Lukasz Zal is cameraman.
Er zijn 5 films gevonden.

Dovlatov

2018 | Drama, Biografie

Rusland/Polen/Servië 2018. Drama van Aleksej German jr.. Met o.a. Milan Maric, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka en Artur Beschastny.

Waarom geen verhaal over Griekse helden? Of gewone arbeiders? En wel optimistisch graag. Zo klinkt de censuur die anno 1971 in Leningrad een hele generatie schrijvers monddood maakt. Ongewenst zijn de ironische observaties over moreel verval van schrijver Sergei Dovlatov (1941-1990) en de scherpe gedichten van Joseph Brodsky, die later de Nobelprijs zou winnen. German Jr’s film is een intellectuele ode aan hun existentiële worsteling in aanloop naar de jaarlijkse viering van de Revolutie. Stijlvol gevat in fletse tinten en bedachtzame takes, waarbij de camera meestruint door volgepakte, levendige appartementen.

Cold War

2018 | Drama, Romantiek

Polen 2018. Drama van Pawel Pawlikowski. Met o.a. Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc en Cédric Kahn.

Na het met een Oscar bekroonde Ida (2013) levert regisseur Pawlikowski wederom een tragische Poolse geschiedenis in stijlvol zwartwit. Een liefdesverhaal nu, losjes gebaseerd op de relatie van zijn ouders en gesitueerd in de jaren vijftig. Muzikant Wiktor (Kot), leider van een folkloregroep, ontdekt de vrijgevochten zangeres Zula (Kulig) en valt als een blok voor haar. Zo begint een langdurige romance die zal worden getart door verhitte emoties, politieke verwikkelingen en het lot. Pawlikowski vertelt fragmentarisch, en daarmee ook wat afstandelijk, maar de oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers raken alsnog het hart.

Loving Vincent

2017 | Animatie

Verenigd Koninkrijk 2017. Animatie van Hugh Welchman en Dorota Kobiela. Met o.a. Robert Gulaczyk, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Aidan Turner en Douglas Booth.

Het is één jaar na de dood van de gekwelde Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Armand Roulin, zoon van postbode Joseph, krijgt van zijn vader Vincents laatste brief, die hij aan diens broer Theo moet bezorgen. En zo begint een unieke reis door leven en werk van Van Gogh. Uniek, want dit is de eerste compleet geschilderde speelfilm. Waarin alle scènes zich afspelen op bekende plekken uit Van Goghs schilderijen. Acteurs spelen belangrijke personen uit Vincents leven en werden later overgeschilderd. Dat klinkt bedacht en bewerkelijk (wat het ook was), maar werkt wonderwel. Loving Vincent is onderhoudend, informatief, en erg mooi.

The Here After

2015 | Drama

Zweden/Polen/Frankrijk 2015. Drama van Magnus von Horn. Met o.a. Ulrik Munther, Sven Ahlström, Mats Blomgren, Wieslaw Komasa en Loa Ek.

De zeventienjarige John komt thuis uit een gesloten inrichting. Meer vertellen doet af aan de nauwkeurig gedoseerde spanningsboog van dit geserreerde drama dat beetje bij beetje onthult wie John is, waarom hij opgesloten zat, maar bovenal: hoe zijn Zweedse plattelandsomgeving op zijn terugkeer reageert. Debuut van de in Warschau wonende Zweedse scenarist/regisseur Magnus von Horn, die de fraaie koud blauw/groene beelden liet schieten door de Oscar-genomineerde cameraman Lucasz Zal (Ida). Dat de kilte je naar de keel grijpt is te danken aan de onverzettelijkheid van John, gespeeld door Zweeds popidool Ulrik Munther.

Ida

2013 | Drama

Polen/Denemarken 2013. Drama van Pawel Pawlikowski. Met o.a. Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza en Joanna Kulig.

In het Polen van de jaren zestig bezoekt de jonge, devote novice Anna, op instigatie van haar moeder-overste, haar enige familielid. Haar cynische, kettingrokende tante vertelt haar dat ze niet Anna heet maar Ida. En dat ze Joods is. Om te achterhalen wat er precies is geschied, beginnen de tegenpolen aan een queeste door Polen. Het wordt een ontluisterende reis. Ida van de Britse Pool Pawel Pawlikowski is een verstild, bij tijd en wijle schokkend drama, dat niet alleen door de schitterende zwart-witfotografie en uitgebalanceerde shots herinneringen oproept aan het werk van Robert Bresson en - vooral - Carl Th. Dreyer. Bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.