Thierry Michel

Regisseur, Producer

Thierry Michel is regisseur en producer.
Er zijn 6 films gevonden.

Mobutu, roi du Zaïre

1999 | Documentaire, Biografie

België/Frankrijk 1999. Documentaire van Thierry Michel.

Joseph Désiré Mobutoe regeerde als dictator het langst over zijn immense land. Dat hij zolang aan de macht kon blijven was een direct gevolg van de Koude Oorlog en de geweldige, minerale rijkdom van zijn land. In november 1965, vijf jaar na de onafhankelijkheid van het voormalige Belgisch Kongo, stootte hij Moïse Tjombe van de troon in een door de CIA gesteunde militaire machtsgreep. Hij veranderde de naam Kongo in Zaïre. In de loop van de 25 jaar die volgden werd Mobutoe die als sergeant begonnen was door zijn absolute macht en willekeur alom gevreesd en vergaarde hij een gigantisch fortuin. Toen duidelijk werd dat hij het land financieel leegzoog, kwam er ontevredenheid in de clans die niet bevoorrecht werden. Het resultaat was een nieuwe coup, eigenlijk een lange opmars van het leger, waardoor Laurent Kabila aan de macht kwam. Hier houdt dit portret op, terwijl Kabila begin 2001 vermoord werd en door zijn zoon Joseph, die nauwelijks de dertig bereikt had, werd opgevolgd. Aan de hand van archiefmateriaal in kleur en zwart-wit brengt deze documentaire een gedegen portret van een machtswellusteling voor wie een mensenleven niet telde. Regisseur-scenarioschrijver Michel is kritisch, maar ook weer niet zo kritisch, want hij laat het eindoordeel over aan de kijker. Hij toont de feiten, maar velt geen vonnis. Het is gelijktijdig een stukje geschiedenis van het Afrikaanse continent van 1960 tot 2000. Het camerawerk is van Alain Marcoen, Joël Marcipont en Didier Hill Derive.

Jean-Claude Brialy

1990 | Biografie

België 1990. Biografie van Thierry Michel.

Een snelle opeenvolging van beelden (zo zeg je dat), gemaakt door een artiest, die met alle winden meewaait, en gedurende zijn 35-jarige loopbaan allermogelijke bijbaantjes had. Van toneel- en filmacteur, theaterdirecteur en radiopresentator tot regisseur van (slechte) films en theaterstukken. Met lukraak gekozen fragmentflitsen. De opmerkelijke cineast Michel (GOSSES DE RIO) stelt diepgaand teleur op de beeldbuis. Met de onvermijdelijke presentator.

Gosses de Rio

1990 | Documentaire, Drama

België 1990. Documentaire van Thierry Michel. Met o.a. Luis Carlos en Luciano de Souza.

Samen met andere straatkinderen uit Rio de Janeiro spelen de dertienjarige Carlos en de zestienjarige China (die voor het einde van de opnamen werd gedood) de rol van hun eigen leven: stelen en schoenlijm snuiven om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Dit alles speelt zich af in een context van werkloosheid, exodus uit de overbevolkte steden naar het platteland, explosieve bevolkingsgroei en ontwrichte gezinnen. De kinderen werden door de regisseur één maand lang op elk moment van de dag gevolgd. Het resultaat hiervan is een unieke documentaire die gedraaid werd ondanks de belemmeringen van de zijde van de overheid, die wil voorkomen dat deze werkelijkheid gefilmd wordt. Luis Carlos wordt 'De Rat' genoemd en Luciano de Souza 'De Chinees'.

A fleur de terre

1990 | Documentaire, Drama

België 1990. Documentaire van Thierry Michel. Met o.a. Mario, Eunice en Israël.

Deze cineast heeft internationale bekendheid verworven met zijn GOSSES DE RIO. Hier gaat het nog eens om Rio de Janeiro, omgeven door haar 840 krottenwijken, die drie miljoen misdeelden herbergen in een sfeer van politiegeweld, handel in drugs etc. maar ook de levendigheid van de Afrobraziliaanse kultuur, de rituelen, de muziek en het beroemde carnaval zijn er aanwezig. Opgesierd door de zeer gevoelige beelden van Jacques Duesburg, verkent de maker een van die gemeenschappen waar drie personages hun leven wagen: een priester, een prostituee en de voorzitter van het bewonerscomité. Een zeer sterke impressie van de werkelijkheid.

Issue de secours

1987 | Drama, Documentaire

België/Marokko 1987. Drama van Thierry Michel.

Thierry`s vijfde lange film houdt het midden tussen een speelfilm en een documentaire. De kundig vervaardigde rolprent (in 16mm) is gedeeltelijk autobiografisch. Het gaat over een man, die na de zelfmoord van een Marokkaanse vriendin op zoek gaat naar haar afstamming. Hij bezoekt haar familie en vrienden, terwijl hij probeert één te worden met de Marokkaanse cultuur. Een co-productie van de franstalige Belgische televisie en Marokkaanse productiemaatschappijen en geholpen door een EEG- subsidie. Het camerawerk is van Jean-Claude Neckelbrouck. Ook bekend als LE CHANT DU VENT.

Hiver 60

1982 | Drama, Historische film

België 1982. Drama van Thierry Michel. Met o.a. Philippe Léotard, Paul Louka, Christian Barbier, Rony Coutteure en Marcel Dossogne.

Een speelfilm, die wordt afgewisseld met archiefbeelden van de filmer Frans Buyens en fragmenten uit een documentaire uit de jaren 1960 en 1961, COMBATTRE POUR NOUS DROITS. Centraal staat de onrustige Belgische winter van 1960, toen de overheid maatregelen had uitgevaardigd, die maatschappelijk een stap terug betekenden. Wilde stakingen legden het hele land lam en de bloedige tussenkomst van 'moordenaars in uniform' etc. was het gevolg. Jammergenoeg zal dit produkt niemand buiten België interesseren en de bovendien tamelijk slecht gemonteerde gebeurtenissen komen gedateerd en verouderd over. Ook de uiterst subjectieve benadering doet de zaak geen goed.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Thierry Michel op televisie komt.

Reageer