Harvey Fierstein (1954): cast en scenario.
Er zijn 18 films gevonden.

Duplex

2003 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Komedie van Danny DeVito. Met o.a. Ben Stiller, Drew Barrymore, Eileen Essel, Harvey Fierstein en James Remar.

New Yorks stelletje Alex en Nancy (Stiller en Barrymore) wordt geterroriseerd door een oud besje dat de bovenste verdieping onderhuurt van hun vermeende droomhuis in Brooklyn. De dame blijkt niet voor rede vatbaar dus probeert het stel haar te vermoorden. Ben Stiller is adequaat als stuntelende moordenaar met de koddige Drew Barrymore als slaafse aangever van de platgetreden grappen. Een soort Throw Momma from the Train, ook van grapjasje DeVito, maar dan zonder trein en zonder vaart. Scenario van Larry Doyle, de man die naam maakte met scenario's voor The Simpsons en Beavis and Butt-Head.

Death to Smoochy

2002 | Komedie

Verenigde Staten 2002. Komedie van Danny DeVito. Met o.a. Harvey Fierstein, Catherine Keener, Jon Stewart, Danny DeVito en Edward Norton.

Misschien had grappige Jim Carrey de rol van serieuzere Edward Norton moeten hebben. Misschien hadden er geen doden moeten vallen. Dan was Death to Smoochy een overzichtelijke komedie geweest en geen verliespost van 40 miljoen. Maar regisseur DeVito (The war of the Roses) houdt van zwarte komedie en zijn manier om commercialisering van kinderamusement aan de kaak te stellen is nu eenmaal bij vlagen grimmig. Robin Williams speelt zijn eerste briljante psychopathische 'trilogie'rol, als frauderend kinderidool Rainbow Randolph. Als hij bij Kidnet wordt ingeruild voor neo-hippie Sheldon (Norton) en diens roze neushoorn alter ego Smoochy, slaat de moordlust toe.

Double Platinum

1999 | Drama, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1999. Drama van Robert Allan Ackerman. Met o.a. Diana Ross, Brandy, Allen Payne, Christine Ebersole en Roger Rees.

Misschien had grappige Jim Carrey de rol van serieuzere Edward Norton moeten hebben. Misschien hadden er geen doden moeten vallen. Dan was Death to Smoochy een overzichtelijke komedie geweest en geen verliespost van 40 miljoen. Maar regisseur DeVito (The war of the Roses) houdt van zwarte komedie en zijn manier om commercialisering van kinderamusement aan de kaak te stellen is nu eenmaal bij vlagen grimmig. Robin Williams speelt zijn eerste briljante psychopathische 'trilogie'rol, als frauderend kinderidool Rainbow Randolph. Als hij bij Kidnet wordt ingeruild voor neo-hippie Sheldon (Norton) en diens roze neushoorn alter ego Smoochy, slaat de moordlust toe.

Safe Men

1998 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1998. Misdaad van John Hamburg. Met o.a. Sam Rockwell, Steve Zahn, Michael Lerner, Paul Giamatti en Michael Schmidt.

Geslaagde eersteling van regisseur/scenarist John Hamburg (Meet the Parents, Zoolander) met een galopperende kudde stokpaardjes uit het misdaadkomedie genre: een onnozel duo dat voor een minder onnozel duo wordt aangezien moet opdraven voor, een buitenproportionele maffiabaas met het criminele inzicht van een bejaarde non die, onmogelijke inbraken ordonneert met, een ongenaakbare vrouw als hoofdprijs. Politiek incorrect, kort door de bocht en ongeloofwaardig. Een prima komedie van Hamburg, tevens de man die in de film de taco's bezorgt.

Mulan

1998 | Animatie, Avonturenfilm, Familiefilm, Musical

Verenigde Staten 1998. Animatie van Tony Bancroft en Barry Cook. Met o.a. Ming Na Wen, Eddie Murphy, BD Wong, Miguel Ferrer en Harvey Fierstein.

Was Disney met Aladdin ('92), The Lion King ('94) en Pocahontas ('95) al een exotische richting ingeslagen, Mulan doet er een fikse schep bovenop. Het script van de film is gebaseerd op een oeroude Chinese legende over een eigenzinnig Chinees meisje dat de plaats van haar vader inneemt om tegen binnenvallende Hunnen te strijden. Een mini-draak vergezelt haar. De prachtige bewegende tekeningen van Mulan hebben meer weg van Japanse schilderkunst dan van ouderwets Disneywerk. Behoorlijk succesvolle productie voor de studio, al zorgde Pixar vanaf 1995 voor het échte vuurwerk in animatieland.
Met in de originele, Engels gesproken versie de stemmen van oa Ming-Na (Mulan), Eddie Murphy (Mushu) en B.D. Wong (Shang).

Kull the Conqueror

1997 | Fantasy, Horror, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1997. Fantasy van John Nicolella. Met o.a. Kevin Sorbo, Tia Carrere, Thomas Ian Griffith, Litefoot en Karina Lombard.

Begeleid door harde muziek en beelden van een in dierenvellen getooide Kevin Sorbo sprak een voice-over in de trailer van Kull the Conqueror de als wervend bedoelde woorden: 'As a soldier he rocks, as a king he rules.' Het tekent een beetje het niveau van deze fantasyfilm. Beavis en Butthead, maar dan zonder humor. Kull wordt koning van Valusia, maar krijgt dan te doen met de konkelende Taligaro (Griffith) en de demonisch mooie Akivasha (Carrere). Geharnaste fantasyfans kunnen met deze ongeïnspireerd gemaakte flauwekul nog net uit de voeten omdat de film gebaseerd is op karakters van Conan-schrijver Robert E. Howard.

White Lies

1996 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1996. Romantische komedie van Ken Selden. Met o.a. Larry Gilliard jr, Julie Warner, Rosanna Arquette, Harvey Fierstein en Terry Kinney.

Leon Turner (Gilliard jr), een zwarte suppoost in het vermaarde New Yorkse Guggenheim museum, wil indruk maken op een paar meisjes en doet alsof hij kunstenaar is. De ambitieuze Mimi Furst (Warner), assistente bij een gerenommeerde kunstgalerie, denkt dat Leon weleens de nieuwe Basquiat zou kunnen zijn. Leon speelt het spelletje mee. Als hij schilderijen moet leveren, heeft hij een oplossing: hij kent een aan drugs verslaafde schilderes (Arquette), die bereid is alles te doen voor geld, waarmee ze drugs kan kopen. Seldens film is een goedbedoelde romantische komedie over blank en zwart. Daarbij haalt hij Harlem, de zwarte New yorkse wijk, op een gunstige manier voor het voetlicht. Hoewel de film niet bepaald overloopt van originele invallen is de rolverdeling charmant genoeg.

The Celluloid Closet

1996 | Documentaire, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1996. Documentaire van Jeffrey Friedman en Rob Epstein. Met o.a. Tony Curtis, Whoopi Goldberg, Jan Oxenberg, Harvey Fierstein en Stewart Stern.

Documentaire over de geschiedenis van de al dan niet verhulde homoseksualiteit in de Amerikaanse film. In de dagen van de censuur (de z.g. Hays-code) was homoseksualiteit een absolute taboe. Inventieve regisseurs legden toch bepaalde elementen in de film, die later als een protest tegen de discriminatie van homo's uitgelegd konden worden. Er zijn opvallende voorbeelden: SUDDENLY LAST SUMMER en THE CHILDREN'S HOUR. Een al te suggestieve scène tussen Tony Curtis en Laurence Olivier in SPARTACUS sneuvelde op de snijtafel van de censor. Hierna mochten in Hollywood homo's alleen op de gevoelige laag vastgelegd worden als ze belachelijk werden, angst aanjoegen bij de kijker of medelijden opwekten. Pas in de jaren 1970 werd het onderwerp serieus genomen, dankzij enkele doorbraak films als SUNDAY, BLOODY SUNDAY, MAKING LOVE en BOYS IN THE BAND, ook al weigerden de hele bekende acteurs hieraan hun medewerking te verlenen. Deze documentaire is oprecht en geeft een gedetailleerd overzicht van de homoseksualiteit in de film aan de hand van een honderdtal filmfragmenten en gesprekken met een aantal acteurs, actrices, regisseurs en producenten die ermee te maken hadden. Het scenario van Epstein, Friedman en Sharon Wood is gebaseerd op het boek van Vito Russo, die in 1990 op 44-jarige leeftijd aan AIDS overleed. Het commentaar van Armistead Maupin wordt ingesproken door Lily Tomlin. Voor de montage tekenden Friedman en Arnold Glassman, terwijl Nancy Schreiber nieuw beeldmateriaal bezorgde. Bekroond op het Sundance Film Festival in 1996. Dolby Stereo S.R.-Digital.

Independence Day

1996 | Sciencefiction, Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1996. Sciencefiction van Roland Emmerich. Met o.a. Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Mary McDonnell en Judd Hirsch.

Met een gigantisch budget wist gewiekst regisseur Emmerich binnen een week de 200 miljoen dollar die zijn sf-spektakel had gekost terug te verdienen. Dat zal niet aan het dunne verhaaltje hebben gelegen. Het publiek werd naar de bioscoop gelokt vanwege de - inderdaad schitterende, Oscarwinnende - special effects. Buitenaardse wezens bezoeken de aarde en openen de vijandigheden, onder andere het Witte Huis wordt in de as gelegd. Maar aardbewoners kunnen best van zich afbijten, natuurlijk. In 2016 verscheen de opvolger, Independence Day: Resurgence, die nog wat bombastischer, platter en leger was.

Dr. Jekyll and Ms. Hyde

1995 | Sciencefiction, Horror, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Sciencefiction van David Price. Met o.a. Tim Daly, Sean Young, Lysette Anthony, Stephen Tobolowsky en Harvey Fierstein.

De zoveelste versie van het klassieke verhaal van R.L. Stevenson. De draai die er dit keer aangegeven, gaat over de briljante parfumeur Richard Jack, die een oud boek erft van zijn grootvader. Hij ontdekt dat de beruchte Dr. Jekyll en zijn opa een en dezelfde man waren. De film ploetert van de ene kreupele grap naar de andere.

Bullets Over Broadway

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Woody Allen. Met o.a. John Cusack, Dianne Wiest, Jennifer Tilly, Chazz Palminteri en Mary-Louise Parker.

Lichtvoetige en zeer geslaagde parodie op de kunstzinnige pretenties en hypocrisie van theatermakers. Cusack speelt een naïeve regisseur die in de jaren twintig met maffiageld zijn debuut mag maken op voorwaarde dat hij het weinig talentvolle gangsterliefje Olive Neal (Tilly) als ster in de cast opneemt. Hij heeft problemen met zijn eersteling totdat mafioso Cheech (Palminteri) hem van scenarioadviezen gaat voorzien. Woody Allen is deze keer als acteur niet van de partij, maar Cusack fungeert als een soort alter ego. Oscar voor bijrol van Wiest.

The Harvest

1993 | Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1993. Thriller van David Marconi. Met o.a. Leilani Sarelle, Miguel Ferrer, Tim Thomerson, Henry Silva en Harvey Fierstein.

Regisseur Marconi is tevens verantwoordelijk voor het scenario van deze film over een scenarioschrijver uit Hollywood, Charlie Pope (Ferrer), die zijn vakantie doorbrengt in een decadente badplaats in Mexico. Wanhopig op zoek naar sensationeel materiaal voor zijn volgende scenario, raakt de antiheld betrokken (in meerdere opzichten) bij een geruchtmakende zwarte handel in gestolen menselijke organen. Je moet deze lugubere film - waarvan gedeeltes zich uitsluitend in het hoofd van de hoofdpersoon afspelen - tot aan de laatste verrassende wending bekijken om uiteindelijk de cynische plot in het juiste perspectief te kunnen zien. Ferrer en hoofdrolspeelster Leilani Sarelle trouwden na de productie van deze film. Ferrer's goede vriend George Clooney doet een bizar gastoptreden als travestiet. Camerawerk van Emmanuel Lubezki.

Mrs. Doubtfire

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Chris Columbus. Met o.a. Robin Williams, Sally Field, Pierce Brosnan, Harvey Fierstein en Polly Holliday.

Williams speelt de rol van Daniel, de ex-man van Miranda Hillard (Field) en vader van drie kinderen, die opnieuw in zijn gezin infiltreert, vermomd als Schotse oma. Hij wordt als huishoudster-kinderoppas door Miranda aangenomen, omdat zij als binnenhuisarchitecte overdag te weinig tijd heeft. Hierdoor kan Daniel niet alleen zijn kinderen naar zijn hand zetten, maar ook een opbloeiende romance tussen Miranda en haar oude vlam (Brosnan) ondermijnen. Afgezien van Williams kent het verhaal geen enkele verrassing en drijft op voor de hand liggende travestie-grappen. De met een Oscar beloonde make-up ziet er evenwel schitterend uit.

Tidy Endings

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Gavin Millar. Met o.a. Harvey Fierstein, Stockard Channing, Nathaniel Moreau, Jean DeBaer en Jean De Baer.

Een psychologisch drama over de gevolgen na het overlijden van een biseksuele man aan AIDS, voor zijn vriend, ex-vrouw en haar zoontje. De vijandigheid die er in het begin heerst over schuld aan de dood en onbegrip voor het verlies, slaat om via het kind in gedeelde smart en een bestendige relatie tussen de twee volwassenen. Voor de zakdoekenbrigades. Scenario van Harvey Fierstein.

Torch Song Trilogy

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van Paul Bogart. Met o.a. Anne Bancroft, Matthew Broderick, Harvey Fierstein, Brian Kerwin en Karen Young.

Fierstein herschreef (met flinke bekortingen) zijn spraakmakende toneelstuk over een verkleednicht, waarbij er een en ander verloren ging. In dit AIDS-tijdperk liggen de gevoelens weer anders, en ook dat heeft het oorspronkelijke materiaal aangetast. Maar er zijn nog prachtige momenten genoeg. Fierstein speelt, net als op Broadway, Arnold Beckhoff, met Bancroft als zijn moeder, een sterke tegenspeelster. Camerawerk van Mikael Salomon.

Apology

1986 | Thriller

Verenigde Staten 1986. Thriller van Robert Bierman. Met o.a. Lesley Ann Warren, Peter Weller, John Glover, George Loros en Jimmie Ray Weeks.

Warren is experimentele kunstenares. Ze heeft een geniaal idee voor haar nieuwste creatie. Via een advertentie nodigt ze mannen uit die zich op haar antwoordapparaat mogen verontschuldigen voor fouten die ze in het verleden gemaakt hebben. Het is de bedoeling dat ze de reacties in haar kunstwerk verwerkt. Er komen heel wat gruwelijke daden aan het licht, maar een geestelijk gestoorde spant de kroon. Hij belt haar dagelijks op om tot in details te vertellen hoe hij homoseksuelen achtervolgt en vervolgens afschuwelijk verminkt. Zowel een schitterende psychologische thriller als een knappe stijloefening in het B-genre, zonder overdreven gewelddadig te worden. De wisselwerking tussen Warren als de kunstenares en Weller als de ingeschakelde detective werkt uitstekend. Scenario van Mark Medoff en fotografie van Philip Meheux en Freyda Rothstein.

The times of Harvey Milk

1984 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Rob Epstein. Met o.a. Harvey Milk, Harvey Fierstein, Tom Ammiano en Dan White.

The Times of Harvey Milk is een Oscarwinnnende documentaire uit 1984 over de eerste openlijk homoseksuele politicus in de VS, hij werd in 1978 op het toppunt van zijn politieke macht en populariteit doodgeschoten. Regisseur Epstein laat onder meer laat zien hoe gevat en bevlogen Milk zich te weer stelde tegen een wetsvoorstel dat het homoseksuele onderwijzers zou verbieden les te geven aan kleine kinderen, omdat je 'die nu eenmaal ook niet vrijwillig blootstelt aan prostituees of lieden die zich bezighouden met dierenseks'. Bijzonder archiefmateriaal en aangrijpende interviews maken The Times of Harvey Milk tot een indringende onderzoeksdocumentaire.

Garbo Talks

1984 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1984. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Anne Bancroft, Ron Silver, Carrie Fisher, Catherine Hicks en Steven Hill.

De moeder van Gilbert Rolfe (Silver) ligt op sterven en heeft nog maar een wens: Greta Garbo ontmoeten. Bancroft is om te zoenen als de geexalteerde moeder Estelle, maar de film zelf is niet meer dan een serie portretten, hier en daar scherp getekend maar meestal stijf en geforceerd. Dit alles nog eens verergerd door de wee-zoete muziek van Cy Coleman. In de laatste scène zien we schrijfster- actrice Betty Comden als Garbo. Scenario van Larry Grusin. Camerawerk van Andrzej Bartkowiak.