José Luis Cuerda

Regisseur, Scenarist, Producer

José Luis Cuerda is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 10 films gevonden.

The Others

2001 | Horror, Thriller

Verenigde Staten/Spanje/Frankrijk/Italië 2001. Horror van Alejandro Amenábar. Met o.a. Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann en James Bentley.

Na Abre los ojos (1997) lag de filmwereld open voor Spanjaard Alejandro Amenábar. Hollywood plaveide in 2000 de weg voor The Others, regie, script en muziek van Amenábar. Nicole Kidman fonkelt stilletjes in de hoofdrol. Zij speelt strenge moeder Grace die zich richting het einde van de Tweede Wereldoorlog opsluit met haar zonallergische kinderen in een grauwe villa op het dito eiland Jersey. De komst van eigenaardige bedienden zet het spookhuis op scherp. Alejandro heeft overigens nooit zijn studie afgemaakt omdat hij maar niet kon slagen voor het vak scenarioschrijven.

La lengua de las mariposas

1999 | Historische film, Drama

Spanje 1999. Historische film van José Luis Cuerda. Met o.a. Fernando Fernán Gómez, Manuel Lozano, Uxía Blanco, Gonzalo Martin Uriarte en Alexis de Los Santos.

Galici[KA3]e in Noord-West Spanje, 1936. Ram[KA1]on (Uriarte), de vader van Moncho (Lozano) is kleermaker en heeft het wel gehad met het koningschap, terwijl zijn vrouw Rosa (Blanco) als gelovige vasthoudt aan de traditie. Moncho is acht, heeft last van astma en als hij na de vakantie op school komt schrikt hij van zijn nieuwe kameraden en de imposante onderwijzer: Don Gregorio (G[KA1]omez). Zo zeer zelfs dat hij vlucht, maar Don Gregorio zoekt hem op in het bos, praat met hem, wint zijn vertrouwen en leert de best intelligente jongen het een en ander. Don Gregorio wordt als buitenissig beschouwd, maar ook hij is een vrijdenker, die niet veel ziet in het opkomende fascisme. Het alternatief dat de communisten de Spanjaarden voorhouden is echter ook niet alles, want geen van beide partijen is democratisch. Dit alles is Moncho zich nauwelijks bewust; hij amuseert zich liever met zijn nieuwe vriend Roque (Novas) als zij een dronkaard in het hooi begluren met de dorpssloerie. Moncho`s oudere broer Andr[KA1]es (De los Santos) speelt aardig saxofoon en Moncho mag mee naar de stad als er een uitvoering van de band is. Cuerda's film is vooral heel sfeervol en hij bouwt geleidelijk de situatie op van een Spanje, dat verstrikt raakt in de bloederige burgeroorlog, die in dat jaar uitbrak. Wie niet met de geschiedenis op de hoogte is, ontgaat heel wat details waaraan deze AMARCORD-achtige film zo rijk is. Het spel van hoofdrol Gómez is subliem, maar de jonge debutant Lozano is dankzij de geslaagde regie van Cuerda ook erg goed. Jammer dat de film zo sober is gebleven en dat het magere scenario van Rafael Azcona dat samengesteld is uit een aantal verhalen van Manuel Rivas, niet wat hartstochtelijker en hechter is. Dan had de film waarschijnlijk meer tot de verbeelding van een groter publiek kunnen spreken. Het camerawerk van Javier Salmones ziet er goed uit en laat zien hoe mooi de omgeving is. De titel slaat op het honingzuigen van een vlinder wat Don Gregorio hem laat zien. Ook bekend als A LINGUA DAS BOLBORETAS.

Abre los ojos

1997 | Thriller, Fantasy, Romantiek, Drama

Spanje/Frankrijk/Italië 1997. Thriller van Alejandro Amenábar. Met o.a. Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Chete Lera, Fele Martínez en Najwa Nimri.

Yup César (Noriega) ontdekt op een ochtend dat hij de enige levende ziel in Madrid is. Dergelijke nachtmerries zijn de enige wolkjes aan zijn vlekkeloze bestaan. Totdat een auto-ongeluk zijn gezicht verminkt. Gelukkig is zijn onheil van korte duur. Zijn gezicht wordt chirurgisch gereconstrueerd en ideale liefde Penélope Cruz ligt aan zijn voeten. Het prille geluk wankelt wanneer de grenzen tussen nachtmerrie en werkelijkheid wegvallen. Zo schakelt Amenábar over van een zinnenprikkelend grotestadsdrama naar een ver-David Lynch-te droomwereld. Amenábars grootste verdienste is dat hij zich geen moment verslikt in bombastische hocus-pocus maar het intrigerende verhaal sober opdient. In 2001 kwam er een Amerikaanse remake, Vanilla Sky met Tom Cruise.

Así en el cielo como en la tierra

1995 | Komedie

Spanje 1995. Komedie van José Luis Cuerda. Met o.a. Fernando Fernán Gómez, Jesús Bonilla en Francisco Rabal.

God wil weer een zoon naar aarde sturen om de wereld te redden. Jesus is het hier niet mee eens omdat dan de geschiedenis herschreven moet worden. Ze besluiten om dan maar de apocalypse te organiseren.

Tocando fondo

1993 | Komedie

Spanje 1993. Komedie van José Luis Cuerda. Met o.a. Jorge Sanz, Antonio Resines en Icíar Bollaín.

God wil weer een zoon naar aarde sturen om de wereld te redden. Jesus is het hier niet mee eens omdat dan de geschiedenis herschreven moet worden. Ze besluiten om dan maar de apocalypse te organiseren.

La marrana

1992 | Komedie

Spanje 1992. Komedie van José Luis Cuerda. Met o.a. Cayetana Guillén, Fernando Rey en Manuel Alexandre.

God wil weer een zoon naar aarde sturen om de wereld te redden. Jesus is het hier niet mee eens omdat dan de geschiedenis herschreven moet worden. Ze besluiten om dan maar de apocalypse te organiseren.

Amanece que no es poco

1988 | Komedie

Spanje 1988. Komedie van José Luis Cuerda. Met o.a. José Sazatornil, Antonio Resines, Chus Lampreave en Rafael Alonso.

Een jonge ingenieur arriveert met zijn vader in een klein dorpje, waar ze in de meest absurde situaties terechtkomen. Een groteske komedie zonder samenhang.

el Bosque animado

1987 | Komedie

Spanje 1987. Komedie van José Luis Cuerda. Met o.a. Alfredo Landa, Fernando Valverde, Alejandra Grepi en Encarna Paso.

In een bos kruisen verscheidene, onderling zeer verschillende mensen elkaars pad. In eerste instantie zeer goede kritieken, maar het publiek, dat niet zo dom is als het lijkt, kwam niet naar de bioskoop. Deze slechte komedie werd terecht een flop.

Pares y nones

1982 | Komedie

Spanje 1982. Komedie van José Luis Cuerda. Met o.a. Antonio Resines, Virginia Mataix, Silvia Munt en Carlos Velat.

Twee echtparen van rond de dertig stuiten op een kleine existentiële liefdescrisis. Een slechte komedie in het voetspoor van OPERA PRIMA.

Mala racha

1981 |

Spanje 1981. José Luis Cuerda. Met o.a. Terele Pavez en Sancho Gracia.

Twee echtparen van rond de dertig stuiten op een kleine existentiële liefdescrisis. Een slechte komedie in het voetspoor van OPERA PRIMA.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer José Luis Cuerda op televisie komt.

Reageer