Jürgen Roland: regie, cast en scenario.
Er zijn 33 films gevonden.

Tatort - Ausgespielt

1997 | Mysterie

Duitsland 1997. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Manfred Krug, Charles Brauer, Anna Maria Kaufmann, Jörg Pleva en Burghart Klaußner.

Tatort - Tod eines Polizisten

1995 | Mysterie

Duitsland 1995. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Manfred Krug, Charles Brauer, Mark Keller, Horst Frank en Rolf Becker.

Holger Witt, een jonge politieagent, wordt in Hamburg in zijn dienstauto neergeschoten. Hoofdcommissaris Paul Stoever (Krug) en zijn collega Peter Brockm[KA3]oller (Brauer) leiden het onderzoek en twijfelen tussen twee verdachten: punker Hasso Frisch (Heinrich) en politieman Klaus Schuster (Greiling) die mee op patrouille was, maar beweert niets gezien te hebben. Deze politieman blijkt ook contacten te hebben met het rosse milieu van de hanzestad. Tamelijk spannend opgezet, maar als de kaarten geschud zijn, aardig snel afgewerkt. Het scenario is van Dieter Hirschberg en Gerd Reinhard. De 23ste zaak van Stoever en Brockmöller. Aflevering 301.

Tatort - Stoevers Fall

1992 | Mysterie

Duitsland 1992. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Manfred Krug, Charles Brauer, Walter Plathe, Jale Arikan en Dieter Thomas Heck.

Een hoge politiefunctionaris uit Hamburg zou omgekocht zijn door het milieu. Hauptkommissar Paul Stoever (Krug) kan het nauwelijks geloven. Als zijn vriend, misdaadverslaggever Horstmann (Plathe), die de bewijzen te koop kreeg aangeboden, wordt vermoord, moet Stoever zijn mening herzien. Hij is er zich van bewust dat hij nu ook vijanden heeft in zijn eigen gelederen. Met de rug tegen de muur zet hij door, met succes, uiteraard. Het scenario is van Dieter Hirschberg en Willi Voss. Het was aanvankelijk de bedoeling dat dit de laatste TATORT-film met Krug zou worden, maar de grote kijkdichtheid en de populariteit van het duo Stoever-Brockm[KA3]oller bepaalde anders. Krug en Brauer (als Peter Brockmöller) namen pas in 2001 definitief afscheid en hadden toen bijna veertig gevallen behandeld. Het camerawerk is van Lothar Elias Stickelbrucks. Achttiende zaak van Stoever en Brockmöller. Aflevering 260.

Tatort - Tod eines Mädchens

1991 | Mysterie

Duitsland 1991. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Manfred Krug, Charles Brauer, Helmut Zierl, Katja Studt en Monica Bleibtreu.

De rijke nietsnut en veertiger Thomas Bading (Zierl) valt voor jonge meisjes. Toevallig verongelukt een van zijn Lolita`s in zijn badkuip, hij raakt in paniek en wordt van moord beschuldigd. Wanneer inspecteur Stoever (Krug) op het punt staat hem te arresteren, wordt Thomas op zijn beurt vermoord en er blijken aardig wat kandidaat-moordenaars te zijn. Uitstekend scenario van Horst Bieber.

Tatort - Keine Tricks, Herr Bülow

1989 | Mysterie

Duitsland 1989. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Heinz Drache, Hans Nitschke, Christiane Carstens, Uta Sax en Eleonore Weisgerber.

Hauptkommissar B[KA3]ulow (Drache) heeft de handen vol. Hij moet Karin Jellineck (Carstens), een nieuwe collega, briefen. Zij zal als lokvogel dienen om vrouwenmoordenaar uit zijn schuilhol te lokken. En Franziska Gellert (Sax), de eigenares van Böws favoriet restaurant, wordt ontvoerd. De ontvoerders eisen twee miljoen Mark. Twee verschillende zaken? Of hebben die wat met elkaar te maken? Doorsnee-krimi, geschreven door Harald Vock.

Tatort - Pleitegeier

1988 | Mysterie

Duitsland 1988. Mysterie van Pete Ariel. Met o.a. Manfred Krug, Charles Brauer, Heidi Kabel, Dieter Landuris en Horst Frank.

De beroemde toneelspeelster van het Ohnsorg-theater in Hamburg, Heidi Kabel, speelt in deze misdaadfilm de echtgenote van een ambachtsman, die het slachtoffer geworden is van een zwendelaar in faillissementen. De zoon wil zijn vader wreken, maar commissaris Stoever (Krug) maakt het weer in orde. Vele bekende Duitse toneelspelers en een beroemde Hamburgse regisseur in een kleine rol, maar noch een spannend verhaal noch een opvallende regie. Het scenario is van Bruno Hampel.

Tatort - Baranskis Geschäft

1985 | Mysterie

Duitsland 1985. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Horst Bollmann, Knut Hinz, Art Brauss, Nicolin Kunz en Ulrich von Dobschütz.

Een agent uit het oostblok wil overlopen en neemt contact op met een (voormalige) medewerker van de militaire contraspionage. Hij wordt echter bij het overdragen van het eerste pakket al gedood. Wat zou het voor handel zijn geweest? Waar zijn de goederen? Kan de geheime dienst van het westen er nog aankomen? Wat weet de vriendin van de gestrande overloper? Waar zit Heinz? De vragen volgen elkaar op. `De spanning betekent nog eens mijn dood` (Arthur Dent). Het scenario is van Jochen Wedegärtner en Friedhelm Werremeier. Het camerawerk is van Frank A. Banuscher.

Tatort - Acht, neun - aus!

1985 | Mysterie

Duitsland 1985. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Klaus Löwitsch, Pierre Franckh, Micha Lampert, Klaus Höhne en Ingmar Zeisberg.

Na dertig jaar dienst bij de politie in een roerige wijk in Frankfurt heeft Polizeihauptmeister Reinhold Dietze (L[KA3]owitsch) opgezegd, met de bedoeling om in Hamburg als hoofd van de beveiliging bij een fabriek te gaan werken. Hij gaat niet alleen het dubbele verdienen, maar kan eindelijk ook zijn leven gaan delen met iemand die hem na aan het hart ligt. Wanneer hij met zijn opvolger, de jonge, onervaren Polizeiwachtmeister Michael L[KA3]uck (Franckh), een van zijn laatste rondes rijdt, krijgt Lück de schok van zijn leven: er is een roofoverval gepleegd en op de plaats van het misdrijf ligt Uschi, Lücks vrouw, levensgevaarlijk gewond door een schot uit een vuurwapen. Als de zaak naar Lücks idee niet snel genoeg opschiet, gaat hij op zijn eigen houtje op onderzoek uit. Dit voert hem in de bokswereld, maar de bewijzen en de connecties komen pas als Dietze de overhaaste Lück uit een benarde positie moet halen. De eerste zaak van Dietze, die besloot om voorlopig maar niet naar de Hanzestad te gaan - jammer voor de vrouw die er op hem wachtte. Het klassiek aangepakte scenario is van regisseur Roland, die een oude rot in het krimi-vak is; het is resultaat is heel onderhoudend. Goed camerawerk van Werner Hoffmann. Aflevering 166.

Der Besuch

1984 | Thriller, Drama

Duitsland 1984. Thriller van Jürgen Roland. Met o.a. Jürgen Goslar, Judy Winter, Horst Frank, Michael Habeck en Evelyn Opela.

Max Faber bewerkte het spannende verhaal van Francis Durbridge over het Amerikaanse acteursechtpaar Goslar-Winter tot tv-spel. Hun zoon is door schurk Diffring ontvoerd en ze raken steeds dieper in zijn netten verstrikt, totdat spitse politie- inspecteur Frank en zijn trouwe assistent sergeant Habeck de zaak oplossen als ze een overwacht onderzoek komen instellen in het landhuis van Goslar. Het camerawerk is van Klaus Günther.

Tatort - Der Schläfer

1983 | Mysterie

Duitsland 1983. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Horst Bollmann, Günther Ungeheuer, Pierre Franckh, Klaus Löwitsch en Klaus Höhne.

Een nieuw onstekingsmechanisme voor zeemijnen dat door de NATO gebruikt zal worden, interesseert uiteraard ook het oostblok. Geheimagent Heinz Sch[KA3]afer (Ungeheuer) probeert via de sluimerende agent (uit de titel), Kutschner (H[KA3]ohne), door te dringen tot Hohleben (M[KA3]oller), een hoge ambtenaar van het ministerie en tot Dr. Spitzner (L[KA3]owitsch), de maker van het mechaniek dat met een sonarimpuls geactiveerd wordt. Bij de test valt een dode en luitenant ter zee Delius (Bollmann) van de marine-inlichtingendienst heeft daardoor een probleem. De tweede zaak van Delius die ten opzichte van de gebruikelijke commissarissen als beroepsofficier bij de zeemacht een uitzondering vormde. Het scenario van Jochen Wedegärtner is met zijn Koude Oorlogthema en spionage achterhaald, maar het laat wel zien dat de TATORT-reeks op alle fronten meedeed. Het camerawerk is van Bernd Schofeld en Löwitsch zou nog lang dienen als Der Alte in kortere krimi's van rond een uur speeltijd. Aflevering 152.

Tatort - So ein Tag...

1982 | Mysterie

Duitsland 1982. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Klaus Löwitsch, Günther Ungeheuer, Diana Körner, Michael Schwarzmeier en Harald Dietl.

Grootscheepse actie in Frankfurt naar aanleiding van een bekerwedstrijd in de Bundesliga. De 47-jarige Polizeihauptmeister Werner Rolfs (L[KA3]owitsch) moet afrekenen met schofterige caf[KA1]ebaas Sobeck (Ungeheuer) die van de grote drukte misbruik wil maken om een grote slag te slaan. Jawel, een van de beste TATORT-films aller tijden met een scenario van Uwe Erichsen over de zware dagelijkse praktijk in en om het Hauptbahnhof van de Main-metropool - het centrum van de Duitse bonthandel dat bezaaid is met drugsverslaafden - en hoe van een oprechte politieman het slachtoffer van zijn roeping wordt. Eindelijk nog eens een verhaal dat laat zien hoe smerig het werk van de politie wel is. Krimi-regisseur Roland op zijn best. Eerste zaak van Rolfs en aflevering 133.

Tatort - Freund Gregor

1979 | Mysterie

Duitsland 1979. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Horst Bollmann, Klausjürgen Wussow, Ingmar Zeisberg, Günther Ungeheuer en Cordula Trantow.

Dr. Schuster (Ungeheuer) werkt aan de ontwikkeling van een systeem dat NATO-straaljagers een supersnelle turn-around verschaft, waardoor ze veel vlugger weer in de strijd ingezet kunnen worden, een techniek die dertig jaar later aan de basis van het succes van de low-cost airlines zou liggen. Uiteraard wil het Warschaupact weten hoe dit werkt. Schuster is een saaie familievader met een onberispelijk verleden. Hij is onomkoopbaar. Derhalve worden er twee Oostduitse agenten op hem afgestuurd: Gregor (Wussow) en zijn `vrouw` Marion (Zeisberg), die proberen om de beste vrienden met hem te worden en hem op deze manier de defensiegeheimen te ontfutselen. De contraspionagedienst krijgt er lucht van, en Oberstleutnant Delius (Bollmann), die op de zaak wordt gezet, heeft het knap lastig om zijn tegenstanders te ontmaskeren. Een buitenissige aflevering voor de reeks uit de dagen dat het nog niet helemaal is uitgekristalliseerd tot een goed georganiseerde politieserie, die in een aantal Duitse steden regelmatig de bezem door de straten haalt. Voor liefhebbers van de serie na het weggevallen van het ijzeren gordijn en het niet meer in functie zijnde Warschaupact, waarvan de ex-Oostblok staten tegenwoordig in de EU zitten (en lid van de NATO zijn), gefundenes fressen. Het scenario is van Fred Zander. Aflevering 101.

Zinksärge für die Goldjungen

1973 | Misdaad

Duitsland​/​​Italië 1973. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Herbert Fleischmann, Henry Silva, Horst Janson, Patricia Gori en Véronique Vendell.

De koning van de Hamburgse onderwereld raakt in conflict met een uit Amerika geëmigreerde gangster. Gijzelingen, ontvoeringen en geweld, overgoten met een sekssausje zijn te zien in deze best onderhoudende actiefilm.

Das Mädchen von Hong Kong

1973 | Avonturenfilm, Misdaad, Erotiek

Frankrijk​/​​Duitsland 1973. Avonturenfilm van Jürgen Roland. Met o.a. Joachim Fuchsberger, Li Paelz, Véronique Vendell, Eva Garden en Arthur Brauss.

In deze banale avonturenfilm gaat Fuchsberger op jacht naar nietsontziende drugshandelaren in Hong Kong. Gemene Chinezen folteren hulpeloze koeriers, de politie kijkt de andere kant op. Gebaseerd op een boek van Herbert Reinecker.

Dem Täter auf dem Spur - Tod in der Maske

1972 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Duitsland 1972. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Günther Neutze, Karl Lieffen, Heinz Schubert, Wolfgang Kieling en Monika Gabriel.

Kommissar Bernard (Neutze) en zijn rechterhand Janot (Lieffen) zit met een merkwaardige zaak. Galeriehouder- kunsthandelaar Roland Clisson (Kieling) die zich een gipsmasker liet aanmeten is bij het inwikkelen gestikt. Er zijn onmiddellijk een rits van verdachten: zijn overspelige vrouw Odette (Gabriel), haar minnaar beeldhouwer Denis Lef[KA2]evre (Frank) of zijn jaloerse collega Alain (Pochath) en niet te vergeten yogafreak Val[KA1]erie (Hasenau). Ook de kijker heeft wel door dat sommige dwarsverbindingen niets met de zaak te maken kunnen hebben en zijn blij dat het speurdersduo in Clissons verleden duikt. Zou het Emanuelle (Rau) of Coulomb (Schubert) geweest kunnen zijn? Hebben zij motieven? DEM TÄTER AUF DEM SPUR is een serie die het duidelijk tegen TATORT moest afleggen, maar wel twee jaar eerder begonnen was. Het scenario is van Fred Kassak en Jean Ferry. Het camerawerk is van Frank A. Banuscher.

Jürgen Rolands St. Pauli-Report

1971 | Documentaire, Actiefilm, Erotiek

Duitsland 1971. Documentaire van Jürgen Roland. Met o.a. Helen Vita, Günther Jerschke en Rudolf Schündler.

Zie: Reeperbahn-serie.

Die Engel von St. Pauli

1969 | Misdaad

Duitsland 1969. Misdaad van Jürgen Roland en Jurgen Roland. Met o.a. Horst Frank, Herbert Fux, Werner Pochath, Karl Lieffen en Rainer Basedow.

Op de Hamburgse Reeperbahn is een Oostenrijker neergestreken met Weense meiden, tot verdriet van de Duitse hoerenbazen. Oorlog is onvermijdelijk. Er vallen dooien, maar wie uiteindelijk wint is onduidelijk. Een frisse wereld is het niet die we te zien krijgen. Het scenario is van Karl-Heinz Zeitler en Werner J. Lüddecke. Het camerawerk is van Petrus Schloemp.

Dem Täter auf der Spur - Einer fehlt beim Kurkonzert

1968 | Misdaad

Duitsland 1968. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Hans Putz, Lale Andersen, Karin Hardt, Carsta Löck en Anita Höfer.

Ouderwetse wie-is-de-dader met een olijk kantje. Clich[KA1]ecommissaris Leo Klipp (Putz), is incognito op een clichévakantie op een clichéwaddeneilandje en geeft zich uit voor een clichéleraar. In het clichépension wordt een clichéplayboy vermoord en er zijn acht clichétypes aanwezig. Leo Klipp moet nu combineren en deduceren, maar één schone dame heeft een hele bijzondere alibi, of is het toch nog een cliché-alibi? Van dit soort maken ze ze niet meer, gelukkig maar. Voor amateurspeurneuzen en genrefans toch nog te genieten, met alle respect. Het scenario is van Hansjörg Martin en regisseur Roland. Het camerawerk is van Frank A. Banuscher.

Vier Schlüssel

1966 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1966. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Günther Ungeheuer, Hanns Lothar, Walter Rilla, Monika Peitsch en Hellmut Lange.

Bankdirecteur Eduard Rose (Rilla) en diens dochter Silvia worden gegijzeld. De gijzelnemers hebben het voorzien op een grote som geld, die in een bankkluis in Hamburg ligt. De kluis kan alleen worden geopend met vier sleutels. De felbegeerde sleutels zijn echter in handen van vier verschillende personen, de zogenaamde sleuteldragers. Die zullen allemaal, zo nodig hardhandig, gedwongen moeten worden hun sleutel af te geven. Spannende, tamelijk harde misdaadfilm, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Mooi beeld van Hamburg in de jaren 60. Naar een roman van misdaadschrijver/journalist Max Pierre Schaeffer.

Stahlnetz - Strandkorb 421

1964 | Misdaad

Duitsland 1964. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Kurt Jaggberg, Cora Roberts, Gerhard Frickhöfer, Hellmuth Schneider en Hellmut Lange.

Kriminalrat Feilberg (Jaggberg) onderzoekt de moord op een hotelgast op het Ostfriesische waddeneiland Norderney. In het hotel, waarin een speelbank gevestigd is, bevinden zich Bischof (Schneider) en de knappe Isabell von Bonin (Roberts), een stel dat gefortuneerde casinobezoekers van hun geld af helpt. Terwijl Isabell een gast bezighoudt met haar charmante optreden, ruimt Bischof diens kamer leeg. Feilberg, die aanvankelijk in het duister tast, komt er in het kader van zijn onderzoek achter dat het oplichtersstel omging met het slachtoffer. Ondertussen hebben de mooie Isabell en Bischof een zekere Streuner (Lange) in het vizier. Niet een film die je echt bijblijft, maar Schneider speelt met verve een onsympathieke boef, terwijl Roberts de vermoorde onschuld zelve is, en je meelij krijgt met deze tamelijk willoze, maar toch behoorlijk uitgekookte vrouw. Het scenario is als gebruikelijk van Wolfgang Menge.

Stahlnetz - Rehe

1964 | Misdaad

Duitsland 1964. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Sigurd Fitzek, Werner Bruhns, Olaf Eggers, Rainer Eggers en Doris Masjos.

Uitgebreid, routineus verslag van een ontvoering van een jongen uit Zuid-Duitsland. Dit alles naar aanleiding van een gebeurtenis, die de geschiedenis is ingegaan als de eerste kidnapzaak in de Bonds Republiek waarbij een kind betrokken was en losgeld werd geëist. Het bedrag dat de ontvoerder vroeg was DM 15.000 - een schijntje. De daad was erg genoeg en de politie in het hele land kwam in beweging. Camerawerk van Günter Haase.

Polizeirevier Davidswache St. Pauli

1964 | Mysterie, Actiefilm

Duitsland 1964. Mysterie van Jürgen Roland. Met o.a. Wolfgang Kieling, Günther Ungeheuer, Hannelore Schroth, Günther Neutze en Hanns Lothar.

Misdadiger Ungeheuer, net uit de gevangenis ontslagen, vervalt weer in zijn oude fouten, ondanks het feit dat zijn vriendin Schroth moeite doet hem op het rechte pad te brengen. Als commissaris Kieling hem wil arresteren, wordt hij neergeknald. Onderhoudende realistische film met sterbezetting en vol aktie, die zich afspeelt in het toenmalige pluche seksmilieu op en rond de fameuze Hamburgse Reeperbahn. Scenario van Wolfgang Menge. Zie ook: Reeperbahn-serie.

Stahlnetz - Das Haus and der Stör

1963 | Misdaad

Duitsland 1963. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Rudolf Platte, Mady Rahl, Andrea Grosske, Gerda Maria Jürgens en Christa Schindler.

Kriminalkommissar Roggenburg (Platte) wordt rond 1955 overgeplaatst bij de afdeling moordzaken in Itzehoe in Schleswig- Holstein, zo`n veertig kilometer in noord-westelijke richting van Hamburg. Bij het opruimen van zijn kantoor stuit hij op het dossier van een moord, die vlak na afloop van WO II in 1945 gepleegd was. Zijn collega`s van toen waren druk bezet, de afdeling was zwaar onderbemand en de zaak belandde algauw onderop de stapel. Roggenburg besluit de moord niet zondermeer af te leggen. Indertijd was het slachtoffer levenloos gevonden in een zeemansplunjezak door spelende kinderen in een watertje. Roggenburg gelooft dat als het slachtoffer, dat naamloos begraven werd, eenmaal ge[KA3]identificeerd is, de dader snel achterhaald kan worden. Een minutieus opgezet onderzoek begint en het spoor leidt naar gauwdief Vollmer (Beckhaus) en ex-vriendin Selma (Jürgens). Realistische weergave van het recherchewerk van de politie dat soms lijkt op het zoeken naar een naald in de hooiberg. Een sterke aflevering met een spannend, bijna documentair scenario van vaste schrijver Wolfgang Menge. Aflevering 17.

Die Flusspiraten vom Mississippi

1963 | Avonturenfilm

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1963. Avonturenfilm van Jürgen Roland. Met o.a. Hansjörg Felmy, Sabine Sinjen, Horst Frank, Brad Harris en Dorothy Parker.

Rond 1850 verenigen boeren, soldaten en Cherokee-indianen zich onder leiding van sheriff James Lively (Felmy) om een einde te maken aan de terreur van een langs de Mississippi opererende bandietenbende. U krijgt een paar spectaculaire actiesc[KA2]enes te zien en bijzonder fraaie Joegoslavische landschappen (waar deze film werd opgenomen), maar verder is de film zo amateuristisch ge[KA3]ensceneerd, dat alle spanning (en duidelijkheid) vervliegt.

Stahlnetz - In jeder Stadt...

1962 | Misdaad

Duitsland 1962. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Heinz Engelmann, Karlheinz Gerdesmann, Ruth Hausmeister, Edgar Wenzel en Peter Ahrweiler.

In de haven van Hamburg wordt het stoffelijk overschot van een jonge vrouw opgedregd. De politie te water denkt dat er misdaad in het spel is en draagt de zaak over aan de moordbrigade. Kriminalkommissar Bade (Engelmann) en Kriminalsekret[KA3]ar Buchholz (Gerdesmann) zijn met het onderzoek belast. Als de identiteit van het slachtoffer is vastgesteld, leggen zij een bezoekje af bij de verdrietige ouders, die moeten toegeven dat zij van de handel en wandel van hun dochter niet op de hoogte waren. Een vriendin van het meisje geeft Bade en Buchholz een tip, die hen doen belanden in het wereldje van klatergoud en make-believe, waar jonge, goedgelovige vrouwen heen gelokt worden met valse beloftes om daarna als animeermeisje te worden uitgebuit. Wederom een aflevering over een afstotende, uit de hand gelopen misdaad met het realisme dat de tijdgeest van Duitsland midden in het Wirtschaftswunder nauwgezet weergeeft. Goed spel onder vaste regie van Roland. Het scenario is van Wolfgang Menge. Aflevering nummer 15. Gevolgd door een lange aflevering, getiteld SPUR.

Stahlnetz - Saison

1961 | Misdaad

Duitsland 1961. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Hans Hessling, Dieter Eppler, Richard Lauffen, Klaus Kindler en Grit Boettcher.

In een kuurplaats in de Harz wordt in de winter het stoffelijke overschot van de 25-jarige Helga Zeller gevonden. Het blijkt dat zij al een maand dood was. Officier van justitie Dr. Stiebner (Lauffen) uit Goslar vraagt Kriminalkommissar Hauke (Eppler) van de moordbrigade uit Braunschweig om het onderzoek te doen. Hauke begint met het ondervragen van de buren. Een van hen, Herbert Schintzel (Kindler) heeft iets te verbergen; hij had ooit een relatie met Helga. Voordat Hauke hierachter is, hoort hij alleen maar slechte dingen over Helga en wat hem betreft zit de zaak muurvast. Koddebeier Henry Wohlers (Hessling) is echter een nuchtere politieman met gezond verstand en goede speurzin. Door hem wordt de zaak opgehelderd. Een minder spectaculaire aflevering uit de overigens uitstekende reeks realistische misdaadfilms. Het spel is heel geloofwaardig. Het scenario is zoals gebruikelijk van Wolfgang Menge.

Der Transport

1961 | Oorlogsfilm

Duitsland 1961. Oorlogsfilm van Jürgen Roland. Met o.a. Hannes Messemer, Armin Dahlen, Inge Lange, Peter Herzog en Eva Katharina Schultz.

In plaats van een strafpeloton de dood in te sturen aan het front leidt een luitenant het in veilige Amerikaanse krijgsgevangenschap. Achterbakse menselijkheid met een verdacht sterke nadruk op 'de goede Duitser'.

Der Grüne Bogenschütze

1961 | Misdaad

Duitsland 1961. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Gert Fröbe, Karin Dor, Eddi Arent en Klausjürgen Wussow.

Zie: Edgar Wallace-serie.

Stahlnetz - Verbrannte Spuren

1960 | Misdaad

Duitsland 1960. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Karl-Georg Saebisch, Peter Lehmbrock, Eddi Arent, Robert Meyn en Herta Fahrenkrog.

In Pritzin, een dorpje in Schleswig-Holstein, brandt een landbouwschuur af. Tussen de resten vindt men het verkoolde lijk van een vrouw, de gesp van haar jarretelgordel, de klemmetjes, waarmee de kousen worden vastgemaakt en een deel van een boek. Het gaat om Nancy (Von Ratonoy), een vriendin van de dochter van herenboer Von Altmann (Meyn). Kommissar Strobel (Saebisch) en Ahrberg (Lehmbrock) uit Rendsburg (niet ver van Kiel) komen de zaak uitzoeken. Gaat het om brandstichting of een wraakactie van Von Altmann of heeft zijn pachter de zaak in de fik gestoken? In het dorp gonst het in ieder geval van de geruchten en kan iedereen voor een ander een motief bedenken. Onderhoudende aflevering met flashbackstructuur en bijna de volwassen lengte van een tv-film. De rollen zijn geloofwaardig. Het scenario is van Wolfgang Menge.

Stahlnetz - E 605

1960 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1960. Misdaad van Jürgen Roland en Jurgen Roland. Met o.a. Heinz Engelmann, Wolfgang Völz, Dieter Eppler, Dinah Hinz en Helmut Schneider.

De in 1958 ontstane serie STAHLNETZ staat ruim veertig jaar later nog altijd op de vierde plaats van de Duitse tv-krimi`s. De reeks is niet alleen een cultserie geworden, maar geldt als de grondlegger van de Duitse tv-krimi`s en wordt in de toptien slechts voorafgegaan door TATORT, POLIZEIRUF 110, EIN FALL F[KA3]UR ZWEI en gevolgd door DOPPELTER EINSATZ en talloze andere films. Het bijzondere aan de samenwerking tussen scenarioschrijver Wolfgang Menge en regisseur Roland indertijd was de bijna documentaire aanpak van waar gebeurde gevallen die op een boeiende manier werden gedramatiseerd en tegelijkertijd een beeld schetsten van de wederopbouw van Duitsland na WO II dat zich transformeerde in het Wirtschaftswunder. Dikwijls bestond de rolverdeling uit een keur van goede actrices en acteurs en menig nieuw talent begon zijn loopbaan in afleveringen van de serie. Kommissar Opitz (Engelmann) zit met een tweetal overvallen op geldlopers van een bank, waarbij 150.000 mark werd buitgemaakt (een gigantisch bedrag voor die tijd). Als er vijfduizend mark beloning wordt uitgeloofd, meldt zich een gangster die bij de zaak betrokken was. De politie speelt op een gegeven moment de bende tegen elkaar uit. De oude afleveringen die met bescheiden middelen werden gemaakt zijn veel sterker dan de nieuwe uit het einde van de jaren 1990.

Stahlnetz - Die Zeugin im grünen Rock

1960 | Misdaad

Duitsland 1960. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Ruth Hausmeister, Richard Lauffen, Josef Sieber, Wolfgang Völz en Fifi Brix.

Aan de stadsrand van Düsseldorf vindt men tussen kerst en nieuwjaar het stoffelijke overschot van een rentenier. Zijn onderhuurster wordt door de politie verdacht omdat zij een strafblad heeft. Ze had voor het uitbreken van de oorlog haar echtgenoot vermoord en daarvoor gevangenisstraf gekregen die eindigde in een verblijf in een concentratiekamp. De politie probeert echter grondig te werk te gaan en stelt vast, dat de vermoorde regelmatig bezocht werd door een jonge vrouw in een groene rok. Op zijn minst willen ze haar horen, evenals een musicus. Het speuren naar de onbekende vrouw lijkt op het zoeken naar een naald in de hooiberg. Het spel is heel overtuigend en het scenario van Wolfgang Menge is gebaseerd op een werkelijke zaak. Aflevering 10.

Der Rote Kreis

1960 | Misdaad, Thriller

Duitsland​/​​Denemarken 1960. Misdaad van Jürgen Roland en Jurgen Roland. Met o.a. Klausjürgen Wussow, Renate Ewert, Karl Saebisch en Eddi Arent.

Zie: Edgar Wallace-serie.

Stahlnetz - Die Tote im Hafenbecken

1958 | Misdaad, Thriller

Duitsland 1958. Misdaad van Jürgen Roland en Jurgen Roland. Met o.a. Kurt Conde, Rainer Brönnecke, Karl-Heinz Gerdesmann, Gerda Maria Jürgens en Christa Siems.

Een havenarbeider in Hamburg ziet in het water een lichaam drijven. Het is het stoffelijk overschot van de 28-jarige prostituée Helga Wieberitz, die haar werkterrein in de Tampico Bar had. Commissaris Bode kan haar laatste avond reconstrueren tot aan een taxirit met een klant naar een schip in de haven. Omdat Helga's lichaam verzwaard was met een lier denkt Bode dat het schip, waarop de dader zich zou moeten bevinden, aan de hand van scheepslijsten te kunnen achterhalen. Als het vermoedelijke schip weer een Duitse haven binnenloopt, heeft hij beet, maar het aanwijzen van de dader levert toch nog even een verrassing op. De vierde aflevering in de serie heeft wat meer dramatiek meegekregen, die hier eigenlijk storend werkt. Bij de verhoren in de Tampico Bar kunnen de bezoekers zich onwaarschijnlijk veel details herinneren van de avond, waarop Helga verdween, terwijl de gebeurtenis bijna een maand geleden was; een windas en een touw zijn te mager om een schip op een lijst te identificeren, maar anderzijds is dit zo'n aflevering die de kijker juist door het drama meer boeit. Een duidelijke voorloper van TATORT dat twaalf jaar later het licht zou aanschouwen. In de Tampico Bar zingt en speelt Freddy Quinn, die toen heel populair geworden was als schlagerzanger en het jaar daarvoor zijn eerste film gemaakt had, op zijn gitaar. De spelprestaties zijn heel overtuigend. Het scenario is van Wolfgang Menge.