Vladek Sheybal: cast.
Er zijn 15 films gevonden.

Strike It Rich

1990 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Komedie van James Scott. Met o.a. Robert Lindsay, Molly Ringwald, John Gielgud, Max Wall en Margi Clarke.

Lindsay heeft een onbenullig baantje bij het concern van Gielgud en na een ontmoeting biedt Gielgud hem aan om met zijn a.s. bruid Ringwald de huwelijksreis naar Monte Carlo te maken. Gielgud belooft hen op te zoeken als hij met zijn jacht in de buurt is. Ondertussen kan Lindsay dat dure verblijf in het luxe hotel helemaal niet betalen en bedenkt een noodsprong door zijn 'systeem' aan de speeltafel uit te proberen. Hij wint zoveel dat hij erover denkt zijn baas uit te kopen als die komt opdagen. Ringwald verveelt zich en wordt alleen gelaten. De tweede verfilming van het korte verhaal Loser Takes All van Graham Greene. De hoofdrollen missen uitstraling als pasgetrouwd stel. Gielgud is natuurlijk goed en de aankleding is behoorlijk. Regisseur Scott schreef zelf het scenario. Ook bekend als MONEY TALKS.

Smiley's People

1982 |

Verenigd Koninkrijk 1982. Simon Langton. Met o.a. Alec Guinness, Eileen Atkins, Michael Gough, Vladek Sheybal en Dudley Sutton.

Mini-serie in zes delen. Guinness opnieuw in de rol van de Britse meesterspion George Smiley (hij deed het eerder in de mini-serie TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY) in het derde deel van de trilogie van John Le Carr[KA1]e - het tweede deel werd niet verfilmd, maar dat is hier niet te merken. Guinness is in actie in Oost-Berlijn met Karla (Patrick Stewart) als tegenstander. Vlak na de opnamen van de serie stierf in juni 1982 Curd Jürgens - de grijze eminentie van de Duitse film zoals hij de laatste jaren genoemd werd.

The Apple

1980 | Musical, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1980. Musical van Menahem Golan. Met o.a. Catherine Mary Stewart, Allan Love, George Gilmour, Grace Kennedy en Joss Ackland.

Futuristische musical spelend in 1994, wanneer deelname van een jong stel aan een liedjeswedstrijd wordt gedwarsboomd door duivelse Mr. Boogalow. Net zo erg als het klinkt - misschien zelfs erger.

Shogun

1980 | Drama, Historische film, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerry London. Met o.a. Richard Chamberlain, Toshirô Mifune, Yoko Shimada, Frankie Sakai en Alan Badel.

Mini-serie in vijf delen. IJzersterke verfilming van de roman van James Clavell over de zeeman Chamberlain (in de rol van John Blackthorne) die met zijn Nederlandse bemanning schipbreuk lijdt en terechtkomt in het feodale Japan waar de krijgsheren elkaar bestrijden. Hij wordt de eerste westerse Shogun, een Opper- Samoerai. Schitterend camerawerk van Andrew Laszlo die dankbaar gebruik maakt van het landschap. London weet de film uiterste authenticiteit te geven door het gebruik van de Japanse taal. De serie kreeg een Emmy als beste drama-serie van het seizoen 1980/81; daarnaast kregen regisseur en acteurs Emmy-nominaties. Eric Bercovici bewerkte het boek tot scenario.

The Lady Vanishes

1979 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1979. Misdaad van Anthony Page. Met o.a. Elliott Gould, Cybill Shepherd, Angela Lansbury, Herbert Lom en Arthur Lowe.

De dronken Shepherd wordt de trein ingeholpen door een Britse dame, Lansbury, het prototype van de gouvernante. Wanneer ze uit haar roes ontwaakt, blijkt de dame spoorloos. Niemand heeft haar gezien. Ze vertelt haar verhaal aan journalist Gould, maar ook deze hecht er weinig geloof aan, totdat de bril van de dame gevonden wordt in een verlaten wagon. Deze thriller heeft de pech altijd met de Hitchcock-versie uit 1938 vergeleken te worden. Hoewel de impact minder sterk is, is het toch een lekker spannende, vaak erg grappige en altijd overtuigende suspense- prent met veel zorg en elegantie gemaakt. Shepherd is sympatiek, Gould wat stuntelig komisch, maar de show wordt gestolen door een onbetaalbare Lansbury. Ditmaal bewerkte George Axelrod de roman van Ethel Lina White. Douglas Slocombe zorgde voor het vlotte camerawerk in de beperkte ruimten van de treincoupés. Gedraaid in Panavision.

The Wind and the Lion

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van John Milius. Met o.a. Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston en Geoffrey Lewis.

Connery is Marokkaanse Berber-sjeik El Raisuli die in 1904 een Amerikaanse vrouw (Bergen) en haar kinderen kidnapt wat een internationaal incident veroorzaakt, waarbij zelfs president Teddy Roosevelt (Keith) betrokken raakt. Een ongelijkmatige, sentimentele film over avontuur en romantiek die door zijn eigentijdse aanpak gedateerd is. Houston is te zien in een kleine rol als John Hay. Scenario van regisseur Milius.

Bordella

1975 | Komedie, Erotiek

Italië 1975. Komedie van Pupi Avati. Met o.a. Al Lettieri, Taryn Power, Gigi Proietti, Christian De Sica en Vincent Gardenia.

Het succes van Henry Kissinger bij de vrouwen leidt tot de oprichting van de American Love Company, geleid door een CIA-man. Een Italo-Amerikaan krijgt de leiding van het filiaal in Milaan, een al zeer snel florerend mannenbordeel. Deze soms geestige, soms uitermate banale sekssatire ontleent de meeste humor aan de presentatie van een reeks weinig ooglijke heren als duurbetaalde dekhengsten. Dat schouwspel lijkt op den duur toch weinig verrassend, terwijl de toegevoegde intriges te gezocht zijn om veel aan het vermaak toe te voegen.

Shado

1974 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1974. Sciencefiction van Summers Tomblin. Met o.a. Ed Bishop, Michael Billington, George Sewell, Wanda Ventham en Gabrielle Drake.

Werkje over humano[KA3]iden met een blauwe huid, die op Aarde geland zijn en voor hun overleven menselijke organen nodig hebben. Terwijl de mensheid bedreigd wordt met uitroei[KA3]ing, zet het Pentagon zijn geheime organisatie SHADO in om de buitenaardsen te verdrijven, maar het hoofd van de organisatie (Bishop) valt in handen van de binnendringers. Weinig speciale effecten en een keurig clichéplot zonder al te veel onsmakelijkheden in een onbeduidende film. Scenario van David Tomblin.

S*P*Y*S

1974 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1974. Komedie van Irvin Kershner. Met o.a. Donald Sutherland, Elliott Gould, Joss Ackland, Shane Rimmer en Vladek Sheybal.

Het duo Sutherland en Gould ziet geen kans om dezelfde vonk te laten overspringen als in M*A*S*H. Deze zouteloze CIA- persiflage over het overlopen van een Russische danser is gewoon een slechte film.

Pilatus und andere

1972 | Drama

Duitsland 1972. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Wojciech Pszoniak, Jan Kreczmar, Daniel Olbrychski, Andrzej Łapicki en Vladek Sheybal.

Uitgangspunt vormt het deel van Boelgakovs roman De meester en Margerita waarin Jezus door Pilatus wordt verhoord en waarin zijn veroordeling en terechtstelling worden beschouwd als een politiek-criminele intrige. Geïnspireerd door de opleving van de christelijke symboliek en religie onder de westerse jeugd, confronteert Wajda dit ontmythologiseerde lijdensverhaal met de westerse samenleving. Psychologische film met existentiële motieven.

The Boy Friend

1971 | Musical

Verenigd Koninkrijk 1971. Musical van Ken Russell. Met o.a. Twiggy, Christopher Gable, Moyra Fraser, Max Adrian en Georgina Hale.

Portsmouth in de jaren 1920-30. Er is maar weinig belangstelling voor de opvoering van de revue THE BOY FRIEND, door een klein gezelschap. Omdat de hoofdrolspeelster haar voet heeft verstuikt, is de directeur de wanhoop nabij. Hij doet beroep op de jonge, onervaren Twiggy. Men vreest het ergste, omdat die avond een beroemd regisseur wordt verwacht, die interesse heeft voor verfilming. Typische Russell-pastiche, waarin de Broadway-revues uit de jaren 1920-30 op de korrel worden genomen. Meestal wordt de plank misgeslagen, maar enkele, op Busby Berkeley gebaseerde dansuitvoeringen (met choreografie van Gable, Gillian Gregory en Terry Gilbert), zijn verbluffend mooi. Russell zelf bewerkte de muzikale komedie van Sandy Wilson. Het werd een interessante mislukking. Opmerkelijk gastoptreden van Glenda Jackson. Sfeervolle fotografie van David Watkin. Oorspronkelijke versie duurde 154 minuten. Gedraaid in Panavision.

Puppet on a Chain

1971 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1971. Thriller van Geoffrey Reeve. Met o.a. Sven-Bertil Taube, Barbara Parkins, Alexander Knox, Patrick Allen en Vladek Sheybal.

Interpol-agent Paul Sherman reist naar Amsterdam om een bende op te sporen die zich met de smokkel van heroïne bezighoudt. Als een collega wordt doodgeschoten moet hij wel samenwerken met de Nederlandse politie. Halfbakken versie van Alistair MacLean's thriller over de internationale drugshandel. Alleen de spannende speedboatrace door de Amsterdamse grachten voorkomt een totale flop.

Leo the Last

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Komedie van John Boorman. Met o.a. Marcello Mastroianni, Billie Whitelaw, Calvin Lockhart, Louis Gossett jr en Glenna Forster-Jones.

Een niet zo vlot Engels sprekende Mastroianni speelt de gewezen aristocraat Leo, die zich terugtrekt in de Londense villa van zijn vader. De buurt is in de loop der jaren flink achteruitgegaan. Aanvankelijk laat dat Leo koud, maar terwijl hij door zijn telescoop naar buiten loert, krijgt hij steeds meer oog voor het leed van de buren. Als curiosum is deze wonderlijke satire wel een kijkje waard, maar van Boorman (Deliverance, Point Blank) zijn we toch beter werk gewend. Evengoed won hij er in Cannes de prijs voor beste regie mee.

To Grab the Ring

1968 | Thriller, Drama

Nederland 1968. Thriller van Nikolai van der Heyde. Met o.a. Ben Carruthers, Françoise Brion, Al Mancini, Vladek Sheybal en Liesbeth List.

Deze combinatie van drama en thriller in een verhaal over een inspecteur die een oude vriend moet opsporen, werd een hopeloze warboel. Deze wordt veroorzaakt door een warrig scenario (van Van der Heyde en George Moorse) en door commerciële concessies. Een teleurstelling na EEN OCHTEND VAN ZES WEKEN. De film kreeg als Nederlandse subtitel ENKELE REIS VOOR ALFRED mee.

Kanał

1957 | Oorlogsfilm, Drama

Polen 1957. Oorlogsfilm van Andrzej Wajda. Met o.a. Teresa Izewska, Tadeusz Janczar, Emil Karewicz, Vladek Sheybal en Wienczyslaw Glinski.

Legendarisch oorlogsdrama van de vermaarde Poolse cineast Andrzej Wajda, tegen de achtergrond van de opstand van het Poolse verzet in Warschau eind 1944. Gebaseerd op het boek van Stefan Stawinski ontvouwt Wajda een deels fictief drama rond enkele tientallen omsingelde strijders. Hun pistolen en granaten kunnen niet op tegen tanks en bommenwerpers, dus zoeken ze hun heil ondergronds in de riolen. Een cinematografisch meesterwerk wat betreft scenario, regie, cameravoering en locatiewerk. Daarnaast een doorwrochte studie van de psyche onder vuur, van de hel op aarde.