Richard Widmark: cast.
Er zijn 79 films gevonden.

Wild Bill - Hollywood Maverick

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Todd Robinson. Met o.a. Mike Connors, Clint Eastwood, James Garner, Darryl Hickman en Arthur Hiller.

Een portret van William Wellman, een erg onafhankelijke regisseur die autoriteit verafschuwde. Hij werd geboren in Brookline, Massachussets op 29 februari 1896 als William Augustus Wellman. Was als piloot tijdens WO I verbonden aan het legendarische Lafayette Escadrille. Hij werd neergeschoten en brak zijn rug op twee plaatsen. Nadien werd hij vlieginstructuur en huwde actrice Helen Chadwick. Zo kwam hij in contact met Douglas Fairbanks, die hem een rol gaf in een van zijn films. Als acteur was hij geen succes en toen hij ontdekte dat de regisseur veel meer verdiende, besloot hij regisseur te worden. Hij debuteerde in 1923 met THE MAN WHO WON. Na een reeks B-filmpjes kreeg hij de kans om, dank zij zijn ervaring, voor Paramount de big budget-film WINGS (1929) te draaien. Het succes van deze film maakte niet enkel van hem een topregisseur, maar ook van de onbekende Gary Cooper een superster. Het merendeel van zijn 76 films is al lang vergeten, maar een handvol ervan werden toch klassiekers, denken we maar aan BEAU GESTE (1939), THE OX-BOW INCIDENT (1943), BUFFALO BILL (1944), BATTLEGROUND (1949) en THE HIGH AND THE MIGHTY (1953). Na een ruzie met de producenten rond zijn film LAFAYETTE ESCADRILLE (1958), een eerbetoon aan zijn vroegere legereenheid, trok hij zich terug uit de filmwereld. Hij stierf in 1975. Een uitstekende biografie met getuigenissen van een resem acteurs en regisseurs die met hem gewerkt hebben. Robinson schreef het scenario. Alec Baldwin sprak de commentaar in. Montage is van Leslie Jones. Voor de fotografie tekenden Christian Sebaldt en Theodor Angell. Dolby Stereo THX.

True Colors

1991 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Drama van Herbert Ross. Met o.a. John Cusack, James Spader, Imogen Stubbs, Mandy Patinkin en Richard Widmark.

Cusack, die uit een arm gezin afkomstig is, verbergt zijn verleden. Op de campus sluit hij vriendschap met Spader die verloofd is met Stubbs, dochter van Senator Widmark. Door zijn radde tong kan hij de senator voor zich winnen en snoept hij zelfs het meisje van zijn vriend af. Na hun huwelijk aast hij op een plaats in het congres, waarvoor hij zijn vriendschap moet verraden. Knap opgebouwde film over een man zonder scrupules die carrière in de politiek tracht te maken, maar uiteindelijk in zijn eigen val terechtkomt. Het scenario van Kevin Wade is complex, maar uitstekend te volgen voor wie er echt voor gaat zitten. De acteurs vullen de personages zeer goed in, en je ziet duidelijk hoe ze zich ontwikkelen in de tijdsspanne van zeven jaar die het verhaal beslaat. Knappe fotografie van Dante Spinotti. De score is van de hand van Trevor Jones.

Cold Sassy Tree

1989 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1989. Romantiek van Joan Tewkesbury. Met o.a. Faye Dunaway, Richard Widmark, Neil Patrick Harris, Francis Fisher en Lee Garlington.

Een zuidelijk, slaperig stadje in Georgia rond 1900. De alom heersende rust raakt ernstig verstoord als de vrijgevochten Dunaway (uit het verdervelijke Noorden) haar huwelijk aankondigt met de veel oudere Widmark, eigenaar van de plaatselijke winkel van sinkel. Hij was nog maar net drie weken tevoren weduwnaar geworden. Traag, sfeervol melodrama dat het voortkabbelende leven illustreert in een provinciegat waar de tijd lijkt stil te staan tot een onvewachte gebeurtenis de gemoederen in rep en roer brengt. Dunaway en Widmark spelen de sterretjes van de hemel en dat maakt het de moeite waard om naar de film te gaan kijken. Het scenario werd geschreven door Tewkesbury naar een bewerking door Karen Croner van de roman van Olive Ann Burns. Dunaway was tevens co-producente. Prachtige, nostalgisch-ogende fotografie van Michael Watkins.

Once Upon a Texas Train

1988 | Western

Verenigde Staten 1988. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Willie Nelson, Richard Widmark, Angie Dickinson, Stuart Whitman en Shaun Cassidy.

Een onderhoudende western met een stel doorgewinterde sterren. Shaun Cassidy speelt een afvallige die de plannen om een trein te beroven tracht te verijdelen. Hierdoor komen de ex- schurk Nelson en zijn bende oude rotten te staan tegenover hun tegenstander Widmark en zijn posse. Veteraan Kennedy schreef, regisseerde en produceerde de film. Het camerawerk is van Ken Lamkin. Ook bekend als TEXAS GUNS.

Marilyn Monroe: Beyond the Legend

1987 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Gene Feldman en Suzette Winter. Met o.a. Richard Widmark, Robert Mitchum, Clark Gordon, Shelley Winters en John Springer.

Een geslaagd portret van M.M. met veel materiaal uit haar films. Feldman geeft de kijker een helder inzicht in de psyche van de legende en laat mensen uit het vak, collega's en minnaars aan het woord. Het scenario is van beide regisseurs Feldman en Winter. Het camerawerk is van Richard Francis en Rick Robertson. Aanbevolen voor cinefielen en iedereen die in M.M. geïnteresseerd is.

Ein Aufstand alter Männer

1987 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1987. Drama van Volker Schlöndorff. Met o.a. Louis Gossett jr, Richard Widmark, Holly Hunter, Joe Seneca en Woody Strode.

Op een farm in het Zuiden van de V.S. (Louisiana) wordt een doodgeschoten blanke farmer gevonden. De sheriff die het geval moet onderzoeken, stuit op een groep van achttien, oudere zwarte mannen, die allemaal beweren de moord te hebben gepleegd. Hun solidariteit maakt het hem bijna onmogelijk de zaak op te lossen. De film van Schlöndorff boeit vooral door de krachtige schildering van de verschillende karakters. Scenario van Charles Fuller naar de roman van Ernest J. Gaines. In de V.S. uitgebracht als tv-film. Camerawerk van Edward Lachmann. Ook bekend als MURDER ON THE BAYOU.

Blackout

1985 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1985. Misdaad van Douglas Hickox. Met o.a. Richard Widmark, Keith Carradine, Michael Beck, Kathleen Quinlan en Gerald Hiken.

Ex-cop Widmark heeft zich vastgebeten in een afschuwelijke moordzaak, die na zes jaar nog steeds niet is opgelost. Een nieuw spoor leidt naar Carradine, die rond de tijd van de moord na een ongeval aan geheugenverlies is gaan lijden en die nu een nieuw, onbesproken leven leidt met een nieuw gezicht en een nieuw gezin. Is deze zachtaardige man een bloeddorstige moordenaar? De kijker wordt doorlopend op een verkeerd spoor gezet, dank zij het intelligente script van David Ambrose, die op subtiele wijze de onzekerheid als dreigend element gebruikt. Een superieure thriller met verrassende climax. Opvallende score van Laurence Rosenthal. Achter de camera stond Tak Fujimoto.

Against All Odds

1984 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1984. Misdaad van Taylor Hackford. Met o.a. Jeff Bridges, Rachel Ward, Jane Greer, James Woods en Richard Widmark.

De klassieke film noir Out of the Past (1947) was de inspiratiebron voor Against All Odds. Jeff Bridges speelt de in geldnood geraakte football-ster Terry Brogan, die wordt ingehuurd om de maîtresse (Rachel Ward) van een corrupte nachtclubeigenaar (James Woods) op te sporen. Als zij in Mexico gevonden is blijkt Terry zich in een wespennest te steken. De beste rol is die van een footballclub-bazin, gespeeld door Jane Greer... de femme fatale van Out of the Past. De titelsong van Phil Collins was een grote hit.

Who dares wins

1982 | Misdaad, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1982. Misdaad van Ian Sharp. Met o.a. Lewis Collins, Judy Davis, Richard Widmark, Edward Woodward en Robert Webber.

Auteur Reginald Rose die vroeger bewogen werk afleverde met o.a. TWELVE ANGRY MEN en de tv-serie The Defenders, laat het de laatste jaren goed afweten en deze film is zo'n misser. Een anti-atoombomorganisatie wil de Amerikaanse ambassade in Londen bezetten om een onderzeebootbasis in Schotland te laten opdoeken als tegenprestatie. Een niet al te smakelijk verhaal, routineus geregisseerd. Camerawerk van Phil Meheux.

The Final Option

1982 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Zwitserland 1982. Actiefilm van Ian Sharp. Met o.a. John Duttine, Tony Doyle, Lewis Collins, Kenneth Griffith en Judy Davis.

Auteur Reginald Rose die vroeger bewogen werk afleverde met o.a. TWELVE ANGRY MEN en de tv-serie The Defenders, laat het de laatste jaren goed afweten en deze film is zo'n misser. Een anti-atoombomorganisatie wil de Amerikaanse ambassade in Londen bezetten om een onderzeebootbasis in Schotland te laten opdoeken als tegenprestatie. Een niet al te smakelijk verhaal, routineus geregisseerd. Camerawerk van Phil Meheux.

Hanky Panky

1982 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Komedie van Sidney Poitier. Met o.a. Gene Wilder, Gilda Radner, Kathleen Quinlan, Richard Widmark en Robert Prosky.

De onschuldige architect Wilder wordt in deze film achtervolgd door politie, spionnen enzovoort. Voorspelbare, nauwelijks grappige, komische thriller, waarin Radner op weinig geslaagde wijze het amoureuze gedeelte voor haar rekening neemt. Kortom, er is niets nieuws onder de zon.

National Lampoon Goes to the Movies

1981 | Komedie

Verenigde Staten 1981. Komedie van Henry Jaglom en Bob Giraldi. Met o.a. Peter Riegert, Diane Lane, Candy Clark, Teresa Ganzel en Ann Dusenberry.

Ongelooflijk idiote parodie op 'de film'. In drie delen komen psychodrama's, soap-opera's à la Harold Robbins, Sidney Sheldon en politiefilms aan de orde. Een vierde deel, dat de rampenfilm in de tang nam en waarin Allen Goorwitz, Marcia Strassman en Kenneth Mars te zien zouden zijn geweest, is er gelukkig uitgesneden. Vergeleken met dit wanprodukt verdient ANIMAL HOUSE tien Oscars. Ook bekend als NATIONAL LAMPOON'S MOVIE MADNESS.

A Whale for the Killing

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Richard T. Heffron. Met o.a. Peter Strauss, Richard Widmark, Kathryn Walker, Bruce McGill en Ken James.

Strauss' persoonlijke pleidooi tegen de afslachting van walvissen aan de kust van New Foundland. Krachtig, maar iets te veel een praatdrama, geschreven door Lionel Chetwynd, naar het boek van Farley Mowat.

Bear Island

1980 | Avonturenfilm, Actiefilm

Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 1980. Avonturenfilm van Don Sharp. Met o.a. Christopher Lee, Donald Sutherland, Vanessa Redgrave, Richard Widmark en Barabara Parkins.

Tamme actiefilm over Amerikaanse bioloog Sutherland, ex-nazi Widmark en een poging ongemunt goud te vinden dat tijdens WO II op de Noordpool werd achtergelaten. Onbedoeld grappige dialogen, onechte vreemde accenten, naar een roman van Alistair MacLean.

All God's Children

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry Thorpe. Met o.a. Richard Widmark, Ned Beatty, Ossie Davis, Ruby Dee en Mariclare Costello.

Het provocerende onderwerp verplichte rassengelijkheid binnen het onderwijs werd hier gegoten in de vorm van een gevoelig drama over het uiteenrukken van vrienden, gezinnen en een stadswijk. Widmark speelt uitstekend een rechter die de zaak moet afronden. Scenario van William Blinn.

Mr. Horn

1979 | Western

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1979. Western van Jack Starrett. Met o.a. David Carradine, Richard Widmark, Karen Black, Jeremy Slate en Enrique Lucero.

Een onsamenhangende, episodische western naar het scenario van William Goldman over de legendarische volksheld Tom Horn, die ook het onderwerp was van Steve McQueens laatste film, TOM HORN. Door de camera keek Jorge Stahl Jr.

The Swarm

1978 | Horror, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Katharine Ross, Richard Widmark, Henry Fonda en Richard Chamberlain.

The swarm is een rampenfilm, typisch zo'n product uit de jaren zeventig, de bloetijd van het genre. Na het succes van Airport (1970) - niet te verwarren met de tegenwoordig bekendere parodie Airplane! (1980) - overspoelde de ene na de andere ramp de bioscoopzalen. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel verfilmd. Naast voor de hand liggend onheil als overstromingen (Flood!), scheepsrampen (The Poseidon Adventure), aardbevingen (Earthquake), branden (The Towering Inferno), waren er ook originelere rampen als inslagen van meteorieten (Meteor) en op hol geslagen vissen (Piranah). The swarm, over een forse zwerm agressieve bijen, past uitstekend in dat rijtje. Jammer dat regisseur Irwin Allen, bijgenaamd de Master of Disaster, weinig origineels had te melden. The swarm is saai, traag en voorspelbaar. Zonde van de sterrencast.

Coma

1978 | Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Michael Douglas, Elizabeth Ashley, Rip Torn, Richard Widmark en Lois Chiles.

Susan Wheeler (Bujold) is chirurg in een ziekenhuis in Boston. Op een dag moet een vriendin van haar een abortus ondergaan, medisch gezien een kleinigheid, maar het gaat vreselijk mis, de vriendin raakt in een coma. Susan gaat spitten naar de oorzaak en ontdekt dat in het ziekenhuis verdacht veel patiënten in een coma raken. Eerste verfilming van een medische thriller van Robin Cook, door Michael Crichton. Allebei voormalig arts, beiden zouden later garant staan voor (financieel) succes, Coma is door de sterke sfeertekening en het solide spel van de prima cast zeer geslaagd.

Twilight's Last Gleaming

1977 | Thriller, Actiefilm

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1977. Thriller van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Richard Widmark, Charles Durning, Melvyn Douglas en Paul Winfield.

Een onevenwichtige luchtmachtofficier kraakt een raketbasis en dreigt WO III te beginnen als de Amerikaanse regering geen schuld bekent inzake haar Vietnam-politiek. Een wat lange maar erg spannende bewerking van Walter Wager's roman Viper Three door Ronald Mac Cohn tot scenario bewerkt.

The Domino Principle

1977 | Thriller

Verenigde Staten 1977. Thriller van Stanley Kramer. Met o.a. Gene Hackman, Candice Bergen, Richard Widmark, Mickey Rooney en Edward Albert.

Roy Tucker (Hackman) wordt door een geheimzinnige bende uit de gevangenis bevrijd. Hiervoor moet hij wel een opdracht uitvoeren: hij moet een politieke figuur uitschakelen. Als hij weigert, wordt zijn echtgenote Ellie (Bergen) ontvoerd. Hij voert de opdracht uit, maar dan ontdekt hij in een valstrik te zijn gelopen. Vergezochte thriller naar een roman van Adam Kennedy die ook het scenario schreef. De film is vlot gemaakt, maar stijgt niet boven het peil uit van de gemiddelde tv-thriller voor de zaterdagavond. De goede cast kan het minderwaardige materiaal niet beter maken dan het is. Goede fotografie van Fred Koenekamp. Een misser van veteraan-cineast Kramer.

Rollercoaster

1977 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1977. Thriller van James Goldstone. Met o.a. George Segal, Richard Widmark, Timothy Bottoms, Helen Hunt en Henry Fonda.

Op een dag ontspoort een achtbaantreintje met dodelijke afloop. Een paar dagen later wordt een ander pretpark opgeschrikt door brand. Een anonieme jongeman (Bottoms) blijkt verantwoordelijk en om te voorkomen dat hij nog een roetsjbaan opblaast moet veiligheidsinspecteur Calder (Segal) hem een miljoen dollar overhandigen. De geldoverdracht - de kern van de film - zit ingenieus in elkaar. De bioscoopversie werd aangedikt met sensurround geluid maar de suizende beelden van een spectaculaire achtbaan zijn op zichzelf al behoorlijk desoriënterend. Antiheld Segal doet tijdens alle heisa verwoede pogingen om van de sigaretten af te blijven. Redelijke, maar gedateerde rampenfilm.

To the Devil - A Daughter

1976 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1976. Horror van Peter Sykes. Met o.a. Christopher Lee, Richard Widmark, Honor Blackman, Denholm Elliot en Nastassja Kinski.

De afgezette priester Lee zit achter een knap meisje aan ter wille van duivelse riten. Een Hammer-verfilming naar een griezelroman van Dennis Wheatley. Een knappe film. Nastassja's officiële debuut.

The Sellout

1976 |

Verenigd Koninkrijk 1976. Peter Collinson. Met o.a. Richard Widmark, Oliver Reed, Gayle Hunnicutt en Vladek Sheyball.

Benedenmaatse spionagefilm in Isra[KA3]el gesitueerd over een gepensioneerd CIA-man (Widmark) die door zijn vriendin (Hunnicut) belazerd wordt. Zijn problemen laten kijker onverschillig.

The Last Day

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Vincent McEveety. Met o.a. Richard Widmark, Christopher Connelly, Robert Conrad, Gene Evans en Richard Jaeckel.

Een western over een gepensioneerde scherpschutter (Widmark) die gedwongen wordt zijn stadje te verdedigen als de Daltonbende binnenrijdt voor een laatste bankroof. Een paardenopera die recht voor zijn raap is met een pseudo documentair tintje en commentaar van Harry Morgan.

Murder on the Orient Express

1974 | Thriller, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Albert Finney, Sean Connery, Lauren Bacall, John Gielgud en Martin Balsam.

Het is zeer de moeite waard om de stoet beroemde acteurs in Agatha Christie's 'Murder on the Orient Express' te zien optreden. Regisseur Lumet liet de grote namen allemaal tot hun recht komen. Een voor een klimmen ze aan boord van de Orient Express, de eersteklas trein waarin later een moord gaat plaatsvinden die één van de passagiers, detective Hercule Poirot (een onherkenbare Finney), moet oplossen. We zien oa Sean Connery als agressieve legerofficier, John Gielgud als butler (wat anders), Ingrid Bergman die een Oscar kreeg voor haar bijrol als godvrezende buitenlander en nog een handvol grootheden in andere mooie rollen en rolletjes. Over eersteklas trein gesproken.

Benjamin Franklin

1974 | Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1974. Biografie van Glenn Jordan. Met o.a. Eddie Albert, Alexis Smith, Gig Young, Rene Auberjonois en Victor Buono.

Mini-serie in vier delen, over het leven van de Amerikaanse staatsman Benjamin Franklin, de politicus die zo`n grote rol speelde in de totstandkoming van de Verenigde Staten en het einde van het Engelse kolonialisme. In elk deel wordt een bepaald gedeelte van Franklin`s leven behandeld, en speelt steeds een andere acteur de staatsman, respectievelijk: Albert, Lloyd Bridges, Widmark, Douglas. De andere genoemde acteurs komen in die delen voor. In: THE AMBASSADOR (21.11.74) is Franklin ambassadeur aan het Engelse en Franse hof om eerst te pogen de Engelsen over te halen Amerika haar vrijheid te geven. Toen dat niet lukte ging hij naar Frankrijk om steun te vragen voor de opstandelingen. THE WHIRLWIND (17.12) laat de ontwikkelingen zien die leiden tot de opstand en in deel 3, THE REBEL, (99.1.75) barst die opstand los. Het laatste deel, THE STATESMAN, (28.1.75) toont de inmiddels oud geworden Franklin als behendig en doorzettend politicus. De serie is beladen met sterren en zorgvuldig gemaakt.

When the Legends Die

1972 | Western, Drama

Verenigde Staten 1972. Western van Stuart Millar en Stuart Miller. Met o.a. Richard Widmark, Frederic Forrest, Luana Anders, Vito Scotti en Herbert Nelson.

De jonge Indiaan Forrest moet tegen zijn zin in het reservaat te blijven. Hij kan heel goed met paarden omgaan, wat opgemerkt wordt door ex-rodeoster Widmark, die erin slaagt hem onder zijn hoede te krijgen. Al vlug komt de jongen erachter dat hij bij zijn mentor ook een gevangene is en gedwongen wordt vuile spelletjes te spelen. Het gaan maken in het grote rodeo-circuit is zijn droom. Mooie, haast poëtische illustratie van twee mannen die niets gemeen hebben, maar die tot elkaar veroordeeld zijn. Tegelijkertijd is het een anti-racistisch pamflet en een pleidooi voor de vrijheid. Sublieme vertolking van Widmark als de steeds dronken mentor en nieuwkomer Forrest als de gefrustreerde Indiaan. Stijlvol gestructureerd scenario van Robert Dozier, naar een roman van Hal Borland. Mooi in beed gebracht door Richard H. Kline.

Madigan: The Park Avenue Beat

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Alex March. Met o.a. Richard Widmark, John Larch, Rae Allen, Charles Cioffi en William Roerick.

Rechercheur Madigan (Widmark) behoedt een op non-actief gestelde collega voor de val in de goot, als hij huurmoordenaar voor de onderwereld wil worden. Volledig routinematig. Het scenario is van Peter Allan Fields en achter de camera stond de getrouwe Jack Priestley.

Madigan: The Midtown Beat

1972 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Jack Smight. Met o.a. Richard Widmark, Charles Durning, Dennis Hines, Michael McGuire en Nathan George.

In deze aflevering wordt Widmark betrokken bij de moordaanslag op de zwarte ober Hines, die blanke gangsterbaas Durning vernederd heeft door hem duizend dollar afhandig te maken. Daarop stuurt Durning, die slecht tegen zijn verlies kan beroepskiller George op hem af. Widmark doet alle moeite om de partijen uit elkaar te houden om erger te voorkomen. Scenario van David Freeman. Camerawerk van Jack Priestley.

Madigan: The London Beat

1972 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Jack Smight. Met o.a. Richard Widmark, Michael Balfour, Bernard Archard, George Cole en Fiona Lewis.

Aflevering uit de tv-serie [KL]Madigan[KLE] naar de film van Don Siegel uit 1968, waarin de eigenzinnige, zwijgzame rechercheur Madigan (Widmark) dood ging. Hij is echter herrezen voor de serie en hij laat de Britten zien hoe een onorthodoxe Yank een zaak over valsemunterij, die geleid wordt door een Amerikaanse gangster, eventjes klaart. In dat jaar zou hij ook nog de 'Beat' doen in Manhattan, Midtown en op Park Avenue. Nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar verstrooiend. Scenario van William McGivern en Roland Kibbee. Camerawerk van Jack Priestley.

Brock's Last Case

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van David Lowell Rich. Met o.a. Richard Widmark, Henry Darrow, Beth Brickell, David Huddleston en Will Geer.

Een politieman die ontevreden is over het leven in de stad New York, verhuist naar een klein stadje om rust en vrede te zoeken, maar komt daar in dezelfde toestanden terecht. Behoorlijk gegeven houdt het niet tot het eind. Scenario van Martin Donaldson en Alex Gordon.

Vanished

1971 |

Verenigde Staten 1971. Buzz Kulik. Met o.a. Richard Widmark, Skye Aubrey, Arthur Hill, Robert Hooks en E. G. Marshall.

Een adviseur van de president verdwijnt op geheimzinnige wijze. De FBI beweert te weten dat de man homoseksueel was. Waarom geeft de president geen verklaring? De oplossing is interessant, maar het uitgangspunt lijkt te veel op een doorsnee- mysterieverhaal. Het scenario is naar Fletcher Knebels bestseller door Dean E. Riesner tot scenario bewerkt. Overigens zijn de spelers goed.

The Moonshine War

1970 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Komedie van Richard Quine. Met o.a. Richard Widmark, Alan Alda, Patrick McGoohan, Will Geer en Joe Williams.

De weinig interessante koppeling van komedie en drama is tekenend voor deze film over de laatste dagen van de droogleggingsperiode; verlevendigd door een opmerkelijke rolbezetting en serieuze pogingen de sfeer van die dagen op te roepen. Scenario van Elmore Leonard. Camerawerk van Richard H. Kline.

Death of a Gunfighter

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van Robert Totten, Don Siegel en Alan Smithee. Met o.a. Richard Widmark, Lena Horne, John Saxon, Michael McGreevey en Darleen Carr.

Neerslachtige, maar interessante western over een sheriff die men niet meer wil, maar die weigert om ontslagen te worden. Horne is overbodig als Widmarks liefje dat nauwelijks aan bod komt. Eerst door scenarioschrijver Robert Totten geregisseerd, maar daarna werd Don Siegel erbij gehaald door Widmark. Het vaker gebruikte pseudoniem Smithee kwam op de titelrol te staan.

A Talent for Loving

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van Richard Quine. Met o.a. Richard Widmark, Topol, Cesar Romero, Judd Hamilton en Caroline Munro.

Halverwege de jaren zestig werd aangekondigd dat The Beatles in A talent for loving te paard zouden strijden om een schatrijk meisje. Dat ging om onduidelijke redenen helaas niet door (ze lieten ook Lord of the Rings en - uiteraard - The Three Musketeers schieten). Het werd Richard Widmark die dreigt te worden doodgeknuffeld door zijn kersverse Mexicaanse bruid omdat zij gebukt gaat onder een obscure vloek. Jammer van de fabuleuze vier maar niettemin een prima westernkomedie. Gebaseerd op het boek van Richard Condon, schrijver van oa Prizzi's honor.

Madigan

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Richard Widmark, Henry Fonda, Harry Guardino, Inger Stevens en James Whitmore.

Politiedetective Dan Madigan (Widmark) valt met een collega een hotelkamer binnen waar een gangster in bed ligt met een hoertje. De gangster gebruikt het meisje als schild en weet te ontsnappen. Hoofdcommissaris Fonda geeft het onfortuinlijke duo 72 uur de tijd om hem te arresteren. Spannende en vlot gemaakte politiefilm, die de toeschouwer de hele tijd door in spanning houdt. Knap spel van Widmark, Fonda en al hun tegenspelers. Zoals steeds houdt Siegel het tempo hoog en zorgt hij geregeld voor verrassingen. Het scenario werd geschreven door Abraham Polonsky, Harry Kleiner en Henri Simoun, naar de roman The Commissioner van Richard Dougherty. Russell Metty filmde het grootste deel van de actie in de straten van New York. Tussen 1972 en 1974 speelde Widmark in een aantal tv-sequels in de reeks NBC MYSTERY MOVIE. Gedraaid in Techniscope.

The Way West

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Richard Widmark, Robert Mitchum, Kirk Douglas, Sally Field en Lola Albright.

McLaglen heeft niets heel gelaten van het goede boek van Alfred Bertram Guthrie jr dat door Ben Maddow en Mitch Lindemann werd bewerkt. Hij maakte het traag en langdradig. Douglas is een senator die zich in 1840 aan het hoofd stelt van een grote groep pioniers, bezeten van het nieuwe te ontginnen land en de nieuwe toekomst. Een harde persoonlijkheid die even mens wordt als zijn zoontje sterft. Pas als hij dood gaat, blijkt dat hij gelijk had. Mitchum is de scout en Widmark (in zijn gebruikelijke rol) is een pionier met vrouw en kind. William H. Clothier nam de film prachtig op, maar de verveling slaat snel toe. Field's filmdebuut, na bekend te zijn geworden door de tv-serie The Flying Nun. Gedraaid in Panavision.

Alvarez Kelly

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. William Holden, Richard Widmark, Janice Rule, Patrick O'Neal en Victoria Shaw.

Veehandelaar Alvarez Kelly probeert munt te slaan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens een poging om zaken te doen met de Yankees wordt hij echter ontvoerd.

The Bedford Incident

1965 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Drama van James B. Harris en James Harris. Met o.a. Richard Widmark, Sidney Poitier, James MacArthur, Martin Balsam en Wally Cox.

Sterk verhaal, dat speelt tijdens de Koude Oorlog, over een autoritaire marinekapitein (Widmark) die in de buurt van Groenland speurt naar Russische onderzeeërs en de psychologische conflicten die ontstaan onder de bemanning van zijn schip. Poitier als reporter wiens geweten hem verbiedt de waarheid te schrijven, Balsam als weinig populaire dokter. De acteurs blinken uit in hun intrigerende woordenstrijd.

The Long Ships

1964 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Joegoslavië​/​​Joegoslavië 1964. Avonturenfilm van Jack Cardiff. Met o.a. Richard Widmark, Sidney Poitier, Rosanna Schiaffino, Russ Tamblyn en Oskar Homolka.

Een kostuumfilm. Een goed uitgewerkt avonturenrelaas maar op stripboekniveau, over Vikingen die met Moren vechten om een legendarische schat. De acteurs hadden beter verdiend. Scenario van Berkley Mather en Beverly Cross naar een roman van Frans Bengtsson.

Flight from Ashiya

1964 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1964. Drama van Michael Anderson. Met o.a. Suzy Parker, Shirley Knight, Danièle Gaubert, Eiko Taki en Joseph Di Reda.

Wanneer een Japans schip bij Japan in een storm terecht komt worden twee Amerikaanse reddingsvliegtuigen ingezet. Nadat één vliegtuig in zee is gestort wordt de reddingsopdracht beperkt tot het verlenen van eerste hulp door twee reddingswerkers, onder wie sergeant Takashima (Brynner). Ondanks een all-star cast, een succesvolle regisseur en het mooi op locatie filmen door Burnett Guffey, ontbreekt ware spanning.

Cheyenne Autumn

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van John Ford. Met o.a. Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden, James Stewart en Edward G. Robinson.

Een curiosum in het oeuvre van Ford, dit opgeblazen epos over de laatste nazaten van een indianenstam die uit een reservaat ontsnappen om terug te keren naar hun oorspronkelijke leefgebied. Ford wilde eerdere karikaturen van de native Americans in zijn werk goedmaken door het hier voor hen op te nemen, maar gaf de prominentste indianenrollen wel aan geschminkte blanken. Qua plot en toon zwabbert de film alle kanten op, met als idiootste toevoeging een satirische bijrol van James Stewart als Wyatt Earp. Mooie plaatjes, dat wel.

Two Rode Together

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van John Ford. Met o.a. James Stewart, Richard Widmark, Shirley Jones, Linda Cristal en Andy Devine.

Frank S. Nugent schreeft zowel de klassieker The Searchers als het enigszins verwante Two Rode Together voor zijn schoonvader John Ford. Stewart speelt tegen zijn standaardpersonage in een corrupte marshal, die tegen betaling akkoord gaat met legerofficier Gary (Widmark) om witte gevangenen uit indiaanse handen te heroveren. De missie slaagt deels, maar de uitkomst is opvallend cynisch. Oorlog is er ook, tussen de leiders van de Indianen. Begin en einde brengen romantiek. Toch hebben de verwikkelingen iets lamlendigs: slechts één opvallend actiemoment wordt geteld.

The Secret Ways

1961 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1961. Avonturenfilm van Phil Karlson. Met o.a. Richard Widmark, Sonja Ziemann, Senta Berger en Charles Régnier.

Gelukkig dat de meeste scènes op locatie werden geschoten, anders viel het avontuur van Widmark als vastberaden Amerikaanse soldaat die in communistisch Hongarije vluchtelingen helpt ontsnappen in het water.

Judgment at Nuremberg

1961 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1961. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Maximilian Schell en Montgomery Clift.

IJzersterk rechtbankdrama waarin drie Amerikaanse rechters vlak na WO II vier Duitse collega's berechten, die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd. Maar de Duitse rechter Ernst Janning (Lancaster) zegt altijd anti-nazi geweest te zijn. Het proces is een delicate zaak, omdat voormalige vijand (West-)Duitsland zich snel ontwikkelt tot een belangrijke bondgenoot in de Koude Oorlog. Naast de indrukwekkende cast is het sterkste punt van Judgment at Nuremberg dat goed en kwaad niet zwart-wit neergezet zijn. De film werd genomineerd voor elf Oscars en won er twee, voor het scenario en voor beste acteur (Schell).

The Alamo

1960 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1960. Western van John Wayne. Met o.a. John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey, Richard Boone en Frankie Avalon.

Westernlegende Wayne schreef mee aan het script van zijn droomproject The Alamo, liet maar liefst twee jaar sets bouwen, huurde een keur aan westernacteurs in, regisseerde en produceerde zelf en stak ook nog eens een flink bedrag eigen geld in de productie. En hij speelde natuurlijk de hoofdrol. Als kolonel Davy Crockett is hij opgescheept met twee ruziënde aanvoerders (Widmark en Harvey). In de kloosterruïne The Alamo moeten de drie helden met een handvol dappere Texaanse soldaten weerstand bieden aan het enorme Mexicaanse leger. Puike, ouderwetse western.

Warlock

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Richard Widmark, Henry Fonda, Anthony Quinn, Dorothy Malone en Dolores Michaels.

In deze sterke western is Fonda de juiste marshal om de stad te helpen tegen wilde cowboys. Zijn populariteit gaat snel te gronde door het gedrag van zijn vriend Quinn. De manklopende Quinn opent een saloon en haalt iedere vrouw bij Fonda weg. Widmark wordt sheriff en moet zien alles alleen klaar te spelen. De confrontatie met de verrassende climax kan niet uitblijven tussen Fonda en Widmark nadat Quinn de dood heeft gevonden. Robert Alan Arthur bewerkte de roman van Oakley Hall en Joe MacDonald deed het camerawerk. De Indiaanse acteur Rodd Redwing was de wapenspecialist bij de film. Veel Hollywood-sterren hebben van hem het schieten geleerd.

The Trap

1959 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1959. Western van Norman Panama. Met o.a. Richard Widmark, Lee J. Cobb, Tina Louise, Earl Holliman en Carl Benton Reid.

Een zwoel drama dat zich afspeelt in een verlaten stadje waar voortvluchtige bandieten de achtergebleven bewoners terroriseren.

The Tunnel of Love

1958 | Komedie

Verenigde Staten 1958. Komedie van Gene Kelly. Met o.a. Doris Day, Richard Widmark, Gig Young en Gia Scala.

Een zonnig blijspel over echtpaar Day en Widmark die allerlei formulieren moeten invullen om een baby te adopteren. Goede bezetting in een bewerking van het toneelstuk van Joseph Fields en Peter de Vries. Camerawerk van Robert Bronner.

The Law and Jake Wade

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van John Sturges. Met o.a. Robert Taylor, Richard Widmark, Patricia Owens, Robert Middleton en Henry Silva.

Taylor, sheriff in New-Mexico, was ooit lid van de gangsterbende van Widmark. Wanneer hij hoort dat deze laatste in een stadje in de buurt wacht op de galg, gaat hij hem bevrijden, als aflossing van een oude schuld. Widmark gijzelt echter Taylors verloofde Owens, om hem te dwingen de plaats te tonen waar hij hun laatste buit verborgen houdt. Goede western vol actie van Sturges, die twee ex-vrienden als dodelijke vijanden tegenover elkaar plaatst. Uitstekende rollen van twee topacteurs uit die tijd. William Bowers bewerkte de roman van Marvin H. Albert tot een opwindende maar typische paardenopera, waarin we alle elementen aantreffen, tot de obligate Indianenaanval toe, die eigen zijn aan het genre. Robert Surtees was verantwoordelijk voor de fotografie, en als de muziek u bekend in de oren klinkt, klopt dat, want de thema's zijn ontleend aan andere MGM-films. Gedraaid in CinemaScope.

Time Limit

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Karl Malden. Met o.a. Richard Widmark, Richard Basehart, June Lockhart, Rip Torn en James Douglas.

Een vindingrijke regie en goed acteerwerk brengen leven in dit rechtbankdrama over een Amerikaanse officier verdacht van verraad toen hij krijgsgevangene van de Noord-Koreanen was.

Saint Joan

1957 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1957. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Jean Seberg, Richard Widmark, Richard Todd, Anton Walbrook en John Gielgud.

De toen onbekende 17-jarige Jean Seberg als Jeanne D´Arc werd met film en al afgebrand door de pers. Seberg zou met haar onbeholpenheid, elfachtige uitstraling ten spijt, het tempo van de film verpest hebben. Saint Joan werd een van de meest opzienbarende flops van de jaren vijftig, maar Seberg bereikte later tegen de stroom in (met À bout de souffle) toch de sterrenstatus. In retrospectief is de verfilming van het door Graham Greene bewerkte klassieke toneelstuk van Bernard Shaw vooral weinig opwindend. Wel leuk om het fenomeen Seberg te zien en hoe echte profs als Richard Widmark en John Gielgud moeiteloos de show stelen. (IdH/VPRO Gids)

The Last Wagon

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Delmer Daves. Met o.a. Richard Widmark, Felicia Farr, Susan Kohner, Tommy Rettig en Stephanie Griffin.

In deze goede western wordt Widmark als een beest opgejaagd door sheriff Reid. De man wordt terecht door Widmark om zeep geholpen. Indianen overvallen een karavaan midden in de nacht. Een paar leden waren gaan zwemmen en hebben het overleefd, onder wie Widmark. Hij moet de vijf groentjes door Indianengebied brengen. Onderweg dwingt hij respect af. Farr laat haar hooghartigheid jegens haar halfzuster Kohner (half Indiaans) vallen en Widmark leert zelf weer menselijke gevoelens kennen, vooral door de jonge Rettig. Hij redt en passant ook nog een eenheid soldaten onder bevel van Drury. Maar hij is een outlaw en komt voor het gerecht. James Edward Grant, Daves en Gwen Bagni Gielgud schreven het perfecte scenario naar een verhaal van Gielgud. Wilfrid Cline maakte de fraaie plaatjes en Lionel Newman de bijpassende muziek.

Run for the Sun

1956 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Thriller van Roy Boulting. Met o.a. Richard Widmark, Jane Greer en Trevor Howard.

Een schrijver en een journaliste worden na een noodlanding in het Mexicaanse oerwoud opgevangen door twee mysterieuze Duitsers, die zich ontpoppen als gezochte nazi-misdadigers.

Backlash

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van John Sturges. Met o.a. Richard Widmark, Donna Reed, William Campbell, John McIntire en Barton MacLane.

Bij een Apachenoverval zijn vijf mannen om het leven gekomen, de zesde man is er met de poen vandoor gegaan. Widmark vermoedt dat het zijn vader is en Reed verdenkt haar man, die in de climax gedood wordt. Widmark en Reed vinden elkaar. Uitstekend scenario van Borden Chase naar een roman van Frank Gruber. Camerawerk van Irving Glasberg.

The Cobweb

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Richard Widmark, Lauren Bacall, Gloria Grahame, Charles Boyer en Lillian Gish.

Dr. Stewart McIver is sinds kort het nieuwe hoofd van een psychiatrische privé-kliniek. Hij krijgt met veel spanningen te maken, want het vorige hoofd werkt nog steeds in de kliniek en kan het niet verkroppen dat McIver nu zijn baas is. Ook met zijn huwelijk gaat het slecht omdat zijn vrouw zich verwaarloosd voelt, en hij zoekt troost bij een knappe vrouwelijke collega. Als dan ook de patiënten nog problemen veroorzaken, ontlaadt de spanning zich explosief... (IdH/VPRO Gids)

A Prize of Gold

1955 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1955. Misdaad van Mark Robson. Met o.a. Richard Widmark, Mai Zetterling, Nigel Patrick, Donald Wolfit en Eric Pohlmann.

Een strak misdaadverhaal in het Berlijn van vlak na WO II over een plan om een goudlading uit de luchtbrug te roven.

Hell and High Water

1954 | Thriller, Oorlogsfilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1954. Thriller van Samuel Fuller. Met o.a. Richard Widmark, Bella Darvi, Victor Francen, Cameron Mitchell en Gene Evans.

'20.000 mijlen onder zee', het communistische gevaar en regisseur Fuller's bitterheid vormen een hoge druk-mengsel in Hell and High Water. Widmark speelt hierin duikbootkapitein Jones die door nucleair wetenschapper Montel (Francen) wordt ingehuurd om vuil spel van de Rooien te ontdekken en te stoppen. Jones is niet te porren voor politiek, maar wel voor Montels geld en dochter (Darvi). De ontwikkelingen zijn op zich niet aannemelijk, maar Fuller maakt ze toch realistisch. De speciale effecten helpen daarbij ook. Ze werden genomineerd met een Oscar, maar de concurrent won, Disney's 20.000 Leagues Under the Sea.

Garden of Evil

1954 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, Susan Hayward, Richard Widmark, Hugh Marlowe en Cameron Mitchell.

Kronkelig avonturenverhaal dat zich afspeelt in Mexico, in de jaren vijftig van de 19e eeuw. Drie mannen escorteren Hayward door het territorium van de bandieten om haar echtgenoot te redden. Frank Fenton bewerkte het verhaal van Fred Feilberger en William Tunberg tot scenario. Milton Krasner en Jorge Stahl Jr. keken door de lens.

Broken Lance

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Wagner, Jean Peters, Richard Widmark en Katy Jurado.

Waardevolle western, alleen al om de aanwezigheid van oude helden Widmark, Wagner en Tracy. Tracy speelt een veebaron. Zijn jongste zoon (Wagner) neemt de schuld op zich van een misdaad die gepleegd is door vader, en belandt voor drie jaar in de gevangenis. Als hij vrijkomt, blijkt dat zijn oudste broer (Widmark) de leiding van de ranch heeft en verantwoordelijk is voor de dood van pa. Dat schreeuwt om wraak. Het verhaal, naar het van bijbelse trekjes doordesemde boek House of Strangers, leverde schrijver Philip Yordan een Oscar op. Uitstekend camerawerk van Joseph MacDonald.

Take the High Ground

1953 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Richard Widmark, Karl Malden, Elaine Stewart, Steve Forrest en Carleton Carpenter.

Een precieze weergave van de opleiding van rekruten, met opnamen te Fort Bliss in de staat Texas als extra attractie. Scenario van Milland Kaufman.

Pickup On South Street

1953 | Actiefilm, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van Samuel Fuller. Met o.a. Richard Widmark, Jean Peters, Thelma Ritter, Richard Kiley en Murvyn Vye.

Skip McCoy (Widmark) is een kruimeldief die pakt wat hij pakken kan. Maar als hij de tas van Candy (Peters) steelt, beseft hij niet waaraan hij begint. Er zit namelijk een microfilm in, en binnen de kortste keren heeft hij verschillende spionage- organisaties en de politie achter zich aan. Superieure film noir met een droom van een cast. Fuller observeert het geweld ijskoud, hij heeft met niemand medelijden en probeert ook niemand sympathiek te maken. Een haarscherpe analyse van de fysieke en psychische zwakheden van een zakkenroller. Ritter kreeg een Oscarnominatie voor haar rol als straatventster die vooral gespecialiseerd is in de verkoop van inlichtingen. Fuller schreef het originele scenario, al wordt het verhaal op de titelrol toegeschreven aan Dwight Taylor. In 1953 op het Festival van Venetië bekroond met de Bronzen Leeuw. In 1968 herverfilmd als CAPETOWN AFFAIR.

Destination Gobi

1953 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Richard Widmark, Don Taylor, Darryl Hickman, Martin Milner en Casey Adams.

Ongewone WO II actiefilm waarin Amerikaanse leden van de marine hun krachten bundelen met het legertje van de oorspronkelijke bewoners tegen de Japanse aanvallen; aardige actiescène's.

Red Skies of Montana

1952 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Actiefilm van Joseph M. Newman. Met o.a. Richard Widmark, Jeffrey Hunter, Constance Smith, Richard Boone en Richard Crenna.

Een afgezaagd verhaal over de bos-brandweer. De film wordt gered door spectaculaire brandopnamen.

O. Henry's Full House

1952 |

Verenigde Staten 1952. H. King, H. Hawks en Henry Hathaway. Met o.a. Marilyn Monroe, Richard Widmark, Charles Laughton en Anne Baxter.

Een afgezaagd verhaal over de bos-brandweer. De film wordt gered door spectaculaire brandopnamen.

O'Henry's Full House

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Henry Koster, Henry Hathaway, Jean Negulesco, Howard Hawks en Henry King. Met o.a. Charles Laughton, Marilyn Monroe, David Wayne, Erno Verebes en Dale Robertson.

Een vijfluik van uiteenlopende verhalen van O`Henry. THE COP AND THE ANTHEM is geregisseerd door Henry Koster en gaat over een oude zwerver (Laughton), die in een kerk een onderkomen zoekt voor de koude van de naderende winter. Hij wordt opgepakt door de politie en door een snelrechter veroordeeld wegens landloperij. Marilyn is een straatmadelief. THE CLARION CALL stond onder regie van Henry Hathaway en gaat over schrandere politieman Dale, die chanterende moordenaar Widmark uiteindelijk te slim af is. In THE LAST LEAF - spelleiding Jean Negulesco - doet de depressieve en aan een longontsteking lijdende Baxter de gelofte dat zij zal sterven als het laatste blad van de wijnstok dat voor haar raam te zien is, is afgestorven en weggewaaid. In de nacht breekt een verschrikkelijke sneeuwjacht los, maar de volgende morgen is een wonder geschied: het blad is er nog en Baxter wil weer leven. Onder het raam en een naast een ladder ligt de bejaarde schilder Ratoff, die een blad geschilderd heeft en aan de plant bevestigd heeft - hij heeft zijn leven geofferd om dat van een jonge vrouw te redden. Peters is Baxters zuster. In de THE RANSOM OF RED CHIEF van Howard Hawks kidnappen twee Newyorkse schlemielen (Allen en Levant) het zoontje (Akers) van rijke ouders uit een klein stadje in Alabama - het blijkt zo`n pestjoch te zijn dat de hele stad feestviert omdat ze van hun kwelgeest verlost zijn; de ouders weigeren het losgeld op te brengen. De twee boeven blijft niets anders over zijn vader en moeder geld aan te bieden om hem weer kwijt te raken... THE GIFT OF THE MAGI (regie: Henry King) gaat over een echtpaar dat het niet breed heeft. Crain heeft prachtig lang goudblond haar en Granger heeft een fraai gouden horloge. Het is Kerstmis en ze willen elkaar een kado geven: Crain verkoopt haar haar en koopt daarmee een horlogeketting en Granger schraapt zijn laatste cent bijelkaar om twee sjieke haarkammen te kopen... Hoewel de verhaaltjes vederlicht zijn zetten de rollen goed spel neer. Schrijver O'Henry, die op 11 september 1862 werd geboren, heette in werkelijkheid William Sidney en pende zijn geschiedenissen in de bak, waar hij vijf jaar doorbracht, nadat hij daarvoor een karig betaald baantje had gehad als kassier bij een bank.

My Pal Gus

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Robert Parrish. Met o.a. Richard Widmark, Joanne Dru, Audrey Totter, George Winslow en Regis Toomey.

Een gezond drama, waarin Widmark zijn eigen zoon Winslow leert waarderen en liefde vindt bij onderwijzeres Dru.

Don't Bother to Knock

1952 | Film noir, Misdaad

1952. Film noir van Roy Ward Baker. Met o.a. Richard Widmark, Marilyn Monroe, Anne Bancroft, Jeanne Cagney en Elisha Cook jr.

Nel (Monroe) heeft een baantje als babysitter in een New Yorks hotel. Haar overbuurman Jed (Widmark), een net door zijn vriendin aan de kant gezette piloot, is wel van haar gecharmeerd. Maar hij komt er gaandeweg achter dat ze zo gek als een deur is. Aan Jed de schone taak om het kind én de oppas te redden van haar gestoorde gedrag. De film moest een doorbraak voor Monroe worden, maar presteerde matig in de bioscopen. Van de scenarist van 'From Here to Eternity'.

The Frogmen

1951 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Lloyd Bacon. Met o.a. Richard Widmark, Dana Andrews, Gary Merrill, Jeffrey Hunter en Jeffrey Gunter.

Intrigerende kijk op onderwater-afbraak-teams tijdens actie in WOII.

Panic in the Streets

1950 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Elia Kazan. Met o.a. Richard Widmark, Paul Douglas, Barbara Bel Geddes, Jack Palance en Zero Mostel.

Nadat ze verloren hebben bij een pokerspelletje, volgen drie kruimeldieven de winnaar, een zieke zeeman. Hij wordt gedood en bij de lijkschouwing blijkt dat de man was besmet met een gevaarlijke longziekte, bekend als de 'zwarte dood'. De kans is groot dat zijn moordenaars zijn geïnfecteerd, wat tot een epidemie zou kunnen leiden. Er volgt een zenuwslopende jacht op het drietal. Benauwend realistische thriller, gemaakt in de documentaire stijl van NAKED CITY. De haven van New Orleans was een uitstekende locatie voor de sfeeropbouw. Een film die je klamme handen bezorgt. Sterk en goed gestructureerd scenario van Richard Murphy en Daniel Fuchs naar een verhaal van Edna en Edward Anhalt, dat met een Oscar werd beloond. De acteurs leveren stuk voor stuk een knappe prestatie. Fotografie van Joseph MacDonald.

No Way Out

1950 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Richard Widmark, Linda Darnell, Stephen McNally, Sidney Poitier en Ruby Dee.

Gewelddadig verhaal over rassenhaat met de kwezelachtige Widmark die gangster-vrienden de dood van zijn broer laat wreken door rassenrellen te veroorzaken. De film was zijn tijd ver vooruit; nog steeds imposant. Poitiers eerste film.

Night and the City

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Jules Dassin. Met o.a. Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Withers, Hugh Marlowe en Herbert Lom.

Een traag maar goed verhaal over Widmark die op de vlucht is voor vergeldingsacties van gangsters; gefilmd in Engeland. Scenario van Jo Eisinger naar de roman van Gerald Kersh.

Halls of Montezuma

1950 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Richard Widmark, Jack Palance, Robert Wagner, Jack Webb en Reginald Gardiner.

Grimmige actiefilm over een aanval door mariniers in WO II, spelend in het gebied van de Stille Oceaan. Goede acteurs maken de stereotiepen aanvaardbaar.

Slattery's Hurricane

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van André De Toth. Met o.a. Richard Widmark, Linda Darnell, Veronica Lake, John Russell en Gary Merrill.

Vlieger Widmark blikt midden in een storm terug op zijn leven. Darnell en Lake zijn zijn twee geliefdes. Interessant gegeven; scenario van Herman Wouk.

Down to the Sea in Ships

1949 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Richard Widmark, Lionel Barrymore, Dean Stockwell, Cecil Kellaway en Gene Lockhart.

Jonge Stockwell leert het vak op walwisvaarder van norse Barrymore, onder leiding van pikbroek Widmark. Zeemansverhaal goed van atmosfeer.

Yellow Sky

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van William A. Wellman. Met o.a. Gregory Peck, Anne Baxter, Richard Widmark, Robert Arthur en John Russell.

Deze klassieke western werd geschreven door producent Lamar Trotti naar de roman van W.R. Burnett, en prachtig in beeld gebracht door Joe MacDonald. Een groepje van zeven bankrovers (waarvan er één sterft) verschuilt zich in een spookstad in de zoutvlakten. Daar blijkt Barton te wonen met zijn dochter Baxter. De outlaw-leider Peck wil met Barton delen indien deze het goud verstopt, maar bendelid Widmark wil de man bedriegen en dat brengt Widmark en Peck tegenover elkaar. Van deze goede sfeer-western lag de montage in handen van de latere regisseur Harmon Jones. Herverfilmd als THE JACKALS in 1967, toen verplaatst naar Zuid-Afrika.

The Street With No Name

1948 | Misdaad

Verenigde Staten 1948. Misdaad van William Keighley. Met o.a. Mark Stevens, Richard Widmark, Lloyd Nolan, Barbara Lawrence en Ed Begley.

Een goede film gebaseerd op feitelijk FBI-materiaal over de ontmaskering van een bendeleider. De spanning wordt goed gedoseerd. Het scenario is van Harry Kleiner.

Road House

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Ida Lupino, Cornel Wilde, Celeste Holm, Richard Widmark en O.Z. Whitehead.

Lupino raakt knel tussen gezworen vijanden: de eigenaar van een wegrestaurant Widmark en de voorwaardelijk in vrijheid gestelde gevangene Wilde. Lupino zingt zelfs het liedje 'Again' in dit meeslepende drama.

Kiss of Death

1947 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Henry Hathaway. Met o.a. Victor Mature, Brian Donlevy, Coleen Gray, Richard Widmark en Karl Malden.

Bij een inbraak in een juwelierszaak in New York wordt slechts [KA1]e[KA1]en man (Mature) gearresteerd. De officier van justitie (Donlevy) belooft hem minder straf als hij gaat praten, maar zijn mededaders laten hem via zijn advocaat (Holmes) weten dat zijn vrouw en kinderen goed verzorgd zullen worden als hij zijn mond houdt. Hij zwijgt en krijgt twintig jaar. Als zijn post ongeopend terugkomt, ontdekt hij dat zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd omdat zij niet meer rond kon komen. Hij weet dat hij bedrogen is en maakt een deal om eruit te komen om wraak te nemen op de man (Widmark), die het allemaal op zijn geweten heeft. Spannend en een van Mature's beste rollen. Widmarks eerste film en zijn definitieve doorbraak in de rol als psychopatische gangster, die niet terugdeinst voor moord. Widmark werd in 1948 in Locarno gelauwerd als beste karakterspeler. Opnieuw gemaakt als THE FRIEND WHO WALKED THE WEST.