een fabuleuze Nicholson) heeft een informant bij de politie. Twee mollen, dus, maar wie valt het eerst door de mand? The Departed is een remake van de Hongkongse filmhit Infernal Affairs (Andrew Lau, 1999) en tegelijk een ruw portret van hedendaags Amerika. Scorsese laat tussen de zwartgalligheid door toch wat hoop doorsijpelen en kreeg eindelijk zijn langverwachte Oscar.

Uptown Girls

2003 | Komedie

Verenigde Staten 2003. Komedie van Boaz Yakin. Met o.a. Brittany Murphy, Dakota Fanning, Marley Shelton, Donald Faison en Jesse Spencer.

Brittany Murphy - eerder te zien in bijrollen in Girls, Interrupted en Spun - meldt zich in het zoetige Uptown Girls klaar voor het grote werk. Feestbeest Molly (Murphy) raakt in één klap het vermogen van haar overleden ouders kwijt en moet noodgedwongen op zoek naar een baantje. De twintiger wordt babysitter van een vroegwijs achtjarig meisje. Voor beiden een leerzame ervaring: Molly wordt eindelijk volwassen en het kind leert wat lachen is. Klinkt flauw en voorspelbaar, en dat is deze komedie ook, al speelt de film in een sprookjesachtig New York en werkt de lichtzinnige toon bij vlagen aanstekelijk.

Something's Gotta Give

2003 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2003. Romantische komedie van Nancy Meyers. Met o.a. Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Keanu Reeves en Frances McDormand.

Scenariste/regisseuse Meyers (Holiday) schreef de twee hoofdkarakters van Something's Gotta Give met Jack Nicholson en Diane Keaton voor ogen. Dat zorgde ervoor dat de rollen van Nicholson en Keaton als gegoten zitten en dat de acteurs gemakkelijk in topvorm kwamen. Ze maken vergeeflijk dat de plot van deze romantische komedie ritselt van de kunstmatige ingrepen en overdreven bijpersonages. Nicholson speelt rokkenjager Harry, die in het vakantiehuis van zijn nieuwste veel te jonge verovering (Peet) stuit op haar moeder Erica (Keaton). Door omstandigheden komen de arrogante Harry en de zelfstandige, man-schuwe Erica alleen in het huis te zitten - wat natuurlijk vonken geeft.

Gangs of New York

2002 | Misdaad, Historische film

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2002. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Liam Neeson en Jim Broadbent.

Tien Oscarnominaties (geen een werd er verzilverd) kreeg Gangs of New York, de film die Martin Scorsese al vanaf eind jaren zeventig in zijn agenda had staan. In de Romeinse Cinecittà studio's bouwde hij het New York van halverwege de negentiende eeuw na, waar in de straten bitter strijd wordt geleverd tussen verschillende immigrantengroepen. De jonge Amsterdam (DiCaprio) groeit er op om te zien hoe zijn vader wordt vermoord door een monsterlijke man die niet voor niets de bijnaam The Butcher (Day-Lewis) draagt. Eenmaal volwassen zint hij op wraak. Uit deze bloederige puinhopen groeide uiteindelijk het moderne Amerika, zo betoogt het slotbeeld (mét de toen al vernietigde Twin Towers).

Für mich gab's nur noch Fassbinder - Die glücklichen Opfer des Rainer Werner Fassbinder

2001 | Documentaire

Duitsland 2001. Documentaire van Rosa von Praunheim. Met o.a. Irm Herrmann, Peer Raben, Ursula Strätz, Hanna Schygulla en Doris Mattes.

Tien Oscarnominaties (geen een werd er verzilverd) kreeg Gangs of New York, de film die Martin Scorsese al vanaf eind jaren zeventig in zijn agenda had staan. In de Romeinse Cinecittà studio's bouwde hij het New York van halverwege de negentiende eeuw na, waar in de straten bitter strijd wordt geleverd tussen verschillende immigrantengroepen. De jonge Amsterdam (DiCaprio) groeit er op om te zien hoe zijn vader wordt vermoord door een monsterlijke man die niet voor niets de bijnaam The Butcher (Day-Lewis) draagt. Eenmaal volwassen zint hij op wraak. Uit deze bloederige puinhopen groeide uiteindelijk het moderne Amerika, zo betoogt het slotbeeld (mét de toen al vernietigde Twin Towers).

What Planet Are You From?

2000 | Sciencefiction, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Sciencefiction van Mike Nichols. Met o.a. Garry Shandling, Annette Bening, John Goodman, Ben Kingsley en Greg Kinnear.

'Deze heren regelen vervoer en meten u een penis aan,' aldus de leider (Kingsley) van een verre mannenplaneet tegen uitverkorene Harold (Shandling, The Larry Sanders Show) in Mike Nichols' (The Graduate) lichtvoetige sciencefictionkomedie. De emotieloze buitenaardse heren hebben een nakomeling nodig en daarom wordt Harold klaargestoomd om een aardse vrouw te bevruchten. De keus valt op een labiel exemplaar (Bening) en vanaf dat moment is What Planet Are You From? een zachtaardige verkenning van tweedracht tussen een stereotiepe man (een gevoelloze afstandbediener) en een dito vrouw (een aanhalige prater). Bovengemiddeld sterk vanwege het speelse samenspel van de getalenteerde bezetting.

The Legend of Bagger Vance

2000 | Romantisch drama, Sportfilm

Verenigde Staten 2000. Romantisch drama van Robert Redford. Met o.a. Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill en Joel Gretsch.

Acteur/regisseur Robert Redford berijdt met souplesse zijn stokpaardjes sport, film en levensbeschouwing in The Legend of Bagger Vance. Matt Damon speelt een veelbelovend golfer die getraumatiseerd terugkeert van de slagvelden van WO I en door een caddie (Will Smith) wordt aangemoedigd om zijn 'authentieke swing' te hervinden. Redford moest naar eigen zeggen als kind zijn levenswijsheid destilleren uit de moralistische verhalen van volwassenen. Nu is hij de verteller en zijn boodschap is dat je op eigen houtje je ware natuur moet ontdekken. De film is gebaseerd op het boek van Steven Pressfield die zich liet inspireren door de 'Bhagavad Gita'.

Wild Wild West

1999 | Sciencefiction, Actiefilm, Western, Komedie

Verenigde Staten 1999. Sciencefiction van Barry Sonnenfeld. Met o.a. Will Smith, Kevin Kline, Kenneth Branagh, Salma Hayek en M. Emmet Walsh.

Popcornvermaak met Smith en Kline als stoffige geheim agenten die in het Wilde Westen van weleer een maniakale boef (Branagh) - uitgerust zonder benen maar met een gietijzeren, 30 meter hoge mechanische spin - moeten stoppen. Los van de afwezige kwaliteit is Wild Wild West met een slordige anderhalf miljoen dollar per minuut ongetwijfeld de meest onzinnige film van 1999. Een leeghoofdige en buitengewoon saaie geldverslinder die door de jury van de Razzies terecht vijf maal werd uitverkoren voor onder andere de slechtste film, het slechtste script en het slechtste filmkoppel (Smith en Kline).

Primary Colors

1998 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Japan 1998. Drama van Mike Nichols. Met o.a. John Travolta, Emma Thompson, Adrian Lester, Billy Bob Thornton en Kathy Bates.

Twee maanden nadat de president van de VS op tv had verklaard dat hij 'geen seks had gehad met die vrouw' verscheen deze politieke satire in de Amerikaanse bios, een nauwelijks verhulde versie van Clinton's verkiezingscampagne in 1992, compleet met seksschandalen, valse beloftes, roddel en achterklap. Scenarist Elaine May baseerde zich op de gelijknamige bestseller van Newsweek-journalist Joe Klein. Travolta zet de presidentskandidaat wat karikaturaal neer als een slinkse womanizer, met veel charme en een innemende southern drawl. Thompson als zijn vrouw en Kathy Bates als campagnemedewerkster geven wat emotionele diepgang aan het verhaal.

Air Force One

1997 | Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1997. Actiefilm van Wolfgang Petersen. Met o.a. Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Jürgen Prochnow en Dean Stockwell.

Regisseur Petersen laat zijn personages graag onder extreme omstandigheden presteren (Das Boot, In the Line of Fire). De actiethriller Air Force One is geen uitzondering. Aan boord van het vliegtuig de Air Force One is de Amerikaanse president Marshall (Ford) met zijn gezin en een legertje topambtenaren op weg naar huis. Ze zijn nog maar net opgestegen of het vliegtuig wordt gekaapt door de meedogenloze terrorist Korshunov (Oldman). Op de grond proberen de vice-president (Close) en defensieminister (Dean Stockwell) om te gaan met de crisis. Snel, stevig en spannend.

Sleepers

1996 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1996. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Kevin Bacon, Robert De Niro, Jason Patric, Billy Crudup en Ron Eldard.

In de jaren zestig belanden vier New Yorkse straatjongens in een tuchthuis na een onfortuinlijke misdaad. Vanwege hun lange detentietijd worden ze 'sleepers' genoemd. Maar van slapen komt het niet vaak vanwege het gruwelijke misbruik door enkele bewakers, onder wie Sean Nokes (Kevin Bacon). Vele jaren later krijgen de vier inmiddels volwassen mannen, gespeeld door Jason Patric, Billy Crudup, Ron Eldard en Brad Pitt, een mogelijkheid om wraak te nemen. De meeste grote sterren van Sleepers (onder wie ook Dustin Hoffman als verlopen advocaat en Robert De Niro als meinedige pastoor) komen pas in het tweede, 'volwassen' deel van het misdaaddrama voor. Gek genoeg hebben we dan al het beste en natuurlijkste acteerwerk achter de rug.

Outbreak

1995 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Thriller van Wolfgang Petersen. Met o.a. Dustin Hoffman, Rene Russo, Donald Sutherland, Morgan Freeman en Kevin Spacey.

Militair virusspecialist Sam (Hoffman) ontdekt op twee plekken in de VS een ongekend dodelijk virus, wil maatregelen nemen om een epidemie tegen te gaan, maar wordt om geheimzinnige redenen tegengewerkt door superieuren. Petersen werkt dit gegeven spannend, humoristisch en romantisch uit, met hulp van een mooie cast, met bijrollen voor prima acteurs als Morgan Freeman en Kevin Spacey. Niet dat de acteurs veel ruimte krijgen in de vliegensvlug gemonteerde actiefilm, maar in weinig tijd weten zij met soms een enkele blik perfect de situatie aan te duiden.

Quiz Show

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Robert Redford. Met o.a. Rob Morrow, John Turturro, Ralph Fiennes, Paul Scofield en David Paymer.

Regisseur Redford reconstrueert een van de bizarste schandalen uit de Amerikaanse tv-geschiedenis. Een idealistische onderzoeker (Morrow) ontdekt dat quizkandidaat Charles Van Doren (Fiennes) vooraf de antwoorden krijgt van de producenten van de immens populaire Twenty-One show, omdat die niet willen dat de minder representatieve - en bovendien Joodse - kandidaat Herbie Stempel (Turturro) wint. Met de fraaie Quiz Show heeft Redford niet alleen bijtend commentaar op de televisie-industrie van toen en nu geleverd (waar maar een wet geldt: die van de kijkcijfers), maar ook op het 'onschuldige' Amerika van de jaren vijftig.

I'll Do Anything

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van James L. Brooks. Met o.a. Nick Nolte, Whittni Wright, Albert Brooks, Julie Kavner en Joely Richardson.

De ex-vrouw van een acteur zonder vast inkomen vliegt de gevangenis in. Hij moet met tegenzin de voogdij overnemen van zijn 6-jarige dochtertje.

The Age of Innocence

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Geraldine Chaplin en Miriam Margolyes.

De jonge jurist Newland Archer (Day-Lewis) is veelbelovend, geliefd en keurig verloofd met een dame uit welgestelde kringen (Ryder). En dan ontmoet hij haar gescheiden, uit Europa teruggekeerde nicht Ellen Olenska (Pfeiffer), een intrigerende sociale outcast. Regisseur Scorsese bewerkte het boek van Edith Wharton, die met fijne blik en scherpe pen de laatnegentiende-eeuwse New Yorkse elite beschreef. Formidabele acteurs worden omringd door vakwerk van het hoogste niveau: een van de beste films uit het indrukwekkende oeuvre van de maker. Vijf Oscarnominaties; kostuumontwerper Gabrielle Pescucci kreeg het beeldje.

The Mambo Kings

1992 | Muziek, Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Muziek van Arne Glimcher. Met o.a. Armand Assante, Antonio Banderas, Cathy Moriarty, Maruschka Detmers en Celia Cruz.

Aanstekelijk regie-debuut van Glimcher, in de vorm van een ambitieuze, ouderwets aandoende muzikale Hollywoodfilm over twee Cubaanse broers: Assante is zanger-rokkenjager en Banderas is introvert trompetspeler, die wortel schieten met hun mambo in New York in 1952. Zij worden 'ontdekt' en gaan een dubbel leven leiden: overdag werken zij als slager, 's nachts treden zij op in een danspaleis.

Bram Stoker's Dracula

1992 | Horror, Romantiek, Romantisch drama

Verenigde Staten 1992. Horror van Francis Ford Coppola. Met o.a. Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder, Anthony Hopkins en Richard E. Grant.

Halverwege de 15de eeuw keert graaf Dracula (Oldman) voldaan huiswaarts na zijn heroïsche strijd tegen de Turken. Thuis wacht hem de schrik van zijn leven: zijn vrouw Elisabeta (Ryder) heeft zelfmoord gepleegd omdat ze dacht dat haar man was gedood op het slagveld. Dracula houdt het niet meer, wordt vampier, en reist vier eeuwen later af naar Engeland omdat hij meent dat Elisabeta aldaar is gereïncarneerd. Regisseur Coppola en scenarist James V. Hart maakten van Bram Stokers roman een luxueus, bont gemonteerd liefdesverhaal met lichtgewicht Keanu Reeves en zwaargewicht Anthony Hopkins als de voornaamste obstakels tussen de tragisch romantische Dracula en zijn geliefde. Een feest voor het oog.

What About Bob?

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Frank Oz. Met o.a. Bill Murray, Richard Dreyfuss, Julie Hagerty, Charlie Korsmo en Kathryn Erbe.

Smetvrees, pleinvrees, claustrofobie: bedenk het en Bob (Murray) heeft het, of anders denkt hij wel dat hij het heeft. Bob is voor psychiater Leo Marvin (Dreyfuss) aanvankelijk een zoveelste bevestiging van zijn kunnen: Leo's therapie en zijn boek 'Baby Steps' slaan bij Bob aan. Maar als Bob uit enthousiasme een stel fobieën overwint zodat hij zijn favoriete psychiater op vakantie kan volgen, wordt Leo nijdig. Bob gaat heel ver in het negeren van Niet Welkom-signalen en Leo gaat steeds verder met het pogen van Bob af te komen. Fenomenale komedie had als lokkertje het gedicht 'Roses are red/ violets are blue/ I'm a schizo/ and so am I'.

Guilty by Suspicion

1991 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1991. Drama van Irwin Winkler. Met o.a. Robert De Niro, Annette Bening, George Wendt, Martin Scorsese en Patricia Wettig.

Aangrijpend drama over de beruchte blacklist in het Hollywood van de jaren vijftig. Onder leiding van senator McCarthy wordt een ware heksenjacht geopend op Hollywoodpersoonlijkheden die verdacht worden van communistische sympathieën. Deze zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis wordt verteld aan de hand van de lotgevallen van fictieve regisseur David Merrill (De Niro), die ooit een paar partijbijeenkomsten heeft bezocht, weigert zijn vrienden aan McCarthy en zijn kornuiten te verraden, vervolgens op de zwarte lijst geplaatst wordt en nergens meer aan het werk komt. Martin Scorsese speelt een regisseur die uit wanhoop naar Engeland uitwijkt.

Postcards from the Edge

1990 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1990. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Shirley MacLaine, Dennis Quaid, Gene Hackman en Richard Dreyfuss.

Nadat de aan de cocaïne verslaafde actrice Suzanne (Streep) zichzelf onmogelijk heeft gemaakt op een filmset komt ze niet meer aan de bak. Bij haar vriend Jack (Quaid) vindt ze geen steun meer, uiteindelijk gaat ze naar haar moeder, de aan de drank geraakte ex-ster Doris (MacLaine). En ze had net zo'n moeite gedaan om zich aan de knellende ouderlijke banden te ontworstelen. Carrie Fisher (Star Wars) bewerkte haar eigen roman, Streep en MacLaine vullen de hoofdrollen uitstekend in. Het einde had iets minder zoetsappig gekund.

Goodfellas

1990 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco en Paul Sorvino.

Al zolang hij zich kan herinneren wil Henry (Liotta) een gangster worden. En vanaf zijn zestiende mag hij inderdaad aan de slag bij de Italiaanse maffia-familie de Luccheses. Zijn carrière loopt voorspoedig. Scorsese luisterde als jochie graag naar de sterke en grappige verhalen die gangsters in de New Yorkse buurt waarin hij opgroeide op straathoeken vertelden. Zijn sublieme Goodfellas baseerde hij op de biografie van de echte Henry Hill. De Niro had intensief contact met Hill om te bestuderen hoe zijn personage, een collega van Henry, handelde, liep en sprak. En zo viel alles perfect op zijn plek. Uitbundig, virtuoos en grimmig misdaadepos.

The Fabulous Baker Boys

1989 | Drama, Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1989. Drama van Steve Kloves. Met o.a. Jeff Bridges, Beau Bridges, Michelle Pfeiffer, Ellie Raab en Jennifer Tilly.

Stijlvol regiedebuut van Kloves die tevens verantwoordelijk was voor het script met de snedige dialogen. Jack en Frank (Jeff en Beau Bridges) spelen piano in een nachtclub. Om hun populariteit en inkomen een impuls te geven besluiten ze een zangeres aan hun act toe te voegen. De gelukkige is Susie Diamond (Pfeiffer), die de broers inderdaad het verlangde succes brengt, maar ook voor de nodige wrijving zorgt, als charmeur Jack een affaire met haar begint. Inmiddels een klassieker is Susie's zwoele vertolking van het nummer 'Making Whoopee' terwijl ze sensueel kronkelt op de piano.

Working Girl

1988 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1988. Romantische komedie van Mike Nichols. Met o.a. Sigourney Weaver, Harrison Ford, Melanie Griffith, Joan Cusack en Alec Baldwin.

Secretaresse Tess McGill (Griffith) is vastbesloten de top te bereiken. Wanneer haar krengerige chef (Weaver) een tijdje afwezig is, neemt ze haar plaats in en beraamt samen met een financieel expert (Ford) een grote overname. De leuke acteurs gecombineerd met de geestige dialogen van Kevin Wade zorgen voor een heel aardige, lichtvoetige film. Weaver en Griffith kregen allebei een Golden Globe en het liedje 'Let the river run' van Carly Simon kreeg een Oscar. Regisseur Nichols maakte ook The Graduate (1967) en Primary Colors (1998).

The Last Temptation of Christ

1988 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1988. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Willem Dafoe, Harvey Keitel, Verna Bloom, Barbara Hershey en David Bowie.

IJzersterke, moderne interpretatie van het leven van Jezus naar het boek van Nikos Kazantzakis, waarin Jezus wordt voorgesteld als iemand aan wie niets menselijks vreemd is. De film heeft veel stof doen opwaaien en wordt in religieuze kringen beschouwd als blasfemisch.

Dirty Rotten Scoundrels

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Frank Oz. Met o.a. Michael Caine, Steve Martin, Glenne Headly, Anton Rodgers en Barbara Harris.

Het prettige leven aan de Rivièra van een zogenaamde 'verbannen monarch' (Michael Caine) wordt verstoord door de komst van een charmante Amerikaanse oplichter (Steve Martin): twee con men die op dezelfde locatie op het fortuin van rijke toeristen azen is teveel. Deze vermakelijke komedie met leuke hoofdrollen is een remake van Bedtime Story (1964) waarin David Niven en Marlon Brando de bedriegers speelden die een onderlinge weddenschap aangaan. Komedie-expert Frank Oz (Little Shop of Horrors) zorgt vooral voor vrolijkheid in een scène waarin het tweetal broers speelt.

The Glass Menagerie

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, John Malkovich, Karen Allen en James Naughton.

Respectabele, goed gemaakte versie van het legendarische stuk van Tennessee Williams, met een goede rol van Woodward als Amanda en een voortreffelijke vertolking van Malkovich als zoon Tom. Woodward, Allen en Naughton hebben voorafgaand aan deze film samen aan een toneeluitvoering van Williams' stuk meegedaan. Een goede, soms zeer goede, maar geen grootse film. Scenario van regisseur Newman. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Broadcast News

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van James L. Brooks. Met o.a. Holly Hunter, William Hurt, Albert Brooks, Robert Prosky en Jack Nicholson.

Werken tegen een deadline is een kick. De adrenaline gaat stromen, je overstijgt jezelf en als ie gehaald wordt voel je je geweldig. Een Amerikaanse journaliste (Hunter) is eraan verslaafd, zij en haar collega's léven voor het vak. Heel vervelend dus, dat de baan van anchorman naar een knappe maar onbenullige sportverslaggever (Hurt) gaat. Broadcast News geeft een leuk inkijkje in de snelle wereld van het Amerikaanse tv-nieuws, met een snufje seks, een beetje vriendschap, wat afgunst en vooral veel lekkere deadlinestress.

Under the Cherry Moon

1986 | Muziek, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1986. Muziek van Prince. Met o.a. Prince, Jerome Benton, Kristin Scott Thomas, Steven Berkoff en Francesca Annis.

Christopher Tracy (Prince) werkt als pianist in een bar in Nice met zijn beste vriend Tricky (Benton), maar het is veel lucratiever om een mooie, rijke, jonge vrouw aan de haak te slaan. Erfgename Mary Sharon (Scott Thomas) valt wel voor zijn charmes, maar haar vader is wat minder van Tracy gecharmeerd. Nadat hij een Oscar kreeg voor de muziek van Purple Rain leek het Prince dat hij de film best zelf kon regisseren. Het, op een rare manier eigenlijk best aardige, resultaat kreeg vijf Razzies, Prince revancheerde zichzelf een jaar later met de leuke concertfilm Sign ‘o’ the Times.

The Color of Money

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Paul Newman, Tom Cruise, Mary Elizabeth Mastrantonio, Helen Shaver en John Turturro.

In 1961 speelde Paul Newman in The Hustler de jonge biljartprof Eddie Felson die probeert een legendarische biljartspeler van zijn troon te stoten. Vijfentwintig jaar later nam Newman zijn glansrol weer op in het vervolg The Color of Money, maar deze keer is hij de oude kampioen en Tom Cruise zijn gretige opvolger. Overtuigende rol van Cruise die altijd het best uit de verf komt naast grote acteurs als Nicholson, Hoffman en hier naast zijn grote voorbeeld Paul Newman. Newman zelf, die zeven keer vergeefs door de Academy was genomineerd, won nu dan toch zijn eerste Oscar.

Death of a Salesman

1985 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1985. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Dustin Hoffman, Kate Reid, John Malkovich, Stephen Lang en Charles Durning.

Een verbluffende, stijlvolle verfilming van Hoffmans Broadway- uitvoering van het klassieke stuk van Arthur Miller, waarin het grootste deel van de Broadway-bezetting gehandhaafd is. Een mijlpaal in het genre. Producenten waren Hoffman en Miller. Scenario van Miller. Camerawerk van Michael Ballhaus.

After Hours

1985 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1985. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Teri Garr, Linda Fiorentino en John Heard.

IJzersterke zwarte komedie over kantoorbediende Paul (Dunne), die op weg naar zijn afspraakje met een mooie blondine (Arquette) van het ene bizarre avontuur in het andere rolt: zijn laatste geld vliegt uit een taxiraampje, hij heeft net niet genoeg wisselgeld voor de ondergrondse, zijn afspraakje pleegt zelfmoord, hij wordt aangezien voor een inbreker en door een vigilante-feministe in een ijscokar achtervolgd - en dat is pas het begin. Scorsese laat Paul een opmerkelijke stoet New Yorkers ontmoeten, met op de achtergrond de verontrustend stomende stad, en kreeg voor zijn film de regieprijs in Cannes.

Reckless

1984 | Familiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1984. Familiefilm van James Foley. Met o.a. Aidan Quinn, Daryl Hannah, Kenneth McMillan, Cliff De Young en Lois Smith.

Puber Quinn heeft een hekel aan de stad, waarin hij woont, vindt zijn school maar niks en haat zijn weinig bemiddelde vader. Zijn motorfiets is het instrument om aan zijn kleinburgerlijke, benarde wereldje te ontsnappen. Hij leert Hannah kennen; ze heeft een leuk figuurtje, ziet er goed uit en komt uit een welvarend milieu. Hij besluit dat zij, en alles wat zij vertegenwoordigt, zijn einddoel is. Er zit een addertje onder het gras: Hannah heeft een kwal van een vriend, een macho-held uit de football en die hindernis moet hij nog even nemen. Een oprechte tienerfilm in een eigentijds jasje, waarvan er in voorafgaande decennia al dozijnen zijn gemaakt. De muziek is hip. Jeugd, schaart u voor de buis. Scenario van Chris Columbus. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Heartbreakers

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Bobby Roth. Met o.a. Peter Coyote, Nick Mancuso, Carole Laure, Max Gail en James Laurenson.

Blue (Coyote), een pop-artiest die er niet in slaagt zijn erotische schilderijen te verkopen, en Eli (Mancuso), een geslaagde zakenman die de firma van zijn vader leidt, zijn de beste vrienden, maar ze staan op een keerpunt in hun leven. Blue`s echtgenote (Harrold) liet hem in de steek voor een bekendere kunstenaar, en Eli vindt de vrouw van zijn leven in de Franse galeriehoudster Liliane (Laure). Het relaas van een vriendschap tussen twee mannen, hun jacht op de vrouwen, hun pogingen de kwaliteit van hun leven te verhogen, hun hoop, hun teleurstellingen. Roth schreef een warm en menselijk scenario, schijnbaar oppervlakkig maar met een zeer diepe ondertoon. Coyote en Mancuso schitteren in hun rollen, en ze worden bijgestaan door een hele reeks jonge talenten. Michael Ballhaus bracht L.A. opvallend mooi in beeld.

Das Autogramm

1984 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1984. Drama van Peter Lilienthal. Met o.a. Angel del Villar, Juan José Mosalini, Hanns Zischler, Nicolas Dutsch en Anna Larreta.

In een niet nader genoemd Zuidamerikaans land leren twee zeer verschillende mensen, een bokser en een musicus, elkaar kennen als ze moeten optreden op een feest van de militaire machthebbers. Tussen hen onstaat een vriendschap, en ze komen gezamenlijk tegen de onderdrukking van het totalitaire regime in opstand. Scenario van de regisseur naar de roman van Osvaldo Soriano Winterquartiere. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Ediths Tagebuch

1983 | Drama

Duitsland 1983. Drama van Hans W. Geissendörfer. Met o.a. Angela Winkler, Vadim Glowna, Leopold von Verschuer, Hans Madin en Irm Herrmann.

Edith, een gevoelige en ge[KA3]engageerde vrouw, kan de ellende waarmee ze in haar leven wordt geconfronteerd steeds slechter aan. Ze vlucht in de fantasiewereld van haar dagboek. Opname in een psychiatrische inrichting dreigt. Verfilming van de gelijknamige roman van Patricia Highsmith (door regisseur Geissendörfer tot scenario bewerkt), maar er is minder genuanceerde karaktertekening dan in het boek. Toch een indringende film, vooral dankzij het spel van Winkler. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Heller Wahn

1982 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1982. Drama van Margarethe von Trotta. Met o.a. Hanna Schygulla, Angela Winkler, Peter Striebeck, Franz Buchrieser en Christine Fersen.

Verslag van de vriendschap tussen twee zeer verschillende vrouwen: een vrijgevochten docente op de universiteit en een schuchtere, vaak psychisch in de knoop zittende vrouw van een polemoloog. De vriendschap wekt de jaloersheid op van de verschillende mannen en de ene vrouw vermoordt haar echtgenoot. Von Trotta schetst dit verhaal in een wat tegenvallende film die de woede opwekte van veel mannen. Scenario van de regisseuse. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Der Zauberberg

1982 | Drama, Historische film, Romantiek

Oostenrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1982. Drama van Hans W. Geissendörfer. Met o.a. Christoph Eichhorn, Marie-France Pisier, Flavio Bucci, Charles Aznavour en Rod Steiger.

De literaire Thomas Mann-klassieker uit 1924 werd voor het indertijd kolossale bedrag van twintig miljoen D-Mark elegant verfilmd. Wanneer de jonge bourgeois Hans Castorp in 1907 zijn longzieke neef in het Berghof-sanatorium te Davos bezoekt, is hij gefascineerd door het magisch-morbide oord 'buiten de tijd' en blijft er in plaats van drie weken zeven jaar. Geissendörfer distilleerde uit de 1000 bladzijden dikke, complexe ideeënroman een boeiende, dromerige film die ondanks de indikking iets van het denken en de sfeer van vóór WO I overbrengt. Toverfotografie van Michael Ballhaus. Naast de bioscoopfilm bestaat een significant langere, driedelige tv-versie (329m).

Malou

1981 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1981. Drama van Jeanine Meerapfel. Met o.a. Ingrid Caven, Grischa Huber, Helmut Griem, Ivan Desny en Marie Colbin.

Een jonge vrouw duikt in het verleden van haar moeder die met een joodse zakenman trouwde en met hem voor de nazi's vluchtte. Maar de man bedroog haar en zij stierf aan de drank. De dochter heeft ook steeds problemen met haar vriend. Een onduidelijk damesdrama in de vorm van een feministische film. Het scenario is van regisseuse Meerapfel. Het camerawerk is van Michael Ballhaus.

Lili Marleen

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1981. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer, Udo Kier en Christine Kaufmann.

Indrukwekkend melodrama begint in Zürich, 1938. Een verliefd stel - zij Duits, hij joods -, wordt door de oorlog gescheiden, maar doet er alles aan om elkaar weer terug te zien. Dat valt nog niet mee: als zangeres van het beroemde soldatenliedje 'Lili Marleen' dient ze een tijdlang naar het pijpen te dansen van hooggeplaatst nazi-volk. 'Je kunt niet altijd zelf bepalen hoe je wilt leven als je wilt overleven,' verzucht ze. Fraai spel van Schygulla. Gebaseerd op de autobiografie van Lale Andersen die tijdens WO II met het bewuste liedje furore maakte.

Die Ehe der Maria Braun

1979 | Drama

Duitsland 1979. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, George Eagles, Yvan Desny en Elisabeth Trissenaar.

Fassbinders muze Hanna Schygulla kreeg op het Berlijnse filmfestival de Zilveren Beer voor haar prachtige titelrol in dit allegorische drama over Duitsland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Maria trouwt in Berlijn terwijl bommen vallen en even later is haar echtgenoot vertrokken naar het front. In de jaren daarna krijgt Maria zijn overlijdensbericht, beleeft ze iets moois met een Amerikaanse zwarte soldaat en keert haar Hermann toch weer terug. Voordat Fassbinder drie jaar later overleed maakte de notoir productieve cineast nog klassiekers als Berlin Alexanderplatz, Lili Marleen en Querelle.

Bolwieser

1977 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1977. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Bernhard Helfrich, Gustal Bayrhammer, Kurt Raab, Udo Kier en Elisabeth Trissenaar.

Fassbinders muze Hanna Schygulla kreeg op het Berlijnse filmfestival de Zilveren Beer voor haar prachtige titelrol in dit allegorische drama over Duitsland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Maria trouwt in Berlijn terwijl bommen vallen en even later is haar echtgenoot vertrokken naar het front. In de jaren daarna krijgt Maria zijn overlijdensbericht, beleeft ze iets moois met een Amerikaanse zwarte soldaat en keert haar Hermann toch weer terug. Voordat Fassbinder drie jaar later overleed maakte de notoir productieve cineast nog klassiekers als Berlin Alexanderplatz, Lili Marleen en Querelle.

Sommergäste

1976 | Historische film, Drama

Duitsland 1976. Historische film van Peter Stein en Peter Stein (II). Met o.a. Ilse Ritter, Edith Clever, Wolf Redl, Eberhard Feik en Michael König.

Prachtig camerawerk van Michael Ballhaus en schitterende ensceneringen van Maxim Gorki`s toneelstuk over een groepje welgestelde Russen die in hun datsja (zomerhuis) de geruchten over de komende revolutie met muziek en poëzie van zich af proberen te schudden. Een glansrol van Ganz, maar ook van Clever. Naar een perfect scenario van Botho Strauß.

Ich will doch nur, daß ihr mich liebt

1976 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1976. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Vitus Zeplichal, Elke Aberle, Alexander Allerson, Erni Mangold en Johanna Hofer.

De geschiedenis van een man die een moord pleegt op een man die op zijn vader lijkt. Hij krijgt tien jaar. Hij kijkt samen met een psychologe terug op de gebeurtenis en wat volgde. Aanpassen om liefde te verkrijgen leidt tot de ondergang, is de boodschap van Fassbinderg. Voor deze film werkte hij met een nieuwe crew.

Chinesisches Roulette

1976 | Drama, Experimenteel

Frankrijk​/​​Duitsland 1976. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Andrea Schober, Alexander Allerson, Volker Spengler, Macha Méril en Ulli Lommel.

Een niet gemakkelijk te doorgronden drama over menselijke betrekkingen. Dochter Angela nodigt allerlei mensen uit op het landgoed van haar ouders, waarna het gezelschap 'Chinese roulette' speelt. Het scenario is van Fassbinder. Het camerawerk is van Michael Ballhaus.

Mutter Küsters' Fahrt zum Himmel

1975 | Drama, Experimenteel

Duitsland 1975. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Brigitta Mira, Kurt Raab, Peter Kern, Y Sa Lo en Lilo Pempeit.

Hysterie in de Springer-pers over een arbeider die amok maakt in de fabriek en zijn chef en zichzelf vermoordt. Communisten misbruiken de weduwe ter wille van hun propagandakarretje en laten haar vervolgens in de steek. Woedend sloeg Fassbinder links met rechts om de oren in een aangrijpende film. Het scenario is van Fassbinder en Kurt Raab. Het camerawerk is van Michael Ballhaus.

Faustrecht der Freiheit

1975 | Drama

Duitsland 1975. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Rainer Werner Fassbinder, Karlheinz Böhm, Peter Chatel, Adrian Hoven en Christiane Maybach.

'De ondernemer en de loterij-nicht,' grapt een kroegvriend van trotse proleet Fox in Fassbinders melodrama Faustrecht der Freiheit. De kameraadschappelijke sneer dekt de lading van de film perfect, met eindtwintiger Fassbinder zelf in de hoofdrol als schalkse armoedzaaier Fox die na het winnen van de loterij wordt verleid door een erudiete ondernemerszoon. Maar terwijl einzelgänger Fox went aan de liefde en de luxe wordt hij letterlijk en figuurlijk uitgekleed. Een cinematografische topattractie vanwege de combinatie van maatschappelijk engagement, toegankelijke personages en de terloops gepresenteerde herenliefde.

Das Amulett des Todes

1975 | Thriller, Actiefilm, Misdaad

Duitsland 1975. Thriller van Ralf Gregan, Günter Vaessen en Ralf Gregan en Günter Vaessen. Met o.a. Rutger Hauer, Vera Tschechowa, Horst Frank, Günther Stoll en Walter Richter.

Een jonge lerares is toevallig getuige van een ontvoering en raakt daardoor betrokken bij de ruwe conflicten tussen leden van een bende smokkelaars. Spannende actiefilm. Scenario van mederegisseur Vaessen. Camerawerk van niemand minder dan Michael Ballhaus.

Martha

1974 | Drama, Experimenteel, Thriller

Duitsland 1974. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Margit Carstensen, Karlheinz Böhm, Gisela Fackeldey, Adrian Hoven en Barbara Valentin.

Martha (Carstensen) verliest haar vader die haar onderdrukte, en trouwt snel met ingenieur Helmut (Böhm), die zich ontpopt als een sadistische bezitter. Ze probeert te ontvluchten maar haar poging strandt met een auto-ongeluk. Dan, wanneer Martha in een rolstoel zit, is het huwelijk pas perfect. Het huwelijk als vampiergeschiedenis. Scenario van Peter Märthesheimer. Camerawerk van Michael Ballhaus.

Welt am Draht

1973 | Sciencefiction, Drama

Duitsland 1973. Sciencefiction van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Klaus Löwitsch, Barbara Valentin, Mascha Rabben, Karl Heinz Vosgerau en Wolfgang Schenck.

Fassbinders voor tv-zender ARD op 16mm gedraaide tweedeler naar de visionaire sf-roman Simulacron-3 van Daniel F. Galouye was zijn tijd ver vooruit. Welt am Draht draait om de experimentele supercomputer Simulacron, die zo'n 8000 mensen in een virtuele werkelijkheid laat leven zonder dat zij zich daarvan zelf bewust zijn. Er komt een scheurtje in het dubieuze wetenschapsproject wanneer de technisch directeur onder schemerige omstandigheden sterft. Helder script, gedreven regie en cast vol karakterspelers brengen het sinistere drama rond identiteit, realiteit en waanzin perfect over. Herverfilmd als The Thirteenth Floor (1999).

Tschetan, der Indianerjunge

1973 | Familiefilm, Western

Duitsland 1973. Familiefilm van Hark Bohm. Met o.a. Marquard Bohm, Dschingis Bowakow, Willy Schultes, Erich Dolz en Bembe Bowakow.

Een herder krijgt het aan de stok met een brutale veeboer en zijn zonen. Als de herder een jonge Indiaan uit de klauwen van de veeboer redt, organiseren de veeboer en zijn zonen een ware belegering van de hut van de herder. Het debuut van Bohm die met zijn jeugdfilms later zoveel problemen met de censuur kreeg. Deze western werd geheel in Beieren opgenomen. Goede regie vooral van de ook in Bohms latere films zo treffend spelende Bowakow als Indianenjongen. Het camerawerk is van Michael Ballhaus en Klaus Jahnel.

Die Bitteren Tränen der Petra von Kant

1972 | Drama

Duitsland 1972. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Margit Carstensen, Hanna Schygulla, Katrin Schaake, Eva Mattes en Gisela Fackeldey.

Verfilming van Fassbinders gelijknamige toneelstuk over de geslaagde modeontwerpster Petra (Carstensen) die verliefd wordt op de jonge Karin (Schygulla). Voor Petra leidt de verhouding tot een maniakale overgave, waardoor ze compleet ontroostbaar is als Karin haar verlaat. De film toont in vijf aktes een geschakeerd palet van emoties, van verliefdheid tot pure radeloosheid. Meeslepend melodrama over de zwarte kant van de liefde, waarbij hebzucht regeert. De film speelt zich af in één ruimte en kenmerkt zich door origineel camerawerk, wat een fascinerend schouwspel oplevert.

Warnung vor einer heiligen Nutte

1971 | Drama, Komedie

Italië​/​​Duitsland 1971. Drama van Rainer Werner Fassbinder. Met o.a. Lou Castell, Eddie Constantine, Hanna Schygulla, Marquard Bohm en Ulli Lommel.

Een groep filmmensen wacht op de regisseur, op geld en op de hoofdrolspeler (Constantine), en als dit allemaal arriveert, ontstaat er niets dan chaos. Fassbinders negende lange film was een bijtend, maar niet geheel geslaagd commentaar op zijn onverkwikkelijke ervaringen als theaterregisseur. Het camerawerk is van Michael Ballhaus.