Raoul Peck: regie, scenario en productie.
Er zijn 9 films gevonden.

I Am Not Your Negro

2016 | Documentaire

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2016. Documentaire van Raoul Peck.

'Het verhaal van de neger is het verhaal van Amerika. Het is geen fraai verhaal.' Was getekend: schrijver James Baldwin. Hoewel Baldwin al in 1987 overleed, blijken zijn scherpe, confronterende, en ontluisterende inzichten nog steeds bijzonder actueel. Zoals de in Haïti geboren filmmaker Raoul Peck laat zien in de indrukwekkende en voor een Oscar genomineerde documentaire I Am Not Your Negro. Peck koos ervoor alleen Baldwin aan het woord te laten. We zien hem in tv-optredens en horen hem in zijn brieven en in fragmenten uit zijn werk (voorgelezen door Samuel L. Jackson). Onvergelijkbaar en onvergetelijk.

Meurtre à Pacot

2014 | Drama

Haïti​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen 2014. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Thibault Vinçon, Alex Descas en Lovely Kermonde Fifi.

In Pacot, bevoorrechte buurt van Port-au-Prince, wordt een familie geconfronteerd met een soort naschok van de aardbeving van 2010: als ze hun wrakkige monumentale villa niet herbouwen volgt sloop. Ter renovatiefinanciering verhuren ze ruimte aan iemand van een internationale hulporganisatie. Deze Alex brengt de zeventienjarige Andrémise alias Jennifer mee, kruidje-roer-me-niet uit de onderklasse, en gaandeweg loopt de boel uit het roer. Peck, Haïtiaans documaker en ex-minister van Cultuur, verpakt observaties over klassenkloof en overlevingsmechanismen in ongewoon familiedrama, thematisch vrij naar Pasolini's Teorema. Gefinancierd middels Europese filmfondsen als ontwikkelingshulp.

Moloch Tropical

2009 | Drama

Haïti​/​​Frankrijk 2009. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Zinedine Soualem, Sonia Rolland en Mireille Metellus.

Haïti, tegenwoordige tijd. Terwijl in de boven de hoofdstad Port-au-Prince gelegen citadel Laferrière president Jean de Dieu Théogène zich met zijn coterie op een internationale staatsontvangst voorbereidt, breekt onder de straatarme bevolking de revolutiepleuris uit. Regisseur Peck, maker van zowel een docu als een biografische film over de vermoorde Congolese politicus Patrice Lumumba, is geboren Haïtiaan en was 1996/'97 Minister van Cultuur op het ongelukseiland. Deze film is zijn bijdrage aan de beeldvorming over zijn vaderland, maar ook een dissectie van het dubieuze politieke bedrijf.

L'école du pouvoir

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Robinson Stévenin, Élodie Navarre, Céline Sallette en Thibault Vinçon.

Tv-film in 2 delen over vijf jonge Fransen die in de jaren tachtig van de twintigste eeuw met hooggestemde idealen de politiek in gaan. Na hun afstuderen aan de eliteschool voor topbestuurders ENA (École Nationale d'Administration) ervaren ze dat de maakbaarheid van de samenleving vooral een welluidende verkiezingsslogan is. Ook linkse politiek blijkt koehandel, alleen met meer pretenties. Het personage van Caroline (Navarre), die in de provincie ambitieus haar carrière vormgeeft, is geïnspireerd op de socialistische politica Ségolène Royal. Deel 1: Le pacte - Rang de sortie. Deel 2: L'engagement - Le pouvoir.

Sometimes in April

2005 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Rwanda​/​​Frankrijk 2005. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Idris Elba, Debra Winger, Oris Erhuero en Carole Karemera.

De genocide in Rwanda in 1994 leverde niet alleen de 'feel good' movie Hotel Rwanda op, maar ook dit ernstiger gestemde drama. Heen en weer springend in de tijd blikt regisseur Raoul Peck (die met de film Lumumba de recente geschiedenis van Congo onderzocht) terug op de gruwelijke gebeurtenissen in Rwanda toen, en de situatie tien jaar later. Hutu Augustin Muganza (Elba) wordt geconfronteerd met het verleden van zijn broer, die terecht staat voor zijn aandeel destijds: als radio dj wakkerde hij ooit het geweld aan. Hoe moeten we nu verder? Dat is de cruciale vraag die in Hotel Rwanda niet, maar in deze film wel wordt gesteld.

Lumumba

2000 | Biografie, Drama

Haïti​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2000. Biografie van Raoul Peck. Met o.a. Eriq Ebouaney, Alex Descas, Théophile Sowié, Maka Kotto en Mariam Kaba.

Koloniale geschiedenis voor de zuiderburen, het explosieve verhaal over Patrice Lumumba (1925-1961), de eerste premier van de onafhankelijke Republiek van Kongo. De film begint met zijn ondergang en springt vervolgens terug in de tijd naar de opkomst en ontwikkeling van de gedreven rebel. Acteur Eriq Ebouaney geeft een bloedstollende vertolking van de man die volgens de makers is verslonden door de VS en de VN in de geopolitieke arena van de Koude Oorlog. Regisseur Raoul Peck maakte acht jaar eerder een documentaire over Lumumba getiteld Lumumba: La mort du pro­phète.

Corps plongés

1997 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Haïti​/​​Duitsland 1997. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Geno Lechner, Jean-Michel Martial, Bob Meyer, Jeane Manson en Dee Dee Bridgewater.

Frans-Duits-Haïtiaanse coproductie speelt zich af in New York, waar een arts zowel professioneel als op persoonlijk vlak op een dood spoor zit. Haar leven krijgt een nieuwe impuls met de komst van een afgezette Haïtiaanse politicus. Regisseur Peck maakte ook het geprezen L'Homme sur le quais en Haitian corner. (RdL/VPRO Gids)

L'homme sur les quais

1993 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Canada 1993. Drama van Raoul Peck. Met o.a. Jennifer Zubar, Toto Bissainthe, Jean-Michel Martial, Patrick Rameau en Mireille Metellus.

Tijdens het tergend lange schrikbewind (1957-1986) van de Haïtiaanse dictator François en zoon Jean-Claude Duvalier, alias Papa en Baby Doc, werd de bijgelovige bevolking geterroriseerd door de Tontons Macoutes. In L'homme sur les quais, spelend in de jaren zestig, worden de ondergedoken Sarah (Zubar) en haar twee zusjes geconfronteerd met deze levensgevaarlijke paramilitaire milities. Nemesis van de kinderen, van wie de ouders het land zijn ontvlucht, is Janvier, een sadist waarvan de rillingen over je ruggengraat kruipen. De in 1953 in Port-au-Prince geboren Peck (Lumumba) draaide zijn soms akelige drama niet op Haïti, maar in de aangrenzende Dominicaanse Republiek.

Haitian Corner

1988 | Documentaire

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1988. Documentaire van Raoul Peck. Met o.a. Patrick Rameau, Aïlo Auguste-Judith, George Wilson, Emile St.Lo en Hervé Michel.

Rameau is slachtoffer van de Tonton Macoute, die hem zeven jaar gevangen hielden en martelden. Hij is uitgeweken naar New York, waar hij probeert een nieuw leven op te bouwen. Tot hij denkt zijn beul te zien, waarna hij alles opoffert om wraak te nemen. Aangrijpend in z'n primitieve eenvoud. Opgenomen op 16mm. Camerawerk van Michael Chin.