Tadanobu Asano

Acteur

Tadanobu Asano is acteur.
Er zijn 23 films gevonden.

Harmonium

2016 | Drama, Thriller

Japan/Frankrijk 2016. Drama van Kôji Fukada. Met o.a. Mariko Tsutsui, Tadanobu Asano, Kanji Furutachi en Takahiro Miura.

Al in de eerste minuten wordt duidelijk dat Toshio, Akie en hun tienjarige dochter Hotaru geen al te gelukkig gezinnetje vormen. Daarvoor gaat moeder Akie te veel op in haar christelijke geloof en heeft vader Toshio te veel geheimen. Een van die geheimen is de mysterieuze Yasaka (Asano), die op een dag langs komt en heel snel Akie en Hotaru weet in te palmen. Spannend, onvoorspelbaar en prettig ongemakkelijk familiedrama dat vorig jaar in Cannes de Juryprijs won in het programmaonderdeel Un Certain Regard.

Silence

2016 | Drama, Historische film

Verenigde Staten/Taiwan/Mexico 2016. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano en Issei Ogata.

Al na The Last Temptation of Christ (1988) probeerde regisseur Scorsese de roman Chinmoku van Shusaku Endo te verfilmen, een op feiten gebaseerde tragedie over christenvervolging in zeventiende-eeuws Japan. Gezien de typische Scorsese-thematiek – geloof, twijfel, verraad, verlossing – is zijn toewijding aan het materiaal begrijpelijk, maar de aanvankelijke weerstand van zijn producenten is dat ook. Want wie niet bovenmatig geïnteresseerd is in religie zal een zware dobber hebben aan dit trage, devote, naargeestige epos. Toch dwingt de compromisloze visie van de regisseur respect af, en ook het intense acteerwerk, de vaak prachtige beelden en het ambigue slot maken indruk.

Journey to the Shore

2015 | Drama

Japan/Frankrijk 2015. Drama van Kiyoshi Kurosawa. Met o.a. Eri Fukatsu, Tadanobu Asano en Masao Komatsu.

Drie jaar nadat hij spoorloos op zee verdween staat Mizuki's echtgenoot weer op de stoep. Hij is gestorven, meldt hij koeltjes, en zijn lichaam is door de krabben verslonden. Dat weerhoudt hem er echter niet van nog altijd in de fysieke wereld rond te dolen, balancerend tussen leven en de definitieve dood. Dappere poging van auteur Kurosawa (Tokyo Sonata), maar zijn magisch-realistische vertelling over liefde, bedrog en acceptatie is uiteindelijk te ongrijpbaar, te repetitief en te veel dicht gesmeerd met violen om echt te ontroeren.

47 Ronin

2013 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 2013. Actiefilm van Carl Rinsch. Met o.a. Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada en Tadanobu Asano.

De op waarheid beruste Japanse legende over 47 samoerai, die wraak nemen nadat hun meester is geëxecuteerd door een snode shogun, is al vaker verfilmd. Maar niet eerder zo schaamteloos Amerikaans. 47 Ronin heeft meer weg van een digitale kermisattractie als Clash of the Titans dan een klassieke samoeraifilm. Opvallendst is de toevoeging van allerlei fantasy-elementen en grootse CGI-decors die Japan veranderen in een Oosters Midden-Aarde. Tussen de Engels sprekende Japanners speelt een blanke Hollywoodster de hoofdrol: Keanu Reeves, die nog net geen 'Sayonara dudes!' roept.

Mongol

2007 | Biografie, Drama, Historische film

Rusland/Duitsland/Kazachstan 2007. Biografie van Sergey Bodrov. Met o.a. Tadanobu Asano, Khulan Chuluun, Amadu Mamadakov en Aliya.

Fraai epos over de jonge Temüjin, die later bekend zou worden als de gevreesde Dzjengis Khan. Zijn vader werd vermoord toen hij jong was, daarna volgden nog talloze, vreselijke ontberingen, maar Temüjin veroverde uiteindelijk de halve wereld. De film stopt overigens als hij net de Mongoolse stammen heeft verenigd, en laat zo de mogelijkheid van een vervolgfilm open. Regisseur Bodrov huurde de gerenommeerde Chinese gevechtsregisseur Xiaoyang Chang (Hero, House of Flying Daggers) in en consulteerde een Mongoolse sjamaan. Het hielp: hij kreeg een Oscarnominatie voor zijn film.

Vital

2004 | Drama, Thriller

Japan 2004. Drama van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Nami Tsukamoto, Tadanobu Asano en Kiki.

Shinya Tsukamoto, de Japanse David Cronenberg, beroerde wereldwijd fans van cult en horror met zijn Tetsuo (1989). Tsukamoto's levenslange fascinatie voor het lichaam tegenover het mechanische komt in Vital voor zijn doen ordelijk ter sprake. Geen rondvliegend metaal en chaotische montage, maar lange close-ups van ster Asano (Ichi the killer) en rustige beelden van anatomische lessen. Griezelig wordt het wel. Hiroshi (Asano) is een student Medicijnen die bij een ongeluk zijn vriendin Ryôko (Tsukamoto) en zijn geheugen verliest. Het lijk van zijn vriendin ontledend krijgt Hiroshi contact met zijn verleden, en verontrustend genoeg ook met de geest van Ryôko.

The Taste of Tea

2004 | Komedie, Drama

Japan 2004. Komedie van Ishii Katsuhito. Met o.a. Banno Maya, Sato Takahiro, Gashuin Tatsuya en Tadanobu Asano.

Familierelaas met excentrieke types, flauwe grappen, losse eindjes en buitenissige invallen.

Zatoichi

2003 | Drama, Actiefilm

Japan 2003. Drama van Takeshi Kitano. Met o.a. Takeshi Kitano, Tadanobu Asano, Yui Natsukawa, Michiyo Ookusu en Ittoku Kishibe.

Meeslepende samoeraifilm waarin Takeshi Kitano zelf de show steelt als geblondeerde blinde masseur. De krasse oude baas beweegt zich voetje voor voetje voort, maar als er gevochten moet worden, blijken zijn reflexen nog onnavolgbaar. Naast het onvermijdelijke hak- en slachtwerk reserveert Kitano in zijn eerste kostuumfilm een belangrijke plek voor pure slapstick en grapjes. Maar het mooist zijn de ritmische intermezzi - boeren bewerken op de maat van de meeslepende muziek van Keiichi Suzuki het land - en het slotakkoord: een minuten durende klompendans waarin de meeste personages terugkomen. Openingsfilm van het Rotterdams filmfestival 2004 scoorde hoog in de publiekspoll.

Last Life in the Universe

2003 | Komedie, Thriller, Drama, Romantiek

Thailand/Japan 2003. Komedie van Pen-Ek Ratanaruang. Met o.a. Tadanobu Asano, Sinitta Boonyasak, Yutaka Matsushige en Laila Boonyasak.

Een suïcidale ex-yakuza is gevlucht naar Thailand. Daar komt hij bij een mooi Thais meisje terecht.

Bright Future

2003 | Drama

Japan 2003. Drama van Kiyoshi Kurosawa. Met o.a. Jô Odagiri, Tadanobu Asano en Tatsuya Fuji.

Pretentieus drama, vol pseudo-engagement en cinefiele kitch, over twee zwijgzame jongens en een giftige, lichtgevende kwal.

Ichi the Killer

2001 | Misdaad

Japan 2001. Misdaad van Takashi Miike. Met o.a. Hiroyuki Tanaka, Alien Sun, Shinya Tsukamoto, Nao Omori en Tadanobu Asano.

Pretentieus drama, vol pseudo-engagement en cinefiele kitch, over twee zwijgzame jongens en een giftige, lichtgevende kwal.

Distance

2001 | Drama

Japan 2001. Drama van Hirokazu Kore-eda. Met o.a. Yûsuke Iseya, Arata, Tadanobu Asano, Susumu Terajima en Yui Natsukawa.

Drie jaar geleden vergiftigde de Ark van de Waarheid-sekte het drinkwater van Tokyo. Terwijl de nabestaanden zich voor de jaarlijkse herdenking verzamelen bij de waterbassins van de stad, trekken drie mannen en een vrouw naar een bergmeer, nabij de plek waar de gelovigen voor hun terreurdaad samenleefden. Distance is één lange, omtrekkende beweging. Wat er is gebeurd en waarom zijn geen vragen die kunnnen worden beantwoord, lijkt Kore-eda te willen zeggen. De Waarheid van de sekte is niet te achterhalen, en daarmee heeft de trage opbouw van de film uiteindelijk geen onthullingen te bieden. De afstand die de levenden van de doden scheidt is net zo groot als de afstand die het verdriet van de nabestaanden onbenaderbaar maakt.

Sôseiji

1999 | Horror, Mysterie, Actiefilm

Japan 1999. Horror van Shinya Tsukamoto. Met o.a. Masahiro Motoki, Yasutaka Tsutsui, Akaji Maro, Renji Ishibashi en Shiho Fujimura.

Yukio Daitokuji (Motoki) is een jonge dokter die samen met zijn vrouw Rin (Ryo) en zijn ouders in een van de betere buurten van Tokio woont. Yukio en Rin zijn pasgetrouwd en gelukkig, ook al lijdt Rin aan geheugenverlies, waardoor haar verleden een gesloten boek blijft. Het gevoel dat iemand hen gadeslaat werpt een schaduw op hun geluk. Dit gevoel slaat om in verschrikking als een in lompen geklede vagabond Yukio's ouders op beestachtige manier vermoordt. Kort daarop wordt Yukio aangevallen door een man die als twee druppels water op hem lijkt. Zijn aanvaller laat hem achter in een leegstaande waterput om hem te verhongeren. Vervolgens neemt hij beetje bij beetje het leven van de dokter over. Een sombere griezelthriller vol spookachtige beelden, die baadt in een angstaanjagende sfeer. Tsukamoto filmt hier in een heel andere stijl dan in zijn cultklassieker TETSUO, maar zijn fascinatie voor woede en wraak in zijn meest extreme vorm vinden we toch ook nu terug. Een bizarre, vreemde film die niet iedereen zal aanspreken. Tsukamoto schreef het scenario samen met Edogawa Rampo. De regisseur zelf was verantwoordelijk voor de fotografie. Dolby Stereo.

Samehada otoko to momojiri onna

1999 | Mysterie, Misdaad, Actiefilm, Thriller

Japan 1999. Mysterie van Katsuhito Ishii. Met o.a. Tadanobu Asano en Sie Kohinata.

De jonge Toshiko (Kohinata) scheurt met haar racewagen door een surrealistisch berglandschap, op de vlucht voor haar gekke oom Sonezaki. Onderweg pikt ze een halfnaakte Samehada (Asano) op, die tracht te ontsnappen aan een bende schietgrage gangsters die hun gestolen geld terug willen. De gangsters komen in botsing met Toshiko's wagen. Samehada neemt het stuur over van het bewusteloze meisje. Ondertussen huurt haar oom computerfreak Yamada in om zijn vermiste nicht op te sporen. Op hun vlucht komen Samehada en Toshiko terecht in een komische, gewelddadige, tragische wereld vol perverse seks. Een erg Amerikaans aandoende Japanse Yakuza-film die echter bol staat van de clichés en er weinig mee aanvangt. Het meest originele aan de hele onderneming is de titel. Wel geniet de film het voordeel van een razendsnel ritme, komische actiefragmenten en bijtende dialogen, geschreven door een man of vrouw wiens naam enkel in het Japans op de generiek staat zonder vertaling. Fotografie is van Hiroshi Machida. Scope. Dolby Stereo.

Gohatto

1999 | Drama, Avonturenfilm, Historische film

Japan/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Nagisa Ôshima. Met o.a. Takeshi Kitano, Ryuhei Matsuda, Shinji Takeda, Tadanobu Asano en Shûji Yamaguchi.

Nieuweling Sozaburo Kano (Matsuda) zorgt voor problemen binnen een samoerai militie, een elite-politiegroep in de negentiende eeuw, als hij met zijn mooie gezicht menig mannenhart op hol laat slaan. De leiders (oa Kitano) besluiten dat Kano daarom op bezoek moet bij een geisha. Filmmaker Ôshima doorbreekt een taboe (Gohatto) met deze film door homoseksualiteit in beeld te brengen bij de krijgshaftige samoerai. Een groot pluspunt van de film zijn de prachtige beelden. Gohatto is de laatste film van Ôshima, die regelmatig met zijn films prijzen won op festivals (oa beste regisseur, filmfestival Cannes).

Away With Words

1999 |

Hongkong SAR van China 1999. Christopher Doyle. Met o.a. Georgina Dobson, Christa Huges, Mavis Hee, Kevin Sherlock en Tadanobu Asano.

Nieuweling Sozaburo Kano (Matsuda) zorgt voor problemen binnen een samoerai militie, een elite-politiegroep in de negentiende eeuw, als hij met zijn mooie gezicht menig mannenhart op hol laat slaan. De leiders (oa Kitano) besluiten dat Kano daarom op bezoek moet bij een geisha. Filmmaker Ôshima doorbreekt een taboe (Gohatto) met deze film door homoseksualiteit in beeld te brengen bij de krijgshaftige samoerai. Een groot pluspunt van de film zijn de prachtige beelden. Gohatto is de laatste film van Ôshima, die regelmatig met zijn films prijzen won op festivals (oa beste regisseur, filmfestival Cannes).

Samehadaotoko to momojirionna

1998 |

Japan 1998. Ishii Katsuhito. Met o.a. Tadanobu Asano, Shingyoji Kimie, Susumu Terajima, Ittoku Kishibe en Kohinata Sie.

Nieuweling Sozaburo Kano (Matsuda) zorgt voor problemen binnen een samoerai militie, een elite-politiegroep in de negentiende eeuw, als hij met zijn mooie gezicht menig mannenhart op hol laat slaan. De leiders (oa Kitano) besluiten dat Kano daarom op bezoek moet bij een geisha. Filmmaker Ôshima doorbreekt een taboe (Gohatto) met deze film door homoseksualiteit in beeld te brengen bij de krijgshaftige samoerai. Een groot pluspunt van de film zijn de prachtige beelden. Gohatto is de laatste film van Ôshima, die regelmatig met zijn films prijzen won op festivals (oa beste regisseur, filmfestival Cannes).

Motorola

1998 |

Hongkong SAR van China 1998. Wong Kar-Wai. Met o.a. Tadanobu Asano en Faye Wong.

Nieuweling Sozaburo Kano (Matsuda) zorgt voor problemen binnen een samoerai militie, een elite-politiegroep in de negentiende eeuw, als hij met zijn mooie gezicht menig mannenhart op hol laat slaan. De leiders (oa Kitano) besluiten dat Kano daarom op bezoek moet bij een geisha. Filmmaker Ôshima doorbreekt een taboe (Gohatto) met deze film door homoseksualiteit in beeld te brengen bij de krijgshaftige samoerai. Een groot pluspunt van de film zijn de prachtige beelden. Gohatto is de laatste film van Ôshima, die regelmatig met zijn films prijzen won op festivals (oa beste regisseur, filmfestival Cannes).

Yume no ginga

1997 | Fantasy

Japan 1997. Fantasy van Ishii Sogo. Met o.a. Kurotani Tomoka, Mano Kirika, Kyono Kotomi, Tadanobu Asano en Komine Rena.

Nieuweling Sozaburo Kano (Matsuda) zorgt voor problemen binnen een samoerai militie, een elite-politiegroep in de negentiende eeuw, als hij met zijn mooie gezicht menig mannenhart op hol laat slaan. De leiders (oa Kitano) besluiten dat Kano daarom op bezoek moet bij een geisha. Filmmaker Ôshima doorbreekt een taboe (Gohatto) met deze film door homoseksualiteit in beeld te brengen bij de krijgshaftige samoerai. Een groot pluspunt van de film zijn de prachtige beelden. Gohatto is de laatste film van Ôshima, die regelmatig met zijn films prijzen won op festivals (oa beste regisseur, filmfestival Cannes).

[KA18]Focus[KA19]

1996 | Documentaire, Komedie

Japan 1996. Documentaire van Satoshi Isaka. Met o.a. Tadanobu Asano, Akira Shirai, Keiko Unno en Tetsuro Sano.

Kanemura (Asano) is luistervink. Hij tapt klassieke lijnverbindingen en GSM-gesprekken af. Tv-journalist Iwai (Shirai, een bekend gezicht op de Japanse thuisbuis) wil over Kanemura een sensationele reportage maken en hem aan de kaak stellen door te berichten over zijn priv[KA1]eleven. Iwai schuwt het ensc[KA2]eneren van een verhaal niet en wil op Kanemura wel een clich[KA1]estempel drukken. Eigenlijk is Iwai net zo slecht als Kanemura, maar ze worden beiden betrokken bij een afgeluisterd gesprek van gangsters, die een wapen verstopt hebben in een huurkluis op het Shinjuku station in Tokio. Als ze samen naar het station gaan, grijpt Kanemura op een gegeven moment het pistool en dwingt Iwai`s bevallige assistente Yoko (Unno) zich uit te kleden. Isaka`s kritiek op het gemanipuleer door de tv en de sensastiejournalistiek is niet onterecht en zijn benadering is beslist origineel, al slaat hij met de striptease aardig op hol. Uitsluitend boeiend voor studenten van de film-academie en kritische hoofdredacteuren bij de tv. Het scenario is van Kazuo Shin en het camerawerk is van Tetsuro Sano, die in de film de rol van (zichzelf als) Sano speelt. Debuut van Isaka. Kwam direct uit op video.

Yume no ginga

1996 | Thriller, Actiefilm

Japan 1996. Thriller van Sogo Ishii. Met o.a. Tadanobu Asano, Rena Komine, Niitaka Tatsuo, Kotomi Kyono en Kirika Mano.

De nog jonge Tomiko (Komine) bestuurt in een eenzaam traject dichtbij een grote stad een autobus. Het is monotoon werk. Ze krijgt een nieuwe collega, Niitaka (Asano). Alle vrouwelijke collega's van Tomiko zijn meteen dol op de vriendelijke, charmante jonge kerel, maar Tomiko heeft haar bedenkingen. Een tijdje geleden werkte haar beste vriendin Tsuyako als conductrice samen met Niitaka. De twee werden verliefd, maar bij een mysterieus busongeluk kwam Tsuyako om het leven. Niitaka zat toen achter het stuur. Tomiko zwoer om de dood van Tsuyako te wreken. Zo groeide ook haar belangstelling voor Niitaka. Een betoverend, dromerig mysterie in zwart-wit waarin vorm en inhoud perfect gecombineerd worden. Alle elementen vloeien in elkaar tot een geheel, van de bussen tot de personages, inclusief de straten, de uniformen en zelfs het weer. De film kent geen hoogtepunten. Het ritme is gestadig en rustig, zoals een gemiddelde busrit, maar het is wel de nachtmerrie van een doolhof, waar je niet meer uitkomt. Het schitterende scenario van Ishii is gebaseerd op de roman van Kyusaku Yumeno. Het camerawerk is van Norimichi Kasamatsu.

Focus

1996 | Komedie

Japan 1996. Komedie van Isaka Satoshi en Satoshi Isaka. Met o.a. Akira Shirai, Keiko Unno en Tadanobu Asano.

Ruige, geniale Japanse satire op de televisiebusiness. Een Willibrord Frequin-achtige showjournalist begint nauwelijks geïnteresseerd aan een interview met een jongen die over een uitgebreid arsenaal aan afluisterapparatuur beschikt. Er komt weinig uit de verlegen jongen, maar de Japanse Frequin doet er alles aan om aanstootgevende details uit hem te sleuren. Intussen beveelt hij zijn cameraman en geluidsvrouw steeds om goede posities in te nemen. Het eerste half uur van Focus is onbekommerd hilarisch. Door enkele verrassende wendingen in het verhaal krijgt spanning de overhand. Focus is een van de vele recente welkome voorbeelden uit Azië van hoe een indrukwekkende film te maken zonder veel geld. Lef, een ingenieus script en regisseur en acteurs die weten wat ze doen, meer is niet nodig.

Maboroshi no hikari

1995 | Drama, Mysterie

Japan 1995. Drama van Hirokazu Kore-eda. Met o.a. Tadanobu Asano, Takashi Naitô, Makiko Esumi, Midori Kiuchi en Akira Emoto.

Yumiko (Esumi) is gelukkig getrouwd met Ikuo (Asano). Ze hebben een baby en zijn de dertig gepasseerd. De kijker weet dat Yumiko`s geweten bezwaard is: als kind lette ze niet op haar hoogbejaarde grootmoeder, die verdween en nooit meer terug gezien werd. Op een dag krijgt ze bezoek van de politie die haar vertelt dat Ikuo overreden is door een trein toen hij op de spoorrails liep. Men houdt het op zelfmoord. Yumiko is heel verdrietig, maar vijf jaar later ontmoet zij een weduwnaar, Tamio (Naito), die een dochter heeft. Ze trouwen en Yumiko fleurt op. Als ze haar moeder gaat bezoeken, belandt ze op de terugweg in de bar, waar Ikuo een paar glazen heeft gedronken, voordat het noodlot toesloeg. De barkeeper vertelt haar dat Ikuo vrolijk was en niets erop duidde dat hij zichzelf zou gaan doden. Yumiko zoekt naar een verklaring voor het mysterie, maar er is geen pasklaar antwoord, al probeert Tamio uit te leggen dat Ikuo wellicht verlokt werd door een geheimzinnig licht dat net zo geschenen moet hebben als een vuurtoren die door eenzame zeevarenden in open zee wordt waargenomen en verzaakt dat ze naar de kelder gaan. De debuutfilm van Kore-eda is duidelijk beïnvloed door meesters als Michelangelo Antonioni, Theo Angelopoulos en Ysujiro Ozu, die breedvoerige literaire verfilmingen hebben gemaakt. De film is traag vooral het eerste uur en hij ontrafelt het verhaal van Teru Miyamoto, dat door Yoshihisa Ogita tot scenario bewerkt werd, niet dieper dan hierboven beschreven, maar de fotografie van Masa Nakabori is oogverblindend, al zijn de beelden nogal statisch. De eveneens debuterende hoofdrol Esumi, eigenlijk fotomodel van beroep, is aantrekkelijk. Ze wordt krachtig gesteund door de bijrollen van Naito en Asamo. De artistieke ontwikkeling van zowel Kore-eda als Esumi zijn de moeite waard om in de toekomst te blijven volgen. Bekroond op het filmfestival van Vancouver met de regieprijs. Alleen voor fijnproevers.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Tadanobu Asano op televisie komt.

Reageer