Jack MacGowran: cast.
Er zijn 18 films gevonden.

The Exorcist

1973 | Horror

Verenigde Staten 1973. Horror van William Friedkin. Met o.a. Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Jason Miller en Lee J. Cobb.

Een ­actrice zoekt hulp voor haar dochter Regan die zich steeds vreemder gaat gedragen. Omdat psychiaters geen soelaas bieden, vraagt ze een priester of hij een uitdrijvingsritueel wil uitvoeren. Baat het niet, dan schaadt het niet. In 1973 vielen bioscoopbezoekers, al in de stemming gebracht door geruchten over de door mysterieuze ongevallen geplaagde opnames, in katzwijm bij de film. Regisseur Friedkin (The French Connection) had dan ook een intens spannende, baanbrekende horrorfilm ­gemaakt. In 2000 verscheen een gerestaureerde, nóg engere versie van de klassieker, met enkele kippenvel­verwekkende toegevoegde scènes.

King Lear

1971 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Peter Brook. Met o.a. Paul Scofield, Irene Worth, Jack MacGowran, Alan Webb en Cyril Cusack.

Shakespeares tragedie is voor niet-ingewijden zwaar, maar is sterk en de moeite waard.

Start the Revolution Without Me

1970 | Komedie

Verenigde Staten 1970. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Gene Wilder, Donald Sutherland, Hugh Griffith, Jack MacGowran en Billie Whitelaw.

Doldwaze klucht over twee stel tweelingen die elkaar vlak vóór de Franse Revolutie treffen. In 1970 weinig succesvol, maar de film heeft nu zijn publiek gevonden. De rolbezetting, vooral Wilder, is kostelijk.

Wonderwall

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Joe Massot. Met o.a. Jack MacGowran, Jane Birkin, Irene Handl, Richard Wattis en Iain Quarrier.

Een professor kijkt over een muurtje en ziet zijn hippe buurvrouw, een fotomodel, zich uitkleden en de liefde bedrijven. De professor moet in actie komen om het meisje van zelfmoord te redden. Niet erg geslaagd met trekjes van Polanski; naar een verhaal van Gerard Brach. MacGowran speelt opnieuw een professor, na Polanski's FEARLESS VAMPIRE KILLERS.

Age of Consent

1969 | Drama

Australië 1969. Drama van Michael Powell. Met o.a. James Mason, Helen Mirren, Jack MacGowran, Neva Carr-Glyn en Frank Thring.

Een gekweld kunstenaar knijpt er tussenuit naar de stilte van het Australische Great Barrier Reef, waar hij wordt geïnspireerd door een smakelijke jongedame die hij zover krijgt voor hem te poseren. Het verhaal en de karaktertekeningen zijn enigszins onsamenhangend en de komische scènes niet geslaagd. De fraaie natuur vergoedt veel.

How I Won the War

1967 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1967. Komedie van Richard Lester. Met o.a. Michael Crawford, John Lennon, Roy Kinnear, Lee Montague en Jack MacGowran.

Antioorlog-komedie van regisseur Richard Lester, de Britse filmmaker die in de jaren 60 razend populair werd dankzij de Beatles-films A Hard Day's Night en Help! Zijn relaas over gemankeerde Britse manschappen tijdens WO II (waaronder John Lennon) zit weer vol met zijn gepatenteerde technieken, zoals verschillende kleuren voor dito plaats en tijd, een non-lineaire verteltrant en acteurs die zich direct tot het publiek richten. Lennon gaf zelf het beste commentaar: Naar verluidt vroeg Lester tijdens de productie aan Lennon om het acteervak serieus te overwegen, waarop Lennon antwoordde: 'But it's a bit silly, isn't it?'

Dance of the Vampires

1967 | Horror, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Roman Polanski. Met o.a. Jack MacGowran, Roman Polanski, Sharon Tate, Terry Downes en Ferdy Mayne.

De ondertitel 'Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck' verraadt direct dat we hier niet te maken hebben met standaard vampiermaterie. Nee, dit is Kunst van een jonge Polanski, die de vampierlegende aandikte met slapstick horror, zwaard-en-degen taferelen, uitbundige kostuums, een joodse vampier (ongevoelig voor kruizen!) en een vleugje herenliefde. De opening laat ook weinig aan de verbeelding over met de metamorfose van de brullende MGM-leeuw in een groene dracula met druipende slagtanden. Polanski speelde zelf de rol van de incompetente assistent van dito Prof Abronsius (MacGowran), twee vampierjagers die de Transsylvaanse winter trotseren op zoek naar hun prooi, graaf Von Krolock (Ferdy Mayne).

Cul-De-Sac

1966 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Donald Pleasence, Françoise Dorleac, Lionel Stander, Jack MacGowran en Iain Quarrier.

Macabere komedie over twee gewonde misdadigers die een halfzacht ei van middelbare leeftijd en diens mooie jonge vrouw terroriseren. Niet geheel geslaagd, maar de goede acteurs en de stijlvolle regie maken het tot een succes en een blijvend drama. Er zijn versies van 103m in omloop.

The Brain

1965 | Thriller

Duitsland 1965. Thriller van Freddie Francis. Met o.a. Frank Forsyth, Anne Heywood, Peter van Eyck, Jack MacGowran en Cecil Parker.

Macabere komedie over twee gewonde misdadigers die een halfzacht ei van middelbare leeftijd en diens mooie jonge vrouw terroriseren. Niet geheel geslaagd, maar de goede acteurs en de stijlvolle regie maken het tot een succes en een blijvend drama. Er zijn versies van 103m in omloop.

Young Cassidy

1964 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Jack Cardiff en John Ford. Met o.a. Rod Taylor, Julie Christie, Maggie Smith, Flora Robson en Michael Redgrave.

Dublin 1911. Taylor is een jonge, intellectuele arbeider, die met volle overtuiging vecht tegen de politie en de Britse bezetters. Zijn broer raadt hem aan de strijd om politieke emancipatie op te geven en liever te gaan schrijven. Maar alles wat de jongen schrijft, zijn pamfletten voor een staking van het trampersoneel. De staking ontaardt in een ware opstand, waarbij Taylor op het nippertje een jonge militante, Christie, kan redden. Een gedramatiseerde bio van Sean O'Casey, naar diens boek Mirror In My House. In het scenario van John Whiting zijn bijna alle elementen uit de toneelstukken van O'Casey terug te vinden, maar zijn een eigen leven gaan leiden. De kracht van het geheel is vooral te danken aan de sublieme vertolkingen. Tevens brengt de film een romantisch en interessant sfeerbeeld van Dublin tijdens het woelige begin van de twintigste eeuw. Schitterende fotografie van Ted Scaife. De opnamen werden gestart door John Ford, die echter door ziekte moest afhaken.

Over My Dead Body

1962 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1962. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Peter van Eyck, Anne Heywood, Cecil Parker, Bernard Lee en Frank Forsyth.

Een goede, nieuwe versie van DONOVAN`S BRAIN over een wetenschapper (Van Ecyk) die onder invloed komt van de hersenen van het slachtoffer van een vliegtuigongeluk, die in zijn laboratorium in leven gehouden worden. Philip Mackie en Robert Stewart bewerkten het boek van Curt Siodmak. Let op Lowitz, die later bekend zou worden in talloze afleveringen van Der Alte. Ook bekend als THE BRAIN.

Mix Me a Person

1962 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1962. Mysterie van Leslie Norman. Met o.a. Anne Baxter, Donald Sinden, Adam Faith, Jack MacGowran en Topsy Jane.

Een drama waarvan er dertien in een dozijn gaan: de psychiater Baxter bewijst dat de tienerjongen Faith niet schuldig is aan de moord op een politieman.

Captain Clegg

1962 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Horror van Peter Graham Scott. Met o.a. Peter Cushing, Yvonne Romain, Patrick Allen, Oliver Reed en Michael Ripper.

In het Engeland van de 18e eeuw wordt een plaatselijke predikant ontmaskerd als gevreesde 'dode' piratenhoofdman van een bende als spoken verklede smokkelaars. Herverfilming van DR. SYN. Best aardig, met enkele enge momenten. Ook bekend als NIGHT CREATURES.

The Boy and the Bridge

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Kevin McClory. Met o.a. Ian MacLaine, Liam Redmond, James Hayter, Norman Macowan en Geoffrey Keen.

Een jongen, die denkt dat hij een moord heeft begaan, verstopt zich in het ondergrondse gedeelte van de Londense Tower Bridge. Ondanks vindingrijk camerawerk van Ted Scaife weinig geslaagd, omdat er vrijwel geen intrige is.

Darby O'Gill and the Little People

1959 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1959. Familiefilm van Robert Stevenson. Met o.a. Albert Sharpe, Sean Connery, Janet Munro, Walter Fitzgerald en Jimmy O'Dea.

De ouder wordende huisbewaarder Darby O'Gill (Sharpe) kan het werk niet meer aan. Als hij wordt vervangen door de jonge Michael McBride (Connery), die ook nog eens achter zijn fraaie dochter Katie (Munro) aanzit, krijgt hij gelukkig hulp van de, zoals bekend in Ierland overvloedig aanwezige, kabouters. Hij mag van hun koning drie wensen doen. Charmant, ouderwets Disney-sprookje schetst een idyllisch beeld van Ierland. Het nepaccent van de Schotse Connery doet Ieren de rillingen over het lijf lopen, maar hij maakt veel goed met zijn zangkunst.

Blind Date

1959 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1959. Misdaad van Joseph Losey. Met o.a. Hardy Krüger, Stanley Baker, Micheline Presle, Robert Flemyng en Gordon Jackson.

Kafka-achtig verhaal over een schilder die opzettelijk vals beschuldigd wordt van moord op zijn vriendin. Aanvankelijk een intrigerend mysterie, maar het wordt een praatfilm en verliest de vaart, waarmee hij begon. Scenario van Ben Barzman en Millard Lampell naar de roman van Leigh Howard. Camerawerk van Christopher Challis. Amerikaanse titel: CHANCE MEETING.

Behemoth the Sea Monster

1959 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1959. Horror van Eugène Lourié. Met o.a. Gene Evans, André Morell, John Turner, Leigh Madison en Jack MacGowran.

Enorme, radioactieve dinosaurus bedreigt Engeland en dringt ten slotte Londen binnen. De animatie-effecten zijn in orde, maar deze door Willis O'Brien geregisseerde film is te hoogdravend. Ook bekend als BEHEMOTH, THE SEA MONSTER.

She Didn't Say No!

1958 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Komedie van Cyril Frankel. Met o.a. Eileen Herlie, Jack MacGowran, Perlita Neilson, Niall MacGinnis en Ian Bannen.

Een jonge Ierse weduwe heeft vijf onwettige kinderen, elk van een verschillende vader, waarop de dorpelingen haar willen verdrijven. Zedig 'gewaagde' Ierse komedie met voor de hand liggende grappen en grollen die zelden een glimlach teweegbrengen. Naar de roman We Are Seven van Una Troy.