Elina Hurme

Acteur

Elina Hurme is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Kivenpyörittäjän Kylä

1995 | Komedie

Finland 1995. Komedie van Markku Pölönen. Met o.a. Martti Suosalo, Henrika Andersson, Jarmo Mäkinen, Matti Varjo en Pertti Koivula.

Pekka (Suosalo) en Meeri (Andersson) zijn Finnen, die met hun dochtertje Jaana (Tanja Kortelainen) in het welvarende Zweden wonen. Pekka is afkomstig uit een dorpje dat Jerusalem heet en in het Noorden van Finland ligt. Het plaatsje heeft te kampen met leegloop naar de grote steden en het is zelfs zo erg dat in augustus de allerlaatste huwelijksplechtigheid zal worden afgesloten. De gelukkige is Eljas (Varjo), Pekka`s oom. Aan zo`n trouwerij doet altijd het hele dorp mee. Pekka gaat met zijn gezin naar Jerusalem om het huwelijk bij te wonen en de bruiloft mee te vieren. Zijn bezoek is slechts een voorwendsel, want hij zou `t liefst willen terugkeren naar zijn geboortedorp en zijn oude beroep van timmerman weer opnemen. Terwijl hij flirt met zijn oude vlam Ritva (Munsterhjelm) laat Meeri, die zich verveelt, inpakken door de rijke grootgrondbezitter van het dorp. Pölönen's streekroman is in feite opgebouwd uit een twaalftal komische schetsen van allerlei bonte types, die naarmate ze meer alcohol consumeren, meer uit hun bol gaan. De ingrediënten worden gevormd door vete's, achterklap en romances, die snel een hoogtepunt bereiken op een dag dat er voor iedereen wat te vieren valt. Er is ook nog een boodschap: het groen moet plaatsmaken voor beton en speculanten vullen er hun zakken mee. De titel in het Fins betekent: 'de steenroller van het dorp' en de kijker krijgt hem te zien als een jongen, die te pas en te onpas in het beeld verschijnt - een soort running gag. De film was in eigen land een zeer groot succes, maar daarbuiten is hij niet meer of minder dan een Duitse of Franse klucht, die aan de lopendeband voor de tv worden geproduceerd. Een curiosum voor de niet-Finse kijker. Het scenario is van regisseur Pölönen en het camerawerk is van Kari Sohlberg. Dolby.

Isa meidän

1994 | Drama

Finland 1994. Drama van Veikko Aaltonen. Met o.a. Hannu Kivioja, Martti Katajisto, Elina Hurme, Heikki Kujanpaa en Matti Onnismaa.

Door regisseur Aaltonen geschreven verhaal over een vader en een zoon, beiden getraumatiseerd door het verleden. Kivioja keert na twintig jaar terug naar zijn geboortedorp en haalt zijn vader Katajisto uit een tehuis, waar hij al die tijd door nachtmerries geplaagd werd. Aldus hoopt Kivioja het verleden eindelijk te kunnen vergeten. Dan ontmoet hij Hurme, een vrouw met een jonge dochter en het is zeer de vraag of zijn vader hiervoor begrip kan opbrengen. Hoewel in nauwelijks 25 dagen gefilmd, knappe en scherpe zwart-wit fotografie van Olavi Tuomi, die de Finse wouden uit de Finse heimatfilms rond 1955 in herinnering brengt. In Dolby-sound. Ook bekend als PATER NOSTER en OUR FATHER...

Palava Enkeli

1984 | Drama

Finland 1984. Drama van Lauri Torhonen. Met o.a. Riitta Viiperi, Tom Wentzel, Elina Hurme, Eeva Eloranta en Juuso Hirvikangas.

Deze persoonlijke, kritische film gaat over inrichtingen voor geestelijk gestoorden. Een verpleegster met vernieuwende ideeën gaat in een krankzinnigeninrichting werken. Het werk gaat haar goed af, maar uiteindelijk gaat ze zich identificeren met de patiënten, van wier toestand en fantasieën de andere verpleegsters zich gemakkelijk afmaken. Viiperi, een prachtig voormalig fotomodel, speelt uitstekend en geeft de film een verbluffende uitwerking. Een van de beste films sedert jaren uit Finland.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Elina Hurme op televisie komt.

Reageer