Jerry Orbach (1935-2004): cast.
Er zijn 30 films gevonden.

Exiled

1998 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1998. Mysterie van Jean de Segonzac. Met o.a. Chris Noth, Dabney Coleman, Dana Eskelson, John Fiore en Dann Florek.

A Gnome Named Gnorm

1994 |

1994. Stan Winston. Met o.a. Joseph R. Sicari, Mark Harelik, Eli Danker, Claudia Christian en Anthony Michael Hall.

Universal Soldier

1992 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1992. Actiefilm van Roland Emmerich. Met o.a. Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Ally Walker, Ed O'Ross en Jerry Orbach.

Vietnam 1969. De held wordt nog voor de titelrol is afgedraaid door een maffe sergeant overhoop geschoten. Lijkt een verhaal in flashback, maar het pakt onwaarschijnlijker uit. Nevada, 1991. Deveraux (Van Damme) en z'n kompanen brengen moeiteloos een gijzelingszaak tot een goed einde. Niet in levenden lijve, maar als UniSol, een 'universele soldaat' die na z'n sneuvelen langs genetisch-chemische weg weer tot leven werd gewekt. Deveraux' aartsvijand (Lundgren) heeft Vietnam ook 'overleefd' en na wat explosief geharrewar met de leiding van het UniSol-project kan de ware titanenstrijd een aanvang nemen. Geen subtiel werkje, maar wel vlot verteld en vernuftig gemaakt.

Straight Talk

1992 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1992. Komedie van Barnet Kellman. Met o.a. Dolly Parton, James Woods, Griffin Dunne, Michael Madsen en Deirdre O'Connell.

De veelzijdige Parton (die aardig topzwaar begint te worden) speelt de hoofdrol in een geheel door mannen bevolkte wereld. Op zoek naar werk wordt zij bij een radio-omroep per abuis aangezien voor psychologe, die antwoorden geeft in een programma, waarin luisteraars vragen mogen stellen. Ze speelt het spel mee en binnen korte tijd wordt ze met haar scherpe, originele en niets- ontziende commentaren populair. De journalist die achter haar ware identiteit komt wordt verliefd op haar en weigert zijn artikel te publiceren. Maar alles komt goed. Een goedige film voor positivo's. De soundtrack wordt ook nog eens volgezongen door mevrouw Parton. Scenario van Craig Bolotin en Patricia Resnick. Camerawerk van Peter Sova.

Mr. Saturday Night

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Billy Crystal. Met o.a. Billy Crystal, Julie Warner, Helen Hunt, David Paymer en Mary Mara.

Regiedebuut van Crystal, die ook het scenario schreef samen met Lowell Ganz en Babaloo Mandel. Hij speelt de rol van een komiek die zijn loopbaan begint met het opvoeren van sketches met zijn broer Paymer. Deze laatste wordt spoedig zijn manager, zijn pispaal, zijn aangever en bliksemafleider. Als Paymer afhaakt, om van zijn oude dag te gaan genieten, voelt Crystal zich verraden. Vruchteloos werkt hij aan een comeback. Alles mislukt, ondanks de goede adviezen van zijn broer en zijn vrouw Warner. Een Crystal- op-leeftijd (met slechte en ongeloofwaardige make-up) eindigt zijn loopbaan als animator in bejaardeninstellingen. Voor Oscar genomineerde Paymer is meer het bekijken waard dan Crystal. De vertelstijl is te sentimenteel en te grienerig. Hoogtepunt van de film is de geïmproviseerde ontmoeting tussen Crystal en Jerry Lewis, onweerstaanbaar als altijd. Gedraaid in Dolby-sound.

Broadway Bound

1992 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1992. Komedie van Paul Bogart. Met o.a. Corey Parker, Jonathan Silverman, Anne Bancroft, Hume Cronyn en Jerry Orbach.

Derde aflevering in de semi-autobiografische trilogie van toneelschrijver Neil Simon, na Brighton Beach Memoirs en Biloxi Blues. Broadway Bound speelt eind jaren veertig in Brooklyn met de belevenissen van een desintegrerende familie als spanningsboog. Simons alter ego Eugene (Parker) probeert met zijn broer Stan door te breken met komediesketches, hun ouders liggen constant met elkaar overhoop en kouwelijke oma wil naar Florida, tegen de zin van opa. De beroemde New Yorkse theatermaker Neil Simon (1927) bewerkte zijn toneelstuk voor bevriende filmregisseur en stadsgenoot Paul Bogart (1919). Het resultaat is een warmbloedige familiefilm met gedreven spelers die levensechte personages neerzetten.

Black Death

1992 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Canada 1992. Drama van Sheldon Larry. Met o.a. Kate Jackson, Jeffrey Nordling, Howard Hesseman, Al Waxman en Chip Zien.

Een meisje komt ziek in New York terug van een vakantie in Florida. Als ze kort daarop sterft, stelt dokter Jackson (bekend van [KL]Charlie`s Angels[KLE]) tot haar ontzetting vast dat het meisje stierf aan een ziekte, waarvan men allang dacht dat hij niet meer voorkwam, de pest. Er moet dus snel worden gehandeld, anders dreigt New York ten onder te gaan aan de verschrikkelijkste epidemie van de (20e) eeuw. Jackson voert een race tegen de klok om na te gaan met wie het slachtoffer allemaal was omgegaan. Bovendien is het zaak om iedere vorm van paniek te vermijden. Na[KA3]ieve rampenfilm met een vergezocht en onwaarschijnlijk thema (ook al is de pest nog steeds niet helemaal overwonnen). De acteurs doen hun best, maar desondanks kan de kijker onmogelijk geloven in hun personages. Het scenario van I.C. Rapoport, gebaseerd op de gelijknamige roman van Gwyneth Cravens en John S. Marr, verliest alle goodwill door het banale slot. Camerawerk van Ron Orieux.

Out for Justice

1991 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van John Flynn. Met o.a. Steven Seagal, William Forsythe, Jerry Orbach, Gina Gershon en Julianna Margulies.

In dit Seagalvehikel speelt de voormalige aikidokampioen een Brooklynse politieagent, Gino Felino, wiens beste vriend wordt vermoord. Gino breekt vervolgens zo'n beetje alle professionele codes om achter een plaatselijke drugshandelaar aan te gaan met wie hij al sinds zijn jeugd mot heeft. Een van de eerste films van Seagal, die pas in 1988 met Above the Law de overstap maakte van martial arts-trainer naar actiester in films die hij zelf het liefst 'politiek' en 'milieubewust' noemt. Let op kleine, ondankbare rollen van Gina Gershon (Bound) en Julianna Margulies (ER). Achter de camera stond Ric Waite en het scenario is van David Lee. Gefilmd in Super 35.

Delusion

1991 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Thriller van Carl Colpaert. Met o.a. Jim Metzler, Kyle Secor, Jennifer Rubin, Jerry Orbach en Robert Costanzo.

Een zakenman-oplichter wordt gegijzeld door een gek geworden huurmoordenaar van de maffia, maar een spontaan balletmeisje heeft de sleutel van hun beider lot in handen. Deze buitenissige, bij vlagen briljante thriller verzuipt soms in z'n eigen pretenties, en het open eind zal niet iedereen bevredigen - zeker niet de minder fantasierijken onder ons. Scenario van Kurt Voss en regisseur Colpaert.

Delirious

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Tom Mankiewicz. Met o.a. John Candy, Emma Samms, Mariel Hemingway, Raymond Burr en Dylan Baker.

Samms, bekend van de soap-opera`s [KL]General Hospital[KLE] en [KL]Dynasty[KLE] speelt de rol van een leading-lady in een melodramatische serie, geschreven door Lawrence J. Cohen en Fred Freeman. Deze leuke dikkerd (Candy) raakt betrokken in een auto- ongeval en ontwaakt als een personage van zijn eigen tv-serie. Pikant detail: aardig wat decors zijn rechtstreeks afkomstig van de echte General Hospital-serie. Het camerawerk is van Robert Stevens.

Upworld

1990 | Komedie, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1990. Komedie van Stan Winston. Met o.a. Anthony Michael Hall, Jerry Orbach, Claudia Christian, Eli Danker en Mark Harelik.

In het park wordt iemand vermoord, detective Hall vindt een getuige, maar niemand neemt hem serieus. Het is namelijk een Gnorm, een wezen uit een ondergrondse wereld, dat naar de oppervlakte kwam om de gestolen `lumen` (een soort diamant) terug te vinden. Zonder dit kleinood kan zijn volk niet overleven. Het scenario van Pen Densham en John Watson heeft niet veel om het lijf en is voorspelbaar, maar de kleinsten zullen veel plezier beleven aan het schattige monstertje, dat overtuigender speelt dan de menselijke cast. Fotografie is van Bojan Bazelli en Richard Gibbs componeerde de muziek.

Kojak: None So Blind

1990 | Misdaad

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Alan Metzger. Met o.a. Telly Savalas, Andre Braugher, Rip Torn, Margaret Whitton en Jerry Orbach.

De Griekse luitenant van politie raakt verstrikt in een spaghetti-achtige wirwar van bedreigde en per abuis vermoorde vermeende getuigen, door de moord op een accountant in een italiaans eethuisje in een wijk waar mafiabaas Orbach de scepter zwaait. Zoals gebruikelijk vakkundig gemaakt met goede typeringen, al doet het toch wat bestoft aan. Kojak is over zijn hoogtepunt heen en je moet er niet te veel achter elkaar van zien.

In Defense of a Married Man

1990 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Drama van Joel Oliansky. Met o.a. Pat Corley, Judith Light, Cynthia Sikes, Michael Ontkean en Jerry Orbach.

Strafpleitster Laura Simmons (Light) blijkt haar eigen man (Ontkean) te moeten verdedigen, die ervan beschuldigd wordt zijn minnares te hebben vermoord! Dit onwaarschijnlijke drama mag zich beroemen op een ongebruikelijk pluspunt, namelijk de muziek van Stan Getz (de eerste die hij voor film schreef). Scenario van Norman Morrill en Sasha Ferrer. Camerawerk van François Protat.

Last Exit to Brooklyn

1989 | Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1989. Drama van Uli Edel. Met o.a. Stephen Lang, Burt Young, Jennifer Jason Leigh, Peter Dobson en Ricki Lake.

New York, 1952. De oorlog in Korea lijkt eindeloos en stakingen drukken hun stempel op de wijk Red Hook. In verdachte bars slepen daklozen, opgesmukte travestieten en goedkope hoertjes zich met moeite door de chaos. Ze leven in een gewelddadige wereld, waar een mens niks waard is en waar niemand zich meer illusies maakt. De roman van Hubert Selby, Jr. bestaat uit zes min of meer met elkaar verbonden verhalen, verteld met een ongehoorde wreedheid. Het schept een beeld van Amerika dat niets te maken heeft met de Amerikaanse Droom. Scenarioschrijver Desmond Nakano knotte de verschillende verhalen tot een deprimerend geheel, schitterend vertolkt door een reeks fantastische maar minder bekende acteurs. Geen aangename ontspanning, wel een keiharde film die je bijblijft. Omdat geen enkele Amerikaanse producer dit project aandurfde, werd geld gezocht in Duitsland. Locaties en acteurs zijn wel degelijk Amerikaans. Duister camerawerk van Stephan Czapsky. Selby zelf is te zien als taxichauffeur.

Crimes and Misdemeanors

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Caroline Aaron, Alan Alda, Woody Allen, Claire Bloom en Mia Farrow.

Documentairemaker Landau (Allen) is keurig getrouwd met Bloom. Hij leidt echter een dubbelleven. Hij heeft namelijk een intieme verhouding met stewardess Huston, die echter zijn vage en valse beloftes beu is. Landau ziet maar één uitweg. Succes is hem onbekend tot hij een kans krijgt via zijn zwager Alda. Tijdens de opnamen maakt hij kennis met Farrow in wie hij de vrouw van zijn dromen ziet. Twee verhalen die ogenschijnlijk niets gemeen hebben, maar die op het einde op een sublieme wijze in elkaar vloeien. Een schitterende mengeling van drama en humor, zoals alleen Allen in staat is te maken. Centraal staat natuurlijk weer de man-vrouwrelatie in al haar aspecten. Zonder twijfel een van Allens beste films, met een unieke cast van topacteurs, onder wie je zelfs Daryl Hannah kunt ontdekken. Allen zelf schreef het scenario, dat op de gevoelige laag werd vastgelegd door Sven Nykvist.

California Casanova

1989 | Romantiek, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1989. Romantiek van Nathaniel Christian. Met o.a. Audrey Landers, Tyrone Power jr, Jerry Orbach, Bryan Genesse en Ted Davis.

Landers slooft als zingende en dansende kelnerin in een club in Los Angeles. Power werkt daar ook en hij leert de fijne kneepjes van een goed minnaar. Een flutterig muzikaal melodrama dat nergens op slaat.

Someone to Watch Over Me

1987 | Thriller, Romantiek, Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Thriller van Ridley Scott. Met o.a. Tom Berenger, Mimi Rogers, Lorraine Bracco, Jerry Orbach en John Rubinstein.

Tom Berenger speelt de New Yorkse agent Mike Keegan die de rijke en beeldschone Claire (Rogers), de ooggetuige van een moord, moet beschermen. Mike wordt verliefd op Claire, zijn echtgenote (Bracco) komt erachter en laat haar tanden zien. Terwijl dit trio zich onledig houdt met kleingeestige besognes, sluipt de moordenaar dichterbij. De dramatische ontwikkeling is traag, maar de apotheose is energiek en zoals we van Scott gewend zijn is het camerawerk dik voor mekaar. Titelsong van George en Ira Gershwin, uitgevoerd door Sting. Het scenario is van Howard Franklin (die later zelf ging regisseren, onder andere Larger Than Life).

Love Among Thieves

1987 | Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1987. Romantiek van Roger Young. Met o.a. Audrey Hepburn, Robert Wagner, Jerry Orbach, Samantha Eggar en Patrick Bauchau.

Een romantische thriller waarin een elegante vrouw (Hepburn natuurlijk, in haar tv-debuut) en een liederlijke, sigaarkauwende kerel de Mexicaanse wildernis intrekken nadat zij juwelen heeft geroofd die moeten dienen als losgeld voor haar ontvoerde verloofde. Hepburn verdient een betere rol. Plagiaat van THE AFRICAN QUEEN. Scenario van Stephen Black en Henry Stern.

I Love N.Y.

1987 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1987. Drama van Gianni Bozzacchi en Alan Smithee. Met o.a. Scott Baio, Christopher Plummer, Kelly Van der Velden, Jennifer O'Neill en Virna Lisi.

Baio als zelfverzekerde Italiaanse immigrantenzoon, verknocht aan zijn motorfiets, de stad New York en zijn fototoestel, wordt als ambitieus fotograaf verliefd op Van der Velden, de knappe dochter van een beroemd acteur (Plummer). Vlot verteld verhaaltje waarin het thema van afkomst en milieu als hinderpaal voor de liefde te idealistisch wordt voorgesteld. Scenario van de regisseur.

Dirty Dancing

1987 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1987. Romantisch drama van Emile Ardolino. Met o.a. Patrick Swayze, Jennifer Grey, Jerry Orbach, Cynthia Rhodes en Jack Weston.

In de zomer van 1963 verliest de brave zeventienjarige Baby (Grey) haar onschuld op een zomerkamp waar ze met haar ouders de vakantie doorbrengt, en waar ze als een blok valt voor een rijpere dansinstructeur - tevens de plaatselijke ster in een vorm van dansen die energiek maar nauwelijks voos kan worden genoemd. Charmante en sprankelende, destijds immens succesvolle dansfilm. Tegelijk ook een mooi tijdsbeeld van de benepen vroege jaren zestig. Doorbraakrol van de toen 33-jarige Swayze. Oscar voor het liedje '(I've Had the) Time of My Life'.

The Imagemaker

1986 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Thriller van Hal Weiner. Met o.a. Michael Nouri, Anne Twomey, Jessica Harper, Jerry Orbach en Farley Granger.

De voormalige media-adviseur van de president heeft een bandje, waarvan de inhoud zijn vroegere baas in diskrediet zou kunnen brengen. Of dit waar is of niet, er vallen doden bij de pogingen dit bandje in handen te krijgen. Een enigszins warrige film maar wel onderhoudend.

F/X

1986 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Robert Mandel. Met o.a. Bryan Brown, Brian Dennehy, Cliff De Young, Diane Venora en Martha Gehman.

Special effects-expert Rollie Tyler (Brown) krijgt opdracht om de moord op een misdadiger in sc[KA2]ene te zetten. Tyler denkt snel wat geld verdiend te hebben, maar hij wordt na het karwei zelf het doelwit van aanslagen. Vriend Leo McCarthy (Dennehy) reikt hem de helpende hand. Het kijkje in de wereld van de speciale effecten en de onverwachte plotwendingen houden de aandacht van de kijker behoorlijk goed vast. Het scenario is van Robert T. Megginson en Gregory Fleeman. Het camerawerk is van Miroslav Ondricek. Werd gevolgd door FX2: THE DEADLY ART OF ILLUSION (dat ook bekend als F/X2) in 1991. Ook bekend als F/X - MURDER BY ILLUSION.

Dream West

1986 | Western, Historische film

Verenigde Staten 1986. Western van Dick Lowry. Met o.a. Richard Chamberlain, Alice Krige, Fritz Weaver, Rip Torn en Ben Johnson.

Miniserie in drie delen. Indrukwekkend epos over het leven van John Charles Fremont (1813-1890), de pionier die voor het eerst van zich doet spreken in de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, Californi[KA3]e vrij wil maken van Mexicaanse overheersing en in 1856 de eerste Republikeinse kandidaat voor het presidentschap was. Een leven vol avontuur, door Chamberlain perfect gespeeld. Romantiek, actie en dramatiek wisselen elkaar in snel tempo af. Veel bekende namen, zoals Kit Carson (Torn), Jim Bridger (Johnson) en John Sutter (Orbach).

Brewster's Millions

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Walter Hill. Met o.a. Richard Pryor, John Candy, Lonette McKee, Stephen Collins en Jerry Orbach.

Een honkbalspeler op z'n retour krijgt een aardige erfenis: 300 miljoen dollar, mits hij binnen een maand dertig miljoen weet uit te geven. Nog niet zo makkelijk als het lijkt, vooral omdat Brewster (Pryor) het er met niemand over mag hebben. Leuke rollen voor de komieken Pryor en John Candy, hoewel de film niet tot hun beste werk behoort. Het gelijknamige boek van George Barr McCutcheon werd zes keer eerder verfilmd, waarbij in de loop van de jaren het bedrag steeds hoger werd en het tijdsbestek korter. Zo kreeg 'Fatty' Arbuckle in 1921 een jaar om twee miljoen te spenderen.

An Invasion of Privacy

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Mel Damski. Met o.a. Valerie Harper, Cliff De Young, Tammy Grimes, Carol Kane en Richard Masur.

Een provocerend drama over de kommer en kwel van een pas gescheiden dame op vakantie, nadat zij door een der plaatselijke bewoners is verkracht. Elaine Muellers scenario is een evenwichtige bewerking van Joan Taylors boek Asking for It, maar komt toch in moeilijkheden.

Prince of the City

1981 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1981. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. Treat Williams, Jerry Orbach, Richard Foronjy, Don Billett en Kenny Marino.

Emotioneel krachtig verhaal (dat helaas waar is) over een Newyorkse agent in een speciaal onderzoeksteam die de corruptie binnen de afdeling aan de kaak stelt en zelf eerder slachtoffer dan held wordt. Opvallende rollen van Williams, Orbach (als collega-agent) en wezelachtige aanklager Tolkan. De extreme lengte van de film echter doet afbreuk aan de doeltreffendheid. Te veel details, onnodig om dit verhaal te vertellen. Scenario van Lumet en Jay Presson Allen naar de roman van Robert Daley. Camerawerk van Andrzej Bartkowiak.

Underground Aces

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Robert Butler. Met o.a. Dirk Benedict, Melanie Griffith, Robert Heyes, Jerry Orbach en Michael Winslow.

Een zeer flauwe en smakeloze vlegel-komedie over een stelletje jonge knapen, die de kost verdienen als parkeer- piccolo's van een sjiek hotel in Hollywood. Zij proberen fraai gevormde vrouwelijke gasten te versieren, of hun dure automobielen in de prak te rijden, terwijl ze de hotelleiding voor aap zetten. Dit prulwerk verschilt niks van de gelijksoortige zoutloze rommel zoals de Duitse LŸMMEL-films uit 1965.

A Fan's Notes

1972 | Drama

Canada 1972. Drama van Eric Till. Met o.a. Jerry Orbach, Burgess Meredith, Patricia Collins, Julia Ann Robinson en Rosemary Murphy.

Een verwarde schrijver, die wordt geobsedeerd door de rugby- sport, wordt gedesillusioneerd in de Grote Amerikaanse Droom van succes en conformisme, en belandt uiteindelijk in een inrichting voor geestelijk gestoorden. Ongelukkige, mislukte verfilming van Frederick Exley's roman, die wèl bewondering oogstte.

The Gang That Couldn't Shoot Straight

1971 | Misdaad, Komedie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1971. Misdaad van James Goldstone. Met o.a. Jerry Orbach, Leigh Taylor-Young, Jo Van Fleet, Lionel Stander en Burt Young.

Deze filmversie van Jimmy Breslin's best-seller door Waldo Salt tot scenario bewerkt, over een groep komische, twaalfderangs schurken uit New York is gemaakt met een goede rolbezetting, maar het script is nonchalant geschreven en de regisseur had klaarblijkelijk weinig gevoel voor het materiaal. Het camerawerk is van Owen Roizman.

Mad Dog Coll

1961 | Misdaad

Verenigde Staten 1961. Misdaad van Burt Balaban. Met o.a. Brooke Hayward, Kay Doubleday, Jerry Orbach, Telly Savalas en John Davis Chandler.

Een klein verslag over een gangster die zich naar de top schiet en dan snip vangt.